Snøsokk: Alt du må vite om kjettingens mer avanserte storebror

Sannsynligheten er stor for at du både har hørt om og testet ut kjetting. I Norge har vi tross alt et klima som fører til såpeglatte veier flere måneder hvert år.

Kjetting er dog en gammel og nærmest utdatert teknologi.

For nå er det snøsokker som gjelder.

Uavhengig av hvilke hjelpemidler du bruker, så anbefaler vi sterkt NAFs artikkel «Slik kjører du på glatt føre«. Dette er den beste ressursen på det temaet i Norge.

Hvor kjøper man snøsokker i Norge?

Jeg har sett at flere fysiske bilbutikker selger disse produktene. Men selv kjøpte jeg mine på nett.

Hos Eurodel.no har du en rekke forskjellige størrelser du kan velge mellom. Du kan sjekke ut det fullstendige utvalget snøsokker hos Eurodel ved å klikke her.

Her er et skjermbilde av utvalget:


Skjermbilde: Eurodel.no.

Hvorfor velge snøsokker i stedet for snøkjetting?

Personlig har jeg solgt alt av kjetting, og benytter meg utelukkende av snøsokker når jeg ferdes om vinteren. I og med at jeg bruker 350 av årets 365 dager i bil, så er jeg nødt til å ha noe som fungerer godt i norsk vinter-uvær.

Her er en liste over fordeler jeg med hånden på hjertet kan gå god for når det kommer til bytte fra kjetting til snøsokk:

  • Størrelse. Til tross for at snøsokken sitter veldig godt rundt hjulet, så er størrelsen i veldig stor grad fleksibel. Jeg har både en større SUV og en ganske liten Mini Cooper. Samme sokk fungerer faktisk på hjulene til begge bilene!

  • Ta av og på snøsokken er utrolig enkelt. Det å ta på kjetting er ikke direkte vanskelig, men det kan være irriterende. Spesielt når man står oppe på Hardangervidda i fullt snøvær og har glemt hodelykten sin. Jeg vil påstå at det tar 50-60 % mindre tid å sette på en snøsokk sammenlignet med en kjetting.

  • Vibrerer og bråker mindre. Når du ser vintersokker til bil bli solgt i norske butikker, så reklameres det ofte med at de er «vibrasjonsfrie og lydløse». Det stemmer. Hvis du kjører på kjetting, så vil nærmest hele bilen riste. En snøsokk er på en måte en forlengelse av dekkets gummi. Du vil derfor verken føle på eller høre at du har et ekstra lag rundt hjulet.

  • Du slipper skader på felgen din. Jeg har ikke ord på hvor mange ganger jeg har tatt av kjettingen og funnet både riper og bulker på felgen. Alt dette slipper man selvfølgelig når man bruker et «tynt trekk» som man fester rundt hjulet.

Du ser kanskje at det å bytte ut kjettingen kan være en god idé?

Selv har jeg i hvert fall aldri angret.

Lav vekt og plassbesparende

Før jeg begynner på seksjonen «ofte stilte spørsmål», så kan jeg legge til et par ekstra fordeler med en snøsokk.

Produktet tar nesten ikke noe plass i bilen. Du slipper å ha tunge kjettinger som ligger bak og lager masse lyd på humpete, norske veier.

I tillegg er vekten utrolig lav. Snøsokkene jeg kjøpte (via Eurodel) kan nemlig foldes sammen når de ikke er i bruk. Derfor tar ikke produktet mer plass enn en gjennomsnittlig genser som skulle ligge bak i bilen.

Helt genialt!

Du kan kanskje høre at jeg er helt solgt? For det er jeg nemlig. Til dags dato har jeg ikke sett noe produkt som fungerer bedre mot glatte vinterveier, og det tror jeg neppe at jeg vil se igjen heller.

Og det beste av alt: jeg trenger nok aldri å kjøpe snøkjettinger igjen.

Video – Så enkelt tar du Autosock av og på hjulene dineVideo nummer 2: Kjetting vs snøsokk (testet på glattisen)Annet lesestoff for deg som kjører bil om vinteren

Hvis det er èn ting jeg har mye erfaring med, så er det kjøring under tøffe, norske forhold.

Her er noen andre artikler jeg har forfattet og publisert om dette emnet:

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Er snøsokk godkjent av myndigheter på samme måte som snøkjettinger?

Ja, det er de. Autosock, som er den mest kjente produsenten, har blitt godkjent i veldig mange vestlige land som erstatning for kjettinger.

Via NTB har Autosock sendt ut en pressemelding som slår fast at, sitat «AutoSock vil fra 1. desember 2020 bli et offisielt godkjent alternativ til snøkjetting i alle EU-land.»

Hvor lang tid tar det å ta av og på en snøsokk på hjulet?

Veldig lite tid. Når du har fått trening i det, så tar det mindre enn ett minutt.

Men det går enda fortere å ta sokken av hjulet. Alt i alt sparer du kanskje 10-15 minutter sammenlignet med kjettinger.

Kan disse sokkene være like trygge som kjettinger?

I utgangspunktet kan de det. Selv har jeg prøvd å kjøre med disse sokkene på en glattis-bane ved Gardermoen.

På glattisen fungerte produktet helt ypperlig, og det var akkurat som å kjøre med kjettinger.

Legg igjen en kommentar