Hvor lang tid tar det å bytte frontrute? Ting du må vite

Det sier seg selv at det å ha en ren, sprekkfri frontrute er viktig for trafikksikkerheten.

Faktisk har NAF publisert en artikkel som oppfordrer folk til å vaske frontruten sin. I denne artikkelen gir de også inntrykk av viktigheten med å ha en «feilfri» frontrute. De henviser også til forskning som viser nøyaktig hvor farlig det er å kjøre rundt med en skitten eller ødelagt rute:

Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

NAF.no – artikkel «Vask frontruten på begge sider»

(Det må imidlertid bemerkes at du ikke alltid trenger å få byttet frontruten. Hvis det er små ting som har ødelagt bittelitt, så kan du ofte komme unna med å fikse den selv. Dette har jeg skrevet en artikkel om som du kan lese ved å klikke her. )

Hovedregelen er:

– Steinsprut og andre større skader: bytt frontrute!
– Små riper og kosmetiske «feil»: fiks skadene selv!

Selv om du kanskje tror at det å bytte frontrute vil gi deg en betydelig kostnad og mange problemer, så vil du nok bli overrasket når du finner ut av hvor kjapt det faktisk gjøres.

Ingen liker å måtte vente på at bilreperasjoner skal utføres. Det vet jeg alt om. Jeg har nok av utålmodige kunder innom bilverkstedet mitt hver dag. Men når du tenker på hvor viktig frontruten er for trafikksikkerhet, så skal du nok se at du aksepterer ventetiden.

I denne artikkelen skal jeg gi deg svar på hvor lang tid det tar å bytte ut en frontrute – samt litt informasjon om nødvendighet, hva du kan gjøre for å sikre frontruten bedre, osv.

PS! Lengre ned i artikkelen skriver jeg også litt om økonomi, priser og forsikring. Mange lurer blant annet på om de får dekket en slik reprasjon på forsikringen, noe jeg forklarer om du scroller litt ned! 🙂

Hva er det som gjør at frontruten min må byttes?

Frontruten er det eneste som skiller sjåføren og alle ytre elementer foran bilen. Pinner som faller fra trær, hardt vær (snø/kuleregn/hagl), steiner og flyvende dyr er bare noen av tingene som gjør skade på ruta.

Men det kan være vanskelig å selv avgjøre om du skal bytte hele frontruta. Hvis du mener at synet blir betydelig forverret, så vil jeg absolutt anbefale å få en ekspert til å se på det.

Små skader på et bilvindu har også en tendens til å bli større med tiden. Hvis du ignorerer problemet over en lengre periode, så kan du regne med at det blir verre for hver dag som går

For å unngå det siste problemer, så vil jeg nok en gang minne om denne guiden. Den hjelper deg med å fikse små skader på frontruten – slik at du muligens kan unngå å måtte sette inn et helt nytt vindu. Det sparer deg også for mye penger.

Hvorfor er det viktig å bytte ut en slitt/skadet frontrute på bilen sin?

Det er det flere grunner til. Mange tror at det utelukkende handler om sikt, men det er feil.

La meg prøve å forklare.

1. Hele bilens struktur kan falle sammen

En skade på frontruten kan ha store ettervirkning på hvor skjør bilen din er. Den har rett og slett større sannsynlighet for å «kollapse».
Hvis selv den minste stein treffer frontruten din når den er skadet, er det stor risiko for at hele frontruten knuses.

Og hvis bilen din skulle utsettes for en kollisjon og rulle rundt, så vil frontruten alltid fungere som et anker for å holde taket inntakt. Dette er en uhyre viktig funksjon i slike skader. Hvis frontruten din er skadet i en slik situasjon, så vil den knuses – og taket vil kollapse og treffe personene inne i bilen.

2. Sikten blir dårligere

Dette er selvforklarende.

Selv de minste riper kan hindre deg i å se andre bilister, fotgjengere, trafikklys eller gående/syklende.

Du setter dermed ikke bare din egen helse i fare. Det er også andre trafikanter som er avhengig av at du har klar sikt når du kjører bil.

3. Du kastes ut av bilen ved en ulykke

Frontruten er det eneste som står mellom deg og asfalten i en ulykke hvor personene kastes fremover. Det er altså siste sikkerhetsnett for at du ikke ender utenfor bilen.

En skadet frontrute vil, naturlig nok, ha en større sjanse for å sprekke opp ved ulykker.

4. Den hindrer airbagen (kollisjonsputen) å utløses på en ordentlig måte

I enkelte tilfeller kan airbagen ende opp med å gå gjennom frontruten i stedet for å beskytte personen(e) mot skade.

Hvor lang tid tar det å bytte en frontrute?

De aller fleste bedrifter klarer å bytte frontrute på bil på rundt 60 minutter. Det inkluderer sjekk av ruten din, at de finner frem ny frontrute, at de utfører selve jobben samt forklarer deg litt om hvordan det skal gjøres.

Selv om selve jobben utføres på rundt èn time, så kan det ta opp til flere dager før du får utført jobben. Det kommer an på hvor mange kunder som står i kø, om det er feriebemanning, hvorvidt verkstedet har en rute som passer din bil, osv.

Hvilke firmaer er best og kjappest til å bytte frontruter i Norge?

Jeg har ganske mye erfaring innenfor dette feltet. Og jeg har snakket med tusenvis av kunder som har prøvd ulike firma.

Det finnes veldig mange firmaer som driver med dette, men dette er noen av de jeg kan anbefale:

På generelt grunnlag vil jeg alltid anbefale å gå til de større spesialiserte firmaene. Små bilverksteder (blant annet det jeg jobber på) har også mulighet til å gjøre jobben. Men det vil ta mye lengre tid for oss å gjøre det – og vi spesialiserer oss ofte på litt mer tekniske reprasjoner.

Kan man begynne å kjøre bilen rett etter at ruten har blitt skiftet?

Nei, det kan man ikke.

I USA er dette noe som heter «Safe-Drive-Away Time». I Norge heter det noe sånn som….

«Bare vent et par timer etter at vi har bytta frontruta di!» 🙂

Grunnen er at man ikke kan vite at limet har festet seg og tørket ordentlig. Det er derfor en viss fare for at frontruten blir skeiv eller faller ut, noe som ville vært en stor skandale.

Hvor lenge man må vente i ettertid avhenger av mange ulike faktorer (type glass, hvem som har utført jobben, hva slags lim som blir brukt, etc.). Men du skal regne med å vente minst èn time – og noen ganger opp mot seks timer.

Forsikring og økonomi

Dette er egentlig ganske lett.

Hvis du har steinsprut-skader, så dekker forsikringen det i Norge. Da spiller det ingen rolle hva slags forsikring du har eller hvilket bilverksted du benytter deg av.

Hvis du ikke har full- eller delforsikring, så må du ta regningen selv.

Ønsker du å spare litt ekstra penger, så kan du kjøpe en frontrute på nett eller privat, og ta med den til et bilverksted. Da vil man utelukkende betale for arbeidet. Dette kan du lese mer om her.

PS! I noen tilfeller vil dette være mot sin hensikt. Det vil både ta lengre tid, og det er ikke sikkert at man sparer penger på det.

Har du spørsmål om dette, så kan du benytte deg av kommentarfeltet under artikkelen. Det finnes alltid individuelle situasjoner som krever spesielle svar. 🙂

2 kommentarer om “Hvor lang tid tar det å bytte frontrute? Ting du må vite”

 1. Det at man skal vente litt etter at man har har bytta frontrute er jo bare en ekstra sikkerhetsventil. La meg si det sånn: av 1,000,000 biler som kjører ut sekundet etter at frontruten har blitt satt på plass, så vil 999,999 av dem klare seg helt fint.

  Men det er jo den ene som kanskje kan få noen problemer.

  Selv jobber jeg også på bilverksted (Mekonomen) og synes det er herlig å se at du også lager en nettside. Det er for mye informasjon på norske nettsider som ikke er bra nok om bil og bilreprasjoner 😀

  Svar
 2. Helt enig i at man ofte bytter frontrute uten å ha prøvd å fikse det selv. Når en snobbete jente fra Bærum på 18 år får en liten steinsprut, så går hun jo i panikk. Det kan være superenkelt å fikse (koster knapt 200 kroner). Men den enkleste løsningen er selvfølgelig å gå ned på Bilglass Verksted og få kjøpt en ny frontrute til 8000 kroner.

  Og mange ganger går det ikke på forsikringen engang.

  Svar

Legg igjen en kommentar