Er bilbatteriet mitt flatt hvis bilen ikke vil starte?

Problemer med å få start på bilen skjer som regel på de tidspunktene man minst ønsker det.

Problemet kommer ofte som lyn fra klar himmel – dagen før kan bilen ha startet og gått som ei klokke uten problemer. Hva forårsaker dette? Er batteriet flatt? Er det en dårlig kobling? Eller noe annet som hindrer bilen din i å starte?

Som regel, når en bil ikke vil starte, er det et flatt batteri som får skylden. Bilbatteriet spiller en vital rolle i det å få start på motoren. Det gir nemlig strøm til bilens starter/startmotor. Starteren er den som starter selve motoren din, noe som er relativt energikrevende. Når du har et flatt batteri får ikke starteren nok strøm til å starte motoren.

Tror du at du har et flatt batteri? Eller starter ikke bilen din av andre årsaker? Jeg har samlet sammen noen symptomer på et flatt batteri her, samt andre problemer som kan være årsaken til at bilen din ikke vil starte!

Er bilbatteriet ditt flatt?

Bilbatterier kan gå tomme for strøm av mange årsaker. Ofte er det fordi batteriet er gammelt. De fleste batterier har en levetid på 2-5 år før de bør byttes. Lys som glemmes å slåes av, er et annet vanlig problem. Om lysene står på natten over, kan batteriet tappes for strøm, og forårsake at bilen ikke vil starte. Til slutt vil jeg nevne at ekstremt vær kan også være en årsak, da veldig høye eller lave temperaturer kan tappe batteriet.

Tror du batteriet ditt er flatt eller dødt? Her er noen av de vanligste symptomene:

 • Lysene vil ikke skru seg på / svake lys: Hvis batteriet ditt er flatt eller har lite strøm, vil ikke lysene skru seg på, eller de vil lyse veldig svakt. Et rødt flagg er dersom lysene i taket ikke skrur seg på når du åpner døra. Hvis du mistenker at batteriet ditt er flatt, prøv å skru på lysene. Dersom de ikke vil skru seg på eller lyser svakt, bør du lade batteriet.
 • Ingen radio eller andre lyder: Hvis du setter nøkkelen i tenningen og du ikke hører de vanlige lydene fra bilen din, er det mest sannsynlig problemer med batteriet. Det samme gjelder om du ikke får skrudd på radioen – da er batteriet mest sannsynlig flatt.
 • Ingenting vil skru seg på: Hvis du har digitale elementer som LCD-skjermer, GPS-skjermer, LED-bar eller andre ting som går på strøm, og de ikke vil skru seg på, så er det enda et tegn på at batteriet er flatt.
 • Starteren virker svak: Om du prøver å vri om tenningen, men du hører lyden er svakere enn normalt, kan det være et tegn på at batteriet nesten er utladet. Men, det kan også være et tegn på at det er noe galt med starteren din.

Kan batteriet være flatt selv om lysene og radioen skrur seg på? Selv om lysene, radioen og annet tilbehør skrur seg på, kan batteriet ditt fortsatt være tilnærmet flatt. De nevnte komponentene trenger mye mindre strøm enn starteren for å skrues på. Derfor kan batteriet ditt ha nok strøm til for eksempel lysene, men ikk efor å starte bilen.

Sjekk om batteriet er utladet

Om bilen din ikke vil starte og du frykter et flatt batteri, er det noen tester og verktøy du kan bruke for å sjekke batteriet. De enkleste kan du gjøre hjemme. Andre er det fornuftig å få gjort på et verksted.

Ta en visuell sjekk av batteriet: Batteriet bør være rent, klampene bør være frie for korrosjon, det skal ikke være noe som lekker og batteriet skal ikke ha synlige skader (bulker el.).

Test batteriet med et multimeter: Et mulitmeter er et verktøy som har mange bruksområder. Du kan bruke det for å måle antall volt i et batteri. Et fulladet batteri bør måle minimum 12.6 volt. Når motoren er i gang, bør det ligger på alt fra 13.7 V – 14.7 V.

Test med en syremåler: Bilverksteder bruker ofte avanserte syremålere for å måle batteriets tilstand. Dette verktøet måler batteriets spenning, og forteller oss om tilstanden.

Bruk en batteritester: Man får kjøpt batteritestere som måler både tilstanden og ladingen av batterier.

Disse testene vil kunne fortelle deg om batteriet må byttes, om det kan lades opp eller om problemet ligger et annet sted. Hvis batteriet er i god stand, så kan en oppladning på 30 minutter eller en omgang med en startbooster gjøre jobben.

Kostnader ved å bytte bilbatteri

Det å måtte bytte et batteri er ikke så farlig som det høres ut som. Kostnaden er relativt lav, og man får bilbatterier fra rett under 1000-lappen. Man får også kjøpt dette på nett. Men, som med alt annet her i verden, kommer bilbatterier i forskjellige prisklasser. Så du får selvfølgelig mye dyrere bilbatterier også.

Å bytte batteriet på et verksted bør gå raskt, og ta rundt 30-60 minutter, inkludert bytte og testing. Det kan hende de tar en liten kostnad for å bli kvitt det gamle batteriet også.

Andre ting som kan være grunnen til at bilen din ikke starter

Har du funnet ut at flatt batteri ikke var grunnen? Selv om det er den vanligste grunnen til at en bil ikke vil starte, er det også mange andre ting som kan være årsaken.

En grei test er å putte nøkkelen i tenningen og vri om. Om lys, lyd, GPS og alt fungerer, men det kommer ikke en eneste lyd fra motoren/tenningen – da er det nok ikke batteriet.

Noen årsaker kan være:

 • Starteren: hvis starteren din lager rare lyder eller en klikkelyd når du vrir om nøkkelen, kan den være årsaken til problemet.
 • Dårlige tennplugger: tennpluggene lager en gnist som får i gang motoren. Om tennpluggene ikke fungerer, starter ikke motoren.
 • Røket sikring: om sikrigen i bilen din har gått, kan dette være grunnen.
 • Dårlig bensinpumpe: en annen grunn til at du kan ha problemer med å starte bilen din, er en dårlig bensinpumpe. Du vil ofte få noen signaler om dette på forhånd, som at bilen din humper, høyere temperaturer og lavt bensintrykk.

Har du opplevd flatt batteri? Legg igjen en kommentar under!

3 kommentarer om “Er bilbatteriet mitt flatt hvis bilen ikke vil starte?”

 1. En grei måte å teste batteriet er å sette på lys og så vri om nøkkelen for å starte. Dersom lyset slukker eller går ned i spenning er det som regel ikke nok strøm til at starter klarer jobben. for den er avhengig av å ha mye mer strøm for å fungere enn lyset.

  Svar
  • Får ikke lysfall om jeg vrir om nøkkelen og prøver å starte. Det er helt stille, får likevel ikke start. Det er ingen klikk fra starterinnslag, hva kan dette være? det virker som om batteriet blir utladet under kjøring, men ladelampen slukker som normalt.

   Svar
 2. Bilen har godt lys, når jeg vrir om nøkkelen blir ikke lyset redusert. Det virker som om det er ok strøm på batteriet, men den starter ikke. det er helt stille, kan ikke høre noe klikk eller noe i forbindelse med at jeg prøver å starte opp. Hva kan årsaken vere?

  Svar

Legg igjen en kommentar