I denne artikkelen skal vi ta for oss temaet el-varebiler.
Dette er et tema som veldig mange er opptatt av. I mitt daglige virke som leder for et bilverksted i Fredrikstad, så får vi mange henvendelser og spørsmål fra kunder. Etter å ha søkt på frasen «el-varebil» i Google, så fant jeg egentlig bare mange elendige artikler.
Men jeg fant også noen produsenter som selger elektriske varebiler i Norge. Disse produsentene har naturligvis ikke nøytral informasjon.
Derfor tenkte jeg å skrive en artikkel hvor jeg omfatter disse tre temaene:
- Enkel forklaring med både fordeler og ulemper ved å kjøpe en elektrisk varebil.
- De fem beste el-varebilene på det norske markedet.
- Litt informasjon om hvordan miljøvennlige varebiler er å kjøre – og andre tips.

Fordeler & ulemper
Det aller vanligste spørsmålet jeg får angående disse bilene er:
«Vil det lønne seg for meg å bytte ut min nåværende varebil med en el-varebil?»
For å svare på dette spørsmålet, må vi sette opp en liste over fordeler og ulemper.

El-varebil: fordeler
- Miljøvennlighet. Elektriske varebiler vil ikke produsere noen form for CO2-utslipp når de kjører på norske veier. Dette hjelper veldig på luftkvaliteten – og dette er spesielt viktig i byer.
- Løpende kostnader. Det finnes også et økonomisk motiv for å bytte ut den gamle varebilen med en elektrisk modell. Kostnaden per kilometer med el-biler er betydelig lavere enn ved dieselbiler. (kilde). Lavere drivstoffkostnad gjelder naturligvis også for varebiler som med alle andre el-biler.
- Støtte fra regjeringen. Det har vært ulike tiltak for å få den norske bilparken vekk fra bensin/diesel og over til elektrisitet. Det samme gjelder for el-varebiler for bedrifter. I skrivende stund tilbyr Enova hele 50,000 kroner til de bedriftene som tør å gå over til elektrisitet. Det er ikke kjent hvor lenge slike tiltak skal bestå.
- Stillegående. Alle som har kjørt bensindrevne varebiler vet at de ikke akkurat er stillegående. Elektriske varebiler vil knapt nok høres når de kjører runt. Dette er noe som gjør livet til sjåføren (og eventuelle passasjerer) mye bedre. Er du en bedriftseier, så kan du se på en investering i en el-varebil som et stress-tiltak for dine ansatte. 😉
- Tekniske egenskaper. De aller fleste el-varebiler har en funksjon som INGEN «vanlige» varebiler har. Du kan nemlig sette bilen til å kjøre med full aircondition mens den lades. På den måten slipper du å stå opp til en iskald bil når du skal ut på oppdrag i desember.
El-varebil: ulemper
Det finnes også noen ulemper eller ting man bør tenke over. For det er nemlig slik at det å bytte ut sin diesel- eller bensindrevne varebil KAN i enkelte tilfeller være uheldig.
La oss gå igjennom ulempene.
- Rekkeviddeangst. Mange nordmenn kjenner allerede godt til dette begrepet. Og vi skal for alvor ta dette problemet seriøst. De fleste el-varebiler som selges på det norske markedet i dag har en rekkevidde på mellom 200 og 400 kilometer. Du må selv tenke deg om dette holder til å utføre alle dagens gjøremål.
- Ladetid. En varebil tar mye lengre tid å lade sammenlignet med en «vanlig» el-bil. Moderne hurtigladere kan riktignok lade en stor varebil opp mot 80 % på rundt 40 minutter. Teknologien på hurtiglading er også i sterk vekst. Ladetid-problemet krymper heldigvis for hver dag som går.
- Innkjøpspris. Flere av el-varebilene koster dessverre noen titusener mer enn sine bensindrevne brødre og søstre. Men husk at du må bake inn diesel- og bensinkostnader i det totale økonomiske bildet. Hvis du har den elektriske varebilen i firmaet ditt i mer enn ett år, så vil du fint spare inn disse pengene igjen.
- Batteriet taper seg i løpet av tiden. Slitasje på batteriet er et velkjent problem for alle som eier et elektrisk motorisert kjøretøy. Dette er ikke noe man kan unngå. Kjøper du en el-varebil med rekkevidde på 300 kilometer, så vil den rekkevidden muligens ha sunket til 275 kilometer etter ett år. Heldigvis er det slik at mange produsenter kjenner til dette problemet. Hør med bilforhandleren om du kan få en garanti på at batteriet skal vare i minst 4-5 år med god batterilevetid.

Topp 5: Beste og billigste el-varebilene i Norge
Etter å selv ha kjøpt en el-varebil til bedriften, så har vi et godt grunnlag til å sette opp en topp 5-liste. Vi satt opp en lignende liste for de billigste el-bilene på det norske markedet.
Etter å ha sett hvor mange som finner den artikkelen, så forstår vi at folk tørster etter denne type informasjon.
Her er våre fem anbefalte elektriske varebiler til norske bedriftseiere:
PS! Det er verdt å nevne at vi til stadighet oppdaterer artikkelen. Skulle det komme noen nye, gode modeller på markedet, så vil de legges inn på listen.
1. Toyota Proace Electric – Pris: 409,900 kroner

Toyota Proace EV er i skrivende stund den beste elektriske varebilen på det norske markedet. Rekkevidden ligger på 350 kilometer, noe som må sies å være mer enn godkjent.
De aller fleste EV-varebiler ligger på rundt 300 kilometer eller under.
Det går veldig kjapt å lade Proace med en hurtiglader. Selve kupèen og kjøreegenskapene er veldig gode. I tillegg kommer bilen med et hengerfeste. Du kan fint trekke en henger på 1 tonn, noe som er et kjempepluss!
Vi kan også ta med to negative ting. Toyota Proace EV kommer uten firehjulstrekk. Vi merket oss også at det kan være litt dårlig lydisolering når man kjører. Du kan nærmest høre at bilen treffer små stein og litt grus når du kjører.
Prislappen på litt over 400,000 kroner kan også avskrekke noen.
Video av bilen på Youtube
2. Citröen Berlingo Electric – Pris: 229,000 kroner

Berlingo-serien er en klassiker for både personbiler og varebiler.
Selvfølgelig har også Citröen klart å lage en elektrisk modell som er tilpasset frakt av varer og verktøy. Denne flotte el-varebilen har en total lastekapasitet på 695 kilo. Dette er litt under gjennomsnittet, men fortsatt godkjent.
Berlingo Electric tar litt lang tid å lade. Våre analyser viser at du må beregne rundt 8-10 timer for å gå fra helt tom til fulladet. Denne ladetiden er litt kjip.
I tillegg ligger topphastigheten på 110 kilometer i timen.
Det er til slutt verdt å nevne at Citröen Berlingo Electric er en av de billigste modellene på markedet. Her får du en flott el-varebil til den nette sum av 229,000 kroner.
Video av bilen på Youtube
3. Mercedes Benz Evito – Pris: 400,000 kroner

Mercedes Benz er en klassiker innenfor personbiler. De siste årene har den tyske produsenten for alvor kastet seg inn i varebil-segmentet.
Og enda viktigere: i el-varebil-segmentet.
Ved å introdusere Evito på markedet, så har Mercedes Benz tatt opp kampen med andre bilprodusenter. Her får du en bil som kan kjøpes i to størrelser:
- Med lastekapasitet på 991 kilo.
- Med en lastekapasitet på 1016 kilo.
Til tross for bilens store størrelse, så tar det ikke mer enn seks timer å gå fra tom til fulladet. Her snakker vi batteri av ekte tysk styrke! 😉
Prisen er heller ikke avskrekkende. Når du ser hvilken kvalitet eVito tross alt har, så mener vi at dette er den tredje beste el-varebilen på det norske markedet.
Video av bilen på Youtube
4. Volkswagen E-Crafter – Pris på 550,000 kroner

Volkswagen produserer en av de aller dyreste elektriske varebilene som selges i Norge.
E-Crafter kommer til en pris på ikke mindre enn 550,000 kroner. Men du får riktignok mye snacks med på kjøpet.
Bagasjerommet er veldig stort og gir plass til rundt 950 kilo med last.
I tillegg er det veldig lett å lade E-Crafter kjapt. Hurtigladingen, som følger med når du kjøper bilen, kan lade bilen på under en time!
Om du går for en litt tregere lader, så må du vente mellom 6 og 16 timer før bilen er ladet opp.
Det selges ikke mange Volkswagen E-Craftere i Norge. Men når en bedriftseier først blar opp en halv million for å skaffe seg denne el-varebilen, så blir de fornøyde!
Volkswagen kan selv oppgi på deres nettsider at E-Crafter har en rekkevidde på 159 kilometer. Dette er lavt.
Video av bilen på Youtube
5. Opel Vivaro-E – Pris: 389,900 kroner

Opel Vivaro-E er kanskje best kjent for sin gode rekkevidde. Vivaro-E er en ganske liten bil, noe som gjør at rekkevidden på 330 kilometer er mulig.
Lastekapasiteten ligger på 1275 kilo, noe som også er et stort pluss.
Vi i Bilduden har selv ikke testet Vivaro-E. Ei heller har vi noen bekjente som har denne bilen. Men når man ser på de tekniske spesifikasjonene, så virker bilen ganske imponerende.
Tør du å ta sjansen på en Opel-varebil?
Video av bilen på Youtube
Ofte stilte spørsmål om elektriske varebiler
Generelt sett er de veldig behagelige å kjøre. Vi i Bilduden har prøvekjørt de aller fleste «vanlige» modellene som selges i Norge. I tillegg har vi testet noen som enda ikke er på markedet.
Det første som slår oss er hvor stillegående el-varebilene er.
Du får heller ikke slike varebiler med girboks, naturligvis. Så alle el-modellene kommer naturligvis med automatgir. Dette er en stor fordel.
Her er det veldig store forskjeller. Noen tyngre varebiler med stor bagasjeplass vil ikke holde lengre enn 100-200 km.
Andre, og gjerne mindre modeller, kan ha en rekkevidde på opp mot 400 kilometer. Hvis rekkevidde er viktig for deg og din bedrift, så bør du virkelig gjøre grundige undersøkelser.
Absolutt!
Det finnes mange varebiler på markedet som er hybrid. Du kan også lese vår artikkel som heter «hybrid vs elektrisk – hva er best?». Selv om artikkelen primært handler om personbiler, så er den like relevant for deg som skal ha stor bil til bedriften din.