Førstehjelpssett test: 7 gode skrin for førstehjelp i bil og på tur

Et førstehjelpsskrin er som alt annet sikkerhetsutstyr man har i bil og bolig: det er ikke noe man ØNSKER å bruke. Men hvis uhellet først skulle være ute, så kan det være greit å ha gode redskaper for å håndtere eventuelle skader på mennesker og dyr. Et godt førstehjelpssett sikrer at man har disse redskapene lett tilgjengelig.

Ulike uhell fører naturligvis til ulike skader. Men det er slik at samtlige av produktene vi har omtalt i denne artikkelen har godt grunnleggende utstyr til å håndtere de vanligste personskadene.

Vi i Bilduden er ikke helsepersonell. Dog har vi brukt lang tid på å gjøre undersøkelser for å finne de beste førstehjelpssettene til både bil og for deg som skal på tur. Trond, eier av Bilduden, har også utført førstehjelpskurs hos sin lokale svømmehall.

Dog er det utrolig viktig å påpeke at som med alt annet medisinsk utstyr, så er det helt essensielt at du nøye leser instruksjonene på pakken. Det kan redde liv.

Skal du kjøpe deg førstehjelpssett til bil eller tur? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut denne butikken: Chillout.no.

Vinnere av vår test av førstehjelpsskrin

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hver av produktene.

#Produkt
1 First Aid Kit Trek fra Lifesystems – Best i test!
2 First Aid Kit Pro – For deg som trenger litt ekstra
3 Lifesystems First Aid Kit Solo Traveler – For deg som reiser alene
4 Lifesystems First Aid Kit Traveller – Det mest grunnleggende
5 Lifesystems First Aid Kit Waterproof – Vanntett og praktisk
6 Lifesystems Light & Dry Micro – Utelukkende det mest grunnleggende
7 Compeed Gnagsårplaster– Bonus-produkt!

1. First Aid Kit Trek fra Lifesystems – Best i test!

Et utmerket førstehjelpsskrin fra den verdenskjente produsenten Lifesystems. Det er ingen tvil om at «First Aid Kit Trek» skal stikke av med seieren i denne testen.

 • Har et stort utvalg av hjelpemidler
 • Har det mest grunnleggende; og også en del mer!
 • Kompakt
 • Lav vekt
 • Kan både brukes i ryggsekken når du skal gå på tur – men også i bilen

En flott og praktisk førstehjelpsveske fra Lifesystems. Dette er et veldig populært alternativ for mange nordmenn som liker å gå på tur.

Hva får du med i pakken?

Hvis du ønsker en full oversikt over hva skrinet inneholder, så anbefaler at vi klikker deg inn på knappen «Sjekk prisen her!». Men vi kan likevel gi en kort oversikt for deg som ønsker å få informasjonen umiddelbart:

 • Plaster
 • Bandasje (ganske mye bandasje også!)
 • Engangshansker
 • Mye mer.

Åpnes kjapt og effektivt

Noe av det viktigste med et godt førstehjelpsskrin er at det kan åpnes raskt. Hvis uhellet først er ute, så er du nødt til å agere hurtig. Denne vesken åpnes ved hjelp av en glidelås. Det er også verdt å merke seg at glidelåsen har blitt trukket over tre av veskens fire sider.

Det vil si at det er veldig lett å åpne den «helt opp» og umiddelbart få tilgang på alt av førstehjelpsutstyret.

Enkelt og kompakt

Vi elsker den kompakte størrelsen på dette førstehjelpsskrinet fra Lifesystems. Det sikrer at man kan få det med på tur. I tillegg tar det ikke særlig mye plass i bilen. Nettopp derfor vil vi også mene at du bør finne plass til et slikt skrin når du kjører motorsykkel eller moped.

Til tross for at skrinet inneholder mange forskjellige redskaper, så har det også lav vekt. Du har virkelig ingen unnskyldninger for å ta med deg førstehjelpsutstyr når du skal ut på tur.

Vår dom

Vi i Bilduden mener at dette førstehjelpsskrinet fra Lifesystems er markedets beste. Her får du alt du trenger i en liten og kompakt størrelse. I tillegg er oppbevaringsesken enkel å åpne.

Man skal heller ikke tenke alt for mye på pris når man handler sikkerhetsutstyr. Men det er vanskelig å unngå å nevne at prisen i aller høyeste grad er veldig fornuftig.


2. First Aid Kit Pro – For deg som trenger litt ekstra

Av alle førstehjelpsskrin Lifesystems har produsert, så er First Aid Kit Pro det mest avanserte. Dette er et skrin som også dekker de aller fleste skader som vil oppstå når man utøver forskjellige former for idrett.

 • Veldig lett (litt over 140 gram)
 • Inneholder hele 42 forskjellige redskaper
 • Er best til turer og idrett
 • Veldig populær blant folk som elsker friluft
 • Inneholder også solkrem

First Aid Kit Pro er, som navner tilsier, en litt mer profesjonell førstehjelpsveske. Selve vesken er laget i et vanntett materiale. På den måten kan du sikre deg at førstehjelpsutstyret alltid er tørt – også hvis du skal ut på lengre turer i fjellet.

Nettopp derfor mener vi i Bilduden at dette skrinet passer best for deg som er på tur eller ved idrettsbanen.

Mye nyttig utstyr

Som «alle» andre førstehjelpsskrin, så inneholder First Aid Kit Pro det mest nødvendige av utstyr. Dette gjelder blant annet bandasje, plaster og saks. I tillegg får du med noen fine engangshansker som kan beskytte deg når du pleier pasienten.

Det som gjør at First Aid Kit Pro skiller seg fra andre modeller er at den inneholder solkrem. I tillegg får du med noen fine antibac-servietter som kan brukes til å rengjøre åpne sår. Her er du dekket for både preventive forhold (solkrem) og hvis du skulle måtte stoppe blødninger (bandasje og plaster).

Vanntett

Firstaid har utviklet dette førstehjelpsskrinet med tanke på at det skal klare seg utendørs. Nettopp derfor har de laget en Loc-Top-veske som er vanntett.

Du skal derfor ikke være redd for at utstyret blir hemmet eller ødelagt ved en kraftig regnbyge. Dette er også grunnen til at mange velger å kjøpe inn First Aid Kit Pro til sport som drives utendørs. Dette er også en bestselger hos de som går lange turer i fjell, skog og mark.


3. Lifesystems First Aid Kit Solo Traveler – For deg som reiser alene

Om du skal på langtur alene, så er det viktig at du har redskaper til å hjelpe deg selv i nødsituasjoner. Det kan du få ved å kjøpe inn dette førstehjelpsskrinet kalt «Solo traveler».

 • Ganske høy pris
 • Perfekt for deg som skal på lengre turer i marka alene
 • Pakket med mye nyttig utstyr
 • Godt organisert (utstyret er delt i tre «lommer»)
 • Gjennomsiktig på innsiden, noe som gjør det lett å identifisere innholdet

Lifesystems har naturligvis også laget et førstehjelpsskrin for deg som reiser alene. Dette er et skrin som er litt større enn andre «konkurrerende» produkter. Samtidig inneholder det alt du trenger for å hjelpe deg selv i mange ulike nødsituasjoner.

Så hva er det egentlig som skiller First Aid Kit SOLO Traveler fra andre lignende førstehjelpsskrin?

Utvalget.

Stort utvalg og god organisering

Det er ingen tvil om at dette skrinet har flere redskaper enn de fleste andre førstehjelpsskrin. Her finner du blant annet en egen sprøyte for injeksjoner av ulike substanser. I tillegg har du både nål og tråd – hvis du er nødt til å sy igjen et åpent sår.

Samtidig finner du naturligvis det mest grunnleggende utstyret: som både plaster og bandasje. Dette er noe du absolutt må ha med når du skal ferdes alene på turer i skog og mark.

Enkelt å finne frem

Noe av det viktigste med et godt førstehjelpsskrin er at det skal være lett å finne frem til de forskjellige verktøyene. Det er det med Solo Traveler. For det første har du en glidelås som går rundt nesten hele skrinet. Det gjør at du enkelt får åpnet hele skrinet og får sett alt utstyret. Det vil spare deg tid i kritiske situasjoner.

I tillegg har skrinet en nyttig hank. Denne hanken gjør at du kan henge opp skrinet i nærheten av der du oppholder deg.

Det gjennomsiktige vinduet på innsiden av skrinet er veldig nyttig. Dette er laget i plast. Og grunnen til at det er gjennomsiktig er naturligvis for du skal kunne se hvor de forskjellige redskapene er uten at du må åpne hver enkelt lomme.


4. Lifesystems First Aid Kit Traveller – Det mest grunnleggende

Dette er et skrin som passer helt fint å ha i bilen din. Men vær obs på at First Aid Kit Traveller utelukkende har det mest grunnleggende førstehjelpsutstyret.

 • Fin til deg som skal på reise alene
 • God å ha i bilen
 • Inneholder utelukkende det mest grunnleggende utstyret
 • Veldig liten størrelse
 • Produsert av verdenskjente Lifesystems
 • Fungerer best mot milde/moderate personskader

Denne vesken inneholder mye av det førstehjelpsutstyret som skal hjelpe deg i nødsituasjoner. I tillegg har den noen redskaper som kan forhindre at et problem går fra «vondt» til «verre».

Her er en liste over noen av tingene som medfølger Traveller First Aid Kit:

 • Bandasje
 • Smertestillende tabletter (ja, faktisk!)
 • Saks
 • Mye bandasje av ulik størrelse
 • Engangshansker
 • Servietter
 • Og en del mer

Hele listen kan du finne om du klikker deg inn på produktet og sjekker prisen.

To-delt skrin som er enkelt å åpne

Også dette skrinet fra Lifesystems er veldig lett å bruke når du skal identifisere de ulike redskapene. Skrinet er nemlig delt i to. I tillegg får du med en liten lomme som effektivt brettes ut. På den måten kan du enkelt finne frem til akkurat det utstyret du skal bruke.

Enkel tilgang til nyttig utstyr er en veldig viktig del av et godt førstehjelpsskrin.

Fin til bil, men også korte turer

Vi i Bilduden er veldig opptatt av sikkerhet i bil. Derfor er vi glade for å meddele at First Aid Kit Traveller kan være et utmerket tilskudd til bilen din.

Men det er også verdt å nevne at mange bruker dette skrinet når de skal ut på tur. Det er såpass lett og mobilt at du får plass til det i sekken. Når du er på tur, så kan redskapene naturligvis brukes til å både hjelpe deg selv og andre i nødsituasjoner. Hendig.


5. Lifesystems First Aid Kit Waterproof – Vanntett og praktisk

En av de mer populære førstehjelpsskrinene på markedet er denne modellen. Mye av det unike med dette produktet ligger i produktnavnet: «Waterproof».

Dette skrinet er nemlig vanntett.

 • Tåler både sludd, regn og snø
 • Laget i et robust materiale
 • Veldig ofte brukt av folk som driver med vannsport
 • Brettes ut i fire deler
 • Veldig kompakt

First Aid Kit Waterproof er veldig hendig for to typer mennesker. Enten de som liker å utøve vannsport (og eventuelt eier båter).

Eller de som har tenkt til å begi seg ut på lengre turer hvor de forventer dårlig vær.

Vanntett

Dette er nemlig et førstehjelpsskrin som er 100 % vanntett. Det skjer gjennom en såkalt «Loc Top»-sikring på toppen av skrinet. Her slipper nemlig verken sludd, snø eller regn inn.

I tillegg er materialet på posen vanntett.

Dette sikrer at redskapene inne i posen ikke ødelegges av vann. På den måten kan du ALLTID være trygg på at du har tørt og effektivt førstehjelpsutstyr hvis uhellet først er ute.

Utbrettbar

Når du åpner skrinet, så kan det effektivt brettes ut i hele fire ledd. Dette sikrer at du kjapt kan få tilgang til alt av verktøy du skulle trenge. Samtidig tilbyr de fire leddene en veldig effektiv måte å sikre at skrinet er kompakt på.

First Aid Kit Waterproof er dermed utformet på en helt genial måte. For det første får det plass til alle hjelpemidlene du skulle trenge i vanskelige situasjoner. For det andre er det såpass lite at du nærmest kan ta det med deg hvor som helst.


6. Lifesystems Light & Dry Micro – Utelukkende det mest grunnleggende

Om du tar til takke med de aller mest nødvendige redskapene, så kan Light & Dry Micro være det du ser etter.

 • Førstehjelpsskrin som nesten ikke veier noen ting
 • Kun det mest elementære
 • Anbefales bare som en nødløsning
 • Veldig billig
 • Tar lite plass

«Light & Dry Micro» fra Lifesystems er den klassiske budsjettløsningen. Lett, liten, lite redskaper og ufattelig billig.

Nettopp derfor er vi i Bilduden litt skeptiske til å anbefale dette førstehjelpsskrinet. Samtidig føler vi at du får med de aller mest nødvendige redskapene. Derfor kan du trygt si at den sjette plass i denne testen er et fortjent resultat.

Lav vekt

Med kun 135 gram, så er dette skrinet en av de letteste i testen. Naturlig nok – det er ikke akkurat proppfylt med førstehjelpsutstyr. Men alt utstyret som finnes i «Light & Dry Micro» er av aller høyeste kvalitet.

Sånn blir det når det blir utviklet av verdenskjente Lifesystems.

Kostnadseffektivt

Vi må presisere at prisen er markedets laveste. Dette er et veldig billig førstehjelpsskrin med det aller mest grunnleggende. Her får du en rekke nødvendig utstyr som kan hjelpe deg med å helberede mindre skader på mennesker.

Mange velger å kjøpe dette skrinet når de skal på småturer med familien eller lignende. Om du kjøper inn et førstehjelpsskrin til bil, så anbefaler vi at du går for noe litt mer omfattende.


7. Compeed Gnagsårplaster– Bonus-produkt!

Jada – vi vet at dette produktet ikke er et klassisk førstehjelpsskrin. Likevel mener vi i Bilduden at Compeed Gnagsårplaster absolutt fortjener en plass på listen.

 • Alltid kjekt å ha
 • Bestselger i Norge
 • Kan hindre ubehag når du kjører bil
 • Passer perfekt til de som drar mye på tur

Dette er et perfekt plaster for de som har gnagsår. Skal vi være ærlige, så finnes det vel knapt et apotek i Norge som ikke selger Compeed.

Rett og slett fordi det fungerer.

God til trygg bilkjøring

Vi i Bilduden kjører MYE bil. Og en av de plagene som kan komme etter mange timer med bilkjøring i nye sko er – ja, faktisk – gnagsår.

Nettopp derfor er dette produktet på listen.

Compeed fungerer nemlig til både lindring av smerter, men også forebygging.


Hvorfor er det viktig å sette seg inn i hva slags utstyr man har i førstehjelpsskrinet?

Når uhellet først er ute, så ønsker man å bruke minst mulig tid på å lære seg opp til å finne de riktige verktøyene. Tid er en faktor som er uhyre viktig når det kommer til skader på mennesker og dyr. Nettopp derfor anbefaler vi i Bilduden at du ALLTID har kontroll på hvilke redskaper du har (og enda viktigere: hvilke du IKKE har) i førstehjelpsskrinet ditt.

Alt som vil forsinke en rask reaksjon når ulykker foretreffer vil være negativt. Mangel på kunnskap om hva du har i skrinet ditt er en av de vanligste grunnene til at skader går fra «vondt» til «verre» i løpet av sekunder eller minutter.

Trenger man medisinsk bakgrunn for å utføre riktig førstehjelp i krisesituasjoner?

Nei. Det trenger man ikke.

Hele poenget med et godt førstehjelpssett er at verktøyene er så enkle å bruke at de rett og slett kan brukes av alle og enhver.

Dog vil vi absolutt anbefale alle å ta et førstehjelpskurs. Slike kurs avholdes nærmest «hele tiden» rundt omkring i Norge.

Om du ikke føler at du har tid til å sette av en ettermiddag til å gå på et slikt kurs, så vil vi varmt anbefale denne Youtube-videoen:Og for å minimere sannsynligheten for at løse objekter skal fungere som en ekstra fare under ulykker, så anbefaler vi denne Youtube-videoen fra Norsk Luftambulanse:Vi håper du lærte noe fra begge videoene.

De har ikke alt for mye å gjøre med førstehjelpssett. Men det er uansett veldig nyttig å ha gode verktøy tilgjengelig når du skal hjelpe mennesker i nødsituasjoner. Hvis du kombinerer et godt førstehjelpsskrin med god kunnskap om livreddende førstehjelp, så har du kommet langt.

Artikler om sikkerhet i trafikken

Som nevnt flere ganger i artikkelen: vi i Bilduden tar trafikksikkerhet på største alvor.

Derfor vil vi også anbefale noen andre artikler som omhandler sikkerhet:

Ofte stilte spørsmål

✅Hvilke redskaper pleier alltid å være tilstede i et førstehjelpsskrin?

Det er vanlig at man har noe for å stoppe blødning. Med andre ord: plaster, bandasje og saks er veldig vanlig. I tillegg er det vanlig med plastikkhansker for at hjelperen minimerer sannsynligheten for å skitne til blødende sår.

I tillegg finnes det en rekke andre verktøy, men vi ser at det er ganske stor variasjon mellom de ulike skrinene.

✅Hvor mye medisinsk kunnskap trenger man for å bruke førstehjelpsutstyr?

Nesten ingenting. Dog er det veldig viktig at du blir veldig godt kjent med førstehjelpssettet ditt for å få greie på hva du har – og hva du eventuelt mangler.

Vi i Bilduden anbefaler alle å lære så mye om akutt førstehjelp som overhodet mulig. Du vet aldri når du får bruk for det.

✅Når bør man bruke plaster – og når man skal bruke bandasje?

En bandasje brukes for større skader og aktive blødninger. Plaster brukes for mindre skader som ikke er verken livstruende eller voldsomme.

Hvis du er i tvil i en akutt situasjon, så bør du bruke bandasje. Desto kjappere du får stanset en aktiv blødning, desto mindre sannsynlighet er det for at «pasienten» opplever blodmangel.

Har du selv utstyrt bilen din med et godt førstehjelpsskrin? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar