Slik bytter du dekk selv

Det er mange som vegrer seg for å bytte mellom vinterdekk og sommerdekk selv. Kanskje er ikke det så rart, når det tross alt er mulig å gjøre det feil, og bilen er noe man trenger å holde så sikkert som mulig. Men, dekkskift er ikke noe du trenger å være redd for – det er noe alle kan få til å gjøre hjemme om de bare får et modikum av veiledning.

Om du ikke har en jekk og et hjulkryss fra før av, er de gode investeringer som i det lange løpet vil spare deg penger i dekkskift på verksted, så lenge du lærer deg å bruke dem.

Jekk på ramma

Regel nummer én når man bruker jekk på bilen, er å aldri jekke på noe annet enn ramma. Jekker du på karosseriet vil du forårsake skader som fort blir kostbare å reparere. Pass altså på at du posisjonerer jekken langt nok inn under bilen til at jekken vil treffe rammeverket på innsiden av karosseriet. Sørg også for at du jekker like ved dekket du skal bytte, ikke midt mellom fordekk og bakdekk. Husk at hastverk er lastverk, så ikke la deg plage av at du må flytte jekken for hvert dekk du bytter.

Stram hjulmuttere i kryss

Når du har tatt av et hjul, setter du på det nye. Ofte vil hjulene ha merking som forteller deg hvor de hører hjemme; venstre/høyre og foran/bak. Når hjulet er på, fester du hjulmutterene – først kan du skru de lett på med fingrene, før du bruker hjulkrysset til å stramme dem skikkelig. Når du strammer hjulmuttere er det viktig at du strammer dem i kryss. Stram altså mutterene på tvers av hverandre etter tur – for eksempel: strammer du oppe til høyre først, strammer du nede til venstre neste. Pass på at du strammer ordentlig til, slik at mutterene sitter som de skal selv når bilen holder høy fart.

Repeter til du er ferdig

Stort mer er det ikke som skal til for å bytte et bildekk. Repeter prosessen på hvert av dekkene på bilen din. Sørg bare for at du bytter dekk på samme aksling samtidig. Bytter du venstre fremhjul først, bytter du høyre fremhjul som neste.

Det skal sies at det ikke er noen skam å be om hjelp av noen du stoler på, om det er noe som fortsatt er uklart for deg underveis. Men, vær obs på at skulle du komme i en situasjon hvor du ikke har anledning til å be om hjelp, må du klare deg selv. Så spiss ører og øyne slik at du lærer, og pass på at du takker pent for hjelpen og lærdommen, uansett om det er pappa eller en kompis som viser deg hvordan det gjøres.

Ta deg en velfortjent pause

Når jobben er gjort er det bare å vaske hendene før du setter deg i sofaen og slapper av en stund. Da er det fritt frem for å gripe fatt i mobilen og finne noen nye casinoer 2021 og prøve lykken. Nyt det med måte, og ikke glem forfriskninger!