Hybridbil: Fordeler & ulemper


Norges bilpark er i gang med å endres radikalt. Vi går vekk fra bensindrevne biler med høye CO2-utslipp og erstatter dem med elektriske biler.

Men i midten av disse to alternativene finnes det en løsning som du kanskje har hørt om: hybridbilen.

Hybridbiler er produsert for å mikse inn elektrisitet med tradisjonelt drivstoff. Dette fører til at du kan kjøre på en miljøvennlig måte uten å måtte bekymre deg for den skremmende rekkeviddeangsten.

Toyota kan bli sett på som en pioner innenfor hybridbil-teknologien. Da de lanserte Prius, var det mange som lot seg lokke. Meg selv inkludert.

Men det var ikke alle som ble imponert over den nye biltypen – og kanskje med god grunn. Til tross for at det er mange fordeler med å kjøpe hybridbil, så er det også definitivt noen ulemper.

Disse tingene skal jeg se nærmere på i denne artikkelen. Når du har lest ferdig denne artikkelen, så skal du (blant annet) vite:

 • Hvordan en hybridbil fungerer
 • Hvorfor det kan være den perfekte bilen for deg
 • Ulemper og bekymringer folk har
 • Hva som er mest anbefalt av el-bil, hybridbil og bensinbil

Hva er en hybridbil?

En hybridbil er en bil som bruker to forskjellige energikilder (strøm og bensin/diesel) for å skape fremdrift i kjøretøyets funksjoner.

Slike biler har altså to motorer – litt som på et fly:

 • En forbrenningsmotor
 • En elektrisk motor

Det ligger et stort batteri bakerst i en hybridbil som kan lagre strøm og hjelpe den elektriske motoren til å fungere.

Hvis du fortsatt ønsker mer informasjon om hvordan teknisk sett en hybridbil fungerer, så kan jeg anbefale videoen under.

For de spesielt interesserte: Teknisk gjennomgang av en hybridbilDette er den videoen på internett som på den mest presiste måten beskriver hybridbilens funksjoner.

Hvis du ikke lærte noe av den, så finnes det også en del engelskspråklige artikler der ute som forklarer det samme.

Hvorvidt du forstår hybridbilens tekniske funksjoner spiller egentlig ikke så stor rolle.

I denne artikkelen skal vi se på hvorvidt det å kjøpe en sånn bil er en god idè eller ikke. Og det skal jeg komme litt nærmere inn på nå.

Fordeler med hybridbiler


Avgjørelsen om å kjøpe en hybridbil bør ikke bli tatt lett på. Du bør derfor nøye se om fordelene veier opp for ulempene.

La oss begynne å se på det positive først.

Lavere drivstoffkostnader: Du vil ikke måtte kjøre til bensinstasjonen like ofte lengre. Uavhengig av hva du mener om sammenhengen mellom CO2 og klimautslipp, så kan vi i hvert fall være enige om èn ting: du sparer penger på lavere drivstoffkostnader.

Miljøvennlighet: Hele poenget med en hybrid er at den bruker mindre miljøfiendtlig drivstoff og dermed reduserer det totale klimautslippet.

Sterkere bil: Høy fart og mange hestekrefter er ikke det første du tenker på når du hører «Toyota Prius». Men det er mange hybridbiler som har mye bedre og stødigere funksjoner enn rene drivstoff-biler. Dette får de fordi den elektriske motoren jobber sammen med drivstoffet for å forbedre bremser, akselerering, kontroll over hjulene samt navigering.

Unikt design: Bilprodusentene prøver hardt å markere hybridbiler som nettopp…hybridbiler. Derfor gir de disse bilene et unikt design. Blant annet har de klistremerker med «hybrid» på siden, bildeler laget i miljøvennlig materiale samt forskjellig ekstralys. Man er jo ikke i tvil om hvilken bil det er når man ser en Toyota Prius på avstand. 😉

Ingen rekkeviddeangst: En av de mest markante grunnene til at folk velger bort el-biler er fordi de er redd for å bli strandet på en øde vei uten tilgang til strøm. I og med at hybridbiler også benytter seg av «vanlig» drivstoff, så er det ingen grunn til å frykte at dette skal skje med en sånn bil.

Ulemper med en hybridbil


Pris: Dette var det største sjokket for meg. I og med at det koster (betydelig) mer å lage en hybridbil for produsentene, så må de også ta mer penger for disse bilene. Mange forbrukere mener at prisforskjellen ikke er verdt det.

Manglende hestekrefter: Det er ingen tvil om at mijøvennlighet og lavt drivstoff-forbruk blir prioritert over en sterk motor. Dette fører til at mange farts-entusiaster vil takke nei til hybridbiler.

Lite bagasjeplass: For å få plass til batteri og to motorer, så må man designe bilen på en ganske spesiell måte. Ofte fører det til at hybridbiler ikke har så god bagasjeplass som de kanskje burde ha. Men dette kan kanskje løses ved å kjøp en ny takboks..?

Vanskelige å mekke på selv: Som medeier i et bilverksted, så kan jeg si at hybridbiler er de absolutt «verste» å få inn. Dette er komplekse biler som ofte trenger spesielle og dyre løsninger. Hvis du har planer om å mekke mye på bilen selv (som nybegynner), så vil jeg absolutt anbefale at du kjøper en annen type bil.

Utseende: Det er forskjell på hvordan ulike hybridbiler ser ut (det kan du se i videoen under). Allikevel finnes det ingen masseproduserte hybrider hvor jeg tenker: «Wow, denne kommer til å vinne en design-pris!». Dessverre. Jeg vet at mange nordmenn er litt for forfengelige til å kjøre rundt i noe de ikke synes ser særlig fint ut.

Video: De flotteste hybridbilene på markedet5 ting du må vite om hybridbiler

Disse punktene er ikke noe jeg har hentet fra et magasin. Dette er ektefølte argumenter fra mitt eget liv. Jeg eide nemlig en Toyota Prius i (litt for) mange år – helt til jeg solgte bilen via Nettbil.no.*

*= Nettbil er en veldig spennende og innovativ plattform for salg av biler. Jeg skrev detaljert hvordan det funker å selge bilen sin der. Det er for øvrig en historie du kan lese her. 🙂

Men nå…back to topic.

 • Hybridbiler fungerer best i by eller på motorvei. Heldigvis eier familien min en sommerhytte ikke langt fra Fredrikstad. Hvis vi hadde eid en hytte øverst i Hemsedal, så ville jeg nok vært litt forsiktig med å velge en hybridbil. Mangelen på hestekrefter gjør at de ikke er særlig robuste i norsk vintervær.

 • Du trenger ikke bytte batteri. Jeg har sett noen på diverse diskusjonsfora spørre om de trenger å bytte batteri på hybridbilen sin. Det samme spørsmålet fikk jeg fra en kunde der jeg jobber. Svaret er: nei. Det trenger du ikke.
 • Hybridbiler er ufattelig enkle å kjøre. Hvis du har en ung datter eller sønn som skal lære seg å kjøre bil, så vil jeg si at hybrid er en perfekt løsning.

 • Det er flere hybridbiler på markedet enn Toyota Prius. Selv om jeg har nevnt Prius 10 ganger i løpet av denne artikkelen, så skylder jeg det på «gammel vane». Jeg eide tross alt en slik en. Men du finnes mange forskjellige hybridbiler – og mange er både flottere, sterkere og mer drivstoffvennlige enn Toyotas mest kjente modell. 🙂

 • Du betaler mye i starten, men det blir billigere etter hvert. Investeringen er forholdsvis dyr. Det vil si: en hybridbil koster betydelig mer enn en ren bensin/diesel-bil. Men man må også huske på at hybrider bruker ekstremt mye mindre drivstoff. Man må derfor spørre seg: har man et ønske om å betale mye som en investering – eller ønsker man faste, høye kostnader over en lengre periode?

El-bil, hybridbil eller «vanlig» bil – hva er best?

Jeg er, som du kanskje har forstått, godt over gjennomsnittlig interessert i bil.

Der har ført til at jeg har eid alle «typene» bil – og vet både fordelene og ulempene med de forskjellige.

Først vil jeg anbefale en artikkel jeg skrev for et par uker siden. Den heter «El-bil eller diesel/bensin-bil? Fordeler & ulemper«. Der går jeg svært nøye til verks for å oppklare mange av de tingene folk lurer på når det kommer til valg av bil.

Dessverre er veldig mange bil-nettsider skrevet for bilentusiaster. Jeg prøver å bruke ord og uttrykk som hvermannsen kan forstå. Og jeg håper nedenstående konklusjon vil være grei nok for deg.

Hvis jeg, helt fritt, skulle bestemme hva slags type bil jeg skulle kjøpe i Norge i dag, så ville listen vært slik:

 • El-bil
 • Hybridbil
 • Bensin- eller dieseldrevet

El-biler er rett og slett fremtiden. Den norske regjeringen satser såpass tungt på implementering av el-biler at det å eie bensinbiler etter hvert vil bli en stor byrde. Hybrid er, i mine øyne, det nest beste alternativet.

Uenig? Ikke noe problem! Det er mulig å legge igjen en kommentar under artikkelen. 🙂

Ofte stilte spørsmål om hybridbiler

✅Hvilken hybridbil skal jeg velge?

Mitt beste tips er å ikke gå for det «første og beste».

En bil er en stor investering . Ikke bare fra et økonomisk perspektiv. Det handler også mye om at bilens funksjoner, plass og kjøreevne skal passe dine behov.

Her er tre av de mest solgte hybridbilene i Norge: Honda Civic hybrid, Toyota Prius og Toyota Highlander hybrid.

✅Må jeg lade bilen selv?

Nei, det må du ikke. Alt du trenger å bry deg om er å fylle drivstoff på vanlig måte hos en bensinstasjon.

Hybridbiler lader seg selv gjennom noe som kalles regenerativ bremsing.

✅Er hybridbiler bedre for miljøet?

Det enkle svaret på dette spøsrmålet er: ja.

Dette gjelder selvfølgelig kun hvis du sammenligner hybridbiler med biler som kjører på «vanlig» drivstoff. El-biler har et enda lavere co2-utslipp enn hybrid.

Trond

50 år gammel bilmekaniker som har et brennende ønske om å lære folk mer om motoriserte kjøretøy. Jobber vanligvis som daglig leder i et bilverksted, men oppdaterer nettsiden min når jeg har nyttig informasjon å dele.

5 kommentarer:

 1. Hadde selv en Toyota Prius da hybridbil-konseptet var helt nytt.

  Har du prøvd de nyere Priusene eller ble du litt lei av de gamle?

  Jeg må innrømme at det frister mer å konstant kjøpe el-bil i fremtiden…føler litt at hybridbiler bare ble laget fordi el-bil-konseptet kanskje ikke var modent nok. Vet ikke om du er enig, Trond?

  1. Hei Kyrre.

   Ja, jeg hadde også en av de eldre Toyota Prius-modellene. Da jeg nylig kjøpte meg bil, så kjøpte jeg en el-bil. Enig i at en hybridbil prøver å treffe det segmentet som bryr seg litt om miljø, men kanskje har litt rekkeviddeangst.

   Når el-bilene blir så gode at man kan kjøre Oslo-Bergen uten å lade, så vil du neppe se mange hybridbiler på markedet. Men det som forsvinner først er nok diesel- og bensinbilene. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recent Content