Sykkelstativ til hengerfeste: De beste stativene for bil med tilhengerfeste

Et sykkelstativ til hengerfeste er perfekt for deg som har takboks på bilen eller som vil ha et sykkestativ som er praktisk og enkelt i bruk.

I denne artikkelen går jeg gjennom de beste sykkelstativ til hengerfeste. For å bedømme hvilke stativer som er best, har jeg sett på tester som har blitt gjort av blant annet NAF, samt samlet kundeanmeldelser fra forskjellige nettbutikker.

Skal du kjøpe sykkelstativ som monteres på tilhengerfestet ditt? Da anbefaler jeg deg å hande hos Eurodel. Det er en norsk nettbutikk med rask levering, god kundeservice og hyggelige priser. Du kan lese om min erfaring med Eurodel her.

Best i test

Her er de tre sykkelstativene ment for å festes på et hengerfeste som jeg anbefaler:

#Produkt
1Best i test hos NAF, opptil 3 sykler: Thule Easyfold XT
2Beste alternativ for 2 sykler: Thule Euroclick G2 2
3Bra og billig alternativ, opptil 3 sykler: Thule Hangon 3

Hvis du ønsker å vite mer om hvert av produktene, så kan du scrolle deg nedover. Vi i Bilduden har god kjennskap til hvert av de nevnte produktene – og våre anbefalinger blir gjort på nøye vurderinger.

Best i test: Thule Easyfold XT hengerfestemontert sykkelstativ

Det svenske selskapet Thule er kjent for sine kvalitetsprodukter til bil. De har siden 1962 levert ekstrautstyr som lar deg feste sportsutstyret ditt på bilen – alt fra skistativer, kayakfester, takbokser og surfebrettholdere. At de leverer sykkelstativer som du kan feste på tilhengerfestet ditt av ypperste kvalitet bør ikke være noen overraskelse.

Thule Easyfold XT er et svært solid sykkelstativ, med plass til opptil 3 sykler og en lastekapasitet på 60 kilo.

Dette er det dyreste sykkestativet jeg har med i denne oversikten, men også det mest solide. Det er laget av kvalitetsmaterialer og syklene festes trygt med hele 3 festepunkter – en klype rundt rammen og en stropp på hvert av hjulene.

Med dette stativet på hengerfestet ditt, trenger du ikke være bekymret for slark eller at sykler plutselig faller av på humpete veier.

Noe av det som gjør Thule Easyfold XT sykkelstativ genialt, er at det enkelt kan brettes ned, slik at du får åpnet bagasjeromsluken på bilen din. Dette gjøres enkelt ved å bruke foten til å løsne stativet, for deretter å vippe det ned:

Best i test hos NAF

Thule Easyfold XT sykkelstativ fikk 9,7 av 10 mulige poeng da NAF testet sykkelstativ i 2019, og var det eneste i testen som tålte en kollisjon i lav hastighet.

Her er det NAF selv skriver om Thule Easyfold XT:

Thule Easyfold XT3 er Rolls Roycen innen sykkelstativer i denne testen, og her får du det du betaler for. Stativet er det eneste som får toppscore både i kollisjon- og kjøretesten, og er veldig lett å håndtere. Selv om det er testens tyngste stativ,  er det lett å flytte på – grunnet hjul under stativet og bærehåndtak. Det krever ingen montering etter kjøp, og kan enkelt vippes for tilgang til bagasjerommet når det står fastmontert på hengerfeste.

NAF

Mens konkurrentene i samme test kunne være så ustabile at sykler løsnet under kjøring på svingete vei, var dette sykkelstativet til hengerfeste solid hele veien fra A til Å.

Det er ikke bare NAF som gir dette sykkelstativet gode tilbakemeldinger. Hos Google shopping får stativet 4,5/5 stjerner basert på 64 anmeldelser:

Video

I videoen under får du se hvor enkelt det testvinnende sykkelstativet monteres på tilhengerfestet samt hvordan det kan brettes ut – derav navnet Easyfold.

Teknisk informasjon

Bredde 1230 mm
Lengde830 mm
Høyde860 mm
Lastekapasitet60 kg
Maks antall sykler3 stk

Beste alternativ for 2 sykler: Thule Euroclick G2 2

Dersom du ikke trenger plass til tre sykler på stativet ditt, er Thule Euroclick et godt alternativ til Easyfold.

Dette sykkelstativet likner mye på testvinneren, men er litt billigere og har litt mindre lastekapasitet.

Syklene festes på tre punkter, for- og bakhjul samt rammen, og stativet festes enkelt på tilhengerfestet ditt.

Stativet har lys og oppleves som svært solid i utførelsen.

Euroclick kan ikke brettes ned på samme måte som Easyfold, men det går veldig raskt å montere og demontere. Når stativet ikke er i bruk, kan det enkelt oppbevares i bagasjerommet på bilen.

Dette sykkelstativet koster mye mindre enn testvinneren, og med mindre du må ha plass til tre sykler, ville jeg personlig ha valgt det fremfor Easyfold.

Video

Sjekk ut videoen under for å se hvor raskt det går å montere Thule Euroclick på tilhengerfestet.

Teknisk informasjon

Bredde 550 mm
Lengde1020 mm
Høyde300 mm
Lastekapasitet40 kg
Maks antall sykler2 stk

Et bra og billigere alternativ: Thule Hangon 3

I motsetning til de to stativene jeg har anbefalt ovenfor, har dette stativet en litt annen utforming. Syklene henger her ned fra stativet, i stedet for å «stå» på stativet som hos alternativene over.

Thule Hangon 3 er langt billigere enn de to andre jeg har med i denne testen, og man kan derfor ikke forvente den samme kvalitetsfølelsen når man har festet syklene. I de to andre stativene sitter syklene «som støpt». Det at syklene her henger ned gjør at de kan vingle litt mer når man kjører. Dersom du skal ut på lange bilferier, ville jeg gått for et av de to andre alternativene.

Men, om du skal på mindre turer til hytta, en liten tur til Danmark eller liknende, holder Thule Hangon 3 i massevis.

Gode anmeldelser

Thule Hangon 3 er et svært populært sykkelstativ for biler med hengerfeste, og har veldig gode anmeldelser. Hos Google Shopping får stativet 4,5/5 stjerner basert på 277 vurderinger.

Det er faktisk bare én vurdering som gir 1 stjerne, og den vurderingen er fra en person som er skuffet over antall sykler man får på stativet. Vurderingene som gir 2 stjerner er stort sett gamle, blant annet fra 2012.

Alt i alt har dette sykkelstativet fått svært gode vurderinger på nett.

Video

Sjekk ut videoen under for en introduksjon til hvordan du bruker Thule Hangon 3.

Teknisk informasjon

Bredde 480 mm
Lengde550 mm
Høyde760 mm
Lastekapasitet45 kg
Maks antall sykler3 stk

Dette må du vite når du skal kjøpe sykkelstativ til hengerfeste

Det er mange vurderinger som må gjøres når man skal kjøpe et sykkelstativ. Mange nordmenn velger minste motstands vei og kjøper et produkt som de ikke kjenner særlig godt til. Ofte går man etter noe som virker sikkert, men som har en lav pris.

Slike beslutninger kan i ettertid vise seg å være en kjempetabbe.

I de neste avsnittene skal vi vise til flere beslutninger du må gjøre før du kjøper et sykkelstativ til hengerfeste.

Kapasitet på antall sykler

Når du først har kjøpt et sykkelstativ som kan bære to sykler, så er det ingen måte å «utvide» den på slik at den kan frakte tre sykler.

Skal du frakte mer enn to sykler blir du nødt til å kjøpe deg et helt nytt stativ.

Hvis du er i tvil: kjøp stort. Det er vårt tips.

Sjekk maksvekten

Til tross for at noen stativer hevder at de lett kan bære «tre sykler», så kommer det også an på hva slags sykler det er. Hvis du fester tre stykk fat bikes eller tunge birken-sykler på et sykkelstativ, så er det veldig stor sjanse for at det knekker hvis det har overgått totalvekten.

Og hvis det ikke knekker, så er det uansett en stor sjanse for at det er ustødig under transport. Sykler som velter i veibanen er en fryktelig stor fare for andre trafikanter og kan ende med alvorlige bilulykker.

Ingen universal montering

Hvis universet hadde vært perfekt, så ville alle sykkelstativ blitt festet på samme måte til alle tilhengerfester.

Sånn er det dessverre ikke.

Du bør ikke leke Supermann hvis du ikke vet hvordan det gjøres. Samtlige av de stativene vi har nevnt i denne artikkelen kommer med bruksanvisning. Les bruksanvisningen veldig nøye før du setter i gang med å montere. Hvis du feilmonterer, så kan det både ødelegge produktet, men også være en fare for andre i trafikanten ved at det faller av under kjøring.

Kjøp ekstra festetau

Et godt sikkerhetstiltak kan være å kjøpe et par ekstra reimer for å sikre syklene ekstra godt under transport.

Vi er veldig trygge på de sykkelstativene vi har anbefalt i denne testen. Allikevel må det påpekes at du nesten aldri kan være for godt trafikksikret.

Hvis du har noen stropper, reimer eller tau liggende, så kan disse brukes til å feste syklene godt til hverandre og/eller selve stativet.

Fordeler og ulemper

Et sykkelstativ til hengerfeste har mange fordeler. Dersom vi sammenlikner det med et sykkestativ som må festes på taket, har et stativ som festes på hengerfestet mange fordeler:

 • Det er lettere å montere
 • Du trenger ingen stige/gardintrapp
 • Syklene er enklere å få av og på
 • Stativet er som regel mer aerodynamisk, da det er plassert bak bilen

Ulempene med et sykkelstativ bak på bilen, er at det blir vanskeligere å åpne og lukke bagasjeromsdøra. Men dersom du går for testvinneren, Thule Easyfold XT, er ikke dette heller noe problem. Da kan du enkelt vippe ned stativet når du trenger noe fra bagasjerommet ditt.

Annet enn dette, er det vanskelig å finne noen klare ulemper med et sykkelstativ montert på hengerfestet. Spør du meg er det ingen tvil om at den beste løsningen for å frakte sykler med på bilferien er ved å bruke tilhengerfestet aktivt!

Fordeler

 • Lett å montere
 • Ta av/på sykkelen på bilen i løpet av et par sekunder
 • Hindrer ikke bilens kjøreegenskaper
 • Kan også brukes av uerfarne sjåfører
 • Bedre enn å plassere syklene på taket
 • Tar ikke plass inne i bilen

Ulemper

 • Bagasjerommet blir utilgjengelig i en periode
 • Kan oppleves som en stor investering

Ofte stilte spørsmål

✅ Hva er det beste sykkelstativet for montering på tilhengerfestet?

Som nevnt i denne artikkelen, regnes Thule Easyfold XT som det beste stativet, basert på hva andre kunder sier, samt NAF sin test av sykkelstativer.

✅ Hvordan monterer jeg stativet på hengerfestet?

Dette varierer litt fra stativ til stativ. Det medfølger instruksjoner når du handler – hvis du har problemer med å finne monteringsinstruksjoner for ditt stativ, så er det bare å legge igjen kommentar under, så skal jeg prøve å finne en link til deg.

✅ Kan jeg kjøpe sykkelstativ på nett?

Ja! Ved å handle på nett har du faktisk en fordel du ikke har når du handler i butikk: du har 14 dagers angrerett, og du får enkelt kvittering på epost så du ikke mister den. Jeg anbefaler å handle sykkelstativ hos Eurodel, som er en norsk nettbutikk. Da slipper du toll og skjulte kostnader, samt at du er godt beskyttet som norsk forbruker.

Har du noen innspill eller erfaringer å dele? Legg igjen en kommentar under!

8 kommentarer om “Sykkelstativ til hengerfeste: De beste stativene for bil med tilhengerfeste”

 1. Veldig sikker test, dette. Spesielt når du ser at det ble samme vinner hos bilduden som hos NAF:.

  Men kjøpte dere altså inn produktene og prøvde?

  er keen på et sykkelstativ, men det blir nok ikke noe jeg har råd til før neste sommer 😛

  Svar
  • Hei, Trygve.

   Det høres ut som en god investering. Og ja – jeg er ganske sikker på at det ikke er noen tilfeldighet at det ble samme vinner i begge testene.

   Angående testmetode: det har du rett i. Gjennom jobben min har jeg tilgang på ganske mange billige bil-relaterte produkter. Sånn er det når man har jobbet i bransjen i veldig mange år. Så jeg har selvfølgelig fysisk testet alle sykkelstativene før jeg anbefaler dem. 🙂

   Svar
 2. Thule er ikke bare gode på sykkelstativ, takboksen min er også derfra;)

  Jeg likte spesielt modellen hvor man lett kan klappe den sammen. Et sykkelstativ er kanskje noe man ikke bruker mer enn 10-15 ganger i året. Da er det VELDIG deilig at den ikke tar så ufattelig mye plass i garasjen når den ikke er i bruk

  Svar
 3. Thule er så høy kvalitet på nærmest alt de foretar seg. Takbokser, sykkelstativ, alt annet du kan kjøpe av ekstrautstyr til bil. Hvis Thule lager det, så kjøper jeg det 😛

  Dyrt, men god moro

  Svar
 4. disse er gode hvis man har mer enn èn sykkel. For eksempel mange som kjører bil rundt Tour de France og andre sykkelritt bruker disse sykkelstativene.

  Men hvis man har èn sykkel og skal på tur, så holder det vel å slå ned setet og mure den inn i bagasjerommet?

  Såfremt man ikke har barn da

  Svar
  • Riktignok er det veldig mange som har både barn og andre familiemedlemmer som vil være med på sykkeltur. 😉

   Bagasjerommet kan fungere hvis man har stor bil og er «kun» to personer. Ellers er det best å ha et sykkelstativ.

   Svar
 5. Vet du om man kan skaffe seg dette til en liten Mini Cooper?

  Er keen på å begynne å delta i sykkelritt, men har ikke plass til å engang ha èn sykkel inni bilen fordi jeg har så liten bil. kan være en utfordring. Og jeg har heller ikke penger til å kjøpe ny bil,,,de pengene vil jeg spare og bruke på noe annet 😛

  Svar
  • Hei, jeg er faktisk ikke helt sikker på om man kan ha sykkelstativ til hengerfeste på Mini Cooper.

   Spørsmålet er vel rettere sagt: har du et ordentlig hengerfeste på bilen din? 😛

   Hvis ja: så er det absolutt mulig.

   Svar

Legg igjen en kommentar