Motorsag test: 9 modeller som gir mye valuta for pengene

Mange tror at vi i Bilduden kun er eksperter på bil, MC, sykler og båt. Det er ikke sant. Vi har – i fare for å høres arrogante ut – ufattelig god peiling på alt som har en motor i seg.

Det gjelder også verktøy.

Da vi skulle skaffe en ny motorsag til verkstedet vårt, så måtte vi ut og se på hva som fantes på det norske markedet. Det er ikke noe verktøy som er mer effektivt enn en motorsag til å kutte buskvekst og trær. Nå er det også mange privatpersoner som velger å investere i en egen motorsag hjemme. En av grunnene er naturligvis at prisene på noen av de kraftigste maskinene har gått nedover de siste årene.

I vår test har vi sondert hele markedet. Men vi har plukket ut hele 9 favoritter. Alle har sine ulemper og fordeler – og vi anbefaler derfor at du leser nøye om hver enkelt motorsag før du bestemmer deg.

Vår vurdering er basert på haugevis med timer bak skjermen, i telefonen med profesjonelle håndverker samt en liten tur ut i skogen selv. Ulikt de fleste andre «best i test»-artikler om motorsager på det norske markedet, så har vi i hvert fall peiling på hva vi snakker om.

Helt til slutt i artikkelen kan du også lese gode tips til bruk – samt noen sikkerhetstips.

Skal du kjøpe deg motorsag til privat eller profesjonelt bruk? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Gardenstore.no og Staypro.no.

Innholdsfortegnelse

Vinnere av vår test av motorsag

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt verktøy.

#Produkt
1Husqvarna 120i – Beste alternativ for de fleste huseiere!
2Husqvarna 445 E-Series – Mest effektive bensindrevne modell på markedet
3McCulloch CSE2040S – Beste budsjettalternativ for småjobber nær bolig
4Bosch UniversalChain 18 – For deg som er opptatt av veldig lav vekt
5McCulloch CS450 Elite – Profesjonell motorsag fra USA
6Jonsered CS 2250s – Med en motorkraft på hele 50 cc
7Ryobi OCS 1830 – God allrounder for enkle småjobber
8Oregon AL-KO EnergyFlex CS 4030 – Utradisjonelt valg med automatisk kjedesmøring
9Greenworks GD40CS15 – Tøft utseende og rask kjedehastighet

1. Husqvarna 120i – Beste alternativ for de fleste huseiere!

Husqvarna 120i er en forholdsvis stor motorsag med flere nyttige funksjoner. Etter en totalvurdering mener vi i Bilduden at dette er modellen som passer de aller fleste privatpersoner i Norge.

 • Stor størrelse
 • Kjører på oppladbart batteri
 • Kommer med en totalvekt på under 5 kilo (4,9 kilo inkludert batteri)
 • Lager lite lyd
 • Sverdlengde på 26,5 centimeter
 • Miljøvennlig alternativ

Husqvarna er en av produsentene som har holdt på lengst i bransjen. De var tidligere kjent for sterke bensindrevne motorsager. I de seneste årene har de gått mer over til miljøvennlige varianter- slik som denne modellen kalt 120i.

Lett å håndtere for amatører

Til tross for at maskinen er ganske stor i størrelse, så veier den ikke mer enn 4,9 kilo. Dog har den en ganske god lengde. Batteriet plasseres helt bak på motorsagen og vil derfor bidra til økt lengde. Men det er både lett å holde i sagen når man jobber. Grepet er også både ergonomisk og behagelig å holde i.

Du skal dog være klar over at dette ikke er den kraftigste maskinen på markedet. Slik er det ofte med batteridrevne modeller. Dette er en sag som klarer å kutte busker, pinner og mindre trær. Om du skal felle et stort bjørketre i skogen, så skal du prøve en annen modell.

Enkel vedlikehold

Kjedet sitter veldig godt rundt sverdet. Man klarer også selv å fylle på olje når det er nødvendig. I tillegg går maskinen uten å lage alt for mye lyd. Vi anbefaler fortsatt at det brukes hørselvern når du holder på, men det er ikke noe man absolutt trenger.

Vektbalansen på sagen er god. Det vil si at den verken er fortung eller baktung. Til tross for størrelsen, så er det lett å håndtere Husqvarna 120i selv på steder med tett skog.

Godt og sterkt batteri

En av grunnene til at vi anbefaler Husqvarna 120i er batteriet. Det finnes to måter å bruke batteriet på. «Standard» er …. Vanlig bruk. Men dersom du skrur på «øko-modus», så vil motorsagen holde i noen ekstra minutter.

Batteritiden ligger på 37 minutter.

Det er også verdt å nevne at motoren på 120i er såkalt børsteløs. Dette er med på å skape bedre effektivitet i motoren.

Ulempe – batteri kjøpes separat

…dette mener vi at Husqvarna kunne spart seg for. Når man kjøper en motorsag, så ønsker man å få hele pakken sendt i posten. Men det får man altså ikke her.

Når man kjøper batteriet ved siden av, så stiger naturligvis totalprisen.


2. Husqvarna 445 E-Series – Mest effektive bensindrevne modell på markedet

Ikke la deg lure av prefikset «E-series» i produktnavnet. Dette er nemlig ikke en motorsag som går på elektrisitet.

Husqvarna 445 er kanskje ikke miljøvennlig – men den er uhyre god og brukervennlig for både amatører og profesjonelle!

 • Internasjonal bestselger
 • Veldig enkel å starte og slå av
 • Kommer med et smart og økonomisk «Fuel Saving System»
 • Produsert av Husqvarna, som er kjent for kvalitet
 • Inneholder også et sentrifugalt luftrensesystem

Husqvarna er et firma som prøver å favne bredt når de lager produkter. 445 E-series er nemlig en maskin som er veldig populær hos både profesjonelle og vanlige huseiere. Dette er en maskin som trimmer buskene og småtrærne i hagen din til perfeksjon. Samtidig er det også en såpass kraftig maskin at den ikke har noen problemer med å kappe store trær i skogen.

Veldig mange privatpersoner trenger nemlig en kraftig motorsag i løpet av livet. Da er det faktisk greit å eie – så slipper du å hyre inn noen dyre håndverkere til å gjøre jobben. Husqvarna 445 er et verktøy som virkelig får jobben gjort.

Enkel å starte og håndtere

Både amatører og folk som har vært litt borti skogbruk liker måten Husqvarna 445 startes på. Du trenger nemlig ikke dra lenge i en drasnor for å få start på maskinen. Alt du trenger å gjøre er å trykke på en knapp for å starte og slå av sagen.

Dette er et system som har blitt implementert på mange av de moderne bensindrevne modellene. Husqvarna er et kvalitetsmerke som omfavner innovasjon.

Sagen fjerner også automatisk luft fra både forgasseren og bensinsystemet. Dette minimerer risikoen for komplikasjoner når du starter opp 445 etter mange uker eller måneder i boden.

Effektivt energisystem – «X-Torq Fuel Saving System»

Dessverre kjører Husqvarna 445 på bensin. Vi sier «dessverre» fordi vi i Bilduden godt liker når ting er miljøvennlige.

Heldigvis har produsenten utviklet et system som sikrer redusert bruk av drivstoff. Med sitt moderne X-Torq Fuel Saving System, så sikrer Husqvarna at 445 motorsag ikke bruker mer bensin enn nødvendig. For det er nemlig nødvendig å bruke en del drivstoff for å kutte ned større trær i skogen. Sånn er det bare.

X-Torq er et system som sikrer at kun den bensinen som er absolutt nødvendig til å gjøre jobben, brukes. Det har to fordeler. Den åpenbare fordelen er at man slipper for mye CO2-utslipp i atmosfæren. Tommel opp.

Det andre fordelen er at du ikke trenger å fylle på med bensin hele tiden. Du kan ta med deg denne motorsagen ut i skogen og arbeide i timevis uten å måtte tenke på at tanken går tom.

La oss også være ærlige: det er heller ikke særlig sunt å bruke motoriserte verktøy som slipper ut masse forurensing. Det kan etter hvert skade helsen din.

Alt dette har Husqvarna tenkt på.

Video – Derfor valgte vi Husqvarna 445 E-series Motorsag

Denne videoen er laget av noen profesjonelle amerikanere. De har tatt en nøye titt på denne modellen og kommer med svært mange gode argumenter til hvorfor de mener det er en god modell:Samtidig vet vi at miljøbevissthet ikke står like sterkt i USA som det gjør i Norge.

Spesifikasjoner

Motorkraft45,7 cc
Totalvekt7 kilo
Hestekrefter i motoren2,8
Sverdlengde33 centimeter

Ingen sagflis eller støv i motoren

Husqvarna 445 kommer med et effektivt luftrensesystem. Dette systemet hindrer både støv og sagmugg å komme inn i motorens kjerne.

Alle som har jobbet litt med motorsag vet hvor stort problem sagflis er. Det havner på klærne dine og, i enkelte tilfeller, inn i selve sagen. På de gamle tradisjonelle bensindrevne motorsagene kunne det skape mye trøbbel. Moderne modeller, som 445 E-series, har et eget system som forhindrer støvpartikler og sagmugg å komme inn i luftfilteret.

Vår dom

En helhetsvurdering tilsier at Husqvarna 445 er den beste bensindrevne modellen på markedet. Denne motorsagen er perfekt for både amatører og profesjonelle. I tillegg klarer den å ta seg av alle typer jobber; både små og store. Når det kommer til størrelse, så er den litt større enn de fleste batteridrevne modeller. Dog er det ikke slik at størrelsen bør skremme deg fra å gå for denne modellen.

Motorkraften er også forholdsvis god. Med en 47.5cc-motor, så håndterer den de aller fleste jobber helt fint. Men om du skal felle 150 større trær, så finnes det helt klart andre sager som er enda kraftigere. Skal du ta deg av små trær hjemme, så kommer du ikke til å tenke over at du gjerne skulle hatt en sag med større motorkraft.

Ved hjelp av et innovativt «Fuel saving system», så kan du holde på i timevis uten å måtte fylle på bensin. Det er både miljøet og eieren av Husqvarna 445 veldig fornøyd med.

Til slutt kan vi også nevne at motorsagen er god å holde i. Alle Husqvarna sine produkter scorer veldig høyt når det kommer til komfort. Det gjør at du kan jobbe over lang tid uten å få vondt i hendene.


3. McCulloch CSE2040S – Beste budsjettalternativ for småjobber nær bolig

Når vi snakker om «valuta for penga», så er det vanskelig å komme unna modellen CSE2040S.

McCulloch er en produsent kjent for å levere produkter av høy kvalitet til lave priser. Det har de også klart ved å introdusere denne sagen på markedet.

 • Veldig lav pris
 • Kjører på elektrisitet og krever nærhet til strømuttak
 • Komfortabel å bruke
 • Gjør småjobber nær boligen din raskt og effektivt
 • Ledningen begrenser bruksområdet

Det er først og fremst to ting som er verdt å nevne ved denne modellen fra McCulloch. For det første er den veldig enkel i bruk – også for amatører. Brukervennligheten er på topp. Den er heller ikke fylt med mange funksjoner som man egentlig ikke trenger. Desto færre funksjoner en motorsag har, desto mindre drivstoff, strøm eller batteri bruker den.

I tillegg har den en sverdlengde som absolutt er respektabel. Med hele 40 centimeter lengde på sverdet, så er den absolutt i Norgestoppen når det kommer til dette punktet. Spørsmålet er om du trenger et så langt sverd.

Elektrisk og billig

En annen åpenbar fordel er at motorsagen er drevet av elektrisitet. Det gjør at den lager veldig lite lyd – og at den er skånsom mot miljøet. Samtidig har de veldig ofte en lav vekt sammenlignet med bensindrevne modeller.

Du trenger heller aldri å bekymre deg for at batteriet skal være ladet opp. Alt du trenger å gjøre er å være i nærheten av en stikkontakt. Og det er jo her hovedproblemet kommer inn – og som ofte er grunnen til den lave prisen. Elektriske motorsager kan ikke brukes midt i skogen. De er nødt til å brukes i nærheten av boligen din. Derfor anser vi CS2040S til å være en perfekt modell til å gjøre småjobber i hagen din og andre steder i nærheten av et strømuttak.

Billig å kjøpe – billig å vedlikeholde

Når man omtaler denne modellen fra McCulloch, så er pris et tema man ofte returnerer til. For det handler ikke bare om at selve sagen er testens absolutt billigste. Det er like billig å vedlikeholde den.

I og med at du verken trenger å bytte batteri eller kjøpe inn diesel, så kommer det ikke med noen ekstrakostnader ved hyppig bruk. Du vil også kunne fortelle venner og bekjente at du bryr deg om miljøet.

Grei vekt og energibruk

Vekten ligger på 4,4 kilo. Dette er mer eller mindre gjennomsnittlig for en motorsag som skal brukes av privatpersoner.

Effekt ligger på 2000 watt og spenning på 230 volt.


4. Bosch UniversalChain 18 – For deg som er opptatt av veldig lav vekt

Om det er første gang du skal kjøpe og bruke en motorsag, så kan Bosch UniversalChain 18 være midt i blinken. Dette er en sag som kan justeres i tre ulike moduser basert på hva du skal bruke den til.

I tillegg har den en vekt som er nærmest kriminell lav.

 • Kommer med flere nyttige funksjoner
 • Passer også folk som aldri har brukt motorsag før
 • Veldig lav vekt
 • Motorkraften er ikke noe å skryte av
 • Lav pris

Bosch UniversalChain 18 er effektiv og smidig. Det er det ingen tvil om. Den stabiliserende spissbeskytteren har gripende tenner. Dette betyr at det er veldig lett å kutte småkvister, busker og veldig små trær på en effektiv måte.

Dog er det slik at motorkraften ikke akkurat er særlig mye å skryte av. Dette er en svakere modell som primært er designet til å gjøre unna mindre jobber i hagen.

Drevet av et kraftig litiumbatteri

Litiumbatteriet ligger på hele 18 volt. Det er verdt å merke seg at UniversalChain 18 har like sterk ytelse når den ligger på 99 % som når den ligger på 5 %. Bosch har sikret at motorsagen ikke mister kraft når batteriet nærmer seg tomt. Dette gjør det enklere å kutte greinene på en jevn måte uten at det blir et ujevnt resultat.

Når vi er inne på batteri, så kan vi nevne displayet. Det er nemlig veldig enkelt å følge med på hvor mye batteri man har igjen på motorsagen. Du får derfor ingen ubehagelig overraskelse når du er halvveis i jobben.

Det tar ikke mer enn 45-60 minutter å gå fra tomt til fulladet batteri.

Lett å bruke også for nybegynnere

Vi i Bilduden er opptatt av at denne testen av motorsager skal være for alle. Også de som aldri har prøvd å kutte en gren med en motorsag før. Nettopp derfor får UniversalChain 18 en fin plass på listen. Dette er en modell som har gode funksjoner for de som trenger litt ekstra støtte. Blant annet er den utstyrt med både SDS-system og tilbakeslagsbeskyttelse. Dette gjør det enklere å kontrollere maskinen til å kun kutte der man ønsker.

Håndtaket er mykt mot hendene og ergonomisk. Når du kombinerer et behagelig håndtak med lav vekt, så får du en maskin de fleste vil elske å jobbe med.

Vår dom

Er du en dreven skogbruker, så går du for en annen modell. Det er vi fullstendig klar over.

Grunnen til at vi har Bosch UniversalChain 18 på listen er fordi det er en ypperlig motorsag for nybegynnere. Motorkraften er lav, men batteriet er sterkt og langtlevende. Både pris og den lave vekten er noe som får veldig mange amatører til å smile av glede.


5. McCulloch CS450 Elite – Profesjonell motorsag fra USA

Mcculloch er overhodet ikke noe kjent merkevarenavn i Norge. Men i USA er de fantastisk store – og nå er det flere nettbutikker som fører produktene deres.

Derfor har produsenten også blitt belønnet med hele to produkter på vår «best i test»-liste.

 • Bensindrevet motorsag
 • Produsert av amerikanske McCulloch
 • Veldig økonomisk og energieffektiv
 • Gjennomsiktig bensintank
 • Renser automatisk luftfilteret av seg selv

CS450 fra McCulloch er en kraftig motorsag. Total sverdlengde ligger på 31 centimeter – og motoren er fylt med 2,7 hestekrefter.

Vi kan først nevne at denne modellen er devet av bensin. I tillegg har den en ganske høy vekt (6,8 kilo). Det gjør at den nærmer seg det stadiet hvor man kan si at den går fra å være «for amatører» til å bli «for profesjonelle». Prislappen er heller ikke særlig lav. I skrivende stund ligger prisen på nærmere 6000 kroner, noe som vil bli sett på som en betydelig investering for de fleste huseiere.

Spesielt hvis man kun er ute etter å finne en motorsag som skal kappe noen små busker og kvister i bakhagen.

Energieffektiv og økonomisk

McCulloch har utviklet en teknologi kalt «Oxypower». Dette er en sertifisering de setter på motoren sin – og som sier noe om hvor lite bensin den driver. Motoren har god ytelsesevne, men kombinerer det med lavt drivstoffbruk. Denne kombinasjonen er perfekt for både lommeboken din og miljøet.

CS450 er ikke den første modellen i rekken. Det fantes også en forgjenger. Skal vi tro produsenten McCulloch, så bruker CS450 hele 70 % mindre utslipp enn den gamle modellen. Det må vi vel si er en tydelig forbedring.

Gjennomsiktig bensintank

En av de mest frustrerende tingene som kan skje når man jobber med motorsag er at man går tom for drivstoff. Spesielt hvis man er midt i en jobb. CS450 er utstyrt med en gjennomsiktig bensintank.

Det betyr at du hele tiden kan følge med på hvor mye bensin du har. På den måten kan du sikre deg at du alltid rekker å fylle opp før du går tom.

Oppsummering

Mcculloch CS450 er en god motorsag som havner i krysningspunktet mellom «bruk for amatører» og «bruk for profesjonelle». Motorkraften er noe produsenten absolutt kan skryte av. Og det er veldig lett å vedlikeholde motoren. Spesielt er vi imponert over det som kalles CCS-luftfiltersystem. Dette sikrer at luftfilteret inne i sagen automatisk renses uten at man trenger å gjøre noe.

Alt i alt er dette en god og solid motorsag som kommer til en forholdsvis høy pris. Om du skal bruke sagen et par ganger i året for å fjerne noen kvister på et lite tre: velg en annen modell. Men skal du ha en kraftig og energieffektiv modell med mange fine funksjoner: dette kan være det du ser etter.


6. Jonsered CS 2250s – Med en motorkraft på hele 50 cc

Jonsered CS 2250s er overhodet ikke en motorsag veldig mange nordmenn kjenner til. Men denne modellen har en motorkraft som får selv de tøffeste jobbene gjort på rekordtid.

 • Produsert i Sverige
 • Ufattelig kraftig motor
 • Fungerer til små og større jobber
 • Veier knapt 5 kilo (5,1 kg)
 • Bensindrevet

Etter å ha gjort nøye undersøkelser på Jonsred, så er det helt tydelig at dette er et internasjonalt anerkjent merke. Deres mest populære modell er cs2250s. Ikke bare er motorsagen svært pålitelig og god til bruk i tett skog.

Denne modellen er også utrolig kraftig. Jonsered er et firma som er eid av enda mer kjente Husqvarna. Disse firmaene deler nemlig produksjonslokaler i Nord-Sverige.

Video – Så effektiv er Jonsred cs2250s til å kappe store trær

Denne videoen illustrerer veldig godt hvor effektiv motorsagen er på større bjørketrær:Ganske imponerende, ikke sant?

En billigere versjon av Husqvarna

Mye tyder på at Husqvarna har valgt å lage Jonsered-merke for å skape en litt billigere versjon av sine egne motorsager. Samtidig har de ikke spart på kruttet her.

CS2250s er utstyrt med det som kalles en «Clean Power»-motor. Dette er en motortype som har et veldig lavt utslippsnivå. Men det unike er at den miljøvennlige motoren kombineres med et høyt dreiemoment.

Du kan også veldig enkelt se hvor mye bensin du har igjen på tanken. Sagen er nemlig utstyrt med et såkalt nivåvindu i bensintanken.

Spesifikasjoner

Totalvekt5,1 kilo (pluss bensin…)
EnergiBensin
Effekt2400 watt
Hestekrefter3,22

Passer fint norske vinterforhold

Jonsered CS2250s er laget for norske forhold. Den fungerer ypperlig om vinteren og får jobben gjort kjapt og effektivt. Selv når det skal kappes større trær i skogen.

Sverdlengden ligger på mellom 33 og 45 centimeter. Samtidig er modellen utstyrt med verktøyløs kjedestramming. Det betyr at det er veldig lett å stramme til kjedet uten at man trenger et stort verktøykasse fra IKEA for å gjøre jobben.

Med en effekt på hele 3,22 hestekrefter, så er dette en av markedets sterkeste motorsager.


7. Ryobi OCS 1830 – God allrounder for enkle småjobber

Ryobi OCS 1830 er en motorsag som er enkel i bruk. I tillegg er den ikke alt for stor.

Denne modellen foretrekker som regel av de som trenger smidighet når de jobber med kutting av trær.

 • Solid kjedespenner
 • Ikke veldig mye motorkraft
 • Enkel å bruke for nybegynnere
 • Lav vekt
 • Passer bedre til privatpersoner enn profesjonelle

Ikke bare har OCS 1830 en av de tøffeste designene på markedet. Dette er en motorsag som har blitt utviklet med god brukervennlighet i sentrum. Dette er en sag som er uhyre enkel å bruke – selv for deg som ikke har noen erfaring overhodet.

Først kan vi se litt på størrelsen. Denne sagen veier totalt 4,2 kilo. Delvis er grunnen til den lave vekten at motoren drives av et batteri. Dette er altså en miljøvennlig modell som ikke bruker altså for mye.

Gode funksjoner

Håndtaket er laget av mykt gummi. Det sikrer et godt ergonomisk grep som ikke vil gjøre særlig vondt selv om du jobber over lengre perioder.

Enkel lading av batteriet

Batteriet holder i rundt 25 minutter hvis motorsagen er ubelastet. Det er veldig enkelt å ta batteriet inn og ut før og etter lading.

De fleste sager på markedet gjør det veldig lett for brukeren å se hvor mye batteri det er igjen. Men sånn er det ikke med Ryobi OCS 1830. Displayet ligger nemlig på undersiden av sagen, noe som gjør at det krever litt jobb å få sjekket gjenværende batteritid.

Perfekt for privatpersoner

Om du skal ha en miljøvennlig motorsag som er enkel i bruk, så kan Ryobi OCS1830 være et OK alternativ.

Men dette er ikke et verktøy du tar med ut i skogen for å felle 10 store trær. Da er du nødt til å ha en større (og etter all sannsynlighet bensindrevet) modell.

Her er noen oppgaver vi i Bilduden mener er perfekt for en allrounder som OCS1830:

 • Kappe ned en vegg innendørs.
 • Fjerne små kvister på et tre i hagen.
 • Kappe tynne trær til ved som det skal fyres i peisen med.
 • Fjerne utvekst hos kvister og lignende.

Om du utelukkende skal utføre slike «små-oppdrag», så kan dette være modellen for deg. Hvis du ønsker å ha mulighet til litt mer fleksibilitet, så ville vi gått for en annen modell.


8. Oregon AL-KO EnergyFlex CS 4030 – Utradisjonelt valg med automatisk kjedesmøring

Oregon AL-KO EnergyFlex er en ganske spesiell motorsag. Den imponerer der hvor mange konkurrenende produkter sliter.

Samtidig er den forholdsvis svak og fungerer kun til lettere oppgaver.

 • Kjedet smører seg selv automatisk
 • Kjedehastighet på 17 meter per sekund
 • Veier under 5 kilo
 • Lav pris
 • Leveres uten batteri og lader

Oregon AL-KO EnergyFlex er en modell som ikke passer alle. Men den har noen «sære» egenskaper som er elsket av noen privatpersoner og profesjonelle.

For det første: dette er en billig motorsag. I skrivende stund koster den under 2000 kroner, noe som blir sett på som svært lavt. Dog skal det sies at det ikke følger med lader og batteri i pakken. Dette må kjøpes separat. Og da stiger prisen litt.

Batteridrevet motorsag med automatisk kjedesmøring

For joda. AL-KO EnergyFlex er en batteridrevet sag. Det er miljøvennlig og enkelt å håndtere. Dog begrenser det både motorkraft og hvor lenge du kan arbeide uten at du må lade.

Men en veldig fin ting vi ser med dette produktet er en automatisk kjedesmøring. Alle som har jobbet mye med motorsag vet at man alltid må passe på å smøre kjedet for å unngå slitasje. Men her gjør maskinen jobben før deg!

Perfekt for deg som ikke har tenkt til å bruke særlig mye tid eller energi på vedlikehold.

Vår dom

Skal du ha en lett og enkel motorsag uten særlig merkbare funksjoner, så kan AL-KO EnergyFlex være perfekt for deg. Denne modellen passer ikke til profesjonelt bruk.

Sverdlengden ligger på 30 centimeter.


9. Greenworks GD40CS15 – Tøft utseende og rask kjedehastighet

Greenworks GD40CS15 er en motorsag som går på batteri. Til tross for at dette regnes som en av de svakere måtene å få energi på, så har den en motor som er utrolig kraftig.

Det illustreres blant annet gjennom en kjedehastighet på hele 12 meter per sekund!

 • Batteridrevet motorsag
 • Tøft grønt design
 • Nærmest lydløs og svært populær til bruk i tett befolkede områder
 • Sterk motor
 • Ekstra sikkerhetstiltak ved oppstart

Denne kraftige batteridrevne motorsagen fra Greenworks er imponerende. Det er kun en veldig høy pris som gjør at den havner såpass langt ned på listen. Vi mener rett og slett det finnes åtte andre modeller hvor man får mer for pengene. Så ærlige må vi være.

Modellen er utstyrt med et 35 langt blad. Dette gjør at den passer utmerket til å felle mindre trær. Dog er den ikke sterk nok til de aller tøffeste oppgavene.

Enkel å håndtere

I stedet for en snor, så startes GD40CS15 ved hjelp av en startknapp. Denne trykker man inn – og så er sagen i gang i løpet av mindre enn et sekund. Du får også jobbe med felling av trær og kutting av busker rimelig uforstyrret. Det lave desibelnivået gjør at motorsagen opptrer nærmest «lydløs». Dette vil vi i Bilduden si at er kanskje det sterkeste argumentet for å gå for denne grønne sagen.

Det er få modeller på markedet som gir så mye kraft til en så lav lyd. Nettopp derfor er det mange borettslag og andre folk som lever i byen som går for denne modellen. Tenk at man kan felle trær i nabolaget med hundrevis av folk i nærheten uten at man plager dem!

Video – Slik tar du ut og fester batteriet på Greenworks GD40CS15Børsteløs motor

En av grunnene til den sterke motorkraften går på det faktum at Greenwoods har installert en børsteløs motor i verktøyet. Dette sikrer hele 30 prosent mer kraft.

Som et ekstra sikkerhetstiltak har modellen to knapper som skal holdes inne for at den starter. Det unngår at du starter opp sagen ved et uhell.


motorsag vedkubbe

Funksjoner og andre ting du er nødt til å vite om motorsager

For et utrent øye kan det være vanskelig å se forskjell på de ni motorsagene vi har anbefalt i denne artikkelen. Men det er veldig store forskjeller på flere av dem. Spesielt når det kommer til ytelsesevne og hvor behagelige de er å bruke.

I de neste avsnittene skal vi avsløre hva vi har lagt vekt på når vi har vurdert de ulike modellene opp mot hverandre.

Ytelsesevne

Hvor godt fungerer motorsagen til kraftige oppgaver som felling av trær? Vi har vurdert dette svært nøye.

I tillegg har vi vært veldig presise med å forklare at noen modeller passer utmerket til større oppgaver i tett skog – mens andre fungerer fint til kvister i hagen. Det er veldig viktig for oss at motorsagene vi anbefaler klarer å gi et utmerket resultat uten at det krever for mye muskelkraft for den som håndterer sagen.

Enkel i bruk – også for amatører

Brukervennlighet spiller også en stor rolle. Vi vil tippe at rundt 95 % (eller mer) av de som leser denne artikkelen IKKE er bønder eller skogbrukere. Derfor er det viktig at motorsagen både er enkel å starte, enkel å bruke og enkel å oppbevare.

Det kan være fint om de har noen ekstra funksjoner. Men disse funksjonene er kun nyttige hvis de faktisk er til hjelp – og hvis de er enkle å slå av og på. Ergonomi, altså hvor god motorsagen er å holde i, spiller også en stor rolle i vår totale vurdering.

Vekt

Desto mer en motorsag veier, desto verre er det å få den med seg rundt. Noen av modellene vi har sett på veier nærmest 10 kilo.

Om du skal løpe rundt i skogen og drasse med på 10 kilo ekstra over lange perioder, så blir det veldig tungt. Husk også at bensindrevne modeller er betydelig tyngre når tanken er fylt helt opp.

Sikkerhet

For oss i Bilduden er alltid sikkerhet nummer 1. Det handler om bilsikkerhet, trygghet når man sykler – og selvfølgelig også når man bruker verktøy.

Mange moderne motorsagprodusenter har heldigvis lært seg dette. Derfor kommer mange av produktene i vår test med en rekke gode sikkerhetsfunksjoner. Desto mindre risiko for skader og uhell, desto bedre.

Verdi for penga

Vi nordmenn er veldig prisbevisste. Det vil si at vi mye heller går for en «OK modell» som koster litt mindre enn en skikkelig god modell som koster mye mer. Greit nok. Det forstår vi i Bilduden også.

Men det viktigste for oss er at det er en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet. Noen ganger ser vi at enkelte veldig kjente merkevarer tar alt for mye penger for produktene sine.

Ekstra spesialfunksjoner

Noen motorsager lar deg blant annet justere sverdlengden. Dette kan være nyttig hvis du skal utføre oppgaver av veldig ulik art. Om du skal felle et 20 meter langt tre klokken 12 og stusse busken i hagen klokken 3, så er det oppgaver som krever helt ulik sverdlengde.

Du finner også enkelte motorsager som har et oppvarmet håndtak. Det gjør at det blir litt lettere å motivere seg til å jobbe ute i skogen når den norske vinteren for alvor slår inn over landet.

motorsag i bruk

Forskjellige typer motorsag (ulik energikilde)

Det finnes tre ulike type motorsager. Disse kategoriseres etter den forskjellige måten de bruker energi på. Akkurat som med biler.

Bensindrevet

Om du skal gå for en bensindrevet motorsag, så skal du ha et større prosjekt å jobbe med. Dette er typisk dyrere og større modeller som er betydelig kraftigere. Derfor kan de også kutte større trær – eller brukes til å kutte busker hvor det er vanskelig å komme seg frem. Bensindrevne motorsager vil også ha lengre arbeidstid uten at man må «fylle på» energi.

Denne typen kommer også med noen ulemper. For det første er de større og mer kronglete å få med seg uten hjelpemidler. Ofte veier de også mer. Du må også kjøpe bensin for å få gang i dem, noe som kan være dyrt og delvis utilgjengelig. Det sier kanskje seg selv, men bensindrevne modeller har høyere desibel (bråker mer) og har et høyere CO2-avtrykk.

Elektrisk

En elektrisk motorsag defineres ved at den skal være tilknyttet strømuttak for at den skal fungere. Det er jo en åpenbar ulempe i seg selv. Om man skal bruke en slik variant, så må man være i nærheten av en bolig. Dette gir en helt klart begrensning på bruksområdet.

Samtidig er elektriske motorsager nærmest lydløse. I tillegg er de mer kompakte, billige og passer helt utmerket til små trær og busker. Hvis du skal gjøre noen småjobber i nærheten av boligen din, så kan det helt fint passe med en motorsag som drives av strøm.

Batteridrevet

Batteridrevne motorsager havner litt «midt mellom» elektriske og motordrevne. De er ofte av medium størrelse og tyngde. I tillegg drives de jo av en form for elektrisitet (batteri), men holder ikke i nærheten av like lenge som batteridrevne varianter.

Prisen ligger også midt mellom elektriske og bensindrevne. Skal du gå på et lite kompromiss, så anbefaler vi at du kjøper en batteridrevet motorsag. Vi i Bilduden endte opp med en slik en.

Oppsummering


Bensindrevet

 • Svært kraftig
 • Koster ofte veldig mye
 • Brukes av profesjonelle skogbrukere og bønder
 • Lang varighet
 • Passer utmerket til felling av større trær og prosjekter

Batteridrevet

 • Miljøvennlig
 • Medium prisklasse
 • Har ofte en varighet på et par timer
 • Oppladbart batteri

Elektrisk

 • Veldig billig
 • Må kobles til strømuttak
 • Vanligvis ikke særlig sterk motorkraft
 • Lav desibel (nærmest lydløs)

Avsluttende ord

Motorsag startet som et verktøy som utelukkende ble brukt av profesjonelle bønder og skogbrukere. Dette er noe som har endret seg de siste årene. Nå er det flere og flere privatpersoner som kjøper sin egen modell.

Det finnes nemlig en rekke motorsager på det norske markedet som kommer til en fornuftig pris. I tillegg vet vi at det å leie inn profesjonell hjelp til å kutte opp trær eller busker i hagen er veldig dyrt.

Generelt sett kan man dele inn motorsager i to forskjellige kategorier. De kraftigste drives av en bensinmotor. Disse er både dyrere og mindre miljøvennlige. Dog er de selvfølgelig kraftigere og kan brukes over en lengre periode uten at de trenger «energi-påfyll». Den andre typen går på batteri. De batteridrevne modellene er veldig brukervennlige – og passer som regel til privatpersoner.

Vi håper at du har lært noe av denne artikkelen. Vårt mål har vært å skape den største, beste og mest presise forbrukertesten innenfor denne kategorien. Og det føler vi helt klart at vi har klart.

hvit motorsag skog

Test av andre verktøy til hjemmet eller verkstedet

Som tidligere nevnt er vi i Bilduden eksperter på motoriserte verktøy.

Her er noen andre forbrukertester vi tidligere har skrevet:

Ofte stilte spørsmål

🔨Hvorfor bør man kjøpe motorsag på nett?

Det er primært to grunner til at det lønner seg å kjøpe motorsag (og annet verktøy) på nett. Prisene er lavere. Nettbutikker har betydelig lavere priser enn fysiske butikker – rett og slett fordi kostnadene deres er lavere. I tillegg er det knalltøff priskonkurranse mellom butikkene som selger verktøy på nett.

Du slipper også å bære tungt. Veldig ofte tilbyr nettbutikkene gratis frakt helt hjem til huset ditt.

🔨Er det noe ekstrautstyr man bør investere i?

Ja, det er det. Hvis du har tenkt til å ha motorsagen lenge, så bør du investere i kjedeolje. Dette gjelder primært for bensindrevne modeller.

Du kan eventuelt også kjøpe et ekstra kjede med en gang. En vanlig problemstilling ved hyppig bruk er at kjedet blir slitt etter 2-3 års bruk.

🔨Skal man bruke verneutstyr når man holder på med motorsag?

Absolutt! Sikkerhet er utrolig viktig. Vi i Bilduden anbefaler at du kjøper sko med stål på tuppen, hjelm, hørselsvern og ikke minst arbeidshansker.

I tillegg handler mye om erfaring og det å være mentalt godt rustet til å håndtere motorsagen. Veldig mange ulykker skjer ved at folk overvurderer sine egne evner. Ta gjerne kontakt med en profesjonell skogbruker før du går i gang. Eventuelt kan du se mange Youtube-filmer om hvordan du trygt kan bruke en motorsag.

🔨Hvilken motorsag bør man kjøpe til privat bruk?

Hvilken motorsag du skal gå for avhenger helt av bruksområde. Hvor skal du bruke den? Hjemme i hagen eller i skogen? Hvor lenge skal du bruke den? Trenger du noe som varer i 3-5 timer uten stopp eller kan du fint klare deg med et par timers bruk? Og skal du hogge ned store trær – eller skal du kappe ned kvistene fra treet i hagen?

Alle disse spørsmålene, og mye mer, må du ta med i beregningen. Derfor må du selv vurdere hvilken av våre anbefalte produkter du skal skaffe deg.

Har du selv skaffet deg motorsag nylig til privat bruk? Eller lurer du på noe angående det vi har skrevet i artikkelen? Legg igjen en kommentar under!

6 kommentarer om “Motorsag test: 9 modeller som gir mye valuta for pengene”

 1. Skal du ut i skogen og virkelig kappe tre etter tre, så må du ha en bensindrevet husqvarna. Der er jeg også veldig langt på vei enig i deres bedømninger gjennom artikkelen. Noen av de batteridrevne motorsagene er så svake at man nesten skulle tro det var en hekksaks man hadde kjøpt.

  Svar
  • Hei, Jørn. Basert på navnet du signerer kommentaren med, så skal vi nesten anta at du er dreven på bruk av motorsag.

   I så fall forstår vi godt at du anser de fleste batteridrevne modellene som «svake». Det er vi helt enige i. Men så skal du også evne å sette deg inn i hjernen til en 40-60 år gammel boligeier som skal ha kappet noen kvister av treet sitt i hagen. Da trenger man ikke en kraftig bensindrevet modell med drasnor.

   Ellers er vi helt enige i at det er mange svake modeller på markedet. De har vi bevisst valgt å utelate fra denne artikkelen.

   Svar
 2. Fordeler med å kjøpe elektrisk motorsag (for nybegynnere):

  – De kommer ofte med lang ledning.
  – Om de ikke har en alt for lang ledning, så kan man kjøpe skjøteledning.
  – VELDIG billige.
  – Lager ikke like mye lyd som bensindrevne motorsager.

  PS! Jeg ser at dere kaller «nybegynnere» eller «huseier» for amatører, hehe. Litt spesiell måte å ordlegge seg på selv om jeg skjønner hva dere mener.

  Svar
  • Fin liste! Takk!

   Elektrisk er ikke vår favoritt. Det begrenser bruksområdet såpass mye at vi ikke ser på det som særlig effektivt.

   Dog var det èn elektrisk modell som fikk plass på listen vår: McCulloch CSE2040S. Produsert i USA. Gode anmeldelser på nett. Og forholdsvis lang ledning.

   Svar
 3. husqvarna lager også produktene sine i sverige. så man kan si at det er bedre for miljøet å kjøpe en motorsag som er importert fra USA bare fordi den går på batteri? Jeg er ikke sikker på det.

  Svar
  • Hei Ali. Vi i Bilduden kan dessverre ikke vurdere hvorvidt CO2-avtrykket vil være høyest av å importere en motorsag fra USA eller varig bruk av bensindrevet motorsag i skogen.

   Når det er sagt, så finnes det vel ikke noe firma (såvidt vi vet om) som produserer disse maskinene i Norge. Derfor er alt importert og har følgelig et CO2-avtrykk.

   Svar

Legg igjen en kommentar