Vannlekkasje i bilen? Slik finner du ut hvor vannet kommer fra

Denne artikkelen begynner på en serie med hendelser jeg opplevde selv. Kjøpte en gang i tiden en Toyota Prius som begynte å lekke på begge sider av «førerhuset». Bestemte meg derfor for å desperat finne ut hvor vannet kom fra. Løste etter hvert problemet.

Men enda viktigere: jeg lærte en hel del om vannlekkasje i biler som jeg tenkte å dele med dere i denne artikkelen.

Hvis du sliter med vannlekkasje, så er sannsynligheten (veldig) stor for at problemet blir løst ved å fortsette å lese. 🙂

Det er veldig lett å finne frem til kilden når det dreier seg om spylervæske- eller olje-søl i bilen. Da vet man lett hvor det kommer fra.

Men når vannet strømmer inn, så kan det være en lekkasje på et ukjent antall ulike steder. Og det å finne kilden er ikke alltid veldig lett.

I denne artikkelen har jeg skrevet om alt du trenger å vite om vannlekkasje i biler. Først skal jeg lære deg hvordan du finner ut hvor vannet lekker inn. Deretter hvordan du kan fikse problemet (avhengig av hvor vannet lekker inn).

Finn ut hvor vannet kommer fra: når lekker det vann inn i bilen?

Det første du må tenke på er hvor i bilen vannet ender opp. Vann kan transportere seg på mange «morsomme» måter i en bil.

Det at du finner en stor vannpytt i bagasjerommet betyr ikke nødvendigvis at lekkasjen kommer fra bakre del av bilen. Faktisk er det aller viktigste du kan gjøre å finne ut når vannet begynner å lekke inn i bilen.

La meg gå gjennom noen av de mest vanlige scenarioene – og fortelle deg hva du skal gjøre for å håndtere dem.

#1: Når det regner?

Før du begynner en full inspeksjon, så må du være sikker på at du ikke har latt noe stå åpent. Et åpent vindu (selv om det såvidt er åpent) vil slippe inn en betydelig mengde vann på en regnværsdag.

Hva kan problemet være?

Hvis det ikke er et åpent vindu, så ville jeg undersøkt følgende steder:

 • Soltaket
 • Membranet i døren (er døren egentlig tett?)
 • Plasten rundt front- og bakruten din
 • Plasten rundt vinduene i bilen

Dette er alle områder du bør sjekke for å se om du finner noen skade eller slitasje. Hvis du ser noe som kan virke skadet eller slitt, så bør du reparere det med èn gang. Spesielt hvis du har skjellig grunn til å tro at vannlekkasjen stammer herfra.

#2: Når du har parkert i en oppover- eller nedoverbakke?

Du har kanskje opplevd at det blir vannlekkasje i bilen når den står parkert i en bakke? Hvis ikke: test det ut!

Parker bilen i en bakke i mellom 15-30 minutter og se om problemet blir verre.

Hva kan problemet være?

Den gode nyheten er at du mest sannsynlig kun må se etter lekkasjer i soltaket.

#3: I en bilvaskemaskin?

Slike bilvaskemaskiner spyler inn vann og såpe fra alle mulige kanter.

Her er det virkelig mulig å få flere deler av interiøret sitt vått med mindre bilen er 100 % vanntett.

Hva kan problemet være?

Akkurat som med regnvær, så kan det være mange grunner til at bilen lekker i løpet av en bilvask.

 • Soltaket (som alltid)
 • Dørhåndtakene
 • Plasten rundt vinduene (både sidevinduer samt front- og bakrute)

#4: Når du har på aircondition?

Deilig og frisk luft bør ikke være grunnen til at vann fosser inn i bilen.

Hvis du tror at det kommer vann fra aircondition i bilen, så vil jeg anbefale å prøve å kjøre uten AC en stund. Hvis du ser at problemet bedres (eller fjernes helt), så er du et steg nærmere å fikse det for godt. 🙂

Hva kan problemet være?

Hvis det drypper eller fosser vann inn i bilen når det blåser luft inn i bilen, så har du mest sannsynlig et problem i en av disse:

 • Selve aircondition-systemet.
 • Bilens oppvarmingssystem

#5: Etter at du har byttet frontrute?

Profesjonelle bilmekanikere kan også gjøre feil. Det vet jeg alt om.

Hvis du nettopp har fått byttet frontrute, så kan det veldig godt være at den ikke har blitt satt på ordentlig. Da er du nødt til å vende tilbake til mekanikeren med en lite hyggelig beskjed. 🙂

Hva skjer hvis du ignorerer en vannlekkasje i bilen?

Vann er ikke et farlig element i seg selv.

Det finnes mange andre væsker som kan være verre å få rundt i bilen sin.

Allikevel er det helt klart en fordel å bli kvitt vannlekkasjen så fort som overhodet mulig.

Det skal jeg fortelle litt mer om i dette avsnittet. 🙂

Muggdannelse

Fuktighet vil omdannes til mugg hvis det ikke blir gjort noe med. Det gjelder ikke bare i huset ditt – det skjer også i bilens interiør.

Mugg kan ha skade folks helse. Det er spesielt farlig for de som har dårlig immunsystem, men også for folk med allergier.

Hvis du allerede har mugg i bilen, så har Autoguide en god manual på hvordan du skal få fjernet det (obs! engelsk tekst!).

Du skaper et godt sted å være for insekter og skadedyr

Du ønsker kanskje ikke noen insekts-invasjon i bilen din?

Bra.

Rotter og andre ekle dyr har en unik evne til å finne fuktige og varme steder å oppholde seg. En bil fylt med vann er et spesielt godt gjemmested for slike skadedyr.

Skade på bilens interiør

I en annen artikkel har jeg argumentert for hvorfor man bør kjøpe bilsetetrekk. Man forlenger setenes levetid – og du unngår at bilen faller i verdi på grunn av ødelagt interiør.

Det samme gjelder med å stoppe en vannlekkasje. Hvis du lar vann ligge i bilen i flere dager, så er det stor sannsynlighet for at du må kaste/bytte mye av det som finnes inne i bilen.

Krise.

Ekkel lukt

Mange har kastet fra seg et vått håndkle på gutte- eller jenterommet da vi var unge. Etter et par ukers tid, så er det ikke akkurat slik at det lukter blomster av det.

Den samme effekten vil du få hvis du lar vannet ligge latent inne i bilen.

Det vil være rimelig kjipt å måtte holde seg for nesen hver gang man skulle ut og kjøre en tur.

Hva gjør du etter at du har funnet kilden til vannlekkasjen?

Nå har du forhåpentligvis funnet ut hvor vannet strømmer inn fra. Nå gjelder det bare å få det fikset.

#1: Tørk bilen

Som jeg allerede har nevnt, så er det farlig å la bilen være fylt med vann. Det kan gi rimelig kjedelige konsekvenser.

Jeg ville gått knallhardt til verks og tørket hele bilen med både støvsuger, klut og diverse håndklær. Vær 100 % sikker på at det ikke ligger noe vann inn mellom setene som «godgjør seg» (les: omdanner seg til mugg).

#2: Fiks problemet

Hvorvidt du fikser problemet selv eller får et bilverksted til å gjøre det er egentlig ikke essensielt.

Det viktigste er at det blir gjort.

Midlertidige løsninger (plastpose over vinduet, etc.) kan fungere på veldig kort sikt. Men ikke la en midlertidig løsning utvikle seg til å bli en varig løsning.

Sammendrag

Vannlekkasje i bilen kan være et seriøst og dyrt problem å fikse. Men det kan også være en «quick fix» som ikke tar mer enn fem minutter.

Uansett er det viktig at du er kjapt ute med å identifisere kilden til problemet. Og at du forstår viktigheten av å fikse bilen din så kjapt som overhodet mulig.

Vannlekkasje er en av de tingene som ikke går over av seg selv. I 99 % av tilfellene blir problemet bare enda større desto lengre du venter. Derfor anbefaler jeg virkelig å ta tak i det så fort du bare kan. 🙂

10 kommentarer om “Vannlekkasje i bilen? Slik finner du ut hvor vannet kommer fra”

 1. takk!!! Fant endelig ut hvor vannet kom fra 😀

  var et kjøleanlegg som måtte byttes på Toyota Priusen min. takk trond!

  Svar
 2. Har ein mazda 6 der eg har opplevd nokre ganger at klips for koplingsfeste på tak for takstativ blir borte og har då kommet inn ein del vatn. Merke det spesielt når eg bråbremser då høyrer eg vannet fosser frem på venstre side i nærheten av dørlist,men hvordan få vannet ut derfrå ?, Er det muligheter det kan komme i reservehjul huset i bagasjerom viss ein parkerer i oppover bakke?. Skal faktisk ha bilen min på Eu kontrol på tirsdag og kan sei ifra til verkstad at det er vannlekkasje men er det enkelt fikse sjølv gjer eg det imorgen,har kjøpt nye klips på taket so det kjem ikkje meir vatn inn.

  Svar
  • Hei Tor Magne. Her er jeg faktisk nødt til å melde pass.

   Litt vanskelig for meg å illustrere hvordan en Mazda 6 ser ut uten å ha den stående foran meg. Mitt generelle råd vil være å si fra til verkstedet at det ligger en del vann der inne. Det kan gå galt hvis du fikser det selv.

   Svar
 3. Hei. Og takk for innblikk. Nå har det seg slik at en av listene som går langs hele ene siden av taket, har sprettet opp litt lengst foran over bilruta. Kan denne limes på med noe? Tar gjerne imot en anbefaling. Takk!

  Svar
  • Hei Tina. Takk for kommentar.

   I og med at du svarer under artikkelen «vannlekkasje», så antar jeg at det renner vann inn via listen?

   I det tilfellet ville jeg kanskje være forsiktig med å sette på en midlertidig løsning. Da vil det bare samle seg masse vann på innsiden av listen – og du vil få muggproblemer senere. Dette kan også føre til dårlig lukt.

   Hvis det derimot ikke lekker vann inn, så kan du trygt tape fast listen med en litt sterk tape. 🙂 Det vil kanskje ikke være super-pent, men det gjør i hvert fall jobben.

   Svar
  • Hei Oddny. I dette tilfellet høres det veldig ut som at fukten kommer underfra – eventuelt at det ligger mye fukt inne i selve setene.

   Jeg ville også sjekket taket over baksetene for å sikre meg at det ikke er noen lekkasjer ovenfra.

   Svar
 4. Hei, jeg har en Toyota Avensis fra 2010. Det kommer vann inn i baggasjerommet (legger seg i hullet hvor reservedekket skal ligge). Dessuten blir det vått på gulvet foran baksete på begge sidene (men ikke på setene). Jeg er nokså sikker på at vannet kommer inn når det regner, men jeg vet ikke hvor. Jeg har ikke soltak.

  Når jeg ringer karosseriavdelingen til Toyota får jeg beskjed at det for eksempel kan komme vann inn mellom plateskjøter og via baklykt. Det kan fort koste 10 000 å finne feilen, og deretter 10 000 for å rette feilen og skifte gulvteppe, etc. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det er mye penger for en gammel bil. Jeg har lyst til å prøve å finne feilen selv. Har du noen ide om hvor jeg skal begynne?

  Hilsen Jan Øivind

  Svar
  • Hei Jan Øivind. Off, det var synd å høre. Føler virkelig med deg – spesielt når alternativet til å finne ut av det selv vil være å få en ufattelig dyr verksted-regning.

   Det å feildiagnostisere er dessverre veldig vanskelig, noe som jeg også tror er grunnen til at Toyota sier at de må ta en ordentlig sjekk på bilen din. Men ut fra hva jeg vet om vannlekkasje på biler, så høres det ut som at det samler seg en hel masse vann inne i selve taket – og at det sprer seg utover. Det at det faktisk kommer på begge sider av bilens baksete får meg til å tro at det kommer overfra og ikke fra en av sidene.

   Beklager å ikke være mer presis, men det er litt vanskelig for meg å gi et svar uten å ha bilen til inspeksjon selv.

   Hvis du absolutt setter av tid til å selv sjekke det, så ville jeg kanskje, på en solfylt dag, tatt med en bøtte med vann og prøvd å helle vann rundt omkring på bilen for å se om det gir noen effekt. Da vil du kanskje kunne kjapt diagnostisere hvor vannet kommer inn. Da er du veldig langt på vei.

   Svar

Legg igjen en kommentar