Test Vannski & Wakeboard: 7 beste produktene for voksne & barn

Bilduden har nå skaffet seg båt. Dermed vil vi også i fremtiden skrive en rekke artikler som omhandler maritime produkter. Vi trenger tross alt en rekke produkter til vår nye båt – og skal dele all den informasjonen vi finner på veien.

Samtlige i Bilduden-teamet er jo bosatt i Norges «båt-by» nummer 1: Fredrikstad! 🙂

Både vannski og Wakeboarding er to av de beste sommeraktivitetene på sjøen. Det er lett å se hvorfor noen blir helt avhengig av det. I tillegg kan begge aktivitetene nytes av både barn og voksne. Til tross for at det krever litt ferdigheter for å både leke med vannski og Wakeboard, så er det noe du lærer deg fort.

Gjennom å utføre denne testen, så mener deler av Bildudens testpanel at de har blitt eksperter i løpet av et par dager. Med andre ord: det er ikke mangel på selvtillit i redaksjonen.

Men det finnes utrolig mange vannski, wakeboard og andre produkter man kan kjøpe for å ha det gøy på sjøen. Nettopp derfor har vi sondert hele markedet og utført en større forbrukertest. Produktene som omtales i denne artikkelen kan varmt anbefales.

Men vi vil fortsatt råde deg til å nøye lese igjennom hver av produktbeskrivelsene våre. Til tross for at alle produktene anbefales, så er de veldig ulike. Du blir derfor nødt til å finne ut hvilken du ønsker – basert på dine egne behov.

Skal du kjøpe deg vannski eller wakeboard? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Watski (absolutt anbefalt) og Cdon.no.

Vinnere av vår test av vannski og wakeboard

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hver av produktene.

Det er verdt å merke seg at produktene mellom #1 og #4 er ment for ungdom og voksne. Produktene mellom #5 og #7 er ment for barn. Alle produkter står tydelig oppgitt med begrensninger på skostørrelse, vekt eller alder.

#Produkt
1Vannski Combo Vega – Best i test!
2StarLit – Testens beste Wakeboard
3Kneeboard Fuel – For deg som ønsker et kneeboard
4Skimboard Margaratville – For deg som ikke har båt
5Vannski Junior Wide – For barn opp mot 60 kilo
6Body Glove Vannski Junior – For de minste barna (55 kilo maksvekt)
7Wakeboard Crank Junior – Wakeboard til barn

1. Vannski Combo Vega – Best i test!

Combo Vega er en type vannski som både appellerer til nybegynnere, men også de som har litt bedre ferdigheter. Et klasse-produkt som vi er overbevist om at du kommer til å ha det mye gøy med!

 • Lav pris sammenlignet med «profesjonelle» vannski
 • Justerbare bindinger følger med
 • Har en total lengde på 170 centimeter
 • Smal utforming, noe som er for del i svinger

Alt-i-alt er disse vannskiene fra Combo Vega det aller beste produktet i vår forbrukertest. Dette er noe som ungdom og voksne kan ha mye gøy med.

God utforming

Det vi elsket var hvor lett det var å svinge med disse vannskiene. Mange snakker alltid om at det vanskeligste med vannski er å komme seg opp og stå etter båten. Men når du først har klart det, så åpner det seg opp et nytt problem: svingene.

På grunn av sin smale utforming og sin konkave underside, så vil du i løpet av få timer øving klare å svinge fra side til side. Ikke bare er det utrolig gøy. Det får deg også til å se utrolig mye bedre ut etter kort tid.

Fin størrelse

Med 170 centimeter, så er disse vannskiene fra Combo Vega noe som passer de fleste voksne. Det er også verdt å merke seg at bindingene er justerbare. Det vil si at de passer alle som har en skostørrelse på mellom 37 og 46.

Ekstrautstyr som line og håndtak må kjøpes separat, men koster ikke mer enn et par hundre kroner.

Spesifikasjoner

Merkevare & ProdusentCombo Vega
Lengde170 centimeter
Passer til (skostørrelse)37-46
PrisCirka 2000,- kroner

Oppsummering

Dette er rett og slett et produkt vi ble veldig glad i på kort tid. Vi har også satt Combo Vega som «best i test» av en rekke ulike årsaker.

 • Billig å kjøpe inn
 • Kan brukes av hele familien
 • Veldig lett å komme opp og stå etter båten
 • Laget i et slitesterkt materiale

…og nettopp derfor mener vi at det er en soleklar testvinner.


2. StarLit – Testens beste Wakeboard

Har du lyst på Norges beste Wakeboard? I så fall trenger du ikke se deg om etter noe annet. Denne pakken gir deg alt du trenger.

 • Pakkeløsning inkludert både line og håndtak
 • Lav pris sammenlignet med konkurrerende modeller
 • Passer deg som har skostørrelse 40-45
 • Svært behagelig å ha rundt foten
 • Lett å manøvrere med

Hvis du skal ha et wakeboard som er lett å bruke, har en lett vekt og er tilpasset de fleste føtter: gå for denne varianten fra Starlit. Vi hadde det utrolig mye moro med denne – og er helt sikker på at du kommer til å føle det samme.

Alt samlet i én pakke

Når nybegynnere skal kjøpe seg vannsport-utstyr, så trenger vi ikke så mange valg. Vi ønsker egentlig at nettbutikken eller produsenten har gjort disse valgene for oss. Og det er nettopp det Starlit har gjort. Når de inkluderer alt dette i én og samme pakke, så må vi bare ta av oss hatten og takke:

 • Et wakeboard av svært høy kvalitet.
 • Bindinger med lisser som sitter som støpt på foten.
 • Line som også har et håndtak.

Spesifikasjoner

ProdusentStarlit
Høyde139 centimeter
Bredde50 centimeter
Passer skostørrelse40-45

Oppsummering

Starlit er et veldig godt wakeboard med en rekke fine egenskaper. Det vi likte best er hvordan produsenten har laget en form for pakkeløsning. Dette er veldig nyttig for nybegynnere. I tillegg var dette en av de wakeboardene som helt klart var enklest å stå på.

Hvis du har ambisjoner om å bli virkelig god på wakeboard i sommer, så kan Starlit være et godt produkt å starte med.


3. Kneeboard Fuel – For deg som ønsker et kneeboard

Et kneeboard er en form for wakeboard som ikke krever at du står oppreist. Video ligger litt lengre ned i artikkelen hvis du har behov for en introduksjon.

 • Passer for voksne mennesker mellom 60 og 100 kilo
 • Veldig behagelig mot knærne i sittende stilling
 • Lett å hoppe med
 • En smart «hydro hook»-funksjon foran for enkel start

Skal du redusere vanskelighetsgraden noe, så velger du et kneeboard i stedet for et wakeboard. Dette er nemlig et produkt hvor du sitter på knærne mens du kjører. Det høres kanskje umiddelbart litt vanskelig ut. Men vi tror at denne videoen illustrerer veldig godt hvordan et kneeboard fungerer:God utforming

Med en veldig tynn kantprofil, så er det lett å starte dette kneeboardet for nybegynnere. Vi testet andre modeller hvor det tok 10-15 forsøk å få startet, noe som er frustrerende. I tillegg har denne modellen en god bredde (50 centimeter).

Når du også legger merke til EVA-foamen som ligger der hvor knærne dine skal være, så forstår du at den tilbyr en rekke gode detaljer. Vi ble imponert. Og vi har stor tro på at du også blir det.

Spesifikasjoner

ProdusentFuel
Høyde130 centimeter
Bredde50 centimeter
Passer vektklasseFolk mellom 60 og 100 kilo

Oppsummering

Vi kan ikke love at dette er det beste kneeboardet på det norske markedet. For vi har kun prøvd et par ulike modeller. Men vi kan i hvert fall garantere at det er veldig nybegynnervennlig. I tillegg er ikke prisen akkurat halv-gæren.

Nettopp derfor omtaler vi det i denne artikkelen.

Har du tidligere prøvd vannski eller wakeboard, men funnet ut at det er litt for vanskelig? I så fall kan vi trygt anbefale kneeboard.


4. Skimboard Margaratville – For deg som ikke har båt

Vi ble veldig overrasket over hvor mye moro man kan ha med et skimboard. Dette er ikke et produkt som er like avansert som wakeboard/vannski, men du vil fortsatt ha mye moro med det.

 • Krever ikke at du har båt
 • Kan lekes med i vannkanten av både store og små
 • Veldig lav pris
 • Trenger ikke kjøpe ekstrautstyr
 • Ufattelig tøft design

Det kan kanskje høres litt hardt ut å sette overskriften til «for deg som ikke har båt». Vi ønsker ikke å gni det inn. Men det er ikke alle som har tilgang på båt i sommer. Og i hvert fall ikke som har familiemedlemmer eller venner som ønsker å kjøre mens du henger bakpå båten.

Men alle har tilgang på en strand. Norge er tross alt et land med lang kyst.

Hva er et skimboard – og hvordan brukes det?

I de tilfellene kan dette Skimboardet komme godt til rette. Et skimboard er en form for surfebrett som brukes i strandkanten. Man utnytter at det helt nede ved vannkanten er nok vann til at brettet kan ligge og flyte på vannet. Samtidig utnytter man også at vannet er lavt nok til at man kan ta løpefart før man treffer brettet.

På den måten kan du flyte bortover strandkanten og kose deg  i timevis.

Video: Skimboard i vannkanten

Videoen under viser hvordan man kan leke med skimboard ved stranden. Og ja: det er like gøy som det ser ut som.Spesifikasjoner

ProdusentMargaritaville
Lengde90 centimeter
Bredde50 centimeter
Type produktSkimboard (Wikipedia-lenke)

Oppsummering

Vi mener at skimboard er et veldig billig og godt alternativ hvis du ikke ønsker å investere altfor mye. Prisen på rundt 500 kroner er latterlig lav. Og tro oss: du blir ikke lei av dette med det første. Vi hørte også med en «profesjonell surfer». Han mente at det å bruke skimboard kan være en utrolig god inngang hvis du ønsker å bli bedre på surfing eller wakeboard senere i livet.


5. Vannski Junior Wide – For barn opp mot 60 kilo

Skal barnet ditt ha vannski, så er det, i vår mening, ikke noe bedre produkt enn å kjøpe disse Junior Wide. Dette er et veldig godt og populært produkt som det har blitt solgt haugevis av i Norge de siste årene.

 • Fungerer for skostørrelsene 32-39
 • Passer barn og ungdom opp mot 60 kilo
 • Enkel binding som kan justeres
 • Tøft utseende i svart og rødt
 • God bredde foran på skiene
 • Gode brukeranmeldelser på nett

Den gode bredden vil i stor grad være med på å gjøre starten enklere. Det vil si at det er lettere å ligge i vannet og bli «dratt opp» når man har vannski som er forholdsvis brede. Hvis du har et barn som ikke har stått mye på vannski før, så kan nemlig Junior Wide være midt i blinken.

Nyttig binding mellom skiene

Det som er helt unikt med disse vannskiene er en svart «stang» som holder skiene sammen. Det vil si at man unngår å få «splitt», noe som er veldig vanlig blant nybegynnere.

Vi vil derfor anbefale disse til barn som aldri har utøvet noen form for vannsport før.

Forholdsvis høy pris

Hvis vi skal være helt ærlige, så skulle vi gjerne sett at prisen hadde blitt redusert med 20-30 %. Dette er vannski som koster like mye som vår testvinner. Det synes vi kanskje er litt i høyeste laget.

På den andre siden er dette virkelig et kvalitetsprodukt som du eller barnet ditt kan ha nytte av i mange år fremover.

Spesifikasjoner

ProdusentBody Glove
Høyde137 centimeter
Skostørrelse32-39
Maks antall kilo på «sjåfør»60 kilo

Oppsummering

Vi har allerede skrevet det vi mener om disse vannskiene til barn. De passer perfekt til barnet eller ungdommen som aldri har prøvd denne sporten tidligere.

I tillegg må vi berømme produsenten for å gjøre skiene fleksible. Med et spenn på hele 7 størrelser (32-39 i skostørrelse), så er dette vannski barnet ditt kan vokse med. Mange produsenter lager lite fleksible ski for at foreldre skal måtte kjøpe nye hele tiden. Det unngår du heldigvis hvis du går for denne modellen.


6. Body Glove Vannski Junior – For de minste barna (55 kilo maksvekt)

Har du enda mindre barn som ønsker å prøve ut vannski, så vil denne modellen fra Body Glove være passende.

 • Maksvekt på 55 kilo
 • Laget i miljøvennlig treverk
 • Har en tupp som peker oppover (for enkel start)
 • Skostørrelse 26-34

Dette er de vannskiene i Norge som passer best til de aller minste barna. Med en binding som takler skostørrelser helt ned til 26, så er det definitivt noe som passer for de aller minste.

Tupp som peker oppover

En av de tingene vi la merke til da vi testet disse vannskiene var Body Glove var tuppen. I og med at den peker såpass bratt oppover, så er det lettere å starte liggende i vannet

Spesifikasjoner

ProdusentBody Glove
Høyde120 centimeter
Maksvekt på «sjåfør»55 kilo

Oppsummering

Body Glove har produsert noen vannski som kan brukes av de minste barna. Det betyr også at de har innpasset en rekke funksjoner som er nyttige for nybegynnere. Stangen mellom skiene kan brukes i starten, men fjernes etter en viss periode. I tillegg er skiene laget av et miljøvennlig materiale, noe som er et stort pluss i vår bok.


7. Wakeboard Crank Junior – Wakeboard til barn

Dette wakeboardet passer alle barn som tilfredsstiller skostørrelses-krav på 34-39. Alle barn og ungdommer på ulike nivåer vil ha stor nytte av Crank Junior Wakeboard.

 • Maksvekt på 60 kilo
 • Snørebinding inkludert i pakken
 • Litt høy pris (~3500 kroner)
 • Fungerer både for nybegynnere og viderekommende

Av alle wakeboard til barn på markedet, så er det Crank Junior som markerte seg som det aller beste. Det var det aldri noen tvil om.

Kult design

Da vi viste frem boardet til de barna som var med i testen, så var de veldig begeistret. Crank Junior har virkelig laget et design som appellerer til både gutter og jenter. I tillegg er det veldig fargerikt og lett å få øye på i vannet.

Fleksibel størrelse

I likhet med vannskiene vi satt som nummer #5 i denne testen, så er dette wakeboardet er noe barnet kan vokse i. Skostørrelsen på bindingen kan fungere på personer mellom 34 og 39. I tillegg er det mulig å bruke wakeboardet helt til man blir over 60 kilo.

Veldig allsidig og fleksibelt. Det setter vi stor pris på.

Spesifikasjoner

ProdusentCrank
Type produktWakeboard til barn
Totalt lengde139 centimeter
Passer skostørrelse34 til 39

Oppsummering

Til tross for en forholdsvis høy pris, så er dette wakeboardet fra Crank Junior noe vi absolutt vil anbefale. Det har en forholdsvis lav vekt. I tillegg kommer det med bindinger inkludert. Når man også ser at barn i ulike aldersgrupper kan bruke det, så begynner man jo å tenke på at det kan være verdt pengene.

Vi ble også helt frelst av designet. Og det er vi også sikre på at ditt barn kommer til å bli.


Vannski eller wakeboard – forskjellene og likhetene

Det er veldig sjelden at vi kjører to ulike produkter i en og samme test. Men når det kommer til wakeboard og vannski, så gir det faktisk mener. Produktene er ikke så utrolig ulike.

Begge delene fungerer på samme måte. Man fester begge produktene til en båt – og så har man en line som er festet rett på produktet (kne) eller til et håndtak (vannski).

Vi som er født i Norge kjenner jo veldig godt konseptene «slalomski» og «snowboard»/ «snøbrett». Wakeboarding har snøbrett-lignende funksjoner hvor man stropper fast føttene til selve brettet. Det finnes ulike former for festeanheng mellom fot og wakeboard. Men det vanligste er at føttene dine er fastspent.

Vannski krever at du har to separate ski. På samme måte som med vanlige ski, så stropper du dem fast til føttene dine. Akkurat som med ski man bruker om vinteren, så vil også de fleste vannski ha noen tupper foran som peker oppover mot himmelen. Det gjør fremgangen mye enklere.

Tabell: Forskjeller på vannski og wakeboard

I et forsøk på å gjøre artikkelen brukervennlig, så satt vi opp en tabell for å vise forskjellene på de forskjellige produktene.

WakeboardVannski
UtseendeSnowboard-lignende utformingSom litt tynne slalomski
KjøresBakpå en båtBakpå en båt
Tau?JaJa
VanskelighetsgradHøyMedium-enkel*
Muskler som trenesMage og armerArmer og skuldre
Maksimal hastighetMediumHøy

*= Vi skal også i stor grad være glad for at vi er «født med ski på beina». For oss som har stått mye på ski opp gjennom barndommen, så er det betydelig enklere å stå på vannski sammenlignet med wakeboard. Det mente alle i Bilduden-redaksjonen.

Funksjoner og andre ting du bør tenke over

Startpunktet

Det finnes to mulige måter å starte aktiviteten på. Enten kan du begynne fra en brygge i lav hastighet. Men det aller vanligste, og også mest fleksible, er å starte liggende i vannet.

Vi fant ut at det å ligge i vannet og starte med wakeboard er fryktelig vanskelig. Det krever mye trening. Vannski derimot? Ganske enkelt.

Dette skriver vi av en veldig enkel grunn. Hvis du ikke har lyst til å bruke en hel masse tid av sommeren på å ligge og kave i vannet med wakeboard på føttene, så kan vi anbefale vannski. Eventuelt kan det være greit å vite at man alltid har tilgang på en brygge eller fastland som man kan starte fra.

Tauets lengde og kvalitet

Det handler nemlig ikke bare om skiene eller brettet når du skal ut på vannet. I like stor grad handler det om å riktig ekstrautstyr.

Og det mest sentrale ekstrautstyret å omtale er nemlig dette tauet. Mellom deg og båten skal det være et tau. Disse tauene ligger normalt på mellom 6 og 25 meter. Vi har testet ulike modeller som selges via Watski – og fant egentlig ut at vi ikke hadde noen særlige preferanser. Men hvis du begynner å søke etter hva proffene anbefaler, så finner du veldig mye informasjon om hvorfor tau A er elendig. Og hvorfor tau B er det beste i verden.

Men skal vi være ærlige, så er det vanskelig for nybegynnere å merke forskjellene.

Kroppens funksjonalitet

La oss være helt ærlige. Wakeboard er en mye ENKLERE øvelse å utøve for mennesker som ikke er så godt trente. Ikke bare er man nødt til å kjøre på en betydelig lavere hastighet. Men du får heller ikke den raske trøttheten i armer og skuldre som du får med vannski.

På den andre siden er wakeboard ensbetydende med at man blir sliten i hofter og knær. Dette gjelder selvfølgelig bare helt til man blir god nok til å ta en «180» og endre posisjon på brettet. Men dette får du nok neppe til de første 10 gangene du prøver….

Med andre ord: sliter du med trøtthet i armene og skuldrene, så vil vi anbefale wakeboard. Ellers er det helt fint med vannski.

Skadepotensial

Journal of Sports Science Medicine har publisert en vitenskapelig artikkel om risikoen ved å kjøre vannski og wakeboarding. I artikkelen gikk de nøye gjennom hvilke ulike former for skader som oppsto ved de forskjellige aktivitetene.

Her er et sammendrag av hva forskerne kom frem til:

 • Det er vanlig med slagskader i begge sporter. Riktignok er verken vannski eller wakeboarding kjent for å forårsake større og mer betydelige skader.

 • Wakeboarding gir en større sannsynlighet for skader mot hode og nakke.

 • Vannski forårsaker ofte skader relatert til hofte og nedre del av kroppen.

 • Alt-i-alt, så anser man sannsynligheten for skader med wakeboard til å være cirka 50 % av sannsynligheten for skader ved bruk av vannski. Med andre ord: vannski er tryggere.

Skulle du være super-interessert i å lese hele artikkelen, så kan du finne den ved å trykke her (ekstern lenke National Library of Medicine).

Oppsummering av testen

Vår test har vært svært fornøyelig. Vi elsker å utøve forskjellige aktiviteter når vi er ute med båten vår. Derfor har vi også utført en test hvor vi skulle finne de beste tubene til båt.

Men nå falt altså valget på både wakeboard og vannski. Dette var to produktkategorier som krevde veldig mye av oss. Ingen hadde noen kunnskap eller erfaring fra før av. Men nettopp derfor mener vi at vår forbrukertest er 100 % ærlig og presis. Den er ikke skrevet av profesjonelle som kan ta saltoer når de henger bak båten i et tynt tau.

Vi fant ut at det er forholdsvis store forskjeller på de to ulike sportene. Men også innenfor hver kategori, så er de ganske stor forskjell på de ulike produktene. Noen er dyre. Andre er veldig billige. Og noen pakker inkluderer «alt» du trenger – inkludert tau og håndtak.

Det viktigste er at du finner noe som passer for deg. Nettopp derfor har vi vært veldig nøye med å gi gode produktbeskrivelser slik at du finner akkurat det som passer for deg.

Ofte stilte spørsmål

✅Hjelper det å ha stått på slalåmski eller snowboard?

Ja, i veldig stor grad. Det et mye lettere å bruke både vannski og wakeboard hvis du har mye erfaring fra slalåmløpene i Hemsedal. Wakeboard kan i stor grad sammenlignes med snowboard.

Og, ikke overraskende, vil vannski ha mange av de samme elementene som vanlig slalåmski.

✅Hvor lenge kan man bruke vannski i Norge?

Høysesongen ligger mellom mai og august. Men det er ingenting som tilsier at du ikke kan utøve vann-aktiviteter så lenge det ikke ligger is på vannet. Allikevel må du huske at det kan være fryktelig kaldt å suse gjennom luften i kaldt vær hvis man ikke er påkledd.

✅Kan barn stå på vannski og wakeboard?

I aller høyeste grad. Vi har til og med anbefalt noen produkter som er spesialtilpasset for barn. Scroll deg litt lengre opp i artikkelen, så finner du dem.

Har du prøvd å stå på vannski eller wakeboard? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

4 kommentarer om “Test Vannski & Wakeboard: 7 beste produktene for voksne & barn”

 1. Uff, jeg husker de timene hvor jeg sto og slet ved bryggekanten. Det tar ganske lang tid å bli vant til å kjøre vannski. Men hvis du har tålmodighet og litt god motorikk, så får du det til å funke første dagen du er i gang.

  Vi kjøpte våre ski i Sverige, men skjønte at vi ikke sparte så mye penger på det. Den norske krona er jo så svak uansett.

  Svar
  • Hei Jonas. Ja, kjøp fra utlandet har vi veldig dårlige erfaringer med. Det gjelder spesielt bildeler, men også sportsutstyr.

   Man sparer ikke penger på det lengre. I tillegg tar det så fryktelig lang tid å få tilsendt varene. Nei, vi holder oss til norske nettbutikker. Alltid.

   Svar
 2. Grunner til å kjøpe wakeboard:

  1) Det er gøy
  2) Det er gøy
  3) Det er ….. også sikrere enn vannski 😉

  Jeg har tryna så sinnsykt på vannski at jeg aldri tør å kjøre det igjen. Det er jo livsfarlig når mannen i båten skal tøffe seg og kjøre opp mot 30-40 knop. Faller man i den hastigheten, så er det rett og slett livsfarlig. Nei, hold deg til wakeboard – det er mitt tips til deres lesere.

  Svar
 3. Jeg prøvde en gang kneeboard på en strand i Thailand. Tok ikke mange minuttene før jeg hadde kjempevondt i begge knærne. Nå leser jeg at dette kneeboardet dere anbefaler i denne artikkelen er polstret med godt «foam». Det er viktig.

  Jeg ville bare skrive denne kommentaren for å advare folk mot å kjøpe et kneeboard som har vond polstring. Det gjør SÅ vondt i knærne mange dager etterpå.

  Svar

Legg igjen en kommentar