Motorolje test: 5 oljer for en velfungerende motor

Denne testen om motoroljer har vi brukt svært lang tid på. Det er ofte vanskelig å anbefale èn universal motorlje som skal fungere til alle biler. Sånn fungerer det ikke.

Derfor har vi brukt god tid på å teste ulike produkter på forskjellige biltyper. Det har gjort at vi har fått frem en fullstendig liste over de beste oljene til motoren din. Vi har brukt kriterier som pris, kvalitet samt eksterne anmeldelser når vi har gjort bedømmingen. Det har krevd mye tid og penger, men endelig kan vi presentere et testresultat vi er fornøyd med.

Skal du kjøpe deg motorolje? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Eurodel , Bildeler.no og Skruvat.

Vinnere av vår motorolje-test

I tabellen under presenterer vi testvinnerne. Testvinneren er klar og tydelig. Men etter det, så er ikke produktene nødvendigvis plassert i rekkefølge etter hvor gode vi mener at de er. Scroller du deg nedover, så kan du lese mer om hvert produkt.

#Produkt
1Castrol Edge Universal– Testvinner!
2Castrol Magnatec– Syntetisk motorolje
3Mobil Super 3000– Billig og bra
4G-Force Universal– En nasjonal bestselger
5Motorolja Gulf Formula– Et sikkert valg

1. Castrol Edge Universal– Best i test!

Castrol Edge er et anerkjent produkt verden over. Castrol skriver selv på sine nettsider at dette produktet er «designet for å frigjøre motorytelsen når du trenger den mest».

 • Gir full beskyttelse til motoren ved både lavt og høyt trykk
 • Reduserer friksjoner som skulle oppstå i motoren under kjøring
 • Anbefales av bilmekanikere og bilentusiaster verden over
 • Luktfri
 • Hold motoren kjølig
 • Syntetisk (noe som er et pluss)

Dette er en skånsom og forholdsvis billig motorolje som kommer helt til topps i vår test. Dette er neppe den billigste motoroljen på markedet. Når man kjøper bilpleieprodukter, så er det veldig ofte en sammenheng mellom pris og kvalitet. Du kan få billigere konkurrerende produkter. Allikevel vil vi si at det ikke er noen andre produkter i testen som har imponert like mye som Castrol Edge.

Gode brukeranmeldelser og anerkjent blant bilprodusenter

Da vi utførte testen, så mente vi at dette er det beste alternativet på markedet. Men det er ikke nødvendigvis slik at vi sitter med fasiten.

Men når vi sjekker andre, internasjonale bilnettsider og Amazon, så blir mistanken vår bekreftet. Det finnes flere tusen tilbakemeldinger på Castrol Edge Universal motorolje spredd rundt på ulike nettsider. Det er nærmest en unison enighet om at dette er et produkt som bilen din vil elske.

Det skal også nevnes at bilprodusenter som Renault, BMW og Volkswagen har anerkjent dette produktet.


2. Castrol Magnatec– Syntetisk motorolje

I likhet med testvinneren, så er også Magnatec en syntetisk olje. Dette er et produkt som passer på at motoren ikke bruker for mye drivstoff.

 • Får motoren til å kjøle seg ned
 • Forlenger livet til motoren og bilens indre deler
 • Litt høy pris – man betaler vel for kvalitet?

Castrol har i en årrekke jobbet for å bevare et rykte som en bildel-produsent som utelukkende produserer kvalitetsvarer. Castrol Magnatec motorolje er intet unntak. Også her kan vi snakke om at den har blitt godt mottatt globalt.

I tillegg har den vunnet en rekke internasjonale tester på ulike nettsider og i bil-magasiner. Det er vanskelig å sette fingeren på hva som skal være den store forskjellen mellom de to produktene som kommer på første- og andreplass i denne testen.


3. Mobil Super 3000– Billig og bra

En god outsider i denne testen er en motorolje som har et navn preget av sjargongen på 90-tallet: Mobil Super 3000.

 • Særlig god til å beskytte mot høye temperaturer i motoren
 • God til å hjelpe mot kaldstart
 • Hjelper med å holde motoren ren
 • Minimerer drivstoffbruk

Dette er nemlig en annen fullsyntetisk olje som det selges million av liter av på det globale markedet. Også blant norske forbrukere har den blitt tatt veldig godt i mot.

Mobil Super 3000 har nesten alle funksjonene en god motorolje skal ha. Den er utviklet for å fungere svært godt i norske forhold. Mange, også vi i Bilduden, mener at den bidrar godt til å hjelpe biler til å starte på vinterstid.

Fantastiske tilbakemeldinger på Amazon

Internett fungerer ofte slik at det er de sinte og misfornøyde kundene som gir tilbakemeldinger. Sånn er det også på Amazon.

Derfor er det svært hyggelig å se når et produkt får såpass gode tilbakemeldinger som Mobil Super 3000 har fått:

Foto: Skjermbilde, Amazon.com.

Ut av 1001 anmeldelser, så har den fått et gjennomsnitt på 4,8 poeng. Maksimalt antall poeng er 5.


4. G-Force Universal – en nasjonal bestselger

G-Force fullsyntetisk motorolje er noe mange nordmenn kjenner igjen fra bensinstasjoner. Dette er en nasjonal bestselger av svært høy kvalitet.

 • Fungerer best i høytytende bensin- og dieselmotorer
 • Fungerer også fint til biler som har katalysatorer
 • Kommer i flere forskjellige størrelser
 • Installert med moderne additivteknologi

Om du er av typen som ønsker noe raskt, billig og enkelt – så er dette motoroljen for deg. Oljens innhold er spesialtilpasset for å redusere slitasje på motoren. Det vil si at den flyter såpass bra at du unngår friksjon i motoren når bilen kjører.

Miljøvennlig

Vi kan ikke gå god for denne påstanden.

Men Skruvat skriver på sine sider at G-Force motorolje er med på å forbedre drivstofføkonomien din. Det gjør den ved å optimalisere motoren slik at bilen kjører lengre på samme mengde drivstoff.

Dette vil, ultimativt, også føre til at du ikke bare sparer lommeboka. Du sparer også miljøet.


5. Motorolja Gulf Formula– Et sikkert valg

Skal du ha et kjedelig, sikkert og irsk-produsert produkt?

Da trenger du ikke se lengre. Motorolja Gulf Formula GVX er en annen fullsyntetisk olje med gode egenskaper.

 • Gir god drivstofføkonomi
 • Passer til en rekke forskjellige biler
 • Minker karbondioksid som kommer ut fra bilens motor


Fordeler med en god motorolje

Alle biler krever motorlje. Veldig mange nordmenn kjøper det enkleste og billigste når de stikker innom bensinstasjonen. Ikke bare vil du betale grov overpris når du handler bilutstyr på norske bensinstasjoner. Sannsynligheten er også svært liten for at du får et produkt som holder vann.

Så hva er egentlig poenget med å betale litt ekstra for en ordentlig god olje?

Jo, det skal vi si deg:

 • Varigheten på motoren vil bli betydelig svekket hvis du kjører på feil eller billig motorolje.

 • Bilen vil kjøre mye bedre når den er smørt med kvalitet. Dette kan ikke bare føre til at du kjenner at bilen kjører bedre, men det kan også spare deg penger i drivstoffkostnader.

 • Det vil spare deg penger på bilreperasjoner. Det å ta ordentlig vare på en bil vil, etter all sannsynlighet, minimere risikoen for hyppige verkstedbesøk. Dette gjelder spesielt skader på motoren. Ikke bare er slike skader ganske vanlige (fordi folk bruker feil motorlje). De er også svært kostbare. TV2 skrev en artikkel om at et motorhaveri vil koste like mye å reparere som bilens verdi – og de har faktisk et godt poeng…

 • Bedre bruk av drivstoff. Som tidligere nevnt, så vil en god motorolje hjelpe til med å få ned drivstoff-forbruket. Dette hindrer både slitasje på motoren, men gjør det også billigere å kjøre bil.

 • Veldig spesifikt, så vil en god motorolje ha positiv effekt på levetiden til katalysatoren og dieselpartikkelfilteret.

 • Hvis du kjøper en olje med lav viskositet (se lengre ned for forklaring), så vil det også være enklere å starte bilen ved kalde temperaturer. «Kaldstart» er et ord som får mange nordmenn til å grøsse på ryggen.

Dette bør du tenke på for å velge riktig produkt

Viskositetgraden

Det mest forvirrende elementet når vanlige folk skal kjøpe motorolje er de tallene og bokstavene som står bakerst på produktbeskrivelsen. Hva betyr egentlig disse kodene:

 • 0W-40
 • 5W-30
 • 10W-40

…det gir jo ingen mening?

La oss prøve å forklare på en enkel måte. Koden består av to tall. Det første tallet slutter på W. Og denne W-en står for «Winter». Dette er et tall som definerer hvor mye motoroljen flyter når det er kaldt. Altså et tall som er veldig sentralt for mange av oss nordmenn når det blir kaldt. Desto lavere tallet er, desto bedre er motoroljen når det er kaldt.

Det siste tallet indikerer hvordan oljen fungerer ved motorens normale driftstemperatur. Desto lavere dette tallet er, desto bedre flyter oljen. Med andre ord: desto mer tyntflytende er den.

ViskositetEgenskaper
0W-40Flyter veldig lett ved oppstartstemperatur om vinteren. Flyter dårligere ved normal driftstemperatur.
5W-30Flyter bedre enn 0W-40 når motoren er i gang. Men litt dårligere til å begynne bilen på vinterstid.

Hvor finner man hvilke viskositet motoren skal ha?

Det står i brukerhåndboken tilhørende bilen din.

Eventuelt kan du plotte inn biltypen din på Bildeler/Skruvat/Eurodel, og så får du opp en liste over de motoroljene som passer din bil. Begge deler fungerer like bra.

Longlife motorolje

Du vil også se at noen av produktene i nettbutikkene står merket med longlife.

Dette er en betegnelse på motoroljer som kan vare i hele 2 år før du bytter dem. Disse produktene er ofte litt dyrere, men det sparer deg ganske mye bekymring.

Diskusjonen om hvorvidt man bør kjøpe longlife motorolje eller bytte litt oftere er endeløs. Også blant oss bilmekanikere. Vi kan begynne med å vise til denne diskusjonstråden på VG Debatt – hvor flere forbrukere og selvutnevnte eksperter gir sin mening.

Frekvens på oljeskift

I forlengelsen av diskusjonen om å kjøpe longlife olje, så må oljeskift-frekvensen nevnes. Et veldig vanlig spørsmål å skrive in i Google er: «Hvor ofte må jeg skifte motorolje?».

Svaret er like komplekst som det er enkelt og kjedelig: det kommer an på.

Hvis bilen din kjører veldig korte turer, så bør du skifte oftere. Kjører du kun langturer og starter opp bilen din veldig sjelden, så vil motoroljen holde lengre.

Hovedregelen er at du bør bytte motorolje etter å ha kjørt mellom 8000 og 12,000 kilometer. De fleste nordmenn klarer seg med et oljeskift èn gang i året.

Kjøring i varmere strøk = tynnere olje

Som du allerede har skjønt, så vil værforholdene i stor grad ha noe å si på hvor tyktflytende olje du trenger.

Bor du i Kristiansand eller har du tenkt til å kjøre mye i utlandet, så anbefales det at du kjøper en mer tyntflytende olje enn om du for eksempel er bosatt i Bodø hele året.

Konsekvenser ved bruk av feil motorolje

Hvis du kjøper helt feil motorolje, så kan det ha dystre konsekvenser for motoren din. Den mest sannsynlige feilen er at partikkelfilteret tettes. Da er dette noe som må byttes hos bilmekaniker, noe som koster et par tusen kroner.

Men den aller vanligste «feilen» er at motoren ikke fungerer optimalt. Det er tross alt ikke noen stor fare – bilen fungerer jo. Problemet er bare at motorslitasjen vil være betydelig hver gang du kjører bil. I tillegg bruker bilen mye mer drivstoff enn det den vil gjøre hvis du kjøper riktig motorolje til riktig motor.

Oppsummering av testen

Vår motorolje-test har rett og slett bekreftet den hypotesen vi hadde før vi begynne å teste. De gode, gamle, velkjente merkevarene er best. Så enkelt er det.

Ikke bare tilbyr de største produsentene et godt spekter av forskjellige oljer. De har også mange valg for deg som enten trenger noe tynt- eller tyktflytende.

Vår test viser også at det hjelper å kjøpe i store mengder. Hvis du kjøper en litt stor kanne med motorolje i dag, så vil du neppe trenge å tenke på innkjøp de neste fem årene.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvordan skifter man motorolje?

Det finnes veldig små forskjeller mellom ulike biler når det kommer til skifte av motorolje.

Mekonomen har laget en fortreffelig video på Youtube som viser oljeskift fra A til Å. Den kan du finne ved å klikke her.

✅Hva er den beste motoroljen for min bil?

Du bør sjekke i brukerhåndboken for bilen din hvilken viskositetsgrad du skal ha.

Innenfor denne graden kan du fritt velge mellom de forskjellige oljene som har blitt anbefalt i denne testen.

✅Er det vanskelig å skifte motorolje på egen bil?

Nei, det er det ikke.

Akkurat oljeskift er noe de aller fleste bileiere bør klare selv.

Har du funnet den motoroljen som passer deg og din bil? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

5 kommentarer om “Motorolje test: 5 oljer for en velfungerende motor”

 1. Tidligere behandlet jeg motoren min som jeg behandlet håret mitt: jeg puttet bare alle mulige tilfeldige produkter der og håpet at ting gikk seg til. Vel. Jeg mistet håret.

  Det førte også til at jeg fikk en mye dårligere motor enn det jeg kunne hatt. Drivstoff-forbruket var høyt. Antall ganger bilmekanikeren klagde på motoren min økte. Så først DA fikk jeg forståelsen av hvor viktig det er å ha riktig motorolje.

  Svar
 2. Men hvor mye rolle spiller det egentlig a ? Er det sånn at hvis jeg kjøper den dårligste motoroljen på Cirkle K så vil motoren min liksom stoppe om noen måneder?

  Husk på at det er bensinstasjonene i Norge som selger mest motorolje i hele landet og de har vel peiling på hva de gjør.

  Svar
  • Hei Harboe.

   Det er ikke sånn at motoren din vil stoppe om noen måneder hvis du kjøper en billig/dårlig motorolje. Allikevel er det mye bevis som peker mot at motorkraften kan svekkes ved kjøp av feil olje.

   Det kan blant annet føre til:

   – At det å starte bilen om vinteren blir vanskeligere.
   – At motoren må på reperasjon oftere.
   – Et høyere drivstoff-forbruk enn nødvendig.

   Det er på mange måter viktig å se på investering av en litt ordentlig motorolje som nettopp dèt; en investering. Du får igjen de pengene ved hjelp av lavere drivstoff-forbruk eller færre reperasjoner.

   Svar
 3. Har brukt Mobil Super 3000 på kanskje fire forskjellige biler i løpet av ti år.

  Ingen problemer.

  Men jeg tror også mange overvurderer viktigheten av å source HELT riktig motorolje for sin bil. Når vi snakker om de mest populære bilene i Norge, så er dette biler som i stor grad har en motor som er tilpasset norske forhold. Det betyr at de er tilpasningsdyktige og kan tåle både veldig varme og kalde temperaturer. Dermed har det ikke SÅ mye å si hvilken motorolje man velger.

  Svar
  • Hei! Hmm, her får det vel bare være lov å være uenig.

   Jeg mener bestemt at det å investere i en ordentlig motorolje vil være svært kostnadseffektivt. Det gjelder ikke bare biler som «ikke er vant til norske forhold».

   Husk at det å takle riktige temperaturer kun er en del av motoroljens funksjon. Du skal likefullt kjøpe en olje som er skånsom mot delene i motoren, som flyter godt – og som, ikke minst, minimerer drivstoff-forbruket.

   Det at du har brukt Mobil Super 3000 i alle år på ulike biler med stor suksess er dog gledelig å lese. Det er jeg glad for å høre. Dette er tross alt en av produktene vi selv har anbefalt i artikkelen^^.

   Svar

Legg igjen en kommentar