Hvor ofte bør du foreta et oljeskift?

Å bytte olje er en viktig del av det å eie en bil. De fleste bileiere vet at man må bytte olje en gang i blant, men hvor ofte bør man egentlig foreta et oljeskift?

Det er mange ting som spiller inn: kvaliteten på oljen, alderen på bilen og hvordan bilen blir brukt i det daglige. Alt dette påvirker hvor ofte du bør bytte olje.

De forskjellige typene motorolje

Fullsyntetisk motorolje: Denne typen motorolje er laget for høyteknologiske motorer, og gir en overlegen beskyttelse mot avleiringer og viskositet – flyteevne – for oljen. Fullsyntetisk olje flyter lettere ved lavere temperaturer og opprettholder smøring ved høye temperaturer. De er litt dyrere enn andre oljer, og det er bare enkelte biler som må ha denne typen olje.

Delsyntetisk motorolje: Denne typen olje er en blanding av syntetisk olje og vanlig olje, og er laget for å gi beskyttelse for biler som har tyngre last og opererer ved høyere temperaturer. Denne typen olje fordamper mindre, noe som reduserer oljetapet. Delsyntetisk olje er bra fror SUV-er og pickuper som blir brukt til å trekke tungt/lastes tungt. Den er rimeligere enn fullsyntetisk motorolje.

Konvensjonell motorolje: Konvensjonell olje er ganske enkelt raffinert råolje. Den er ikke laget i et labratorium slik syntetisk motorolje er.

Sjekk peilepinnen ofte!

Det er alltid viktig å sjekke brukerhåndboken for å vite den anbefalte tiden mellom hvert oljebytte for din bil.

Men noen ganger må man bytte olje utenom disse retningslinjene, og da finnes det noen få enkle måter å finne ut om bilen din trenger et oljeskift eller ikke.

Lyser kontrollampen eller oljelampen?

Dette punktet virker kanskje åpentbart for mange, men noen glemmer det. Hvis «sjekk motoren» lampa lyser, må du reise til en bilmekaniker. Vanligvis lyser denne lampen når motoren er skadet, eller når det er mangel på smøring/olje. Det er en god tommelfingerregel å ta med bilen til en mekaniker så fort det er en lampe på dashboardet som plutselig begynner å lyse. Hvis lampen lyser rødt konstant, bør du få bilen tauet til verkstedet!

Er det overflødig eksos fra bilen din?

Moderne kjøretøy slipper generelt ut lite røyk/eksos fra eksospotta. Vi har alle sett det – biler som slipper ut blå skyer av røyk. Dette blir ofte akkompagnert av en rar lukt eller rare lyder. Om du oppdager en sti av røyk bak bilen din, kan det indikere alvorlige problemer. Ofte er problemet gameml motorolje som ikke fungerer som den skal. Moderne kjøretøy har senket friksjonen i motoren og overdreven varme og karbonoppbygging kan føre til at stempelringene blir skadd og slipper forbi olje.

Har du kjørt mer enn normalt?

Hvis du nylig har tatt deg en langtur eller kjørt mer enn normalt, kan tiden mellom hvert oljeskift bør gjennomføres reduseres betydelig. Hver gang du kjører mer enn normalt, må du sørge for å ta oljesjekken oftere.

Ser oljen din mørk eller skitten ut?

Ren olje har samme farge som rav. Den blir skitten av motorrester, og får da en mørkere farge. Det er lurt å sjekke oljen regelmessig for å se på fargen har endret seg. Om fargen har blitt svart eller mørk brun, bør du bytte olje så snart som mulig.

Lager bilen din en merkelig «tikke» eller «tappe»-lyd?

Når oljen blir gammel, har den en tendens til å tykne, noe som gjør det vanskelig for motorens deler å smøres ordentlig eller å opprettholde viskositeten. Dette kan forårsake lyder av metall som treffer metall eller tappe-lyder. Dersom du hører slike lyder bør du ta med bilen din til et bilverksted så fort som mulig.

Er akselerasjonen treg?

Riktig smøring gjør at en bil kan aksellere jevnt. Hvis bilen din akselererer tregere enn vanlig, eller at akselerasjonen oppleves humpete, kan dette tyde på at du trenger et oljeskift.

Rister det mens motoren går på tomgang?

Når oljen på bilen må skiftes, er det et høyt friksjonsnivå i motoren mellom lagre, stempler og riunger. Dette kan føre til unormale vibrasjoner når bilen går på tomgang. Om du opplever dette, bør du sjekke oljen!

Lukter det brent olje eller en annen rar lukt i bilen?

Hvis du oppdager en merkelig, brent lukt i bilen din, er det mulig at det er motoren som er overopphetet på grunn av lave oljenivåer. Dette kan skade motoren, og du bør stoppe motoren og sjekke oljenivået umiddelbart!

Er det et etterslep når du bytter gir?

Dersom du føler et etterslep når du bytter gir når du kjører, kan det hende du trenger nye filtre, eller at bilen din trenger olje. Jeg anbefaler deg å ta med bilen din på et verksted om du oppdager dette, for å få sjekket opp grundigere!

Har du ny eller gammel bil?

Alderen på bilen din spiller faktisk en stor rolle når det kommer til oljeskift.

La meg forklare.

Gamle biler må bytte olje og sjekkes oftere

Gamle biler må bytte olje basert på hvor langt de har kjørt. Og det er to forskjellige kategorier gamle biler:

«Normal bruk»«Utsatt bruk»
Veldig mange av de gamle bilene i verden kommer
i denne kategorien.

De kjøres sjelden, er godt ivaretatt og
sjekkes mer eller mindre hvert år.
I denne kategorien finner vi biler som brukes på
følger måter:
– Kun på korte turer
– I ekstremvær
– Brukes som flyttelass («heavy weight»)
– Brukes i tøffe forhold, som for
eksempel i ørkenen

Hvis bilen din kommer i kategorien «utsatt bruk», så blir du nødt til å skifte olje betydelig oftere enn ved «normal bruk».

Deretter er det alltid en diskusjon om hva som er en ny bil og hva som defineres som en gammel bil. En kollega av meg omtaler sin Toyota Prius fra 2007 som en «gammel bil». 🙂

Selv vil jeg egentlig sette grensen på 30 år. Hvis bilen din er mer enn 30 år gammel, så er den nok i kategorien «gammel».

Nyere biler har bedre teknologi

Tenk om du hadde en bil som sa fra til deg hver gang du trengte et oljeskift?

Velkommen til din nye hverdag! 🙂

Nyere biler vil ikke bare si fra når det er lite olje igjen. De vil også si fra når kvaliteten på oljen synker, noe som indikerer at du bør bytte. Det er en funksjon som er særdeles smart.

Hvis du er usikker på om du har denne funksjonen, så bør du ta en titt i instruksjonsboken som fulgte med bilen. Der skal det stå klart og tydelig.

Video: Slik skifter du olje på bilen

Avslutningsvis vil jeg legge ved en 20 minutter (!) lang video om hvordan man skifter olje på bilen sin. Jeg har nettopp sett ferdig videoen. Og med 20 års ++ erfaring innenfor dette, så kan jeg si at han er «spot on».

Her har du virkelig alt du trenger å lære for å selv klare å skifte olje på bilen din.

Bytter du olje på bilen selv, eller har du flere tips? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar