Best i test: Slik velger du riktig takboks til bil


Nordmenn er i verdenstoppen på kjøp og bruk av takboks. Vi trenger ekstra plass til bagasjen når vi skal på hytta. Og vi putter ski, skistøvler, snowboard og Kvikk Lunsj i takboksen på vinterstid.

Allikevel er det mange av oss som ikke vet hva vi skal se etter når vi skal kjøpe en. I denne artikkelen skal jeg lære deg følgende:

 • Hva som er viktig å tenke på før man kjøper en takboks
 • Hvilken takboks/skiboks som er «best i test»
 • Om alle takbokser er «universale», altså at de passer alle typer biler

Hvorfor kan du stole på denne produktanmeldelsen?


Alle produktanmeldelser på denne nettsiden er basert på markedsundersøkelser, innflytelse fra eksperter samt praktisk erfaring med hvert produkt. På denne måten kan jeg tilby nyttige guider slik at du finner de rette produktene til din bil.

Lær mer.

Hvilke takbokser er «best i test»?

Da NAF utførte en takboks-test i 2019 var de ikke i tvil. Det er Thule takbokser som er de absolutt beste – uavhengig av hvilken bil du har.

Etter å ha jobbet med biler i mer enn 30 år, så er jeg enig. Det er faktisk ingenting som slår Thule når det kommer til kvalitet, sikkerhet, brukervennlighet og design. Men det er riktignok en del forskjellige Thule-bokser der ute, og modellen «Motion XT» er takboksen som er best i test.

Den kommer riktignok i litt forskjellige størrelser og fasonger:

THULE MOTION XT MEDIUM

Den minste Thule Motion-takboksen rommer 400 liter.

Sjekk oppdatert pris på Eurodel ved å klikke her.
NOK
7700

THULE MOTION XT LARGE

NOK 8399

THULE MOTION XT XL

500 liters lagringsplass på den nest største modellen.

Sjekk oppdatert pris på Eurodel ved å klikke her.
NOK 9000

THULE MOTION XT XXL

XXL-versjonen kan romme hele 600 liter og passer best for (veldig) store biler.

Sjekk oppdatert pris på Eurodel ved å klikke her.
NOK 11,500

Hvorfor er Motion XT fra Thule Norges beste skiboks/takboks?

Det er det flere grunner til. Uten å sammenligne den med andre takbokser, så kan jeg i stedet ramse opp en haug med fordeler:

 • Den er vanntett.
 • NAF mener at den er «svært kollisjonssikker».
 • Du får boksen i forskjellige størrelser, noe som gjør at du nærmest garantert finner en for din type bil.
 • Veldig enkel å montere. Det tok meg knapt to minutter å sette den på taket til en Volvo v60.
 • Kan åpnes på begge sider.
 • Thule har 5 års garanti på alle sine produkter.

Når det skal sies, så er ikke Thule blant de billigste takboksene. Til deg som har et litt mindre budsjett, så finnes det et annet alternativ kalt «universial takboks».

Et billigere til Thule: Universal Takboks fra Norauto

Dette er en modell som koster rundt 2500 kroner – og som er god for de som ikke bruker takboksen alt for mye. Den er riktignok betydelig mindre robust (det kjenner man på den) og er ikke like trafikksikker som Thule.

Allikevel er det et godt alternativ hvis du ikke har tenkt til å bruke over 5000 kroner på takboks til bilen din:

Universal takboks – 2499,-

Et svært godt alternativ til Thules litt dyrere takbokser. Den er laget av hardplast, er mulig å åpne på begge sider og rommer 330 liter. Det vil si at den er mindre enn Thules minste variant.

Denne boksen selges eksklusivt hos Skruvat.no.

Hvorfor bør man kjøpe en takboks?

Hvis du allerede er klar over behovet ditt, så kan du egentlig skippe dette avsnittet. Men det er allikvel ikke alle som har fått med seg alle fordelene med en takboks:

 • Det frigjør mye plass fra bagasjerommet ditt når du er på kjøretur.
 • De er veldig enkle å ta av og på. Veldig få (om noen) kjører rundt med en skiboks på taket mellom mars og november.
 • Man slipper å slå ned setene i baksetet når man skal frakte ski, staver og snowboard.
 • Ekstra plass hvis man skal frakte ting til og fra hytta.

De mest kjente merkene

Thule

Som tidligere nevnt: Thule er det klart beste merket når det kommer til takbokser på det norske markedet. Det svenske konsernet ble etablert i 1942 og har siden oppstarten etablert seg i mange forskjellge land. I dag er de ikke bare kjent for å ha kapret «takboks-markedet» i Norge, men de har også slått seg stort opp med å selge bager, kofferter, stativer samt produkter til campingvogner.

Packline

Packline er Thules største konkurrent. Til tross for at de finnes i mange butikker, så har de aldri klart å vinne på verken pris eller kvalitet. Selskapet er under eie av HTS Hans Torgerson og Sønn A/S, og leverer en rekke forskjellige produkter på det norske markedet.

Kostnad på takbokser (prisnivå)

 • Under 5000 kroner: Du finner de enkleste takboksene i prisnivået 2000 til 5000 kroner. Dette er både små og enkle versjoner. Et fellestrekk er ofte at de produseres av ukjente merker og importeres fra Kina eller andre asiatiske land. Du finner neppe bokser med over 450 liters størrelse i denne priskategorien.
 • Mellom 5000 og 10,000 kroner: Den vanligste summen å betale for en takboks. Her finner du 90 % av alle Packlines og Thules modeller.
 • Over 10,000 kroner: Hvis du går over 10,000 kroner, så betyr det at du skal ha et spesielt behov. Enten svært mye plast – eller noen tilleggsfunksjoner som ikke finnes hos de litt rimeligere variantene. Selv har jeg aldri sett at det skal være noe poeng i å gå alt for mye over 10,000 kroner når man kjøper takboks i Norge.

Hvordan monterer man en takboks?

Denne svenske videoen fra Mekonomen gir en god innføring i hvordan man monterer skiboksen på bilen:

Ofte stilte spørsmål

Q: KAN JEG LASTE SKIBOKSEN/TAKBOKSEN MED SÅ MYE BAGASJE JEG VIL?

Nei, det kan du ikke. Sjekk hva total maksvekt er på bilen din.

Dette skal IKKE overskrides til tross for at du fordeler vekten utover forskjellige deler på bilen. Det handler om trafikksikkerhet for både deg og andre bilister.

Q: PASSER ALLE TAKBOKSER TIL ALLE BILER?

Nei, det gjør det ikke.

99 % av alle biler kan benytte seg av Thule M og Thule L. Hvis du er i tvil, så ville jeg kontaktet nettbutikken du planlegger å kjøpe fra. Eventuelt kan du kjøpe en «universalboks» til under 450 liter. De vil passe alle biler.

Q: ER DET MULIG Å FÅ HJELP AV ET BILVERKSTED TIL Å MONTERE BOKSEN PÅ TAKET?

Ja, det er det nok. Selv er jeg daglig leder i et bilverksted, og jeg har ofte kunder innom som trenger å enten «installere» eller justere skiboksen sin.

Hør med ditt lokale verksted.

Men jeg kan også si at det er noe som i utgangspunktet er veldig enkelt å gjøre selv. Det finnes betydelig vanskeligere biljusteringer som selv amatører klarer å få til. 🙂

Q: Følger festebøyle med til takboksen min?

Ja, det gjør det. Alle takbokser som selges fra norske (seriøse) nettbutikker kommer med fullt installasjonssett.

Man kan også kjøpe festebøyle separat hvis det av en eller annen grunn skulle bli ødelagt. Etter å ha gjort litt research på det, så ser jeg at det koster godt under 200 kroner per stykk.

Q: Er det lett å ta av en takboks?

Ikke alle ønsker å kjøre rundt med en takboks hele året. For mange er det nemlig et sesongbasert produkt (enten til sommerferie eller til hytteturer om vinteren).

Og ja. Jeg kan bekrefte at det er veldig enkelt å både montere, som du så i videoen over, samt ta av en takboks. Det tar ikke mer enn 15 minutter første gangen du gjør det. Og fem minutter de påfølgende gangene. 🙂

Q: Kan man få en takboks uten nøkkel?

Dette er det faktisk mange som spør meg om på bilverkstedet. Man ønsker enten en «nøkkel-løs» takboks. Eventuelt en takboks som har samme nøkkel som bilen sin.

Og dessverre vet jeg ikke om noen produkter som tilbyr en slik løsning nå. Litt av poenget med takboksen er at du skal kunne oppbevare tingene dine trygt i den. Derfor vil det være veldig dumt om den kan åpnes uten nøkkel.

Q: Er det noen takbokser som har plass til pulk?

Ja, de aller største modellene vil du nok kunne presse en pulk inn i. Problemet er ofte at takboks-produsentene oppgir størrelse i liter-volum. Derfor kan det være vanskelig å beregne.

Hvis du er i tvil, så ville jeg kjørt ned til et bilverksted for å sjekke. Det er kjedelig å kaste 10,000 kroner ut av vinduet.

Trond

50 år gammel bilmekaniker som har et brennende ønske om å lære folk mer om motoriserte kjøretøy. Jobber vanligvis som daglig leder i et bilverksted, men oppdaterer nettsiden min når jeg har nyttig informasjon å dele.

10 thoughts on “Best i test: Slik velger du riktig takboks til bil

 1. Skulle kjøpe meg takboks på nett for noen år siden. Det var den gangen jeg nylig hadde gått gjennom en skilsmisse og var raka fant.

  Etter en liten stund på Google fant jeg frem til en takboks fra Kina (!) på en side som het Alibaba. Verste produktet jeg noensinne har kjøpt. Tok mer enn to måneder å få den fraktet. Og når den endelig kom med budbil, så fungerte den ikke engang. Først tok det flere timer å få den satt opp (med halvveis-løsninger). For det andre ser den ikke ut som en takboks. Den ser mer ut som en dårlig koffert.

  For det tredje gikk den i stykker etter noen få gangers bruk.

  Til dere som skal kjøpe takboks: kjøp kvalitet! Aldri kjøp noe billig skvip!

  Thule virker å være helt konge.

 2. takk!

  Takboks er et MUST å ha når man skal til Hemsedal på vinteren 😀

  Har selv Thule og vært fornøyd med dem i 20 år. Proft utstyr og veldig proft kundeservice-nivå

 3. Thule har 5 års garanti på alle takbokser.

  Skal ikke si at det er helt risikofritt å kjøpe takboks hos dem, men det er i hvert fall bedre enn hva konkurrentene kan tilby. 10/10.

 4. Alle takbokser passer ikke til alle biler, nei. Det skriver du også i artikkelen.

  Men jeg vil nevne at det finnes enkelte biler som er så små at de ikke BØR ha en masse lagringsplass og vekt på toppen av bilen. Du kan vel ikke se for deg at det er lurt å ha en Thule XL på toppen av en Mini Cooper og tro at det går bra? 🙂

 5. Thule er den beste takboksen.

  Det finnes ikke nok god informasjon om takbokser på nett, så bra at dere skrev denne artikkelen. Har tilgode å se noen som ikke klarer å montere dem…det kommer både med instruksjonsbok når man kjøper THule, men det er også veldig intuitivt når du ser hva som følger med pakka

 6. Har hatt mange forskjellige takbokser opp gjennom. Og det er noen tips jeg vil gi til alle som leser dette:

  – Ikke kjøp for liten
  – Ikke kjøp for stor
  – Ikke kjøp for billig (Thule er faktisk OK i forhold til pris)
  – Kjøp en som er lett å ta av og på
  – Planlegg hva du faktisk skal ha i takboksen før du kjøper den. Er du en «ski-fyr»? SKal du pakke med masse greier til sommerferien? Skal du ha noe tungt i den?

 7. Thule Motion er en god takboks.

  Selv kjøpte jeg , med en feil, den største av dem. Har tross alt en ganske stor bil (Volvo), og trodde fint at den fikk plass på taket.

  Til deg som skal kjøpe Thule Motion takboks: den er GIGANTISK! Altså XL-modellen.

 8. Eurodel er en nettbutikk jeg kan anbefale. Har ikke kjøpt takboks derfra, men kjøpt mye annet (hjul, verktøy og poleringsmaskiner).

  Leverer alltid til tiden.

  Og nei. ….før du spør; jeg jobber ikke der;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recent Content