Den ultimate guiden: Slik sover du trygt i bilen

Så du har planlagt en lengre biltur i Norge (eller utlandet) og lurer på hvordan det er å sove i bilen?

Perfekt! Dette har jeg ganske mye erfaring med!

Uavhengig av om du har planlagt hele turen eller “tar det som det kommer”, så kan bilen fungere som et godt alternativ til mer tradisjonelle overnattingssteder.  Så lenge du finner et lovlig og trygt sted å parkere, er mulighetene for å få seg en god natts søvn i bilen absolutt tilstede.

Hvor komfortabelt det er å sove i bil avhenger primært av tre ting.

Først handler det om størrelsen på personen(e) i bilen. For det andre har bilens størrelse mye å si. Ingen mann på 2 meter og 10 centimeter sover særlig godt i en Mini Cooper.

I tillegg handler det i stor grad om hvor godt du forbereder deg til en slik biltur.

Jeg kan ikke gjøre noe med verken størrelsen på kroppen din eller din bils størrelse. Men jeg kan hjelpe deg med å forberede deg godt.

I denne artikkelen kan jeg nærmest garantere at du finner noen tips som gjør at overnattingen i bilen blir mer behagelig.

Hvorfor bør man sove i bil?

Det kan være en million grunner til at folk ender med å sove i en bil når de er på tur.

Men dette er nok de aller beste argumentene for at det kan være en god løsning:

 • Kostnadsfritt
 • Tidseffektivt
 • Det er faktisk en god måte å utforske verden på
 • Man velger helt selv hvor man ønsker å sove

Tips til økt sikkerhet når man sover i bil

Èn ting er sikkert: man sover ikke særlig godt hvis man er nødt til å ligge og bekymre seg for egen sikkerhet og helse.

Her har jeg samlet noen noen tips som vil hjelpe deg med en trygg natt:

 • Meld fra hvor du går” er vel en del av fjellvettreglene? Det kan være lurt å sende en SMS eller Facebook-melding til kjente om koordinatene hvor du skal sove. Hvis både bilen og mobilen går tom for strøm, så har du noen som vet hvor du er.

 • Aldri parker på siden av veien. Spesielt ikke på godt trafikkerte veier.

 • Du bør prøve å skape en soveplass som er så lik en seng som overhodet mulig. Hvis du ligger på et ujvent underlag, så kan det skade blodsirkulasjonen i kroppen din. Det siste du ønsker er å bli syk eller skadet når du sover i bil.

 • Noen vurderer å la nøkkelen stå i og ha motoren på for å bruke klimaanlegget. Ikke gjør dette. Bilen skal være avskrudd. Du risikerer å puste inn farlig eksos eller drepe bilbatteriet hvis du har bilen påskrudd i løpet av natten.

 • Bilvinduet kan være BITTELITT åpent (en liten sprekk). Men ikke mer enn det. Et åpent bilvindu på natterstid er en åpen invitasjon til tyver eller andre kriminelle.

Jeg vil også anbefale deg å lese en annen artikkel jeg har skrevet: “7 tips for å unngå bilinnbrudd”. Det er spesielt viktig å tenke på sikkerhet når man sover i bilen. Da handler det ikke bare lengre om materielle skader. Et bilinnbrudd i en bil du sover i kan også føre til at du kan pådra deg personskader.

Folk som bryter seg inn i biler hvor folk sover er ofte desperate – og man vet aldri hva de kan finne på.

Hvilket utstyr trenger man for å sove komfortabelt i en bil?

Teknisk sett trenger man bare en bil som har mulighet til å slå ned setene.

Men det finnes mange produkter som gjør natten (eller nettene) enda mer behagelige. Her er noen av de tingene jeg har tatt med og som har hjulpet meg når jeg har sovet i bil:


 • To puter
 • Sovepose
 • Teppe og/eller laken
 • Nakkepute
 • Batteridrevet lampe

I denne artikkelen har jeg listet opp noen nakkeputer som er gode for barn i bil. Disse selges også til voksne – og de anbefales hvis man ønsker å slå ned forsetet og sove foran i bilen.

Slik sover du komfortabelt i en bil

Nå vet du hvilke sikkerhetstiltak du bør ta. Du er også informert om hvilket tilbehør som kan være greit å ta med for å gjøre nattesøvnen mer komfortabel.

Nå prøver vi å bevege oss litt mer inn på komfort. La oss se på hvordan du kan få en mer komfortabel natt i bilen din.

Hvor skal man parkere bilen?

Jeg vet ikke hvor du skal, hva du skal gjøre eller hvor du befinner deg på nåværende tidspunkt. Men jeg kan fortelle deg hvor du bør parkere bilen din når du skal sove.

Under er en liste over steder hvor jeg personlig har parkert bilen min flere ganger over natten:

 • Store kjøpesentere
 • Utenfor hoteller eller andre overnattingssteder
 • Ved sykehus
 • Ved noen turistattraksjoner (dette anser jeg som et VELDIG trygt alternativ)
 • I eller ved campingplasser

Hvis du parkerer ved campingplasser, så har du ofte to alternativer. Du kan eventuelt høre med dem hvor mye det vil koste å parkere inne på campingplassen – og betale en liten sum for det. Da kan det til og med hende at du får tilgang på kiosk og toaletter.

Eventuelt kan du parkere litt bortenfor inngangen (gratis). Det blir ofte oppfattet trygt, men du får neppe tilgang på toalettfasiliteter.

Bildudens eksperttips: slik sover du best i bil

Til slutt har jeg også noen ekstra tips til deg. Disse tipsene bygger på egen erfaring. Det er godt mulig at ikke alle er like aktuelle for alle, men det kan være lurt å skumme igjennom listen for å se om det er noe du kan ta med deg. 😉

 • De aller færreste biler har gardiner. Noen velger å kompensere med å henge opp noe klær foran vinduene. Selv er jeg motstander av å dekke til vinduene når jeg sover i bil – av sikkerhetsmessige årsaker. Ta med en sovemaske (sånn du får på fly) eller legg en genser over øynene.

 • Bilvinduer er tynnere enn vinduene i boligen din. Det betyr at de er mindre lydtette. Selv tar jeg alltid med et par skum-baserte øreplugger når jeg skal sove i bil. Du får kjøpt dem på ditt lokale apotek – og de koster ikke mer enn 100 kroner.

 • Finn et sted med skygge. Hvis du sover i bilen på sommeren, så vil du raskt få en “drivhus”-effekt så tidlig som 7 eller 8 om morgenen. Det å finne frem til et sted med gode skyggemuligheter bør absolutt være mulig.

 • Selv har jeg brukt en bærbar batteridrevet vifte. Denne fungerer godt som erstatning for manglende klimaanlegg.

 • Hvis du har glemt pute, så kan du stappe noen klær i en pose og legge hodet ditt på den. Det fungerer faktisk utmerket.

 • For ekstra varme; varm opp vann, legg det i en vannflaske, pakk den inn i en skjorte og legg den i soveposen. Det varer ikke lenge, men det kan hjelpe med å sovne.

Motivasjon: Mannen som har sovet i bilen sin i en årrekke

Som tidligere eier av en Toyota Prius, så synes jeg denne videoen var ganske interessant. Den viser en amerikaner som har sovet i bilen sin i en årrekke:For meg er den i hvert fall motiverende.

Jeg tenker sånn at:

“Hvis han kan klare å sove i bilen hver dag, så må vel jeg klare det på en kort ferietur?”

Legg også merke til at han har med seg en takboks, noe som kan være utrolig nyttig på en slik tur. Det er ikke alle som får plass til alt i bagasjerommet – spesielt ikke hvis det er en hel familie som er ute på tur.

Aktuelle lenker med nyttig informasjon

Det finnes en del andre nettsider som har informasjon om det å sove i bilen i Norge.

Dette er et par lenker du kanskje finner interessante:

Som tidligere nevnt, så har jeg (av ulike grunner) sovet en del i bil. Hvis du har spesifikke spørsmål til meg, så finnes det et åpent kommentarfelt under artikkelen.

Her sjekker jeg daglig hva som kommer inn – og svarer på de spørsmålene du måtte ha. 🙂

FAQ – Ofte stilte spørsmål

5 kommentarer om “Den ultimate guiden: Slik sover du trygt i bilen”

 1. takk for fin guide! 🙂

  Jeg regner med at omstendighetene også tillater oss å måtte ta enda en sommer med bilferie her i Norge. Blir neppe Spania eller Rhodos på meg.

  Hotellprisene i Norge er såpass sinnsyke at jeg aldri ville tørre å gjøre noe annet enn å sove i bilen. Man sparer jo 1500 kroner hver natt. Tenk å betale 1500 krnoer for 8 timers søvn! galskap

  Svar
 2. Er det trygt å sove i bil når det kommer til oxygen behov? Nå om vinteren ønsker jeg ikke å ha åpent vindu. Vi er 2 stykk som tenker å sove i bil, varme blir ikke akkurat et problem, men vil unngå å ha åpne vinduer.

  Svar
  • Hei Marcus.

   Godt spørsmål. Jeg skal være ærlig og si at jeg vet faktisk ikke. Jeg tør ikke svare på slike medisinske spørsmål.

   Hvis du Googler «lack of oxygen sleeping in car» , så virker det dog som de aller fleste nettsider sier at du IKKE vil gå tom for oksygen slik at det setter deg i livsfare. Det vil allikevel kunne oppleves ubehagelig hvis dere opplever det som heter «oxygen dep».

   Svar
  • Hei Joseph. Det vet jeg faktisk ikke.

   Det beste vil nok være å ta kontakt med det selskapet som har ansvar for parkeringen på Oslo S. Det er mulig du får lov til å sove i bilen hvis du betaler over natten, men dette må du høre med selskapet om. Lykke til.

   Svar

Legg igjen en kommentar