Skumkanon test: 6 beste på markedet for en ren bil

Skal du få bilen din skinnende ren, så kan skumvask være løsningen. Når man utfører en såkalt «skumvask», så dekker man hele bilen sin med såpeskum. Og man skal ta ganske kraftig i; det er et forholdsvis tykt lag med skum som skal til for å få et godt resultat!

Denne jobben gjøres best med en god skumkanon. Om du prøver å gjøre jobben manuelt, så får du ikke et særlig pent resultat. Det er flere grunner til at du bør kjøpe en skumkanon. For det første vil en slik maskin gi et helt jevnt resultat over hele bilen. Fordelingen av skummet er veldig vanskelig å utføre på en jevn måte om du gjør det manuelt.

Videre er det også snakk om tid. En skumkanon gjør jobben i løpet av få minutter. Om du skal gå rundt hele bilen og prøve å dekke lakken med et jevnt lag med såpe, så tar det fryktelig lang tid. Derfor er det helt avgjørende å ha en god skummaskin når du skal utføre en suksessfull skumvask.

Dette gjelder både for deg som skal vaske MC og biler.

I vår test har vi sjekket hele det norske markedet og funnet våre anbefalte produkter. Dette er produkter som vi, med vår ekspertise innen bilpleie, varmt kan anbefale. Men skumkanonene på listen ligner ikke nødvendigvis på hverandre. Noen er eksklusive og dyre. Andre er billigmodeller som er fine å bruke for deg som sjelden vasker bilen.

Nettopp derfor anbefaler vi at du leser nøye produktbeskrivelsene vi gir i denne artikkelen.

Skal du kjøpe deg skumkanon til rengjøring av bil? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Detailshop, Skruvat.no og Bildeler.no.

Vinnere av vår test av skumkanon

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert av produktene.

#Produkt
1MTM PF-22 Grå Skumkanon – Best i test!
2ST-73 fra R+M Suttner – En solid profesjonell modell i litt høyere prisklasse
3MTM Hydro Skumkanon – Utmerket bildekvalitet
4Turtle Wax Snow Foam Cannon – Universal skumkanon fra kjente Turtle Wax
5Marolex Skumkanon 2 liter universal – Med plass til veldig stort volum såpe

1. MTM PF-22 Grå Skumkanon – Best i test!

Skal du ha det absolutt beste på markedet, så er det MTM PF-22 du ser etter.

Designet på produktet er veldig lett å kjenne igjen – og derfor har produsenten tatt patent på utformingen av skumkanonen!

 • Produsert av et italiensk firma
 • Designet er patentert
 • Gir mulighet for et maks-trykk på 180 bar
 • Veldig populær blant norske forbrukere
 • Mulighet for å justere både strålestørrelse samt at dysen kan være både vannrett og loddrett

Med en totalvekt på kun 0,9 kilo, så er MTM PF-22 en av de letteste skumkanonene på markedet. Maksimalt trykk ligger på 180 bar – noe som er veldig høyt. Du får også plass til mye såpe i kanonen. Maksvolum ligger nemlig på 1 liter.

Fleksibel og enkel å håndtere for amatører

Etter en helhetsvurdering mener vi i Bilduden at dette er den beste modellen på markedet. Mye handler om de forskjellige justeringsmulighetene du har. Det er veldig lett å både få til en større og mindre stråle.

Om du skal vaske en liten MC, så trenger du fullstendig kontroll på hvor såpen er – og skal derfor bruke en mindre stråle. Har du en stor Land Rover som skal vaskes, så må du benytte deg av det motsatte.

Økonomisk, men effektiv

MTM PF-22 har derfor fleksible muligheter som gjør det enkelt å velge hvor mye såpe man bruker. Det forholdsvis lille volumet gjør også at forbrukeren blir automatisk obs på at man ikke skal bruke for mye. Derfor mener vi at MTM PF-22 er en skumkanon som er økonomisk, men også brukervennlig for amatører.

Dette er et produkt man helt fint kan bruke uten å ha noen forhåndskunnskaper om bilvask.

Patentert italiensk design

Ingen andre konkurrenter kan gjenskape en identisk skumkanon. Dette har den italienske produsenten sikret seg gjennom å sette et designpatent på MTM PF-22.

Det er mange grunner til at designet er godt. For det første er blandingsskruen utformet på en måte som gjør at man ikke trenger å skru den rundt flere ganger for justering. I tillegg har skumkanonen et godt ergonomisk grep som gjør det til en fest å vaske bilen sin. PF-22 har et såkalt innsving, noe som gjør den behagelig å holde i når man vasker kjøretøyet.

Vår dom

På kort tid har PF-22 fra MTM blitt en av de mest solgte skumkanonene i Norge. Og dette er ikke noe som skjer ved en tilfeldighet. Prisen reflekterer kvaliteten på produktet. PF-22 bruker ikke unødvendig mye såpe. I tillegg er det veldig lett å justere skumkanonen til å kunne fungere like godt på en stor Range Rover som på en liten MC. Her er mulighetene nærmest ubegrenset.

I tillegg kombinerer PF-22 gode tekniske spesifikasjoner med god brukervennlighet. Til tross for alle de ulike justeringsmulighetene, så er det lett å manøvrere seg gjennom funksjonene for en nybegynner. Dette er et stort pluss. Vi vet at mange av våre lesere ser etter en skumkanon de skal bruke for første gang. Derfor er det viktig at vårt anbefalte produkt er billig, enkelt, god i bruk og har et godt ergonomisk håndtak.

PF-22 har samtlige av disse nevnte egenskapene.

Tommel opp fra oss i Bilduden!

Spesifikasjoner

Totalvekt0,9 kilo inkludert emballasje
Størrelse på dysen42
Maksimalt trykk180 bar
Maksimal temperatur60 grader

2. ST-73 fra R+M Suttner – En solid profesjonell modell i litt høyere prisklasse

R+M Suttner har introdusert en skumkanon på det norske markedet som har blitt et «go-to»-produkt for profesjonelle detailere.

Dette er en modell som primært er tiltenkt de som jobber med bilpleie på fulltid. Samtidig er det flere norske «amatører» som har kjøpt produktet.

 • Produsert av den tyske kvalitetsleverandøren R+M Suttner
 • Fungerer best til profesjonelt bruk
 • Veldig lav vekt (1 kilo) og godt volum (1 liter)
 • Produsert i rustfritt stål av svært høy kvalitet
 • Kommer med fem ulike funksjoner
 • Tåler høye temperaturer
 • Sprøytebildet kan justeres både vannrett og loddrett

R+M Suttner er en tysk leverandør som har utrolig gode skussmål i bilbransjen. Dette inntrykket forsterkes ved at de introduserer skumkanonen ST-73.

I likhet med vår testvinner, så har ST-73 muligheten til å romme 1 liter såpevann og/eller skum. Totalvekten ligger også på 1 kilo. Det er veldig lett å endre styrken (altså tykkelsen) på såpen. På denne måten kan du utføre justeringer basert på hvor skittent kjøretøyet er. Dette er en veldig praktisk funksjon som er lett å bruke.

Lett å bruke – med godt grep

ST-73 er et produkt som gjør skumvasken lett å gjennomføre. Vi har allerede vært inne på den lette vekten. Når du «kun» skal drasse rundt på 1 kilo (pluss vekt for såpe), så kan du holde på i timevis uten å bli sliten. Heldigvis slipper du å bruke mange timer på å rengjøre bilen med ST-73. Det er rett og slett fordi den er så effektiv å bruke.

De aller fleste produktene på markedet tiltenkt profesjonelle bilpleiere vil naturligvis være enkle å bruke over en lang periode. Ellers hadde man blitt helt slitt ut når man arbeidet med dem. Skulle du jobbe aktivt med å rengjøre mange biler eller MCer, så er dette produktet perfekt for deg.

Justerbart blandingsforhold

Hvor mye såpe som kommer ut av skumkanonen kan endres ved hjelp av disse fem funksjonene. Dette har ført til at R+M Suttner er en av de mer populære produktene på markedet.

Slike ekstrafunksjoner gir ikke bare økt fleksibilitet. Funksjonen er også veldig lett å bruke. Alt du trenger å gjøre er å trykke på en knapp på kanonen. Deretter har du et helt nytt sprøytebilde i løpet av få sekunder.

I tillegg kan du, naturligvis, få til et sprøytebilde som både ligger vannrett og loddrett. Dette gir en ekstra dimensjon når du skal justere påføringen av såpe på kjøretøyet. Resultatet blir helt utmerket: jevnt, godt og med en påføring akkurat slik du ønsker det.

Produsert i rustfritt stål

Når det kommer til valg av materialer, så skiller R+M Suttner ST-73 seg litt ut fra konkurrentene. Denne modellen er nemlig produsert i rustfritt stål av aller ypperste kvalitet. Rustfritt stål går for å være en av de mer solide materialene på markedet.

Når man finner et produkt som kan kombinere bruk av stål og lav vekt, så vet man at det lukter kvalitet. Og denne unike kombinasjonen har den tyske produsenten R+M Suttner klart å få til.

Oppsummering

Vår vurdering er at R+M Suttner ST-73 er en utmerket skumkanon for både amatører og profesjonelle. Med tanke på prisen, så er det nok profesjonelle som først og fremst ser på dette som en OK investering. Om du ønsker å virkelig gå i dybden når du utfører bilvask, så er dette produktet perfekt. De fem ulike funksjonene sikrer at du kan justere vasken akkurat slik du ønsker den.

Prisen er litt høyere enn konkurrerende produkter. Men du får igjen veldig mye kvaliteten for de ekstra hundrelappene du legger på bordet.

Det finnes rimeligere skumkanoner på markedet. Akkurat det bør det ikke være noe tvil om. Men disse billigere modellene er ofte mindre funksjonelle og fleksible.

Spesifikasjoner

ProdusentR+M Suttner (Tyskland)
Totalvekt1 kilo
MaterialvalgRustfritt stål
Maksimalt trykk300 bar

3. MTM Hydro Skumkanon – Utmerket bildekvalitet

MTM Hydro er en veldig enkel modell. Denne skumkanonen er elsket av norske forbrukere på grunn av at den er så lett å bruke for nybegynnere.

I tillegg er prisen utrolig hyggelig.

 • Kan rengjøres enkelt etter bruk
 • Kommer til en veldig fornuftig pris
 • Tåler helt opp mot 300 bar (trykk)
 • Gir veldig gode resultater når det kommer til rengjøring av ulike kjøretøy
 • Kan fungere med en vannmengde på hele 1200 liter per time

Skal du ha en kjapp, effektiv og billig skumkanon, så er MTM Hydro et godt alternativ. Dette er en av modellene som har blitt virkelig populære på «privatmarkedet». Skal vi være ærlige, så er det veldig få profesjonelle som bruker denne modellen.

Men det betyr ikke at den er dårlig. Så langt derifra.

Passer nesten garantert til din høyttrykkspyler

MTM Orginal er en skumkanon du virkelig kan stole på. Den sikrer at du kan legge et tykt og godt lag med skum over hele kjøretøyet. Samtidig er den veldig lett å bruke. De fleste hjem har i dag en høyttrykkspyler liggende i boden.

MTM har naturligvis utstyrt denne skumkanonen med et fleksibelt festeanheng. På den måten er den kompatibel med de fleste høyttrykkspylere som selges i Norge.

Enkelt vedlikehold

Egentlig består vedlikeholdet av MTM Original kun av èn ting: rengjøring. Og det er – heldigvis – utrolig enkelt å rengjøre denne skumkanonen.

Først må du fjerne flasken fra spyleren. Deretter åpner du flasken og skyller gjennom hele produktet med lunkent vann. Dette vil fjerne alt av gamle såperester fra skumleggeren. Hvis du skulle ha gamle såperester liggende inne i skumkanonen over lengre tid, så vil det føre til unødvendig slitasje.

Rengjøring er alltid viktig. Av både bil og verktøy!

God funksjonalitet

Men det er mer enn bare enkel rengjøring og en fornuftig pris som gjør at MTM Hydro er populær. Maksimalt trykk ligger på hele 300 bar. Dette sikrer at du får gjort jobben fra god avstand fra kjøretøyet – og at du definitivt får trykket ut nok såpe til en skinnende ren bil. Veldig praktisk.

Total vannmengde som kan sendes ut i løpet av en time ligger også på 1200 liter. Dette er betydelig mer enn de aller fleste «amatør-modellene» på markedet. Det betyr at den slipper ut mye såpevann i løpet av en kort tidsperiode. Dette er spesielt viktig hvis du skal ha gjort rengjøringsjobben kjapt og effektivt.

Gode brukeranmeldelser på nett

Hos Detailshop, nettbutikken som selger MTM Hydro, så er det stor entusiasme å spore hos tidligere kunder. Denne skumkanonen har rukket å bli svært populær hos norske forbrukere på kort tid. Det er et kvalitetstegn.

Her er et knippe anmeldelser som ligger ute offentlig hos nevnte nettbutikk:Vår dom

Skal du ha en enkel, billig og godt funksjonell skumkanon som passer på din høyttrykkspyler? Det høres kanskje ut som drømmesituasjonen for de fleste bileiere.

I så fall kan MTM Original være akkurat det produktet du ser etter. Dette er en skumkanon er veldig enkel å rengjøre. I tillegg har den gode spesifikasjoner i form av høyt trykk og stor vannmengde per time. Dessverre er det ikke mulig å justere dysen i særlig stor grad.

Her får du et effektivt og godt priset produkt som de fleste bileiere vil elske.


4. Turtle Wax Snow Foam Cannon – Universal skumkanon fra kjente Turtle Wax

Hvis man er usikker på hvilket produkt man skal kjøpe til bilen sin, så ender man som regel opp med Turtle Wax.

Et velkjent og profesjonelt merke som har levert kvalitet i årtier.

 • Veldig lav pris
 • God skumkanon som klarer å legge et tykt lag skum på bilen din
 • Har en makskapasitet på 1,7 GPM (Gallons per minute)
 • Kan festes til de fleste høyttrykkspylere med adapter

God og funksjonell

Turtle Wax er et merke som har fått et rykte på seg for å være et «billig-merke». Og joda – produktene deres har som regel lave priser. Men det handler om at de kan produsere ekstremt store volum. Ikke at de er av lav kvalitet.

Den høye kvaliteten på denne skumkanonen kan best illustreres gjennom en rask titt på funksjonene:

 • Kan festes til høyttrykkspylere som Kärcher, AVA, Nilfisk, KEW, Alto, Black & Decker og Bosch. Det fordrer at man kjøper med en adapter.

 • Har et maksimalt uttak på 1,7 GPM (Gallons per minute).

 • Et munnstykke som gir et godt lag med skum.

Video – Slik bruker du Turtle Wax skumkanon

Dette er en video som viser hvordan skumleggeren fra Turtle Wax brukes.

Videoen er på engelsk, men er både informativ og enkel å følge med på:…det var vel 3 minutter som ga deg et fint innblikk, var det ikke?


5. Marolex Skumkanon 2 liter universal – Med plass til veldig stort volum såpe

Folk som eier større biler som Land Rover – eller en campingvogn – pleier å gå for denne modellen kalt  Marolex.

Skumkanonen har egentlig ingen særlig gode og fancy funksjoner; med unntak av tre justerbare munnåpninger.

 • Produsert av verdenskjente Turtle Wax
 • Fungerer like godt på biler som båter og campingvogn
 • Rommer hele 2 liter
 • Kommer med utskiftbare munnstykker, som alle kan justere ulik skumtype

Marolex Skumkanon er en ganske enkel konstruksjon. Den består av hvit topp som har et tilhørende ergonomisk håndtak.

I tillegg har den en blå «kropp» som rommer hele 2 liter. Og 2 liter er sånn cirka 100 % mer enn konkurrerende skumkanoner. Det alle vanligste er at en skumkanon som selges på privatmarkedet i Norge rommer maksimalt én liter.

Fleksibel

Mange velger å gå for Marolex skumlegger fra Turtle Wax på grunn av to ting:

 • Prisen. I skrivende stund koster produktet bare rett over 500 kroner. Dette er så definitivt på den nedre delen av prisskalaen for denne type produkter.

 • Størrelsen. Hvis du både har bil og båt, så kommer det en tid hvor begge kjøretøyene skal rengjøres. Hvis du har en skumkanon som har et volum på 2 liter, så kan Marolex være midt i blinken.

Vår dom

Alt i alt er dette en skumkanon som gir deg akkurat det du vil ha som nybegynner. Stort volum, mye fleksibilitet og en lav pris. Produktet kommer også med tre utskiftbare munnstykker.

Disse munnstykkene hjelper deg med å variere tykkelsen på skummet som kommer ut.


Hvorfor trenger man en skumkanon til rengjøring av bil?

Lakken på bilen din er skitnere enn du tror. Når du kjører rundt i Norges land og rike, så fester det seg utrolig mange ulike former for forurensning på bilen. Dette er møkk som, når tiden går, vil borre seg inn i lakken. Dette fører videre til at manuell bilvask med «vanlig såpe og vann» ikke holder til å rengjøre lakken.

Om du bruker vanlig såpe, så vil såpen renne bort sammen med vannet. På den måten kan du være trygg på at du trenger at et tykt lag med skum ligger og «godgjør» seg på bilens lakk. Og for å få dette til på en effektiv og kjapp måte, så trenger du en skumkanon.

Skumkanonen plasseres på en høyttrykkspyler i løpet av få sekunder. Deretter får du muligheten til å påføre bilens lakk et tykt lag med skum. Du bør derfor bruke noen minutters ventetid før du fjerner skummet. Du kjenner helt sikkert til bildene av en bil som er fylt opp med skum? Her har du et bilde du kan ta en titt på:


skumkanon bil

Grunnen til at profesjonelle detailere gjør dette er fordi de ønsker at skummet skal trekke inn i lakken. På den måten får du rengjort bilens lakk 100 %. En skumkanon er også et miljøvennlig alternativ.

Om du bruker vanlig såpevann, så må du bruke mye mer såpe for å få rengjort bilen – rett og slett fordi vanlig såpe detter ned fra bilen i løpet av få sekunder.

Funksjoner som er viktige å tenke på når man kjøper skumkanon

De neste avsnittene avslører i stor grad hvilke kriterier vi har lagt til grunn for denne testen. Hva er det som gjør en skumkanon god?

Det skal du få vite nå.

 • Godt blandebatteri. Blandebatteriet er relatert til funksjonen med å blande såpen med vann. Hvis blandingsforholdet er godt, så vil du få et tyktflytende skum som er akkurat passe tynt til å gå dypt inn i lakken og rengjøre.

 • God blandingsskrue. Med akkurat samme begrunnelse som punkt #1.

 • En dyse som sikrer jevn påføring. Dysen er den delen av skumkanonen som sikrer at skummet får en jevn spredning over hele bilen. Derfor blir det lettere å påføre skummet jevnt for nybegynnere.

 • Vekt og godt håndtak. Til slutt er det også viktig at skumkanonen er veldig enkel i bruk. For at den skal være enkel i bruk, så skal den være god å holde i. I tillegg bør den ikke være overdreven tung.

Video – slik vasker du bilen med skumkanon

Denne videoen er både nyttig og spennende for nybegynnere:Andre nyttige artikler relatert til bilpleie

Oppsummering av testen

Noen ønsker en skumkanon som er rask, enkel i bruk og billig. La oss si det sånn at rundt 90 % av alle norske bileiere vasker bilen sin altfor sjelden. Men vi skal ikke dra frem noen moralsk pekefinger. Vi forstår godt at folk ikke prioriterer bilvask så ofte som de bør.

Det er tross alt ikke en aktivitet som er kjempemorsom å utføre.

Men det blir definitivt morsommere om du har en god skumkanon. Nettopp derfor anbefaler vi å legge litt ekstra penger i en god skummaskin. Vår test har etter beste evne blitt skrevet med tanke på å få amatører til å velge riktig produkt.

Husk også at det er store forskjeller på modellene vi har anbefalt. Enkelte skumkanoner går på lavtrykk. Andre har et kraftig trykk – og kan nesten minne om en liten høyttrykkspyler. De kommer i forskjellige varianter, og det er viktig at du finner en som passer dine behov.

Ofte stilte spørsmål

🚗Blir resultatet bedre med en skumlegger enn manuelt arbeid?

Ja! Det er helt åpenbart. Ikke bare blir såpen liggende jevnere på bilens lakk.

Du får også gjort jobben mange ganger raskere med en god skumlegger.

🚗Er skumkanoner kun brukt av profesjonelle detailere?

Nei, det er de ikke. Alle produktene vi har omtalt i testen er til salgs på det åpne markedet i Norge.

Det betyr at det er veldig mange privatpersoner som kjøper dem.

🚗Hvilke nettbutikker anbefaler dere for å kjøpe skumkanon til bil?

Vi har skrevet en del om våre anbefalte nettbutikker helt øverst i artikkelen. Scroller du deg opp, så finner du svaret.

Begge nettbutikkene har naturligvis blitt testet og godkjent fra oss i Bilduden. Vi anbefaler utelukkende kjøp fra seriøse nettbutikker i Norge.

Har du selv prøvd å rengjøre bilen din med en skumkanon? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar