Slik fjerner du riper på frontruten BILLIG

Riper i frontruten er noe de fleste bileiere vil oppleve på et tidspunkt. Løsningen trenger verken å være vanskelig eller koste mye penger. I denne artikkelen viser jeg deg hvordan du blir kvitt ripene på en kjapp måte og til under 500-lappen.

Et vanlig problem

Hvert år får jeg inn mange bekymrede bileiere som nettopp har vært på EU-kontroll. Det er mye som kan gå galt med bilen, men det er èn spesiell ting som ofte går igjen: ripete og uklar frontrute.

Først må jeg si at jeg er helt enig med Biltilsynet. Det å kjøre rundt i en bil som har dårlig sikt er direkte livsfarlig. Det gjelder både for deg og for andre trafikanter.

Videre vil jeg si at det å fjerne riper og urenheter fra frontruten kan gjøres på to måter. Det kan gjøres dyrt (slik de fleste bilverksteder anbefaler). Og det kan gjøres veldig billig.

La meg vise deg hvordan du gjør det.

Anbefalte produkter i denne artikkelen

Det er to produkter jeg anbefaler – og som gir deg en krystallklar frontrute hele året. Selv er det de eneste produktene jeg bruker på min egen rute. Det beste av alt?

De koster knapt 300 kroner tilsammen.

«Turtle Wax» Scratch remover

Et helt fantastisk produkt som fjerner riper fra frontruten på få minutter. Av alle «vidunderkurer» jeg har prøvd for å fjerne riper på frontruter, så er dette den eneste som fungerer.

Koster i skrivende stund 120,- kroner.

Clear Vue Frontrutebehandling

Det eneste produktet du trenger for å vedlikeholde en sterk frontrute. Beskytter mot vann- og smuss-skader, noe som gjør at frontruten din holder seg ren og klar gjennom hele året.

Koster i skrivende stund 109,- kroner.

Hvorfor anbefales akkurat disse to produktene?

Produktet som heter «Turtle Wax Scratch Remover» har følgende egenskaper:

 • Veldig lett å bruke.
 • Enkelt.
 • Første produktet jeg har kjøpt som faktisk fungerer og fjerner riper effektiv fra frontruten.*
 • Er veldig lett å bruke uavhengig av hvor mye bil-erfaring man har.

«Clear Vue» har litt andre egenskaper:

 • Også et billig produkt som er lett å bruke.
 • Dette produktet brukes for å vedlikeholde frontruten din.
 • Det hjelper nødvendigvis IKKE mot riper, men gir deg veldig klar sikt uavhengig av vær.
 • Hvis du påfører dette før du sender inn bilen din til EU-kontroll, så vil du i hvert fall unngå å få stryk for «skitten og trafikkfarlig frontrute». 🙂

*= Jeg har brukt titalls tusen kroner på å finne en frontrute-puss som faktisk fjerner riper på en effektiv måte. Det var ikke før jeg prøvde «quixx» med de tilhørende sandpapirene at det faktisk lot seg gjøre uten å bytte hele frontruta.

Video: slik fjerner man riper på frontruten på 1-2-3

Jeg hadde egentlig tenkt til å lage en egen video om hvordan man gjorde det. Men så fant jeg ut at det allerede fantes en fin liten Youtube-snutt som illustrerer prosessen:

Kan alle riper fikses på denne måten?

Nei, dessverre. Det spørs hvor dyp den er.

Et godt tips er å bruke neglene dine. Gå frem til frontruten, finn frem til ripen og skrap over den med neglen din. Hvis neglen din «sitter fast», så betyr det mest sannsynlig at det er en ripe som kan være vanskelig å få bort.

90 % av ripene vil være «overflate-riper» som man enkelte kan få bort med hjelp av Quixx.

Hvorfor er det slik at man velger å skifte frontruten før de prøver å fikse den?

Det er det egentlig to grunner til.

 • Bilverkstedene er instruert til å anbefale bytte av frontrute. Det tar de tross alt rundt 10,000 kroner for.
 • Folk vet ikke hvordan de fikser ripene på frontruten sin selv. Mangel på kunnskap.

Dette er heller ikke noe man må være ekspert for å utføre. Hvis vinduet på soverommet ditt får seg en liten ripe, så vil du vel heller prøve å fikse den i stedet for å kjøpe et helt nytt vindu?

Når det kommer til bil, så er det mange som får helt noia på grunn av at de føler at det kun kan fikses av «eksperter».

14 kommentarer om “Slik fjerner du riper på frontruten BILLIG”

 1. DEt ehr kommer egentlig an på hvor dype ripene er.. Hvis de er ALTFOR dype (altså at man kan kjenne bunnen kun når man presser hele tommelen ned), så er det ikke mye å gjøre. Da må man ha ny frontrute.

  Men for overflateriper som kan virke sjenerende på bakgrunn av at de er stygge, så er jeg helt enig. Da fungerer den metoden du beskriver her

  Svar
  • Helt enig.

   100 % dype riper kan ikke fikses. Da må man bytte hele frontruten.

   Men jeg er enig i at dette virker som en spennende metode. Har nå kjøpt begge produkter (quixx og clear vue») ,så gjenstår det å se om jeg blir kvitt ripene.

   Svar
   • Yep, jeg er også enig her.

    Hvis ripene er VELDIG dype, så må man skifte hele frontruten. Dette er en guide som fungerer greit mot riper som er overfladiske (at de er sjenerende mer enn at de er trafikkfarlige).

    Svar
 2. Man kan ikke fjerne de dypeste ripene på en frontrute. Men denne varianten du beskriver er «det nest beste» sammenlignet med å bytte hele ruta.

  Det er jeg enig i.

  HAdde en Skoda som så ut som den hadde vært i krigen i Somalia. Prøvde febrilsk å gjøre ruten glatt og pen med diverse produkter, men etterhvert måtte jeg ned på Mekonomen og få hele ruta bytta

  Svar
 3. Det er ikke lett å fjerne ripene på frontruten. Kan allikevel gjøres hvis man vet hva man driver med.

  Frontrute riper er en plage, men du trenger ikke å tolerere dem. De fleste riper kan festes med en frontrute polish og en polstring. Ceriumoksydpasta er effektiv for utfylling av riper, slik at frontruten din ser så bra ut som ny uten mye krefter. For gauges, sprekker og flis, bør du ta frontruten til en profesjonell eller få en erstatning.

  Svar
 4. Quixx fungerer. Det er jeg helt enig i.

  Hadde semi-dype riper på min Hyundai. Gikk til bilverkstedet som sa: DU MÅ BYTTE FRONTRUTE NÅ.

  «Greit», tenkte jeg. «Jeg går hjem og googler».

  Fant denne artikkelen, kjøpte Quixx – og sparte vel med det over 10,000 kroner. 🙂

  Til de som leser dette og har fått et lignende tilbud av et bilverksted: IKKE gå med på å bytte hele frontruta. Det kommer til å koste deg mye penger

  Svar
  • Hei Bilkongen, og takk for kommentar. Jobber selv på bilverksted og er veldig påpasselig med å ikke bytte frontrute med mindre den MÅ byttes.

   Mange kommer allikevel inn og ønsker å bytte frontrute, hvor jeg ofte blir nødt til å «avvise dem» og heller gå for løsningen med Quixx.

   Svar
 5. Du har rett i at det ikke bare er nåværende problemet (riper) man skal tenke på. Vedlikehold er vel så viktig.

  Hvis du kjører i terreng med mye steinsprut, så er det stor mulighet for at det kommer til å skje igjen. Og da kan du prøve å få noe som vedlikeholder ruten din bedre.

  Svar
 6. Mange som kommenterer her uten helt å vite hva de snakker om.
  ^^^ trond som skriver artikkelen har helt rett.

  1) Hvis det er store sprekker i ruten eller noe som gjør at man ikke kan se ordentlig = BYTT BILRUTE.
  2) Små sprekker eller fragmenter etter steinsprut = DET KAN FIKSES SELV.

  Svar
 7. Hei. Har fått masse svake riper i nesten ny frontrute. Prøvde stål ull m.såpe. for å ta vekk striper silikon og fett. Brukte godt med vann også.Var ikke så smart. Da sola kom på ble jeg sjokka. Skal man gjøre det for hånd eller maskin. Må det vannslipes med 1000 våt slip papir, først.

  Svar
 8. Hei. Har gjort noe veldig domt. Byttet front rute, for ikke så lenge siden. Skulle fjerne striper av silikon og fett. tok godt med vann og stål ull med såpe og pusset forsiktig. Fikk sjokk da sola kom på ruta masse svake riper. synes bare i sola. Har kjöpt det du anbefaler. Kan det gjöres for hand eller maskin. Må jeg bruke vannslipe papir först. Kjenner ikke ripene med negla. synes kun når sola kommer.

  Svar
  • Heisann! Oops da. Det var nok stålullen som gjorde at de små ripene har kommet på ruta. Til tross for at jeg er bilmekaniker, så skal jeg innrømme at jeg ikke er 100% ekspert på små riper på frontrute.

   Jeg ville kanskje dratt til et nærliggende bilverksted hvor de kan ruter godt (aka Hurtigruta Carglass) og høre om det er mulig å redde ruta uten at du må bytte hele.

   Svar

Legg igjen en kommentar