Soting av ruter: Pris, lovlighet og alt du trenger å vite

Er du interessert i å sote rutene på bilen din? Det forstår vi godt. Etter å ha jobbet i bilverksted i flere tiår, så vet vi godt at dette er en av forespørslene vi får flest av.

Dessverre er det mange som ikke kjenner til verken metoder, pris eller lovlighet. Dette hadde vi tenkt å gjøre noe med. Derfor skrev vi denne lange guiden. Her skal vi blant annet gå igjennom:

  • Hvilke to metoder som hjelper deg med å sote vinduene på bilen din.

  • Alt det juridiske. Hvilke ruter på bilen din er lov å sote – og hvilke du må holde deg unna.

  • Alt om pris og kostnader.

  • Hvorfor du vil få vidt forskjellig pris hos ulike leverandører.

Og en del mer.

soting bakrute bil

Soting av ruter – hva er det og hvordan fungerer det?

Soting av ruter defineres slik:

«En oppgradering av bilens ruter som fører til en mørkere fargetone. Metodene varierer, men motivasjonen hos bileier er som regel alltid solskjerming, lavere innendørs temperatur i bilen og/eller et flottere design fra utsiden.»

Off. Det var en litt lang setning. La oss bryte det ned for å gjøre det klart og tydelig.

Det er med andre ord tre grunner til at folk vurderer å gjøre bilrutene sine mørkere:

  • Kjøligere temperatur. Selv her hjemme i Norge kan det bli varmt om sommeren. Du har helt sikkert opplevd at bilen «koker» når du setter deg inn. En amerikansk studie publisert hos Raynofilm.com viste at sotete ruter kan redusere temperaturen i bilen med hele 8 varmegrader!

  • Solskjerming. Ingenting er verre enn lav sol når man sitter i baksetet på bilen og prøver å sove. Derfor vil mange bruke mørke toner på rutene som et hjelpemiddel for å slappe bedre av og skape en mørk stemning i bilen.*

  • Et flott ytre. Alle bryr seg om utseende på bilen sin – er det ikke sånn? Vi kommer ikke unna det faktum at mange luksuriøse biler utelukkende kommer med solfilm inkludert.

*PS! Om du ønsker en litt enklere løsning på solskjerming-problemet i bilen, så kan vi hjelpe deg. Vi har nemlig skrevet en forbrukertest kalt: «Solskjerming bil: 4 beste vindusbeskyttelser mot sterkt sollys».

soting av rute

Toningsgrad forklart: Er alle sotede ruter like mørke?

Det enkle svaret på dette er: nei. Alle sotede ruter er ikke like mørke.

Som regel differensierer vi toningsgraden på sotede ruter i tre nivåer.

  • Under 50 % toningsgrad gir god innsikt i bilen fra utsiden. Vi ser at enkelte nettsider omtaler disse rutene som «gjennomsiktige». Så langt ønsker ikke vi i Bilduden å gå. Men om du skal ha ordentlig mørke ruter, så skal du ha en toningsgrad over 50 %.

  • Mellom 50 % og 75 % toningsgrad gir mellom-mørke ruter. Dette er alternativet de aller fleste velger. Slike ruter vil hindre delvis innsyn, men også bidra til en kaldere lufttemperatur i bilen.

  • Over 75 % blokkerer alt innsyn utenfra. Dette er typisk noe limousiner bruker. Du har helt sikkert også sett bilene til autoritære diktatorer rundt omkring i verden. De elsker også å bruke biler med nærmest helt kullsvarte vinduer (fra utsiden). Det er heller ingen hemmelighet at vinduer med over 75 % toningsgrad vil ha begrenset utsikt hvis du sitter inne i bilen.

Hva er prisen på å sote rutene?

Her finnes det ikke noe standard-svar. Det finnes mange aktører i Norge som utfører denne type jobb. Men vi skal gå litt dypere inn i de ulike metodene for å forklare forskjellen.

Dette vil også etter hvert forklare de store prisforskjellene i bransjen.

Soting av bilrute med limfilm

Hvis en kollega av deg kommer på jobb en dag og utbryter:

«Jeg fikk helt rå mørk farge på bakruta! Det kostet meg 8000 kroner, men var verdt hver krone!»

…så er det stor sannsynlighet for at han har brukt et profesjonelt bilverksted til å sote rutene med limfilm. En limfilm er en påmontert del som settes rett på ruten din. Dette må skje via et profesjonelt bilpleiefirma og krever spesialverktøy.

Jobben er mer eller mindre permanent – og koster mellom 5000 og 8000 kroner i Norge. Drar du utenlands, så kan du kanskje spare et par tusenlapper på det. Soting av rute med limfilm vil også i stor grad variere basert på bilrutens størrelse. En Range Rover vil naturligvis ha høyere kostnad enn en Mini Cooper.

Soting av rute med solfilm (kan gjøres selv)

Solfilm er det andre alternativet. Dette er naturligvis et mye billigere alternativ. Skal man sote bakruten og sidevinduene i baksetet, så koster det ikke mer enn 600-1000 kroner.

Dette avhenger dog av at du gjør jobben selv.

Hvor vanskelig er det å sote rutene selv med en solfilm?

Ikke særlig vanskelig. Her er en guide du kan følge på Youtube. Den viser deg hele prosessen på 1-2-3:Lovlighet – er det lov å tone bilruter i Norge?

Her kommer vi til et punkt som mange lurer på. Søker du på frasen «Sote ruter lovlig Norge» i Google, så kommer det opp veldig mye rar informasjon.

Vi i Bilduden tenkte å legge denne ballen død èn gang for alle.

Her er det som står i Lovdata-bestemmelsen, som referer til gjeldende norske lover:

«Vindu skal være tilstrekkelig solid og godt gjennomsiktig fra begge sider. Det må være slik utført at gjenstander som sees gjennom det ikke blir forvrengt. Det samme gjelder for vindskjerm som fører skal se gjennom.  Som solfilter godtas svakt farget glass som ikke gir større reduksjon av lysgjennomslipp enn angitt i den amerikanske standarden ASA Z-26.1 – 1966, July 15 1966. Andre former for solfilter som f.eks. påsprøytet eller påklebet film tillates ikke på noen del av vinduene som fører skal ha sikt gjennom (frontvindu og sidevinduer foran). Utrykningskjøretøys blå lys skal i alle tilfelle kunne ses gjennom bakvindu i motorvogn hvor innvendig speil kreves.»

Lovdata.no [klikk for kilde]

…og så er det veldig mange som tolker denne bestemmelsen ulikt. Selv skal ikke vi i Bilduden overstyre ordensmakten på noen som helst måte.

Derfor ber vi deg pent om å følge reglementet gitt av kilden over.

Ofte stilte spørsmål

🪟 Kan jeg, som amatør, klare å tone rutene på bilen selv?

Ja, det er både lovlig og praktisk mulig. Men du må huske at du er nødt til å skaffe deg riktig solfilm. Det kan være en utfordring.

Vi har lagt ved en video i artikkelen som viser nordmann sote rutene på sin egen privateide bil.

🪟 Kan man tone rutene selv om ruten er oppvarmet (elektronisk)?

Ja, det kan man. I slike ruter finnes det elektroniske tråder som automatisk varmer opp rutene. Men om du legger solfilmen som et ytre lag (og ikke skraper for hardt), så skal alt gå fint.

Om du er usikker, så bør du la et bilpleiefirma gjøre jobben for deg.

🪟 Hvilke ruter er det lovlig å sote i bilen?

Alt bak «B-stolpen» er lov. Det vil si: frontrute og de to sidevinduene foran skal være helt glassklare uten noen form for mørklegging. Men bakruten og siderutene ved baksetet kan helt fint tones.

Du vil fortsatt ha en bil som er lov å kjøre på norske veier.

Legg igjen en kommentar