Slik løser du hunders frykt for bilreiser

Selv har jeg kjørt bil i over 30 år, og har hatt hund i nærmere 20 år. Med andre ord: jeg har kjørt en del rundt med forskjellige hunder i bilen min. Og jeg er veldig sikker på at jeg vet nøyaktig hva man bør gjøre for å få dem så komfortable som overhodet mulig.

Grunnen til at du leser denne artikkelen er nok basert på en av disse to faktorene:

 1. Du har en hund som ikke trives veldig bra i bil.
 2. Du skal anskaffe deg hund, og lurer på hvordan du «trener» den best mulig til å bli med på lengre bilturer.

Hvis du kjenner deg igjen, så er denne artikkelen for deg.

La oss først gå gjennom dette med sikkerhet.

Hund i bil skal sikres (i følge Norges lover)

Trivsel er viktig. Sikkerhet er enda viktigere.

I 2019 ble trafikksikkerhetsloven oppdatert, noe som betyr at hunden alltid skal sikres når den sitter i bil. Det er med andre ord ikke lov å ha en hund løpende rundt i baksetet, noe som var vanlig praksis for flere år siden. Forsikringsselskapet IF har skrevet en lengre artikkel om hvorfor denne lovendringen skjedde.

Den enkleste måten å «sikre» en hund på er å bruke et hundebur. Hvis hunden din føler seg ukomfortabel i et slikt bur (eller bilen din er for liten), så kan du kjøpe et spesial-setebelte til hund i flere ulike norske nettbutikker.

La oss bevege oss videre til trivsel. Det er tross alt det artikkelen skal handle om.

Tre grunner til at hunden din blir ukomfortabel i bilen

Vi begynner å se på hvorfor hunder reagerer som de gjør. Dette legger grunnlaget for å ta de riktige avgjørelsene senere.

1: Bilsyk.

Hunder kan, i likhet med oss mennesker, bli bilsyke. Dette merkes i de fleste tilfeller veldig raskt.

Ikke bare kan de ende opp med å kaste opp under bilturen. Du kan forhåpentligvis også føle på hunden at den ikke er like komfortabel rett etter en biltur som den pleier å være. Dette er som regel et hint om at hunden din blir kvalm under kjøring.

Hvordan vet jeg om hunden min er bilsyk?

Verdens største nettside om dyr, Pets.com, publiserte en lengre artikkel om hunders symptomer på bilsykhet. Her er deres liste over symptomer man skal være obs på:

 • Inaktivitet og «slapphet»
 • Gjesping
 • Mye sikling
 • Oppkast
 • At hunden slikker seg mye rundt munnen

2: De får en unaturlig følelse

Hunder er også vant til å bevege seg i trygge omgivelser. Det er flere ting ved en biltur som gjør det til en spesiell opplevelse:

 • Elementene som går fort forbi utenfor vinduet.
 • Lyden av motor.
 • En ny og intens lukt.
 • Vibrasjoner på gulvet.
 • Mye mer.

Dette kan være nok til å skremme hunden fra å «føle seg hjemme».

3: Hunden kan assosiere bilen med negative følelser

Dette er også veldig vanlig. Og det er et symptom som er veldig vanskelig for hundeeieren å oppdage.

Et eksempel er mindre andre hund. Det var først da hun begynte å bli ordentlig gammel og syk at vi begynte å bruke bilen for å frakte henne. Dessverre var det mange hyppige besøk til veterinæren, og det var tydelig at hun hatet å være der. Hver gang hun ble bedt om å hoppe inn i bilen, så visste hun at hun skulle gjennom en dårlig opplevelse.

Derfor nektet hun å bli med – helt til jeg fysisk måtte tvinge henne. Hun skulle tross alt bli frisk. 🙂

5 innovative ting du kan gjøre for å gjøre hunden din bedre rustet til en (lengre) biltur

Hvis hunden din viser tydelig at den ikke ønsker å bli med på biltur, så finnes det fortsatt håp. Dette er noen tips til hvordan jeg klarte å bedre min situasjon drastisk:

1: La hunden bruke tid i bilen selv når du ikke kjører

Det høres kanskje rart ut, men dette er noe som fungerte for meg. Jeg hadde en Golden Retriever som nektet å bli med på kjøretur.

Men etter at jeg begynte noen ganger å gi mat i bilen, så begynte den å bli vant til at det var et sted man godt kunne oppholde seg.

Anbefalt hundebur til små og og mellomstore hunder

Jeg erfarte at det var betydelig lettere å få hunden til å trives i bilen når den hadde et ordentlig hundebur å komme til. Det er mye lettere å skape en vane av å gå inn i hundeburet – og ikke nødvendigvis gå inn i bilen. Både Vetzoo og ilovedogs har mange fine og billige bur, men jeg er selv en stor fan av denne:

Norges beste og mest komfortable hundebur?

Pawsome Hundebur til små og mellomstore hunder

Et hundebur i aliminium som hunden min rett og slett elsker å bruke tid i. Hvis man har en hund som sliter med å bli vant til bilen, så er det lett å begynne utenfor bilen…og deretter legge det inn i bilen etterpå.

2: Begynn å kjør korte turer til å begynne med

Jeg vet at det ikke er anbefalt av Greenpeace, men det å kjøre til butikken er en god øvelse for både deg og dyret ditt. Det gir deg tid til å enkelt se hvordan hunden reagerer på små turer.

Desto mer du lærer om hunden din, og hunden din lærer om bilen din, desto nærmere er du en løsning på problemet.

Et annet godt tips vil være å ta med hunden din på noen positive opplevelser. Kjør bil når du skal på noen turer til marka. Besøk venner som også har hunder. Den type ting vil gjøre at dyret ditt vil forbinde bilkjøring med noe positivt.

3: Ikke ta for hardt i

Veldig mange vil fysisk dra hunden inn i bilen sin hvis han/hun ikke adlyder de første meldingene. Dette er ikke en særlig god idè.

Du bør langsomt lære hunden at det ikke er farlig. Gi litt smågodt, begynn forsiktig å gi noen komplimenter og se an progresjonen.

Jeg sier ikke at du skal vente i timesvis på at hunden frivillig hopper inn i hundeburet. Men du bør i hvert fall starte med en litt myk tilnærming til problemet – og bli litt streng hvis det er nødvendig.

4: Bruk litt tid sammen med hunden før du begynner motoren

Sett deg ned i førersetet. Hvis du ser at hunden er stresset, så bør du snakke litt til den.

Kast inn en leke. Få en liten «connection» mellom deg og hunden før du begynner å kjøre. Det er viktig at hunden din slapper av når bilen begynner å sette fart.

5: Skru av og på motoren flere ganger

Begynn bilen. Se hvordan hunden din reagerer på motorlyden og den vibrerende følelsen. Hvis du ser at den blir stresset, så skrur du motoren av igjen.

Repeter denne øvelsen flere ganger helt til du ikke merker at den er ukomfortabel. Først da kan du begynne å kjøre.

Video: ta noen gode tips fra «The Dog Whisperer»

Jeg er ingen særlig stor fan av programmet «The Dog Whisperer», men dette er faktisk en god tre minutters videosnutt som ligger på Youtube:

Den viser viktigheten av det å roe ned hunden før den setter seg inn i bilen.

Relevante artikler

Vi i Bilduden har skrevet en rekke nyttige artikler om det å ha hund i bil. Ofte henger trivsel sammen med det at man kjøper inn riktig utstyr. Kjøper man et hundebur som er for lite eller har et ubehagelig underlag, så vil hunden automatisk HATE å kjøre bil.

Det vet jeg alt om.

Nettopp derfor ønsker jeg å lenke til noen nyttige artikler for deg som ønsker å kjøpe inn riktige produkter til hunden din:

Dette er tre forbrukertester det absolutt kan være verdt å ta en nærmere titt på.

Ofte stilte spørsmål om hund i bil

Q: Er noen hunderaser mer redd for biler enn andre?

Nei, det er det ingen forskning som tyder på. Alle hunderaser skal egentlig ha samme forutsetninger til å trives i bil.

Q: Er det noen andre symptomer som kan tyde på at hunden min er ukomfortabel under kjøring?

Ja, det er noen andre ting jeg ikke (enda) har nevnt i denne artikkelen. Det inlkuderer blant annet:

 • Plutselig diarè.
 • At hunden noen ganger begynner å riste.
 • At hunden prøver å søke nærkontakt med eieren eller andre mennesker i bilen.

Q: Skjønner en hund at den har vært utsatt for en bilulykke?

Hunder vil ikke forstå mekanismene i en bilulykke. Med andre ord: de skjønner ikke at man har kræsjet og skadet bilen. Men hunder er ekstremt gode på å relatere enkelte opplevelser til rommet/stedet de var i.

Derfor er det mange hunder som ikke liker seg når de kjenner lukten av veterinærrommet. Og det er også derfor mange hunder får angst for å kjøre bil hvis de har vært utsatt for en bilulykke.

Konklusjon – hva har du lært?

Det å få en hund til å bli komfortabel til lengre kjøreturer er ganske vanskelig.

Allikevel finnes det råd for de aller fleste «symptomer» hunden viser. Første steg er å finne ut hvorfor han eller hun ikke ønsker å sette seg inn i bilen. Neste steg er å gjøre de riktige tingene for at reisen skal gå så fint som overhodet mulig.

Hvis du har noen andre tips til hvordan man kan få hunder til å oppføre seg bedre i bilen, så vil jeg bli kjempeglad for en kommetar i kommentarfeltet. Jeg vet at mange bil- og hundeeiere besøker denne siden for nyttige tips, så del gjerne alle de (positive) erfaringene du har! 🙂

7 kommentarer om “Slik løser du hunders frykt for bilreiser”

 1. Er det noen produkter du anbefaler for å få hunden til å bli litt roligere i bilen?

  Og da snakker jeg ikke om å dope ned hunden eller få den til å spise noe, men et eller annet som kan gjøre at den oppfører seg litt bedre. Min gauler og hyler hver eneste gang vi skal kjøre, og det er utrolig irriterende å rope «STILLE!!» 100 ganger i løpet av bilturen

  Svar
  • Hei «hundeeier fra Søgne».

   Det viktiste er å kjøpe et hundebelte og et hundebur som hunden er komfortabel i. Dessverre finnes det 100,000 forskjellige hunder – og 10,000 forskjellige biler. Derfor kan det være vanskelig å anbefale noen produkter spesifikt til din hund.

   Men jeg kommer til å oppdatere artikkelen med de produktene jeg selv har kjøpt til min hund – og så regner jeg med at de også er gode for andre.

   Har sikkert kjøpt og prøvd 10 forskjellige varianter før jeg fant den jeg er fornøyd med. 🙂 Det er mye penger ut av vinduet…

   Svar
 2. Takk! Er det noen andre produkter du vil anbefale med tanke på hundens sikkerhet?

  Ser at noen engelskspråklige nettsider anbefaler at man har et eget førstehjelpsskrin til hund.

  Svar
  • Hei Julia,

   det er helt riktig at mange veterinærer (også i Norge) anbefaler at hunder har sitt eget førstehjelpsskrin. Men dette er riktignok ikke relatert til bilulykker. Det er derfor ingen grunn til å skulle ha et eget førstehjelpsskrin til hunden din som ligger i bilen.

   Det er riktignok smart å ha et liggende hjemme. Og det bør inneholde medisinsk utstyr som skal fikse typiske hundeskader som kvelning, forgifting, kutt, brannsår og så videre.

   Svar
 3. Mennesker og hunder har ikke like behov når de er i bil. Mennesker er som regel «oppdratt» i bil, det vil si at vi er vant til både lydene og bevegelsene. Slik er det ikke for hunder.

  Et godt hundebur er alfa & omega for at hundene trives. Men det er også mange gode tips i artikkelen, spesielt dette med å dressere opp hunden til å bli mer vant i slike omgivelser

  Svar
 4. Jeg har jobbet som hundetrener i mange år. Et av ekspertområdene mine er å få hunden mer vant til å kjøre bil.

  Mange vet at hunden har et problem med bilkjøring og tenker «jaja, den liker vel bare ikke følelsen av å kjøre». SVÆRT få hunder har et problem med å kjøre bil under de riktige omstendighetene. Ofte kommer det ned til hva eieren har gjort (ELLER IKKE GJORT) for å få hunden komfortabel.

  Riktig utstyr. Trening. Gjentatte repetisjoner. La hunden prøve ut forskjellige stedet å oppbevare seg i bilen (bilsete, hundebur, gitter, etc.). Det er mange løsninger og jeg kan nesten garantere at minst èn av de funker til å få bikkja di mer glad i bilen din.

  Svar
  • Takk for at du deler tips! 🙂

   Alltid bra når profesjonelle fagpersoner kommenterer under artiklene våre.

   Svar

Legg igjen en kommentar