Promillemåler test: Topp 6 alkometere for presis måling

I veldig mange situasjoner kan det være nyttig med en god promillemåler. I like mange situasjoner kan det være veldig dumt å ha en dårlig promillemåler. Det har vi i Bilduden fått smertelig erfare.

Mange yrkessjåfører liker å teste promillen sin før de setter seg bak rattet når de skal kjøre. Spesielt om de har vært i et lystig lag kvelden i forveien. Med dagens moderne promillemålere kan man alltid være trygg på at man kan kjøre med godkjent promille. Dette gjelder også for deg som skal bruke bil eller MC til andre ærend.

Etter hvert som tiden har gått, så har det dukket opp veldig mange forskjellige produkter på markedet. Alle prøver desperat å gi et inntrykk av at de er både presise og at de «gir mye for pengene». Sånn er det dessverre ikke.

Vi i Bilduden har dermed tatt en svært grundig kikk på de målerne som finnes der ute. Hvilke er gode? Hvilke har fine ekstrafunksjoner? Finnes det noen som er billigere enn andre? Og ikke minst: hvilke gir mest verdi for pengene?

Disse tingene har vi funnet ut av. Gjennom å nøye sondere markedet, snakke med eksperter, innhente informasjon fra tredjepartskilder – og hørt med folk som eier en promillemåler selv – så har vi kommet til en fin liste. Dette er rett og slett den største og mest seriøse forbrukertesten som har blitt gjort på det norske markedet når det kommer til promillemålere.

Skal du kjøpe deg promillemåler selv? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Staypro.no , Kjell.com og Computersalg.no.

Vinnere av vår test av promillemålere

Skal du ha en kjapp oversikt over testens vinnere, så kan du se på tabellen under. Ønsker du mer informasjon om hver enkelt måler, så kan du scrolle deg nedover.

#Produkt
1AlcoTest FC30– Bildudens favoritt!
2Alcosense Excel Promillemåler – Best i test hos svenske Aftonbladet
3 Alcosense Ultra Promillemåler – Med brenselcellemåling for nøyaktig resultat
4 Dignita AM 7000 – Billig variant med god presisjon
5 Alcosystems IBAC-Promillemåler Generation 2 – Kobles til mobilen din via app
6 Dräger Alcotest 6000 – Også godkjent for profesjonelt bruk (EN15964)

1. AlcoTest FC30– Bildudens favoritt!

Alcotest FCA30 er ikke den beste alkomåleren på markedet. Men det er definitivt den som gir deg best valuta for pengene.

 • Kommer med både batterier og flere munnstykker
 • Lett å bruke
 • Veldig pålitelig
 • Kan legges i bilen eller lastebilen uten at designet er sjenerende eller avslørende
 • Billig sammenlignet med konkurrerende produkter
 • Godkjent med den nye EU-standarden EN16280

Med Alcotest FCA30 føler vi i Bilduden at du får det meste du trenger. Dette er en promillemåler som både er billig, god og enkel i bruk.

Måleren kommer med avtagbare munnstykker. Dette betyr at du kan teste flere personer samtidig innenfor et kort tidsrom. I tillegg er det veldig lett å lese av hvilken promille du har. Displayet på maskinen er både enkelt å forholde seg til – og har store bokstaver/tall.

Tre prikker foran på displayet

På produktbildet kan du kanskje se at det lyser tre prikker foran på displayet. Alle disse prikkene har hver sine egne funksjoner.

 • Den første knappen lyser grønt hvis promillemåleren er klar til bruk.

 • Knapp nummer to lyser kun hvis batteriet er lavt. Da må du bytte ut AAA-batteriene som kommer med i pakken.

 • Og knapp nummer 3 gir en varsel hvis promilletakningen ikke var suksessfull.

I tillegg viser displayet veldig kjapt hvor mye promille du har. Ikke bare er det lett å lese av. Resultatet kommer også veldig kjapt.

Batterier og munnstykker er inkludert

Du får med hele fem munnstykker til promillemåleren. I tillegg følger det med batterier. Hvis du får denne pakken i posten, så kan du begynne å måle promillen etter kun få sekunder. Alt du trenger å gjøre er å åpne baksiden og putte batteriene inn.

Mer enn det trenger du ikke.

Vår dom

Skal du ha en billig promillemåler som gir et godt og presist resultat, så er Alcotest FCA30 midt i blinken. Dette er en måler som er uhyre populær blant nordmenn. Veldig mange legger denne måleren i bilen slik at de alltid er klare for å teste seg dagen etter en fest.


2. Alcosense Excel Promillemåler – Best i test hos svenske Aftonbladet

Veldig mange yrkessjåfører har en plikt til å dokumentere at de ikke har promille når de kjører. Derfor er en alkomåler med minnebrikke et utmerket alternativ.

Av alle som finnes på det norske markedet, så vurderer vi at Alcosense Excel Promillemåler er best.

 • Kan lagre opptil 24 tester (godt minne)
 • Kjører på vanlige AAA-batterier
 • Lett å bruke
 • God og pålitelig sensor
 • Elsket av yrkessjåfører over hele verden

Denne praktiske alkotesten er helt ypperlig for yrkessjåfører. Mange som driver med kjøring av bil, båt og MC har et juridisk ansvar for å dokumentere at de er edru. Da kommer Excel Promillemåler fra Alcosense til nytte. Ikke bare er selve testen utrolig enkel å gjennomføre.

Alkometeret gir også mulighet til å lese av resultatet i ettertid for god og gyldig dokumentasjon.

Oppdatert versjon

Excel er ikke den første promillemåleren som Alcosense har utviklet. De hadde tidligere modellen «Pro» på markedet. Det er, naturlig nok, flere elementer som har blitt kraftig forbedret nå som de har fått ut Excel på markedet.

Blant annet har den fått en raskere tid mellom målingen skjer og resultatet kommer frem. Dette er veldig bra for yrkessjåfører som tester seg hver dag. I tillegg er den utstyrt med en praktisk snor. Den kan henges opp i bilen i nærheten av førerkupéen.

Enkel i bruk

Til tross for at Alcosense Excel har mange fine funksjoner, så betyr ikke det at den er komplisert å bruke. Vi vil heller si at det er en av de enkleste modellene å håndtere. Maskinen er utelukkende utstyrt med tre knapper. To av de brukes til å navigere frem og tilbake hos de ulike resultatene og funksjonene.

Den siste knappen fungerer som en «på-og av-knapp». Akkurat slik du har på datamaskinen din.

Videotest – så godt fungerer Alcotest Excel promillemålerOppsummering

Alcosense Excel er en veldig god promillemåler. Prisen gjør at den nok ikke passer alle på privatmarkedet like godt. Dette er et alkometer som helt klart passer best for bedrifter som har mange yrkessjåfører ansatt.

Du kan også regne med at batteriet (AAA-batteriene) holder veldig lenge. Skal vi tro informasjonen via nettbutikken produktet selges hos, så går det ikke tomt før du har gjennomført over 100 tester. Det holder altså i mange år.


3. Alcosense Ultra Promillemåler – Med brenselcellemåling for nøyaktig resultat

Alcosense Ultra er en promillemåler som skiller seg fra konkurrentene på flere forskjellige måter.

Forskjellene kommer til syne gjennom fargeskjermen, displayet og teknologien.

 • En solid bestselger i Sverige
 • Har vunnet flere priser
 • Det følger med 100 munnstykker i pakken
 • Kan lagre opptil 128 av de sist gjennomførte alkomålingene
 • En av få promillemålere med fargedisplay

Når du først ser Alcosense Ultra, så minner produktet utseendemessig om en av de første touch-mobiltelefonene som ble introdusert på starten av 2010-tallet. Men det er det ikke. Dette er en svært praktisk promillemåler med det som heter brenselcelleteknologi.

Brenselcelle er en form for teknologi som skaper energi ut fra drivstoff. Om du ønsker å lese mer om denne teknologien, så kan du gjøre det på Wikipedia.

God teknologi – som også brukes av politiet

Men det handler mer om hva brenselcelleteknologien kan bidra med positivt. Dette er nemlig en teknologi som også brukes i politiets alkometere. Rett og slett fordi det gir en så uhyre presis måling.

Om du skal vite et helt presist resultat, så anbefaler vi Alcosense Ultra på det sterkeste.

Kan stilles inn selv og vise historikk

Du vet kanskje hva tillat promillegrense for å kjøre bil i Norge er? Det er 0,2.

Alcosense Ultra har en meget smart funksjon. Du kan nemlig stille inn at den skal vise «FORBUDT» hvis du blåser over 0,2. På den måten kan du være helt sikker på at du ikke skal sette deg bak rattet hvis du har fått beskjed gjennom det fargede displayet.

Du kan også sjekke historikken. Alcosense Ultra lagrer nemlig de 128 siste målingene. I og med at du «kun» får med 100 munnstykker i pakken, så kan det være greit å kjøpe flere ved siden av. Det gjør du enkelt. Munnstykker til alkometere kan kjøpes hos veldig mange ulike butikker og nettbutikker.

Vår dom

Alcosense Ultra er et produkt som koster en del penger. Men det er penger som er vel brukt. Denne måleren er ikke bare uhyre presis. Den er også veldig enkel å bruke. Når politiet bruker samme type teknologi, så vet du at du får et så presist resultat som overhodet mulig.

Dette er en typisk promillemåler som er god for deg som skal teste deg jevnlig før du setter deg bak rattet.

Til slutt kan vi også nevne at det følger med en USB-kabel. Denne kabelen skal gå fra datamaskinen din og inn til promillemåleren. Det gjøres når produsenten har oppdatert programvaren. På den måten kan du være helt sikker på at Alcosense Ultra alltid vil ha den beste og mest oppgraderte programvaren. Tommel opp for en slik funksjon!


4. Dignita AM 7000 – Billig variant med god presisjon

Akkurat som med Alcosense, så har Dignita utstyrt deres AM 7000 promillemåler med brenselcelleteknologi. Dette er med på å gi veldig presise resultater.

I tillegg er ikke prisen så verst.

 • Munnstykket kan skiftes ut
 • Har et minne på totalt 10 tidligere resultater (litt lite…)
 • Gir god presisjon
 • Høy kvalitet
 • Testet og anerkjent av MHF (Svenske Motorførernes Avholdsforbund)

Dignita AM 7000 er en promillemåler som faller litt mellom alle stoler. Men det gjør den også til en god «allrounder». Vi i Bilduden vet at denne har blitt kjøpt av mange bileiere.

Og når vi først er inne på bil. De Svenske Motoførernes Avholdsforbund, populært forkortet MHF, har både testet og anerkjent denne modellen.

Brukervennlig

Det store displayet foran på maskinen er veldig enkelt å lese resultatet ut fra. Du blåser enkelt inn i munnstykket og får resultatet i løpet av meget kort tid. Det tar bare et par sekunder fra du blåser til du har et endelig resultat.

Med brenselcelleteknologi, så blir Dignita AM 7000 ansett for å være en veldig pålitelig samarbeidspartner når du tester deg for alkohol i blodet.

Oppsummering

Dignita AM 7000 er en helt OK promillemåler. Her får du en måler som kan lagre 10 tidligere resultater. I tillegg er det utskiftbare munnstykket veldig nyttig hvis flere skal teste seg. Du får også et veldig sikkert og godt resultat. Med dette alkometeret i bilen, så kan du være trygg på at du vet hvor høy promille du har før du setter deg bak rattet.


5. Alcosystems IBAC-Promillemåler Generation 2 – Kobles til mobilen din via app

Alcosystems har produsert en promillemåler som du kobler til mobilen din via Bluetooth. Dette er det minste alkometeret på markedet.

 • Brukes sammen med en app
 • Kan brukes av både IOS- og Android-telefoner
 • Anbefales av motorførernes avholdsforbund i Sverige
 • Tre munnstykker inkludert
 • Kommer også med en USB-ledning for lading (micro-USB)

IBAC-Promillemåler Generation 2 skiller seg fra alle konkurrentene. Dette er nemlig den aller minste promillemåleren på markedet. Det du får i pakken er en bitteliten boks som er på størrelse med en USB-nøkkel.

Denne boksen er utstyrt med to ting. For det første har den teknologi som kan kobles sammen med mobilen din. I tillegg har den naturligvis også et feste hvor du skal sette munnstykket. Vi ønsker også å presisere at det følger med hele tre munnstykker i pakken.

Enkel og kjapp prosess

Mange av oss (inkludert meg…) er ikke så glad i å introduseres for ny teknologi. Man sverger ofte til det gode, fine og gammeldagse. Men etter å ha lastet ned og testet appen til denne promillemåleren, så må vi i Bilduden si oss fornøyde. Dette er en applikasjon som er enkel å laste ned til alle mobiler, og som fungerer utmerket.

Fordelen med en app er også at du får lagret alle tidligere tester i appen. Du kan derfor vise arbeidsgiver eller andre at du har vært edru på tidspunktet du har kjørt bil/båt/MC.

Video – slik fungerer IBAC Alkometer i praksis
6. Dräger Alcotest 6000 – Også godkjent for profesjonelt bruk (EN15964)

Dräger har produsert en alkometer som har det enkle navnet «6000». Denne kompakte promillemåleren gir deg enkelt beskjed om du har for høy promille til å kjøre bil.

Og den brukes av både privatpersoner og yrkessjåfører over hele Europa.

 • Kommer ferdig kalibrert
 • Gir deg et hurtig svar
 • Kan brukes i «alle typer vær»; altså fra minus 5 grader til pluss 50
 • Produsert i Tyskland
 • Kommer med tre munnstykker

Dräger er en tysk produsent som er veldig kjent for de av oss som har hatt mye å gjøre med promillemålere. Dette er en produsent som virkelig skriker «kvalitet». Og det vet de.

Når de har lansert modellen «6000» på markedet, så er det på grunn av to ting. For det første er det en ganske billig modell som også kan brukes profesjonelt. Men dette er også et alkometer som kjøpes av mange privatpersoner når de skal sjekke hvor høy promille de har.

Fine funksjoner

Munnstykket er naturligvis avtagbart. Dräger 6000 kommer med hele tre munnstykker i pakken. Om du ønsker å kjøpe flere, så kan det gjøres separat.

I tillegg er produktet så lite at det enkelt får plass i vesken. Du kan også lagre det i bilen enkelt. I motsetning til mange andre produkter, så følger det med en fin oppbevaringseske. Det betyr at du alltid kan være trygg på at Dräger 6000 har et rent og pent display.

Oppsummering

Skal du ha en alkomåler som fungerer til både yrkessjåfører og privatpersoner, så kan «6000» være et godt valg. Den tyskproduserte promillemåleren er trygg, enkel å oppbevare og gir deg beskjed om du kan kjøre bil. Med andre ord: alt du trenger.

Prisen ligger litt høyere enn andre produkter. Her får du dog ekte tysk kvalitet som varer lenge.


Fordeler med å kjøpe et personlig alkometer

Her er noen av fordelene med å kjøpe sin egen promillemåler:

 • Produktet varer veldig lenge – ofte mer enn 5 år.
 • Du kan alltid sjekke hvor mye alkohol du har i blodet.
 • Det gir deg en indikasjon på hvor beruset du er (ikke bare før du skal ut i trafikken).
 • De fleste produktene på markedet er både presise og billige.
 • Kan kjøpes på nett i løpet av få minutter.
 • Det at sjåføren tester seg for alkohol i blodet kan også skape en umiddelbar trygghet for passasjerene.
 • Alkometerne er både små og nyttige. De får veldig enkelt plass i hanskerommet på bilen din.

Funksjoner og andre ting du bør tenke over

Det er verdt å påpeke ganske tidlig at vi har funnet frem ulike produkter som dekker ulike behov. Om du kun skal bruke promillemåleren et par ganger i året, så er det ikke like viktig med alle «fancy» funksjoner som yrkessjåfører ofte vil ha.

Presisjon

Kanskje ikke overraskende at «presisjon» ligger på toppen. Det er nemlig viktig at promillemåleren gir en presis vurdering av hvor høy promille du har i blodet. Resultatet legger ofte føringer på om du i det hele tatt er i stand til å bevege deg ut i trafikken.

Derfor er dette vårt viktigste kriterium.

Pris

Du kan få målere på Alibaba og andre kinesiske nettsider til rundt 50 kroner. Men – surprise, surprise – de fungerer ikke. Vi i Bilduden har nemlig testet disse målerne da en av oss i teamet bodde i Shanghai.

Den ene gangen viste den billige måleren 2,0 i promille. I det neste sekundet 1,4.

Pris er derfor viktig – men ikke altavgjørende. Dessverre er det sånn med elektronikk at pris i veldig stor grad sammenfaller med kvalitet.

Godt display

Med «godt» display mener vi to ting:

 • At displayet kjapt viser resultatet. Noen er veeeeeldig trege.
 • At displayet som viser promillen er stort nok til at man slipper å bruke briller eller linser. I tillegg bør det være mulig for eldre mennesker å få øye på det som står der.

Akkurat på dette punktet er det slik at de billige promillemålerne sliter. Ikke bare kan de være vanskelige å lese av. Noen bruker også nærmere 30 sekunder på å gi deg et svar.

Design

Som med alt annet, så er nordmenn opptatt av estetikk. Det kan være greit at promillemåleren du kjøper ikke er rosa eller signalgul.

Dette er tross alt en maskin som skal gå sammen med alt annet interiør i bilen din.

Avtagbart munnstykke?

Noen promillemålere er laget med ett enkelt munnstykke. Disse er naturligvis beregnet på at den samme personen skal bruke måleren gang etter gang.

Men flere av de produktene vi har anbefalt bruker nye munnstykker. Som regel er munnstykkene inkludert i pakken når du kjøper produktet. Men dette kan være greit å dobbeltsjekke før du velger hvilken modell du går for.

Relevante artikler om trafikksikkerhet

Her er noen informasjonsartikler du kanskje vil like:

…men vi har også skrevet en del forbrukertester om produkter som gir bedre trygghet i bil:

Oppsummering av testen

Nøyaktighet er den viktigste egenskapen til en god promillemåler. Det tror jeg vi alle sammen kan være enige om. Det har ingenting å si at et produkt koster 50 kroner hvis det ikke kan gi deg en nøyaktig indikasjon på hvor beruset du er.

Og så er dessverre virkeligheten slik at man ikke får målere med 100 % nøyaktighet. Dette gjelder også de målerne som politiet bruker. Skal man ha en helt presis måling av alkoholen som ligger i blodet ditt, så er man nødt til å ta en blodprøve.

Men det er en del produkter som kommer så «nær sannheten som overhodet mulig». Det gjelder blant annet vår testvinner. Den er både forholdsvis rimelig, ufattelig enkel å bruke samt presis. Med andre ord: et produkt du kan stole på.

Om du har ytterligere kommentarer til vår test eller de produktene vi har anbefalt, så kan du skrive i kommentarfeltet. Vi elsker å høre fra våre lesere.

PS! Nettsiden EvokeWellness anslår at promillemålere brukt i private hjem (og biler) er rundt 15 % unøyaktige. Det kan være fin informasjon å ta med seg. Du skal altså regne med minst 15 % feilmargin når du sjekker promillen.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvordan defineres en promillemåler?

En promillemåler er et apparat som måler hvor mye alkohol du har i kroppen. Det gjør den gjennom ånden din; altså at du puster inn i den.

Målerne kan både brukes av myndighetene (gjennom Politiet), men også av privatpersoner.

✅Hvordan fungerer promillemåleren?

Du blåser enkelt inn i maskinen over en periode på 5-6 sekunder. Deretter vil promillen din anslås på et display som ligger på siden av måleren. Det tar som oftest ikke lengre enn 10 sekunder å få en indikasjon på promillen din.

Skulle du ønsker å verifisere resultatet, så kan du fint blåse enda en gang.

✅Er disse maskinene vanskelige å bruke?

Nei, det er de ikke. De promillemålerne som vi i Bilduden har anbefalt i denne artikkelen er veldig intuitive og enkle i bruk.

✅Når anbefales det å bruke en promillemåler?

Etter at du har drukket alkohol og skal ut i trafikken. Om du har tatt deg en fest lørdag kveld, så er det alltid fint å verifisere promillen din før du kjører søndag morgen.

Har du selv testet deg med en alkometer før du har beveget deg ut i trafikken? Eller har du andre spørsmål relatert til artikkelen? Legg igjen en kommentar under!

4 kommentarer om “Promillemåler test: Topp 6 alkometere for presis måling”

 1. Alcosystems IBAC er den man blåser inn i når den ligger på mobilen. Første gang vi bestilte den, så funket den ikke. Jeg tok personlig kontakt med Alcosystems og fikk upåklagelig service. DE sendte en helt ny promillemåler hjem til meg.

  Siden den gang har jeg sikkert sjekket promillen min 20 ganger. til og med da jeg spilte fyllefotball med gutta LOL

  Svar
  • Wow, det er virkelig hyggelig gjort av dem!

   Selv har jeg testet produktet, men aldri vært i kontakt med serviceavdelingen til Alcosystems IBAC.

   Svar
  • Tjaaaa…der er vi nok litt uenige. Vår test viser at det er en tydelig korrelasjon mellom presisjoner og pris.

   Svar

Legg igjen en kommentar