Sovemaske test: 6 anbefalte masker til bilturer og bedre søvn

La oss begynne denne forbrukertesten med noen morsomme fakta.

 • I følge P7klem.no (jada – litt merkelig kilde), så sover en gjennomsnittsperson hele 26 år i løpet av livet.

 • Skal vi tro forskning.no (og det er ofte en god kilde å tro på…), så sliter hele 1 av 10 voksne nordmenn med søvnen. Det er rundt 10 % av befolkningen.

Selv er jeg eier av Bilduden og har blitt tvunget til å tilbringe veldig mye tid på norske og utenlandske veier. Det har ført til at jeg veldig ofte sover i bil, i lastebil – og noen ganger på ulike billige hoteller. Èn ting er sikkert: jeg har slitt veldig mye med å sove. Etter å ha forsøkt forskjellige medikamenter og legebesøk, så har jeg kommet frem til at det er ett virkemiddel som fungerer bedre enn noe annet: sovemaske.

Ja. Noe så enkelt som et tøystykke foran øynene kan redde nattesøvnen. Og en sovemaske er et utmerket verktøy for deg som ønsker å sove i bil eller på fly. Men det er faktisk utrolig store forskjeller på gode og dårlige sovemasker. Nettopp derfor trenger vi denne artikkelen. Vi har sondert markedet, lest oss opp på de ulike produktene og testet et par av dem. Deretter har vi satt sammen en liste over de 6 beste sovemaskene på det norske markedet.

Skal du kjøpe deg sovemaske? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: CDON.com og Chillout.no.

Vinnere av vår test av sovemaske

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert av produktene.

#Produkt
1 Travel Shaped Eyemask – Best i test!
2 Eye Shades De Luxe fra Go Travel– Laget i behagelig mikrofiber
3 Unisex Sleeping Mask Øyemaske – Perfekt til hjemmebruk
4 Sovemaske fra INF Company – Laget i 100 % silke
5 2 in 1 Sovemaske – Inkludert ørepropper

1. Travel Shaped Eyemask – Best i test!

Vår test viser at Travel Shaped Øyemaske fra verdenskjente Go Travel kommer på førsteplass. Et eminent produkt med en rekke gode egenskaper.

 • Sikrer deg en god natts søvn
 • Behagelig mot øynene
 • Justerbar stropp
 • Flott utseende (ja – dette designet er lekkert!)
 • Holder på sminken selv når du sover
 • Stoffet føles silkemykt

Det er ingen bedre sovemaske enn Travel Shaped øyemaske på det norske markedet. Det kan vi i Bilduden nesten garantere. Dette er en flott modell som effektivt blokkerer ut irriterende lys når du sover.

På den måten kan du få sove i fred og ro – uavhengig om du ligger hjemme i sengen din eller er på tur i fly/bil.

Unik form

En av tingene som er helt unikt med denne sovemasken er formen på «paddingen». Den «buler» litt ut fra øynene. På den måten slipper du å bruke en maske som sitter kjempe-tett inn på øynene.

Dette gjør også at eventuell øyesminke ikke vil falle av når du sover. Hygienisk og praktisk.

Elastisk hodebånd

Båndet rundt hodet er ofte et mareritt på billige sovemasker. Men her har produsenten Go Travel tenkt smart. Dette hodebåndet kan nemlig justeres. På den måten kan masken brukes av folk med ulik hodestørrelse.

Dette er utvilsomt en luksus-maske som kommer til en veldig lav pris. Den er behagelig og svært populær blant veldig mange nordmenn. I tillegg er det verdt å nevne at den både kan brukes hjemme i sengen, men er kanskje spesielt praktisk når du skal ut på tur.


2. Eye Shades De Luxe fra Go Travel– Laget i behagelig mikrofiber

Cocoon er en produsent som kaprer andreplassen i vår test. Denne modellen, kalt Eye Shades De Luxe, er nemlig laget av mykt mikrofiber.

 • Luksuriøs profil
 • Sitter veldig godt over øynene
 • Gir også en såkalt «cooling»-effekt
 • Fungerer utmerket for reiser
 • Reiseveske hører med
 • God passform

Denne sovemasken har blitt utviklet for seg å skille seg fra konkurrentene i markedet. Det er helt tydelig. Her har produsenten vært veldig smart.

Så la oss ta en titt på hva som gjør at Cocoon Eye Shades kan være et godt alternativ for deg.

Egenskaper

 • Laget i mykt mikrofiber.

 • Utsiden av masken er blå – der hvor 99 % av alle konkurrenter har laget en helt svart maske.

 • Masken sitter godt på alle typer ansikts- og hodeformer.

 • Det følger med en flott reiseveske som, i tillegg til å ha plass til sovemasken, også har en egen lomme til ørepropper.

Dette gjør at vi mener at sovemasken fra Cocoon er et premium-produkt. Her betaler man gjerne litt ekstra sammenlignet med lignende produkter på markedet. Samtidig får du en helt annet opplevelse.

Tre farger å velge mellom

Du kan fritt velge mellom tre forskjellige farger om du ønsker å kjøpe denne masken. Fargene du kan velge mellom er:

 • Militærgrønn.
 • Svart.
 • Lyseblå.

På den måten kan du gi et personlig uttrykk til omverden – selv når du ligger og sover på reise. Hendig.

Vår dom

Om du ser etter et premium-alternativ innenfor sovemasker, så vet du hvilket produkt du skal gå for. Denne gir deg veldig høy komfort, men kombinerer det også med en absolutt fornuftig pris. Den lave vekten skal også nevnes. Masken veier kun 25 gram, noe som gjør at den ikke føles «tung» når den er festet på hodet.

Utsiden av masken er laget i nylon. Dette er et stoff som ikke blir særlig skittent på kort sikt.


3. Unisex Sleeping Mask Øyemaske – Perfekt til hjemmebruk

Denne tradisjonelle øyemasken fra Go Travel passer helt utmerket om du skal ha noen ekstra timer på øyet når du er hjemme. Passer ikke like bra på reise.

 • Veldig populær i hele verden
 • Blokkerer lys på en effektiv måte
 • Ganske tynn padding foran øynene
 • Billig
 • Kan enkelt gjemmes vekk i nattbordsskuffen

Om du føler at vår #1 og #2 i denne testen hadde litt for tykt tøystykke foran på masken, så kan du vurdere denne tradisjonelle øyemasken. Hva skal man si om produktet?

Vel. Det er det nærmeste en «standard sovemaske» du kommer på markedet. Det har alt du trenger – men ikke noe mer enn det.

Kan brukes av «alle»

Hodebåndet kan dessverre ikke justeres etter hodestørrelsen din. Dog er det veldig elastisk. På den måten kan du være trygg på at det kan brukes av alt fra ungdommer til godt voksne mennesker.

Og den fungerer like godt til damer som til menn.

Vår dom

Dette er en enkel og tynn sovemaske som er uhyre populær. Du kan nesten ikke gå på et fly eller tog i Europa uten at du ser at noen har denne masken. Skulle du ønske å kjøpe en høykvalitets sovemaske, så kan Sleeping Mask fra Go Travel være det du ser etter. Den gir deg fin komfort – og du kan enkelt pakke bort masken i ryggsekken eller i bukselommen.

På den måten kan du sikre deg at et par gode timers søvn alltid er innenfor rekkevidde… 🙂


4. Sovemaske fra INF Company – Laget i 100 % silke

En veldig «anonym» og fin sovemaske fra INF Company AB. Laget i 100 % silke for at du skal få …. Silkemyk søvn.

 • Kan brukes til dyp søvn, men også avslapning og meditasjon
 • Brukes fint på reise i både fly og bil
 • Veldig behagelig mot huden
 • Produsert i ekte silke
 • One-size-fits-all, men strikken kan justeres

Et mer standard design enn denne sovemasken finner man ikke. Den er helt svart. 100 % svart.

Og så er den laget av silke. 100 % silke.

Det er de to hovedpunktene som markerer seg når vi skal omtale denne sovemasken. I tillegg er den utrolig lett å bruke både på tur og hjemme. Sett masken foran øynene og si farvel til lyse netter eller solstråler.

Dette er også en maske som kan brukes til en god gammeldags «power nap» på 15-20 minutter. I og med at den er laget i silke, så er den naturligvis veldig lett og dermed også mobil.

Gode brukeranmeldelser

Du kan alltid stole på det vi i Bilduden mener. Men det kan noen ganger være fint å få bekreftet våre positive tilbakemeldinger fra andre kilder. Det kan du nemlig gjøre hos CDON.com. I skrivende stund er det to stykker som har anmeldt denne sovemasken.

Begge har gitt fem av fem stjerner. Det har ganske mye å si.


5. 2 in 1 Sovemaske – Inkludert ørepropper

Hvis du både har behov for å blokkere lyd og lys ute for å sove ordentlig, så anbefaler vi denne sovemasken som heter «2 in 1». Her får du med maske og ørepropper på kjøpet.

 • Laget i polyester og skum
 • Passer perfekt til alle ansiktsformer
 • Kan også brukes på reise i bil og fly
 • Ørepropper er inkludert (de er laget av skum)
 • Du får med en pose til å ha både øreproppene og masken i

En av de mer avanserte modellene på markedet. Dette er nemlig en modell som sikrer deg mot irriterende lys OG lyd. Du har kanskje hørt at en flymotor lager veldig mye lyd. Derfor kan det være vanskelig å sove på flyet.

Om du kjøper denne masken fra 2in1, så kan du blokke ut alle forstyrrelser fra sansene dine. Det sikrer deg en god natts søvn.

Justerbart bånd

Båndet som omkranser hodet ditt er justerbart. Det vil si at du selv kan stille inn hvor stort det skal være. Om dere er et par som ønsker å «sove annenhver gang», så kan dere fint bare kjøpe én maske.

På den måten kan dere også spare noen kroner.

Vår dom

Dette er et godt sett for deg som sliter med å sove når det er lyder rundt deg. Øreproppene er både praktiske og gode til å blokke lyd ute. Samtidig er vi imponert over hvor lett det er å justere båndet som omkranser hodet.

Alt i alt er dette en sovemaske som har alt det nødvendige – og litt mer.


dame med sovemaske

Situasjoner hvor du kan bruke sovemaske effektivt

Det å få nok søvn er et problem for mange nordmenn. Ofte har det en sammenheng med at man ligger oppe om natten og lar tankene spinne. Men andre ganger handler det om at omgivelsene dine ikke tillater gode lysforhold. Eller rettere sagt: mangel på lysforhold.

Her er et knippe situasjoner hvor det kan være nyttig å ha en god sovemaske:

 • Når du er ute og flyr. Hvis du noensinne skulle fly «First Class», så vil du merke at mange av flyselskapene gir ut sovemasker gratis.

 • I situasjoner hvor du ligger i din egen seng og ikke får sove. Det er her de aller fleste bruker sovemaske.

 • Når du sitter i baksetet på en bil. Som du vet, så er en bil fylt med vinduer på alle sider. Sånn er det nødt til å være av sikkerhetsmessige årsaker. Om du sitter i baksetet og ønsker å sove, så finnes det ikke noe bedre alternativ enn å ha en maske foran øynene.
maske til søvn om natten

Funksjoner og andre ting du bør tenke på

Mange tenker på sovemaske som et veldig enkelt produkt som ikke trenger noen ytterligere introduksjon. Men tro meg: det er store forskjeller blant de ulike produktene på markedet. Veldig store forskjeller.

I de neste avsnittene skal vi vise deg hva vi har brukt som kriterier når vi har vurdert de ulike produktene. Dette kan gjøre det enklere for deg å forstå tankegangen bak forbrukertesten.

Størrelse på «paddingen»

Du har helt sikkert prøvd sovemasker som slipper inn en del lys på sidene. De er ubrukelige. Beklager å si det, men de er rett og slett ikke brukbare.

Hele grunnen til at man kjøper en sovemaske er fordi man skal blokkere ute irriterende lys. Derfor er det viktig at størrelsen på masken (foran på øynene) er god.

Kvalitet på materialet

Hvis du har kjøpt en sovemaske av god kvalitet, så skal du nærmest kunne se direkte på solen uten at du skal føle ubehag. Materialet på tøystykket foran øynene dine skal IKKE slippe igjennom solstråler eller lys fra lamper.

Det er veldig viktig.

Tilbehør som ørepropper

Noen av produktene har ekstra tilbehør som blant annet ørepropper. Disse er naturligvis ment for at du skal hjelpes med å sove i støyende omgivelser. Veldig mange velger å bruke ørepropper når de prøver å sove i bil eller fly.

Selv mener vi i Bilduden at du bør kjøpe ørepropper separat fra et apotek eller lignende. De er som regel bedre.

Varme og følelsen av svette

En av de verste tingene med sovemasker er når de er laget i et stoff som gjør det varmt rundt øynene dine. Da kan de rett og slett ikke brukes.

Husk at de fleste masker skal brukes i et miljø der hvor du blir utsatt for direkte sollys. Hvis masken er laget av et materiale som absorberer mye varme fra solen, så vil du føle deg utrolig klam og svett etter bare få minutter.

Det er verdt å nevne at de fleste sovemasker er laget i nylon, silke – og noen også i bomull.

Andre artikler om soving og velvære i bil

Oppsummering av testen

En sovemaske er et ypperlig verktøy for å sikre seg at man får den nattesøvnen man skal ha. I tillegg er det et utmerket produkt for deg som skal ha litt søvn når du er på tur. Det kan gjelde tur i bil, båt, fly eller andre fremkomstmidler.

Når det kommer til å velge riktig sovemaske, så har vi i Bilduden hjulpet deg langt på vei i denne artikkelen. Men du er selv nødt til å gjøre et selvstendig valg basert på den informasjonen vi har gitt deg.

Vårt råd er at du skal bry deg mer om funksjonalitet enn pris. Vi er klar over at ikke alle har like mye penger – og nordmenn er veldig glade i å finne såkalte «kupp». Men når det kommer til sovemasker, så er det ikke særlig stor forskjell i pris på de dyreste og billigste. Ofte koster de fra rundt 100,- kroner til 400,- kroner.

Om du er nødt til å betale 400,- for noe som kan hjelpe deg med å sove effektivt og kjapt, så mener vi bestemt at det er verdt det.

sover godt med søvnmaske

Ofte stilte spørsmål

✅Er det lett å feste en sovemaske til hodet?

Ja, det er det. Hvis du har en god og avansert sovemaske, så kan den justeres ved hjelp av en strikk.

Vi vil også anbefale at du IKKE fester strikken over ørene. Har du sovemasken over ørene når du sover vil den begynne å gnage på utsiden av øret og skape ubehag.

✅Hvorfor er det lurt å investere i en god sovemaske?

Fordi søvnen din er utrolig viktig. Har du god søvnkvalitet, så har du ofte et godt og mer behagelig liv.

I tillegg kan vi nevne at det er stor forskjell i kvalitet på de ulike produktene. Dog er det ikke alt for stor forskjell i pris. Med andre ord: er du villig til å betale noen hundrelapper ekstra, så får du ofte et betydelig bedre produkt enn hvis du går for billig-modellene. Kjøp kvalitet. Det er vårt råd.

✅Kan man noen ganger få søvnmasker gratis?

Ja, noen flyselskaper deler ut disse maskene gratis.

Dog er dette masker av svært lav kvalitet – og de kan knapt nok brukes.

Sliter du med å sove når du er på tur? Eller lurer du på noe angående sovemasker? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar