Hørselvern test: Topp 8 hørselvern for støyende arbeid

Hørselen er en av våre viktigste sanser. Men det er også en sans man må være veldig nøye med å ta vare på hvis man ønsker å beholde den i sin nåværende form. Nettopp derfor er det utrolig viktig at du velger riktig hørselvern når du driver med støyende arbeid. Vi i Bilduden er utrolig nøye på å bruke hørselvern når vi holder på å mekke i bilverkstedet vårt her i Fredrikstad.

Men det er mange andre aktiviteter hvor det kreves at ørene er spesielt godt beskyttet:

 • På skytebanen.
 • Når du arbeider i bygg- og anleggssektoren.
 • Hvis du er steder hvor det spilles alt for høy musikk.
 • Når du arbeider med en motorsag eller løvblåser.
 • Og en rekke andre situasjoner hvor du befinner deg i støyende omgivelser.

Uansett: du har kommet til denne artikkelen for å finne det beste hørselvernet. Og det har vi svaret på. Vi tok denne forbrukertesten svært seriøst. Etter å ha sammenlignet og fysisk testet mange ulike modeller, så har vi kommet frem til en liste over 8 produkter vi kan anbefale.

Men husk at dette er hørselvern som har ulike funksjoner – og passer til mennesker med ulike behov. Nettopp derfor vil vi anbefale deg å lese litt mer om hvert produkt før du bestemmer deg.   

Skal du kjøpe deg hørselvern? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut denne butikken: StayPro.no.

Innholdsfortegnelse

Vinnere av vår hørselvern-test

Først legger vi til en tabell som viser vinnerne av vår test. Scroller du deg nedover, så vil du finne mer utdypende informasjon om hvert enkelt produkt.

#Produkt
13M Peltor WS Alert XP – Best i test!
23M Peltor Sporttac – Best for skyting og jakt
33M Peltor DAB+ FM Radio – Avansert hørselvern på budsjett
43M Peltor WS LiteCom III – Premium kvalitet, premium pris
53M Peltor X1A – Testens billigste hørselvern
6Hellberg Synergy Multipoint – Beste hørselvern til kommunikasjon
7Hellberg Secure Relax – Med innebygget radio
83M Peltor WS Alert XPI Hørselvernpakke – For deg som trenger alt

1. 3M Peltor WS Alert XP – Best i test!

Totalt sett var det ikke noe tvil hos testpanelet. 3M Peltor WS Alert XP er det beste hørselvernet på det norske markedet – og det er det mange grunner til.

 • Hele 73 timer batterilevetid etter hver lading
 • Utmerket mikrofon
 • Mobil- og Bluetooth-funksjoner som de mest avanserte hodetelefonene til PC
 • Du kan ta telefoner «hands free» mens du fortsatt jobber
 • Utmerket støyreduksjon kombinert med gode høyttalere for musikk/podkast/radio

Det er sjelden at våre forbrukertester ender med en så klar vinner som dette. 3M Peltor WS Alert XP har rett og slett alt vi ser etter i et godt hørselvern. Det beste av alt er at prisen ikke er så halvgæren heller. Når du kan få alle disse moderne funksjonene uten å betale ALT for mye for det, så er det helt klart det beste valget på markedet per i dag.

En rekke geniale funksjoner

La oss begynne å se på hva 3M Peltor WS Alert XP kan tilby av brukervennlig funksjoner:

 • Bluetooth som kobler til telefonen LYNRASKT (i motsetning til mange konkurrerende produkter).
 • Innebygget radio med god antenne.
 • Mikrofon som ga krystallklare samtaler.
 • Aktiv støydemping.
 • Medlytting (les mer om det lengre ned)

…og kombinasjonen av dette får du i skrivende stund til rundt 4000 kroner. Det er nesten for godt til å være sant.

Medlytting og blokkering av høye lyder

Hva om vi fortalte deg at dette hørselvernet stenger ute høye, skadelige lyder, men slipper inn lave, nyttige lyder som samtaler? Ville du trodd oss?

Vel – det bør du. For 3M Peltor er nemlig utstyrt med en funksjon kalt medlytting. Det vil si at du lett kan ha vanlige samtaler med noen som står 1-10 meter unna deg samtidig som du står midt inne i støyende arbeid. Det er en form for magi som man ikke tror før man prøver det.

Spesifikasjoner

Lader medfølger?Ja
Produsent3M
Bluetooth?Ja

Oppsummering

Med 3M Peltor WS Alert XP får du markedets beste hørselvern. Det har alt både en hobbysnekker og en profesjonell bilverkstedeier kan tenke seg. God radio. God mikrofon. Enkelt å koble til mobil og PC. Flott og effektiv Bluetooth-funksjon.

Og ikke minst den flotte medlytting-funksjonen som gjør at du slipper å ta av deg øreklokkene for å ha en samtale med folk i nærheten. Topp kvalitet – og heldigvis også en forholdsvis lav pris. Anbefales.


2. 3M Peltor Sporttac – Best for skyting og jakt

Et hørselvern spesiallaget for deg som skal ut på jakt.

 • Svært effektiv til å blokke ut skarpe, høye lyder (såkalte impulslyder)
 • Behagelig og pustende
 • Kommer med to forskjellige farger på ytre skall (oransje og kamuflasje-grønn)
 • Lav pris

God mot impulslyder

Når du benytter deg av 3M Peltor Sporttac, så vil du fortsatt høre lydene rundt deg. Elgen som knuser noen kvister. Reinsdyrene som slår hornene mot hverandre. Gaupa som hyler.

Men det er de skarpe lydene som blir blokkert ute – som naturligvis er laget for at ørene dine skal bli vernet mot lyden av skudd. Det betyr at du kontinuerlig kan gå med disse øreklokkene når du er på jakt uten å være redd for å gå glipp av et bytte.

Behagelig og veldig lite klam i høye temperaturer

Vi i Bilduden testet å ha på oss dette hørselvernet over lengre periode i varme temperaturer. Og joda – det er så komfortabelt som det vi hadde forhåpninger om. Men det skal også sies at dette er de to største fordelene med 3M Peltor Sporttac:

 • Det er godt til å beskytte mot høye skudd-lyder (eventuelt hyppig banking i vegg).
 • Det passer til å gå med i mange timer uten at man føler ubehag.

Ellers er produktet ganske strippet for nyttige funksjoner. Det finnes en AUX-tilkobling som gjør at du manuelt kan koble til mobiltelefon med ledning.

Spesifikasjoner

Batteritype2 x AAA-batterier
Radio inkludert?Nei
PrisCirka 1400 kroner

Oppsummering

3M Peltor Sporttac fungerer nærmest utelukkende til skyting og jakt. Til dels kan vi også se hvorfor enkelte snekkere kan ta nytte av dette produktet ved gjentatt høy banking.

Denne modellen er veldig enkel, billig og effektivt. Allikevel må vi innrømme at vi gjerne skulle sett at 3M Peltor Sporttac kanskje var utviklet med et slags intel-kommunikasjonssystem. Men her har nok produsenten tenkt at alle lyder som IKKE er relatert til jakten bør unngås. Derfor er heller ikke dette hørselsvernet utstyrt med innebygget radio.


3. 3M Peltor DAB+ FM Radio – Avansert hørselvern på budsjett

Dette er en av de få modellene som er utstyrt med DAB+ – radio. Svært god til både lytting og kommunikasjon med omverden.

 • Kan lagre hele 10 DAB-stasjoner slik at du kan aktivere dem med et enkelt tastetrykk
 • Du kan kontrollere funksjonene med stemmen din
 • Veldig robust (nesten litt tung…)
 • Skrur seg automatisk av når det ikke er i bruk
 • AUX-tilgang for tilkobling til mobil

Et robust valg for deg som liker radio

Er du en fan av Radioresepsjonen, P3 Morgen eller andre gode radiokanaler når du jobber? I så fall kan 3M Peltor DAB+ FM Radio være midt i blinken for deg.

3M er jo verdensledende innenfor produksjon av hørselvern. Denne gangen har de produsert en modell som nærmest utelukkende er laget for å lytte til radio i høy kvalitet. Allikevel er det ikke den eneste gode funksjonen dette hørselvernet har.

Smarte funksjoner som gjør arbeidet lettere

La oss begynne å se på hvilke andre gode funksjoner disse øreklokkene har:

 • En funksjon som automatisk skrur seg av hvis det ikke er i bruk på fire timer. Dette er spesielt nyttig for deg som er sløv med å skru av elektriske apparater når du forlater dem.

 • AUX-tilgang som gjør at du kan koble til mobiltelefonen med ledning.

 • Taleguide. Det vil si at du kan fortelle hørselvernet ting som «endre radiokanal» eller «skru opp volumet». Dette er en svært hendig funksjon hvis du utfører arbeid hvor du trenger å bruke begge hender.

Spesifikasjoner

Produsent3M
Bluetooth?Nei
Batteritype2 x AA-batterier

Oppsummering

Er du opptatt av å ha et bredt spekter av ulik underholdning når du jobber? I så fall kan 3M Peltor DAB+ FM Radio være et godt produkt for deg. Vi skal ærlig innrømme at dette kun er et produkt som forsvarer prisen sin hvis man liker å benytte seg av taleguiden og radio-kanalene.

Ellers er det et helt OK hørselvern som får en fortjent tredjeplass i vår test.


4. 3M Peltor WS LiteCom III – Premium kvalitet, premium pris

Hvis du skal ha markedets absolutt beste hørselvern, så er 3M Peltor WS LiteCom III som skapt for deg. Men du må grave dypt i lommeboka for å skaffe deg disse. Veldig dypt.

 • Passer for folk som arbeider profesjonelt i støyende omgivelser
 • Anerkjent i flere bransjer som det absolutt beste støyreduserende verktøyet
 • Beste hørselvernet på markedet
 • Proppet med gode, nyttige funksjoner
 • Fantastisk «medhør»-funksjon

Topp kvalitet til høy pris

Når man først ser prisen på 3M Peltor WS LiteCom, så tenker man: kan man egentlig forsvare at et hørselvern skal koste opp mot 14,000 norske kroner?

I noen tilfeller kan man det. Men det gjelder ikke hvis man som privatperson er ute i hagen og benytter seg av stikksagen et par ganger i året. Ei heller hvis man kun har en deltidsjobb på et bygningsanlegg. Dette er et produkt som 3M har utviklet utelukkende for de som har tenkt til å ha en lang karriere innenfor et yrke som krever aktiv, daglig støyreduksjon.

Et hav av nyttige funksjoner

Den høye prisen er i stor grad satt i sammenheng med de mange gode funksjonene. La oss prøve å kort sammenfatte de aller viktigste av dem:

 • Forhåndsinnstilte radiokanaler (hele 32 stykker!)

 • God og kjapp Bluetooth Multipoint som hjelper deg med å ha handsfree telefonsamtaler.

 • Du kan koble sammen TO mobiltelefoner til SAMME hørselvern – hvor den ene kan brukes til å ringe og den andre til å høre på musikk. Vi fant også ut at teknologien fungerer slik at musikken på mobiltelefon A skrur seg automatisk av hvis noen ringer deg på telefon B. Etter at samtalen er avsluttet, så vil musikken fra telefon A begynne å spille igjen.

 • «Medhør»-funksjonen fungerer ved at du kan skru opp og ned lyden på hvor mye støyreduksjon du vil ha. Det hjelper deg med at du lett kan ha samtaler med kolleger mens hørselvernet fortsatt sitter på hodet.

 • Talestyrt sending. Du kan enkelt endre funksjoner ved å snakke til hørselvernet.

 • Oppladbart batteri som varer lenge.

 • …og mye mer! Hvis du skulle ha budsjettet til å vurdere 3M Peltor WS Litecom III, så anbefaler vi at du trykker på knappen som kalles «SJEKK PRISEN». Da kommer du til en nettbutikk som har en lengre produktbeskrivelse om dette hørselvernet.

Spesifikasjoner

Vekt490 gram
BatteritypeOppladbart Li-ion
Ladetid4 timer
Produsent3M

Oppsummering

Noen ganger er det sånn at det beste produktet ikke blir kåret til «best i test». Rett og slett fordi det er for dyrt. Sånn er det i dette tilfellet. 3M Peltor WS LiteCom III er utvilsomt testens beste hørselvern. Det har en ekstremt god støyreduksjon, en klokkeklar mikrofon, mer enn 30 forhåndsinnstilte radiokanaler og enkel Bluetooth-tilkobling til mobiltelefonen. Allikevel koster det opp mot 15,000 norske kroner. Det er det veldig få som er villig til å betale.

Derfor tar vi med denne modellen i testen, men vi vil naturligvis ikke anbefale noen å kjøpe noe som de egentlig ikke har råd til.


5. 3M Peltor X1A – Testens billigste hørselvern

3M Peltor X1A er et veldig billig og enkelt hørselvern som knapt krever noe investering i det hele tatt. Helt perfekt for deg som kun trenger støyreduksjon få ganger i løpet av et år.

 • Ekstremt billig
 • Overraskende god komfort
 • Bøye i plastikk, noe som gjør at det ikke blir svett å ha hengende rundt halsen
 • Ingen avanserte funksjoner
 • Produsert av verdenskjente 3M

Det enkle er ofte det beste

3M Peltor X1A er, som navnet tilsier, et produkt som tilhører 3Ms X-serie. Dette en en produktserie som har blitt dyrket frem som følge av at veldig mange mennesker har behov for støyreduksjon i tide og utide. Men det er også mange som ikke ønsker å ta seg råd til å betale flere tusen kroner for det.

Med en prislapp på rundt 200 norske kroner, så er dette en modell alle kan ta seg råd til.

Støyreduksjon: nivå 1 til 5

Merk at denne modellen heter X1A. Det vil si at det er et hørselvern som passer til enkelt industristøy – og typiske høye lyder som kommer i forbindelse med hagearbeid. Du kan også finne øreklokker helt opp til X5. Disse er betydelig sterkere og blokkerer ute så mye lyd at du kan bruke dem i gruvearbeid og andre omgivelser hvor det er kraftig, høy lyd.

Så ved å kjøpe X1A, så kjøper du også en av de svakere hørselvernene på markedet. Vår test viste allikevel at det er et godt alternativ for deg som synes at det bråker litt vel mye når du bruker løvblåser/stikksag/gressklipper/kompostkvern.

Ufattelig behagelig issebøyle

Det er to helt klare fordeler med bøylen til disse hørselvernene som gir økt komfort:

 • Stålet som finnes inne i bøylen skaper en fleksibilitet og styrke som gjør at trykket ligger likt mellom ørene. Enkelte konkurrerende (billige) modeller har ofte dette problemet med at de ikke sitter godt på ørene. Enten er de skeive og går mot èn side – eller så har de ikke en bøyle som er sterk nok til at det sitter godt på hodet. Begge disse problemene unngår man ved 3M X1A.

 • Hullet i bøylen på toppen, og det faktum at det ikke er laget av polstret stoff, gjør at man kan ha det på hodet i timevis uten å svette. Veldig nyttig. Dette hjelper også deg som sliter litt med at det kan bli varmt å ha øreklokkene rundt halsen. Med 3M X1A, så vil du aldri føle noe ubehag i form av varme som kan dannes på eller rundt bøylen.

Spesifikasjoner

Total vekt184 g
Tekniske avanserte funksjoner?Nei
Delt issebøyle?Ja
Merkevarenavn3M X1A Peltor Hørselvern

Oppsummering

I kategorien «billig-hørselvern», så er 3M Peltor X1A en soleklar vinner. Dette er en modell som er fullstendig strippet for alle avanserte funksjoner. Men vi i Bilduden mener likevel at det er såpass mange fordeler som gjør at vi varmt kan anbefale dette produktet. En av de beste fordelene er komforten. Det andre vi ønsker å fremheve er den ufattelig lave prisen.

Når det i tillegg reduserer lyder på opp mot 27 desibel, så er det noe som kanskje bør finnes i de fleste norske hjem..?


6. Hellberg Synergy Multipoint – Beste hørselvern til kommunikasjon

Hellberg Synergy er et hørselvern som har like gode funksjoner som noen av de avanserte 3M-produserte modellene. Den kommer likevel til en mye hyggeligere pris.

 • Veldig gode innstillinger på lyd og kommunikasjon
 • Lett å koble sammen med mobilen gjennom Bluetooth
 • Svært god og tydelig mikrofon («boom-mikrofon»)
 • Veldig sterk bøye
 • Kan også koble til AUX

En god allrounder

Hellberg Synergy Multipoint har «litt av alt», men også «alt av litt». Det vil si at alle de nyttige funksjonene er på plass. Allikevel er det et par ting som gjør at disse øreklokkene ikke når høyere enn sjetteplass.

God brukervennlighet

Først og fremst må vi si at dette er en av de enkleste hørselvernene å bruke der ute. Problemet med noen av de altfor avanserte modellene er at de er vanskelige å styre. Det problemet eksisterer ikke hvis du kjøper Hellberg Synergy Multipoint. Radioknappene er veldig lett tilgjengelig. Parringen med mobiltelefonen tok vel knapt ett sekund å utføre.

Og samtlige Bluetooth-funksjoner styres faktisk av en og samme knapp (ja, det er helt utrolig!).

Utstyrt med medhøringsmikrofoner

Det finnes en mikrofon innebygget i hvert øre. Disse mikrofonene hjelper deg med å fange opp ikke-farlige lyder som vil forekomme rundt deg. Dette er en teknologi som gjør at du hører lyder rundt deg på helt samme måte som om du ikke skulle hatt på hørselvernet.

Og tro oss når vi skriver at dette er en ufattelig god funksjon – spesielt hvis du ønsker å ha samtaler med andre mens du arbeider.

Spesifikasjoner

Vekt549 gram
ProdusentHellberg
BatteritypeOppladbare AA-batterier

Oppsummering

Vi ble imponert av Hellberg Synergy Multipoint. Men vi ble ikke slått i bakken av denne modellen. Det vil si: det finnes fortsatt forbedringspotensial her – spesielt på komfort. Men hvis du ønsker en fin allrounder som har alle de mest nyttige funksjonene, så er det et godt valg. Mikrofonen er helt fantastisk. Bluetooth-funksjonen gir vi 10/10.

Og disse øreklokkene er ufattelig lette og intuitive å bruke.


7. Hellberg Secure Relax – Med innebygget radio

Secure Relax er en betydelig enklere og billigere versjon enn «Synergy Multipoint». Dette er også et produkt fra den svenske kvalitetsprodusenten Hellberg.

 • Koster under 1000 kroner
 • Har innebygget radio
 • Enkel å bruke (svært god brukervennlighet)
 • Kjører på AA-batterier
 • Kan også bruke 3,5 MM AUX-inngang til mobiltelefon

Et sikkert og billig valg

Skal du være 100 % på den trygge siden når du kjøper hørselvern i gave til noen, så må vi si at Hellberg Secure Relax er et fint alternativ. Det koster lite. Det er produsert av en av de mest kjente produsentene innenfor beskyttelsesteknologi. Og det har akkurat det du trenger:

 • God beskyttelse mot alle typer høye lyder
 • En radio som er veldig lett å bruke
 • AUX-tilgang til mobiltelefonen hvis man skulle ønske å høre på Spotify

Kan festes til hjelmen

Hellberg Secure Relax er et produkt som ofte brukes av ansatte i bygg- og anleggsbransjen. Derfor finnes det en veldig enkel måte å feste disse direkte til hjelmen din på. Du tar den rett og slett bare av bøylen og fester den sikkert på siden av hjelmen.

Enklere blir det ikke – og dette er en funksjon som vi vet at mange i bygg- og anleggsbransjen skriker etter.

Spesifikasjoner

Totalvekt407 gram
ProdusentHellberg

Oppsummering

Hellberg Secure Relax er et helt OK produkt. Det er perfekt til deg som ønsker noe litt billigere enn 3M Peltor-produktene. Samtidig er det ikke noen funksjoner på dette hørselvernet som virkelig imponerer oss. Det er for eksempel ikke Bluetooth-kobling.

Ei heller var det særlig lett å kommunisere med omverdenen da vi hadde Secure Relax over ørene. Men det er fortsatt et produkt som får en fortjent plass på vår liste over anbefalte hørselvern.


8. 3M Peltor WS Alert XPI Hørselvernpakke – For deg som trenger alt

Trenger du hjelm, lader og et fantastisk hørselvern? Har du et ønske om å få alle produkter kjøpt fra samme leverandør?

Da har vi funnet løsningen for deg.

 • Vernehjelm inkludert
 • Hørselvern kobles direkte på hjelmen hvis ønskelig
 • Produsert av verdenskjente 3M
 • Nøkkelfunksjoner kan styres ved hjelp av en applikasjon på mobilen
 • Kommer i to farger med sterk symbolsk verdi: blått og rosa

Enkel bruk med mobilapplikasjon

3M Peltor WS Alert XPI er en hørselvernpakke som leveres med nymotens teknologi. Ikke bare har øreklokkene en rekke gode funksjoner. Det er også mulig å justere alle disse funksjonene ved hjelp av appen. Den innebyggede minnefunksjonen var en veldig kreativ løsning. Dette er en funksjon som hjelper deg med å minne deg på når du skal bytte hygienesett.

Forskjellige farger på skallet: til støtte for kreft

Du har to valg når du kjøper denne hørselvernpakken. Fargen på skallet handler ikke bare om personlige estetiske preferanser. Det er mye mer enn som så:

 • Kjøper du blå farge, så går noen penger til støtte for prostatakreft.

 • Kjøper du rosa farge, så går en del av pengene til brystkreftforeningen.

Dette mener vi i Bilduden er et hederlig og flott tiltak fra produsenten 3M. Tommel opp.

Gode lufting

Etter å ha prøvd hjelmen over en lengre periode om sommeren, så må vi skryte av ventileringen. Den er tipp topp. Hvis du har lengre arbeidsdager hvor det krever at du må gå med vernehjelm, så kan vi varmt anbefale denne.

Ventilene er nemlig justerbare, noe som gjør at du kan åpne de helt opp om sommeren. Og naturligvis lukke de om vinteren når det er surt og kaldt.

Spesifikasjoner

Produsent3M
InkludertHjelm + hørselvern
RadioFM-radio inkludert
BluetoothJa, integrert

Oppsummering

Alt du får i denne hørselvernpakken fra 3M er av høyeste kaliber. Dette er en flott måte å skaffe deg «alt i ett» på hvis du uansett skal både ha hørselvern og hjelm. Du sparer naturligvis en del penger på å kjøpe en slik pakke.

Selv om totalprisen kan virke høy, så vil produktene separat koste mye mer. Dette er altså et godt pakketilbud.


Fordeler med et hørselvern

Mange ser på disse små skum-aktige ørepluggene som et alternativ til å kjøpe seg et ordentlig hørselsvern. Vi mener at produktene ikke er sammenlignbare. Ikke bare pleier disse skum-produktene å falle ut av øret i tide og utide. De krever også at man bytter dem ut hele tiden.

Her er en rekke fordeler med å kjøpe et godt, ordentlig hørselvern:

 • Man mister det ikke veldig lett da det har forholdsvis stor størrelse.
 • De er designet til å passe hodestørrelsen og hodeformen til «alle». Det vil si at èn familie lett kan dele på ett produkt hvis man ikke bruker det samtidig.
 • Mange avanserte modeller tillater deg å høre på radio, musikk eller podkaster når man jobber.
 • Kan brukes selv om man har små øreinfeksjoner.
 • Folk ser umiddelbart at du har blokkert ute ytre lyd når du bruker dem – og vil derfor kunne varsle deg på andre måter ved nødsituasjoner.
 • Veldig lett å ta av og på kjapt. Effektivt.

Funksjoner og andre ting du bør tenke over

Det er viktig å velge riktig hørselvern når du skal oppholde deg i støyende omgivelser. Det er nemlig en rekke faktorer som spiller inn når det kommer til kvaliteten på disse produktene.

Minimerer støy

Hele poenget med et godt hørselvern er at det blokkerer støy ute. Nettopp derfor har vi vurdert støyreduksjon til å være den aller viktigste faktoren i denne forbrukertesten. Vi fant også ut at det er på dette punktet at det er størst forskjell mellom modellene, noe som er ganske interessant.

Enkelte modeller har en innebygget elektronisk funksjon som gjør at du kan slå av og på støyregulering. Det vil si at øreklokkene gis best effekt når de er «slått på». Det betyr også, dessverre, at de må lades med jevne mellomrom. Enkelte modeller går også på gode, gamle engangsbatterier.

Hva er NNR?

NNR står for «Noise Reduction Rating» og er en skala som viser til hvor godt støydempende hørselsvernet er. Samtlige hørselsvern som selges i Norge bør ha dette tallet skrevet opp i produktspesifikasjonen. Du finner det også på produktets emballasje. Vi fant ut at dersom du skal oppholde deg i støyende omgivelser i mer enn 2-3 timer, så bør du ha noen øretelefoner som overgår 25 dB.

Hvis du ønsker å vite enda mer om hvordan støydemping måles gjennom NNR, så kan denne artikkelen hos Listentech.com være nyttig.

Komfort

Skal du jobbe over lengre perioder med hørselsvern, så er det veldig viktig at de er komfortable å ha på seg. Vår test viste at det er veldig mange modeller som gir såkalt «øre-svette». Det vil si at de har en alt for tjukk foring rundt ørene. Dette fører til ubehag. Ekstra polstring kan selvfølgelig ha god støyreduserende effekt. Men vi testet både noen modeller som hadde en alt for hard polstring – og samt hvor polstringen gjorde at området rundt øret/hår ble alt for svett.

Man bruker nemlig hørselvern veldig ofte når man er i aktivitet. Enten man er på jakt eller jobber på et nybygg i Oslo sentrum, så er aktivitetsnivået høyt. I tillegg kan vi slenge inn det faktum at det kan bli fryktelig varmt i Norge i sommermånedene. Nettopp derfor skal du kjøpe deg et hørselvern som ikke tvinger muffene sammen på en måte som gjør det ukomfortabelt.

Hodebåndene til de ulike hørselvernene er også med på å justere hvor komfortable de er. Noen hodebånd har en fast størrelse, noe som gjør dem veldig lite fleksible. Andre hørselvern har hodebånd som er alt for løse, noe som gjør at de sklir frem og tilbake fra høyre til venstre. Sistnevnte modeller er virkelig helt håpløse å bruke.

Ekstra avanserte funksjoner

Har du tenkt til å ha innebygget Bluetooth-teknologi som kobler sammen mobiltelefonen din og hørselvernet? Eller hva med innebygget radiosender? Har du behov for kommunikasjon sammen med andre som bruker samme modell? Altså et intel-kommunikasjonssystem?

Det er faktisk ganske utrolig hvor smarte disse produktene har vist seg å bli etter hvert. Men du skal være trygg på at det å kjøpe hørselvern med disse ekstrafunksjonene er cirka 5 ganger så dyrt som å kjøpe «det billigste og enkleste». På den andre siden betaler man for kvalitet.

Vi har kåret en testvinner som du kan koble til mobiltelefonen din. Det å høre på en morsom podkast eller noe god musikk når man holder på med noe kjedelig arbeid. Vi i Bildudens testpanel mener derfor helt klart at det er lønnsomt å kjøpe en modell med innebygget Bluetooth-funksjon. Det kommer du ikke til å angre på – selv om det koster litt mer penger.

«På og av»-knapp på siden for kjapp Bluetooth-kobling

Mange hørselsvern fungerer på samme måte som moderne lydisolerende hodetelefoner. Det vil si at de har en knapp på høyre øre som brukes til å slå av og på. Når man skrur denne knappen fra «av» til «på», så skjer det to ting:

 • Lydisolasjonen øker og du vil knapt høre noen ting som skjer i omgivelsene.
 • Bluetooth-funksjonen skrur seg på og blir automatisk tilknyttet mobiltelefonen din.

Her spiller også distanse en god rolle. Det er enkelte hørselsvern som du knapt kan bevege tre meter vekk fra telefonen uten at Bluetooth-funksjonen blir skrudd av. Andre, som blant annet vår testvinner, klarte seg mer enn 10 meter unna. Noen type arbeid krever rett og slett at man ikke har mobilen i umiddelbar nærheten av kroppen. Nettopp derfor kan det være fint å finne noen øreklokker som har god radius.

I tillegg skal det nevnes at vi slet med tilkoblingen til enkelte hørselsvern. Det kunne ta opptil flere minutter før de klarte å koble seg til telefonen, noe som var fryktelig frustrerende.

Temperatur og luftfuktighet

Vi er ganske heldige med å ikke bo i et veldig varmt land. Det mener i hvert fall de av oss som bruker hørselvern ganske ofte. 🙂

Temperatur og fuktighet har ingenting å si på effekten av støyreduksjonen. Dette er utelukkende et spørsmål om komfort. I og med at øreklokkene er designet til å blokkere ut lyden, så er de ikke særlig pustende. I mange tilfeller kan de også være med på å holde kroppsvarmen din lukket inn i et lite område. Etter hvert begynner man å svette.

Dette er spesielt et problem når du jobber over lengre perioder. Husk at det også kan opplevelse ubehagelig hvis du har hodebåndet rundt halsen i lengre perioder. Og vi som jobber på bilverksted vet at dette med temperatur og svette absolutt er et større problem innendørs enn utendørs. Hvis du oppholder deg lenge i en garasje eller i et lite bygg, så krever det helt klart at du har et hørselvern som har et snev av filtrering.

Pris på hørselsvern – hva bør det koste?

Under 500 kroner: Skal du ha et hørselvern som er uhyre enkelt og kun har èn jobb: ja, så kan du få det til under 500 kroner. Du skal derimot være klar over at disse øreklokkene har null avanserte funksjoner. Ingen Bluetooth. Ingen radio. Ingenting. Alt de gjør er å blokkere lyden ute. Men hvis man kun bruker produktet et par ganger i året – hva er da vitsen med en rekke avanserte funksjoner?

Mellom 2000 og 4000 kroner: Mange av våre anbefalte modeller befinner seg i dette prissegmentet. Mange av dem har spesialområder. For eksempel har vi anbefalt èn modell som passer best til jakt og skyting. En annen modell, som også befinner seg rundt 3000 kroner, er utelukkende aktuell for deg som hører på DAB+ – eller FM-radio. Det skal allikevel sies at du veldig ofte får svært høy kvalitet hvis du har et budsjett som tilsier at du kan bruke mellom 2000 og 4000 kroner på et hørselvern.

Over 3000 kroner: I dette prissegmentet kommer det hørselvern som er ufattelig teknisk avanserte. Ikke bare har de en støyreduksjon «ut av en annen verden». De er også utstyrt med god mikrofon, Bluetooth-tilkobling, mulighet for tilkobling av flere mobiltelefoner, intel-kom-system, og mye mer. Dette er også et prissegment som primært er aktuelt for personer som trenger aktiv støyreduksjon hver eneste arbeidsdag.

Det vi så er at prisen på hørselvern i veldig stor grad kan sees i sammenheng med antall tekniske avanserte funksjoner. Vår billigste anbefaling, 3M X1A, er fullstendig strippet for alt av teknikk. Den koster knapt 200 kroner.

Testens egentlige vinner, 3M WS LiteCom III, har så mange tekniske funksjoner at vi ikke kunne skrive opp alle. Det er et hørselvern som du ikke kan skaffe deg for mindre enn 14,000 kroner.

Oppsummering av testen

Vår test av hørselvern viste heldigvis at de fleste modellene som selges på det norske markedet har god støyreduksjon. Dette gjelder spesielt hvis du holder deg til modellene fra den verdenskjente produsenten 3M. Vi ble svært imponert over hvor godt deres produkter beskyttet mot skarpe og høye lyder.

Det er veldig stor forskjell i pris på de produktene vi har testet. Prisen gjenspeiler ikke nødvendigvis hvor mye støy produktet klarer å beskytte mot. Kostnaden på produktet kan sees i tydelig sammenheng med hvor mange fancy ekstrafunksjoner som finnes i hørselvernet. Nettopp derfor er det også viktig at du leser vår beskrivelse av hvert produkt nøye før du tar en beslutning. Skal du bare ha et enkelt, billig produkt som beskytter godt mot skarpe lyder, så skal du ikke trenge å betale mer enn et par hundre kroner.

Ofte stilte spørsmål

✅Hvorfor er det så viktig at man finner et produkt man foretrekker?

Det svaret er ganske simpelt å svare på. Det eneste beskyttelsesutstyret som fungerer, er nettopp det beskyttelsesutstyret du faktisk bruker. Vår test viste at det er en rekke hørselvern på det norske markedet som er elendige. De har dårlig passform, de blokkerer knapt ut høye lyder og de gjør det utrolig varmt og svett rundt ørene.

Derfor er det lite sannsynlig at vi vil bruke disse øreklokkene igjen. Og nettopp der er vi inne i kjernen av dette spørsmålet: du må kjøpe et hørselsvern som du selv er komfortabel med.

✅Hva bør jeg vite om bruken av hørselvern?

Vi anbefaler at du leser alt du kan om det produsenten har skrevet på pakken før du tar produktet i bruk. Det bør være elementært for de alle fleste elektroniske produkter. Allikevel vet vi helt sikkert at det er mange som dropper den delen.

Men det kan være veldig greit å lese igjennom hele manualen slik at du blir kjapt kjent med alle nyttige funksjoner fra dag 1.

✅Kan jeg fjerne hørselvernet i løpet av kortere perioder når jeg utfører støyende arbeid?

Det anbefales overhodet ikke. For at du skal få full nytte av støyreduksjonen, så skal øreklokkene brukes hele tiden når du oppholder deg i støyende omgivelser. Hvis du fjernet det fra ørene dine for en kort periode, så vil man faktisk se en betydelig reduksjon i effekt.

Med andre ord: det kan gi deg store problemer med tanke på hørselen din. Hørselvern skal brukes HELE TIDEN for å få full effekt.

Har du hørselvern som du har kjøpt i Norge? Har du andre gode tips til hvordan du kan beskytte ørene når man oppholder seg i støy? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

3 kommentarer om “Hørselvern test: Topp 8 hørselvern for støyende arbeid”

 1. Noen kriterier jeg hadde da jeg kjøpte hørselvern til sønnen min:

  – Ikke for stor bøyle (da glir de bare utover og blir mindre effektive)
  – Ikke alle disse teknologigreiene. Som du skriver blir det bare utrolig dyrt
  – Det skal være produsert av en ordentlig produsent. Vi så at mange hørselvern gikk ut av produksjon etter få år. Da får man ikke tilbake pengene hvis det er produksjonsfeil

  Det er verdt å nevne at sønnen min er 16 , men allerede har deltidsjobb som krever støy reduksjon

  Svar
  • Gode kriterier! Og takk for innspill.

   Angående nummer 3: du skal nok klare å finne feil på et produkt i løpet av et par gangers bruk. Det kan selvfølgelig være litt vanskeligere med de hørselvernene som har veldig mange ekstrafunksjoner. Men jeg forstår også på innlegget ditt at du skal kjøpe en billigere modell.

   Svar
 2. 3M lager helt konge produkter. Det gjelder også munnbind og beskyttelse mot høye lyder (øreklokker)

  Svar

Legg igjen en kommentar