Må man ha bilforsikring?

La oss svare på noe mange lurer på med en gang: må man ha bilforsikring? Ja, det må man. I Norge kreves det at man har minimum en ansvarforsikring for å få lov til å kjøre på norske veier.

En ansvarsforsikring er minstekravet til å få lov til å kjøre på norske veier. Den dekker skader bilen gjør – men ikke skader på egen bil.

Hva dekker ansvarsforsikring?

En ansvarsforsikring dekker kort fortalt det helt grunnleggende, som:

 • Skade påført personer utenfor kjøretøyet
 • Skade påført andre kjøretøy
 • Skade påført bygninger og andre gjenstander
 • Rettshjelp dersom man skulle havne i en tvist

En ansvarsforsikring dekker med andre ord ikke skader på egen bil. Da må man ha en såkalt kaskoforsikring.

Denne enkle forsikringen, ansvarsforsikringen, kan for noen være nok.

Dersom du har en veldig billig bil, som du ikke bryr deg noe særlig om, så kan det være nok. Men, om du har en dyrere bil, bør du selvfølgelig ha en bedre forsikring.

Hva skjer om du ikke har forsikring?

Dersom du eier et kjøretøy som ikke har gyldig forsikring vil du få dagbøter.

Dette gjelder uavhengig av hva slags kjøretøy det er snakk om – mopeder, snøscootere, traktorer, biler – alt må forsikres.

Det er Trafikkforsikringsforeningen som er ansvarlig for å kreve inn bøtene. På nettsidene deres kan du sjekke statusen på forsikringene dine. Du finner nettsiden her.

Dersom du vil unngå disse bøtene må du enten skaffe deg en forsikring, levere inn skiltene (avregistrere kjøretøyet), selge det eller vrake det.

For alle reglene anbefaler jeg deg å sjekke ut Statens Vegvesen sine sider om forsikring av kjøretøy. Den finner du her: https://www.vegvesen.no/om+statens+vegvesen/presse/nyheter/nasjonalt/dyrt-a-eie-et-registrert-kjoretoy-uten-forsikring

2 kommentarer om “Må man ha bilforsikring?”

 1. Det er enda godt at Norge praktiserer en fornuftig lov når det kommer til bilforsikring.

  Jeg liker veldig godt at man MÅ ha det. Bodde flere år i Kina, og der er det nærmest «fritt vilt» når det kommer til forsikringer. Det vil si: INGEN har det. Så hvis man kjører på noen, så står man helt og holdent ansvarlig for å betale skaden selv.

  Og det er ingen politimyndighet som hjelper deg med å forhandle prisen. Hvis man som utlending kjører på bilen til en kineser, så er man nær sagt ruinert. De vil ta fra deg passet ditt helt til du har betalt kineseren, og tro meg – det kan bli MEGET dyrt.

  Så ja. I Norge SKAL man ha bilforsikring og det er jeg svært glad for 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar