Kjøpsguide: Alt du trenger å vite om å kjøpe sportsbil

Mange satt av mye penger hver måned i mange år. Andre ønsker å selge leiligheten sin for å oppnå sin store drøm. Noen vant i Lotto. Og noen har bare vært heldige med å lande en godt betalt jobb.

Uavhengig av hvilke tiltak som tok deg hit: du er mest sannsynlig blant de som er interessert i å kjøpe en sportsbil.

Selv har jeg kjøpt (og solgt) en sportsbil ganske nylig. Den beholdt jeg i knapt 6 måneder – og det var nok et resultat av at jeg ikke hadde planlagt godt nok. Nå har jeg lært av mine dyrebare feil, og ønsker å dele kunnskapen videre slik at andre skal unngå de samme fellene jeg havnet i.

Først må jeg bare si en ting. Du er helt sikkert motivert til å kjøpe en sportsbil nå. Er det en fornuftig, klok avgjørelse? Nei. Det finnes kun ett godt argument for å kjøpe en sportsbil: det er ekstremt kult å kjøre rundt i en. Ikke er de praktiske – og ikke er de økonomiske.


Sportsbiler handler om følelser, sensasjonelle kjøreturer og oppstemthet. Ingen av disse tre elementene har noe med fornuft å gjøre. Mitt første tips vil være: slutt å overbevis deg selv eller de rundt deg at det å kjøpe en sportsbil er en god idè. For det er det altså ikke. 😉 

Når det er sagt, så er det noen ting du bør tenke over første gang du vurderer å kjøpe en sportsbil. Disse tingene gjør nok at du kan spare noen penger og unngå å havne i Hallgeir Kvadsheims klør på TV3s “Luksusfellen”.

#1: Vær forsiktig med å kjøpe brukte sportsbiler

Obs! Jeg har tidligere skrevet en artikkel som heter “Ny eller brukt bil – hva bør man kjøpe?”. Det er en nyttig artikkel for deg som skal kjøpe vanlige biler med 5 seter og en moderat motor. Men den gjelder ikke for sportsbiler.

Det kan kanskje virke som at den Porsche Boxsteren som ligger ute til 400,000,- på Finn er en god deal. Den har jo tross alt bare gått 65,000 kilometer. Det høres ikke særlig mye ut?

Tingen er at 65,000 km på en sportsbil er ikke i nærheten av 65,000 på en vanlig pendlerbil. De fleste vanlige biler lever et ganske rolig og behersket liv på vanlige landeveier. En sportsbil dundrer som regel ned motorveien i 100 kilometer i timen. Mange som eier sportsbil prøver også å presse bilen til det ytterste av hva den er i stand til.


Skal vi være helt ærlige, så kjøper man dem jo for å “presse dritten ut av dem” – excuse my french. Sannsynligheten er veldig stor for at den tidligere eieren har kjørt på Autobahn i 200 kilometer i timen. Den slitasjen som kommer på motoren er noe helt annet enn hva du kan forvente når en familiefar selger en Volvo XC40.

Men det er ikke bare motoren som får slitasje. Bilens forbruksvarer består også av dekk, bremser og clutch. Dette er ting som må byttes ut betydelig oftere på en sportsbil hvor eieren utnytter bilens fulle potensial. 

Jeg ville absolutt kreve at dere tar med bilen på service-sjekk rett før kjøpet utføres. På den måten får du en helt klar formening om eventuelle slitasjeskader. Det beste er å ta bilen med til en sertifisert bilmekaniker som har erfaringer med den type merke og helst også modell.

#2: Hva er du villig til å gå på kompromiss med?

Har du tenkt til å selge din nåværende 5-seter og erstatte den med en sportsbil?

Det vil muligens være en dårlig idè.

Sportsbiler er som konkurransesvømmere. De beste svømmerne stripper kroppen sin for alt av fett og kroppshår for å komme raskere gjennom vannet. Det samme gjelder med sportsbiler. Det er INGEN, og da mener jeg INGEN, sportsbiler på markedet som har særlig mye lagringsplass. I tillegg er flere av dem elendige å kjøre om vinteren. I mitt tilfelle var også aircondition-anlegget så dårlig på å blåse varm luft at jeg knapt kunne kjøre den i november måned.

Vurderer du å kjøpe en av disse bilene:

  • Porsche Cayman
  • Toyota Supra
  • Mazda MX-5

…i så fall kan jeg betrygge med èn ting. Du kommer aldri til å få noen irriterende venner eller familiemedlemmer som spør deg om hjelp til å flytte. 🙂


Det å gå på kompromiss når du skal kjøpe sportsbil er uunngåelig. Du kjøper denne for moro skyld. Det store spørsmålet er hva du er villig til å gi opp for å realisere drømmen.

#3: Ikke lek Petter Solberg (eller Petter Northug…)

Vær realistisk angående ferdighetsnivået ditt. Det å kjøre en sportsbil er mye mer krevende enn å kjøre vanlige biler.

Du har helt sikkert hørt om de geniale menneskene som totalkræsjer sportsbiler til 15 millioner (sak på Dagbladet.no). Og det er veldig lett å bli en del av statistikken hvis man ikke passer seg. Vi må heller ikke glemme “hele Norges Petter Northug”.

La oss si at du tidligere har kjørt en vanlig familiebil. Første dagen du får sportsbilen, så har du plutselig 500 hestekrefter som ligger rett foran høyrefoten din. Selvfølgelig er det fristende å bare trøkke til. Men det kan gi svært dårlige resultater. Kjører du for fort, så får du bot. Tar du for store sjanser, så er du en fare i trafikken for både deg selv og andre.

Ingen av delene er akseptert.

Inspirasjon: Sportsbiler på Autobahn

Youtube er en fantastisk plass hvis man ønsker å slå ihjel litt tid. Alle som har en plan om å kjøpe ny bil bruker som regel noen timer på å se såkalte “review”-videoer.

Denne videoen er en av de som fikk meg til å kjøpe en sportsbil. Her er det en rekke forskjellige biler som kjører nedover tyske Autobahn:Den frihetsfølelsen man får av å kjøre fort med en ordentlig rask bil vil man knapt få noe annet sted.

Liste: Europas og Norges mest solgte sportsbiler

Carsalesbase.com har laget en oversikt over de mest populære sportsbilene i Europa. Dessverre finnes ingen slik oversikt spesifikt for Norge, men jeg tror ikke listen ville være særlig annerledes hvis vi kun så på norske forhold:

#Bil
1Porsche 911
2Mercedes-AMG GT
3Jaguar F-Type
4Ferrari Portofino
5BMW i8

Hvis du har en oppdatert oversikt over Norges mest solgte sportsbiler, så kan du legge igjen en kommentar under artikkelen. Jeg er svært interessert i den type info. 🙂

Sammendrag

Kjøp deg gjerne en sportsbil. Men gjør det på bakgrunn av at du har gjort et kalkulert ufornuftig valg.

Mennesker trenger også noe å leke seg med. Noen får et adrenalinrush av å spille hurtigsjakk på nettet. Andre flyr fallskjerm. Og så er det noen få av oss som er gale nok til å kjøpe biler med over 400 hestekrefter og dundre nedover motorveien til krampa tar oss.

Legg igjen en kommentar