Terrengbiler – De 8 beste terrengbilene på det norske markedet

I Norge har vi tidvis et ganske røft klima. Uttrykket «terrengbiler» er dekkende for biler som tåler kjøring i litt kronglete terreng.

Terrengbiler har blitt en populær måte å utforske Norge på, og i dag finnes det et stort utvalg av slike kjøretøy som passer for ulike typer av kjøring. Det er både store og små terrengbiler, og de kan brukes i alt fra kupert og kronglete terreng til grove stier og fjell.

Når du velger en større SUV, er det viktig å vurdere hvilken type kjøring du skal begi deg ut på, hvor mange passasjerer du må frakte, og hvilken motor du trenger.

Det er mange forskjellige terrengbiler tilgjengelig i Norge, og de kommer i forskjellige prisklasser. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de 8 beste terrengbilene i Norge, hvorav mange er robuste, kraftige og komfortable.

Vi vil gå gjennom fordelene og ulempene med hver bil og også se på hvilket budsjett som kreves for å få kjøpt seg en av disse. Vi vil også se nærmere på hvilken type kjøring som passer best for hver bil.

terrengbiler

1. Chevrolet Silverado ZR2 (2022-modell)

Chevrolet er et amerikansk bilmerke som produserer store, sterke biler.

Silverado ZR2 er intet unntak.

Denne gigantiske bilen er kjent for å takle terrenget på en god måte. De store hjulene bidrar til at understellet er løftet høyt opp fra bakken, noe som gjør fremkomst i ulent terreng veldig enkelt.

Jeg har selv hatt gleden av å kjøre Silverado ZR2 i utlandet. Det var, pent sagt, en ganske spesiell opplevelse.

Bilen sluker bensin, men jeg mener at dette er den beste bilen til tøft terreng i Norge per dags dato.

Video

Denne videoen viser hvor utmerket ZR2 er når det kommer til «off-road driving»; altså det å kjøre utenfor veibanen:2. Toyota Tacoma TRD Pro (2023-modell)

Japanske Toyota har også kastet seg på SUV-trenden. Denne gigantiske bilen kalt Tacoma har gjennom en årrekke blitt oppgradert hvert år.

Og 2023-modellen er bedre enn noensinne.

Da Toyota lanserte 2023 Tacoma, så gjorde de det med følgende slagord:

«Unmatched. Unequaled. Unstoppable.»

Selv har en kamerat av meg, som bor i USA, kjøpt denne terrengbilen.

Og han sier at det nærmest skal et stort bjørketre på 1 tonn til å stoppe Tacoma når bilen kommer opp i 60 kilometer i timen.

Video – Toyota Tacoma 2023 terrengbil3. Mercedes-Benz G-Class (2022-modell)

Joda – prisen på G-Class fra Benz ligger vel på cirka 100 % mer enn lignende biler på det norske markedet.

Men for de som har dype lommer, så kan denne terrengbilen være midt i blinken.

For du skal IKKE tvile på kjøreegenskapene til G-Class. Det er veldig få steder du ikke kommer frem med en slik bil. Selv vet jeg at mange som bor «på landet» velger 2022-modellen fra Mercedes-Benz når de får litt ekstra penger mellom hendene.

Jeg ser at det selges flere modeller på Finn.no.

Prisen ligger på rundt 1 million kroner for de nyere årsmodellene. Men tar du til takke med en G-Class fra rundt årtusenskiftet, så koster de «bare» 300,000-400,000 kroner.

Video – G-Class i terrenget4. Land Rover Defender

Du trenger ikke være interessert i verken biler eller terrengbiler for å ha hørt om «The Defender».

Denne legendariske bilen kommer nærmest årlig i en ny utgave. De første modellene ble produsert og solgt lenge før årtusenskiftet. Og det er veldig mange nordmenn som har lagt sin elsk på denne flotte terrengbilen.

Selv har jeg aldri eid «The Defender», men jeg har hørt veldig mye bra om kjøreegenskapene.

Veldig mange turoperatører som selger safariturer i Sør-Afrika bruker faktisk Land Rover Defender når de skal vise utlendingene alle de eksotiske dyrene! 🙂

Land Rover Danmarks nettside skriver at Defender er:

«Hardfør, allsidig og veldig vanskelig å stoppe!»

…og det høres ut som en svært presis beskrivelse av denne flotte terrengbilen.

Video – Land Rover Defender i ødemarken5. Ford Bronco (2023-modellen)

Det var et samlet hylekor som skrek ut da Ford introduserte Bronco i 2020.

Dessverre kan vi bare sånn halvveis si at denne terrengbilen levde opp til forventningene.

Sammenlignet med andre biler på det norske markedet, så er Bronco forholdsvis billig. Men kjøregleden er nok ikke i nærheten av hva man trodde den skulle være.

Vi ser at Ford Norge prøver å omtale bilen som «perfekt til friluftsentusiaster». Dette slår de fast ved å fremheve G.O.A.T-teknikken.

GOAT i denne sammenhengen står ikke for «Greatest of all times», men:

«Go Over Any Terrain»

….så Ford mener altså at Bronco passer til alle typer terreng – også i det kalde nordiske klimaet.

Interessant.

Bilen får en femteplass på vår liste.

Video – Ford Bronco 2023-modell i terrenget6. Jeep Wrangler 4XE

Når amerikanerne omtaler terrengbiler, så bruker de veldig ofte uttrykket «Jeep».

Og når de snakker om «Jeep», så mener de egentlig den klassiske Wrangler-modellen.

Wrangler er en terrengbil det har blitt solgt millioner av de siste 20+ årene i Nord-Amerika. Bilen kommer både som bensin-drevet modell samt som el-bil. Og i følge produsenten er dette den mest ikoniske SUV-en på det internasjonale markedet.

Der er vi i Bilduden enige.

Wrangler klarer faktisk å kombinere moderne design med høy funksjonalitet. Skal du ha en bil som både fungerer til røft terreng og som ser OK ut i byen, så mener vi at du bør ta en titt på denne varianten.

Video – Jeep Wrangler 4XE i tøft terreng (prøvekjøring)7. Ford Ranger Raptor (2023-modell)

Når vi forfatter denne artikkelen, så har ikke Ford bekreftet at Raptor vil være tilgjengelig på det norske markedet.

Derfor har ikke vi i Bilduden får testet ut denne modellen (enda).

Men Raptor blir beskrevet av amerikanske bilmagasiner som «den raskeste terrengbilen noensinne». Kjøreevnen i terrenget virker å være helt unik. Det betyr at du kan kjøre veldig fort i ulent terreng og på norske dårlige grusveier uten at bilen tar skade av det.

Vi i Bilduden venter i spenning på at vi en dag kan sette oss bak rattet i Ford Ranger Raptor.

Video fra en danske (Bilguiden)Andre bil-artikler du bør ta en titt på.

Ofte stilte spørsmål om terrengbiler

Er det vanlig å kjøpe en ren terrengbil i Norge?

Ja, det er veldig vanlig å kjøpe en ren terrengbil i Norge. Det er mange nordmenn som synes det er spennende å kjøre en ren terrengbil, da den gir dem muligheten til å komme seg ut i naturen og oppleve utfordrende terreng.

Det finnes et stort utvalg av eldre og moderne terrengbiler som kan kjøpes i Norge, og det finnes et bredt spekter av både nyere og eldre modeller som passer for de fleste budsjetter.

I oversikten lengre opp i artikkelen kan du se en liste over det VI i Bilduden mener er Norges 8 beste terrengbiler.

Hva kjennetegner en terrengbil?

De aller fleste terrengbiler har 4-hjulstrekk og et SUV-lignende design.

I tillegg er det vanlig at hjulene er litt store og at understellet er plassert høyere enn biler som typisk brukes i byen.

Hvilke problemer møter «vanlige biler» når de kjører i terreng og på grusveier?

Vanlige biler møter flere ulike problemer når de kjører i terreng og på grusveier. Dette er fordi biler som er designet og bygget for å kjøre på asfaltveier er ikke utstyrt med de samme egenskapene som en terrengbil eller firehjulsdrift.

De aller fleste bilene som selges i Norge, har ikke de samme egenskapene til å takle vanskelige underlag som tøft terreng (gress, mose, fjell) og grusveier. De vanlige bilene har ofte problemer med å kjøre på grusveier og i terreng.

Dette skyldes at det er skarpere svinger, større steiner, våte områder, eller glatte partier som kan føre til at dette underlaget er utfordrende for vanlige biler å kjøre på. Det kan føre til at biler mister veigrepet og kan skli, som kan føre til uønskede situasjoner.

Legg igjen en kommentar