Slik fjerner du røyklukt fra bilen din

Antall røykere i Norge er på dramatisk nedgang – spesielt blant den yngre generasjonen. I følge SSB er det 9 % av Norges befolkning som røyker. Av disse, så er det kun 2 % som røyker daglig blant ungdom. Dette er veldig positivt .

Å røyke i dag er ikke så ‘kult’ som det pleide å være tilbake på 50- og 60-tallet. Hvis du har sett gamle filmer eller levd like lenge som meg, så vet du hva jeg mener.

Men røyking setter også ganske sterke spor. Ikke bare i lungene dine – men også i bilen din.

For rundt fem år siden kjøpte jeg en gammel bil med en forferdelig røyklukt. Og etter å ha prøvd diverse metoder for å bli kvitt lukten, så klarte jeg det til slutt.

Det er dette denne artikkelen skal handle om. Du skal få lov å lære alle triksene i boka! 🙂

Hvorfor er det så vanskelig å fjerne røyklukt fra en bil?

Sigaretter består av omtrent 600 ulike ingredienser, og når de brennes produserer de 7000 giftstoffer.

Blant disse giftstoffene finner vi: ammoniakk, karbonmonoksid, arsen, nikotin, metanol og tjære.

Det er to hovedgrunner til at det er så vanskelig å fjerne røyklukt fra biler.

For det første vil disse giftstoffene klamre seg til enhver overflate de kommer i kontakt med. Deretter vil de legge seg som et belegg utenpå bilens interiør.

Ganske ekkelt?

I tillegg vil røyking over tid skape en kondens og fukt. Det vil si at røyken vil trekke spesielt godt inn i alt av stoff, klær og andre ting som ikke er plast eller metall.

Når man røyker inne i et så lite rom som en bil, så vil du gradvis legge lag på lag med giftstoffer. De vil da feste seg til enhver tilgjengelig overflate, noe som gjør det enda vanskeligere å fjerne lukten.

Hvorfor skal man fjerne røyklukt fra bilen sin?

Den mest åpenbare grunnen er at den dvelende lukten er ubehagelig. Den andre grunnen er at ingen gidder å kjøpe en innrøyka bil (med unntak av meg selv).


Jeg har møtt mange sjåfører som røyker. De vil neppe merke lukten selv – og i hvert fall ikke virke særlig plaget av dem. Men alle passasjerene vil jo hate det. På 80- og 90-tallet var det jo velkjent å ta den såkalte “lukte-testen” inn i en taxi før man bestemte seg for hvilken sjåfør man ville ha! 🙂

Det finnes altså både et aspekt knyttet til økonomi (selge bilen) og for passasjerer (ubehagelig lukt).

Kjærlighet for kjæledyret eller ungen din

Men det er enda en ting jeg vil ta tak i. Og det er helsen til barn og unge.

La oss se hva som skjer når du røyker i bilen din:

 • Giftstoffene fester seg til overflatene. Mennesker og kjæledyr som sitter i bilen vil komme i kontakt med dem direkte og indirekte.
 • Giftstoffene akkumuleres, noe som gjør at det bare blir verre og verre.
 • Små barn har en tendens til å ta på ting rundt seg og ta seg i munnen etterpå. De vil dermed innta disse farlige giftstoffene.

Vinneroppskrift: Slik fjerner du røyklukt fra en bil

Jeg klarte å fjerne røyklukt fra en gammel bil. Og du klarer det nok du også – hvis du følger rådene under.

Det er noen grunnleggende trinn som trengs for å bli kvitt røyklukten i bilen.

Det aller første du må gjøre er å sikre deg at HELE interiøret av bilen vaskes. For varige resultater bør du gjenta rengjøringsprosessen minst to ganger. Vask gjerne tre ganger med èn uke mellom hver gang.

Men dette avhenger naturligvis også av hvor mye røyklukt du kjenner i bilen.

Prosessen: slik vasker du en bil fri for røyklukt

Trinnene er som følger:

1. Åpne alle bildører på alle sider av bilen. Merk også at det er helt klart best hvis du gjør vasken på et godt ventilert sted.

Det å få gjennomtrekk i bilen når du vasker er utrolig viktig.

2. Fjern bilens askebeger og rengjør det grundig. Du ønsker ikke at den skal lukte dårlig når du plasserer den tilbake i bilen.

…det beste ville kanskje være å kvitte seg med askebegeret en gang for alle? 🙂

3. Fjern og rengjør alt av gulvmatter eller tepper. Heng de til lufting i minst èn time før du setter de tilbake i bilen igjen.

4. Støvsug alt av interiør VELDIG nøye.

5. Rengjør alle harde overflater, inkludert bilvinduer. Vær spesielt oppmerksom på instrumentpanelet og rattet. Dette er typiske områder hvor røyk fra sjåføren har samlet seg.. Ikke glem bilbelter, harde plastflater, metalldeler, etc.

6. Sett på klimaanlegget ditt med full kraft på den kaldeste temperaturen tilgjengelig. Spray gjerne litt WC-spray rundt i bilen. Etter 10 minutter endrer du – og setter på den varmeste temperaturen.

Gjenta dette et par ganger.

7. Sjekk om luftfilteret må byttes. Det absorberer røyk og andre lukter, og noen ganger holder det ikke å rengjøre det. Klikk her for å skifte ut luftfilter.

Videoen under er veldig god til å forstå hvordan du renser luftfilteret på bilen din. Dette er noe du ikke trenger å være bilmekaniker for å få til.

Rengjør bilen din tre ganger

Hvis du har gjort denne prosessen tre ganger i løpet av èn måned, så kan jeg nærmest garantere deg at du har blitt kvitt røyklukt fra bilen din.

Det er mange som hevder at “innrøyka hotellrom kan ikke fikses”. Dette stemmer ikke.

Røyklukt kan alltid fjernes – det handler bare om å benytte seg av de riktige metodene.

Hvor lang tid tar en slik rens?

Selv brukte jeg vel mellom 3 og 4 timer første gangen (og da gikk jeg VIRKELIG nøye til verks).

Hvis du har noen til å hjelpe deg, så er det perfekt. Dette er en jobb som enkelt kan deles opp i mindre arbeidsoppgaver.

For øvrig vil jeg også minne om at jeg har en artikkel som heter “Hvor ofte bør man vaske bilen sin?”. Den inneholder mye nyttig informasjon – både for deg som røyker og for deg som er nikotinfri. 🙂


Tips om hvordan du forhindrer røyklukt i bilen

Det beste vil være å slutte å røyke. Da slipper du hele problematikken med røyklukt både i hjemmet og i bilen. 🙂

Men hvis du absolutt har bestemt deg for å dampe noen sigaretter når du kjører bil, så skal jeg gi deg noen tips til å redusere sjansen for sterk røyklukt.

1. Røyk når bilen er i bevegelse. Hvis du sitter inne i en bil på en parkeringsplass, så vil røyklukten bli mye verre.

2. La vinduene være åpne på begge sider for å ha så mye sirkulerende luft som mulig mens du røyker. Dette vil redusere antall røykpartikler som blir avsatt i bilens interiør.

3. Hold sigaretten utenfor vinduet så mye som mulig når du røyker. Røyken vil fortsatt komme inne i bilen, men jo mindre, jo bedre.

4. Sørg for ikke å legge igjen spor av aske eller stinkende sigarettstumper i bilen. Askebegeret er ofte en av de verste kildene til sigarettlukt. Dette bør du både tømme og rengjøre ofte.

5. Støvsug bilen ofte.

6. Kjøp deg en Wunderbaum! 🙂 Her har jeg skrevet en artikkel som viser hvilke nettbutikker som selger billig Wunderbaum på nett.

PS! Neida…det er ikke harry.

7. Hvis du har tid, så ville jeg rengjort bilens interiør minst èn gang i måneden. Bruk gjerne oppskrifter jeg ga i forrige avsnitt. Dette er den mest effektive måten å fjerne dårlig billukt på.

Oppsummering

Det er vel ganske vanlig konsensus å vite at røyking er dårlig for helsen vår. Forskning.no viser til en studie som sier at rundt 6700 mennesker dør hvert år av røyking i Norge.

Husk også at det ikke bare er dårlig for deg, dine nærmeste og kjæledyret ditt. Bilen din vil også falle markant verdi hvis det stinker.

Men husk også at det er lys i tunnelen. Selv om du har blitt fortalt at det er umulig å bli kvitt røyklukt, så stemmer ikke dette. Lengre opp i artikkelen finner du en guide til en vaskemetode som fungerte for meg.

Og hvis du har andre tips til hvordan man rengjør bilen sin, så ønsker jeg veldig gjerne å høre fra deg i kommentarfeltet under artikkelen. Der pleier det alltid å være folk som deler nyttige tips!

12 kommentarer om “Slik fjerner du røyklukt fra bilen din”

 1. Hadde også en innrøyka bil jeg lånte av bestemor. Brukte noen av de samme triksene som du skriver her, men hadde også litt forskjeller.

  1. Jeg kjørte på med edikk. Det gir en litt spesiell lukt etterpå, men man kvitter seg i hvert fall med den verste røyklukten.
  2. Lot bilen stå med åpne dører over natta (inne i garasjen såklart). Det hjalp forsvinnende lite (ikke prøv det).
  3. Hyret et vaskefirma til å vaske bilen innvendig GRUNDIG. Det hjalp.
  4. Kjøpte 5 wunderbaum som jeg hadde i bilen i 5 uker! 😉

  Svar
  • Hehe, det å ha bilen med åpne dører en hel natt er noe jeg helst ikke vil prøve!

   Men godt å høre at det var noe som virket for deg. Wunderbaum kan gjøre susen!

   Svar
 2. Æsj. Røyklukt er verre enn at bilen er stygg utvendig.

  Tror også at du har rett når man sier at det kan være veldig økonomisk smart å fjerne røyklukt fra bilen. Ingen gidder å kjøpe noe som stinker. Det gjelder for øvrig ikke bare biler, men også leiligheter.

  Svar
 3. Man kan faktisk fjerne vond lukt i bilen permanent.

  Problemet er at det ikke skjer over natten. Og mange gir opp etter å ha prøvd èn gang.

  Det høres kanskje litt hardt ut, men man skal gjøre akkurat som man gjør når politiet har funnet et drapsåsted som stinker. VASK, VASK, VASK!! Til det uendelige!

  Du kommer med noen gode tips i artikkelen. Selv har jeg aldri jobbet med biler som stinker røyk, men jeg har jobbet i rengjøringsbransjen i mange år.

  Svar
 4. Antall ikke-røykere går jo ned drastisk. Så kanskje vi kan bli enige om at det er viktigere å fokusere på å fjerne gammel snus fra under setene? hehe

  Svar
 5. Hvis det er sånn ordentlig tung sigarettlukt som har et nikotinbelegg på interiøret av bilen, så tror jeg neppe man kan fjerne det. Jeg vet i hvert fall at pappa kjørte rundt i en bil som STINKET røyk. og så vidt jeg vet, så har han aldri tent en sigarett i hele sitt liv 😉

  Svar
 6. Sigarettsneiper er noe av det som lager verst lukt i bil.

  Her er andre ting som gjør at du må vaske bilen din oftere:

  1) Brusflasker og annet sukker-kliss som fester seg til setene.
  2) Spy. Jeg hadde en gang en dame som kastet opp i bilen min. BLÆAH.
  3) Andre matrester som ligger mellom setene.

  Et godt tips er også å sjekke MELLOM SETENE når du vasker bilens interiør. Der kan det legge seg mye greier som skaper en ekkel lukt

  Svar
 7. hehehe, du hadde en fin historie der. Kjøpe bil med røyklukt.

  Det hadde nok neppe gått i dag. Men på 70- og 80-tallet i Norge? ABSOLUTT!

  Pappa var også en storrøyker. Dampet sigaretter til morgen og kveld. Det var mer helsa hans enn bilen hans jeg var redd for selvfølgelig. Og da han døde, så skulle vi bli kvitt eiendelene, inkludert denne innrøyka bilen.

  Hadde jeg hatt denne infoen i 1990, så kunne jeg gjort noe med det. Nå var bilen så illeluktende at det knapt var en bruktbilselger som ville røre den 😛 bilen?

  ja, den endte på dynga

  Svar
 8. det er bare en «operasjon» på et par-3 timer som skal til for å gjøre bilen luktfri. Jeg hadde bilen min stående en gang rett ved en ekkel fabrikk i Sverige.

  Kan ikke skjønne hvordan lukten ble så ille, men det STINKET altså så sinnsykt inni og utenpå bilen. Gjorde som du skrev her – tok en full vask av både eksteriør og interiør. nå er den helt fin igjen

  Svar
 9. Hei Trond
  Jeg har kjøpt meg en flott 1998 mercedes bens 280 atv 4matic. Meget bra bil ikke kjørt på saltet veier eid av en mann siden 2004 . Skal nå sette den inn med saue fett.
  Desverre stinker den røyk slik at min familie nesten ikke vil sitte på med meg. VI har en annen bil også ,men denne skal være min kose bil. Så jeg tenkte å prøve oppskriften din. Lurte på hva du vasket bilen med. Med vennlig hilsen en som bor i de indre bygder på Sørlandet. Pål Chr Erichsen.

  Svar

Legg igjen en kommentar