Dashbordkamera test: Topp 3 bilkamera


Dashbordkamera test: Topp 3 bilkamera

Gjennom jobben min har jeg tilgang til ufattelig mye bilutstyr. Og en av de tingene folk virkelig har fått øynene opp for et dashbordkameraer. Er det en ting som er morsomt, så er det å gjennomføre en dashbordkamera test.

Etter å ha gjort et Google-søk, så fant jeg ut at de fleste andre «best i test»-artiklene om dashbrdkameraer på norsk var utdaterte. Mange var skrevet før 2020, og modellene som figurerte i testene har blitt erstattet av nyere varianter.

Derfor følte jeg at det var greit å lage en helt ny artikkel som viste hvilket dashbordkamerea som er Norges beste.

Skal du kjøpe deg dashbordkamera? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Eurodel og Skruvat.

Hele dashbordkamera testen min finner du under, men jeg oppsummerer den raskt her for deg med dårlig tid:

PS! Til tross for at jeg faktisk fysisk testet over 15 kameraer i en 60 dagers periode, så er det kun tre kameraer jeg anbefaler i denne testen. Og det er fordi det var de tre beste, hvert til sitt bruk. Jeg har tatt med min største favoritt, et billigere alternativ samt det med best videokvalitet.

Mine topp 3 anbefalinger

La meg først begynne med en oversikt som viser hvilke tre dashbordkameraer jeg anbefaler.

Dashbordkamera testens vinner: MIO C335

MiVue™ C335 er et fantastisk bra dashbordkamera, som fort pekte seg ut som en favoritt i denne testen. Ikke bare ser dette kameraet pent ut, men det er også spekket med funksjoner.

Med Mio C335 kan du filme hele bilturen din. Kameraet kan stilles inn til å automatisk starte opp i det du starter bilen din, slik at alle detaljer fra reisen blir dokumentert.

I skrivende stund koster dette dashbordkameraet 1620,- hos Eurodel. Du kan sjekke prisen ved å klikke her.

Spor ruten din med integrert GPS

Dashbordkameraet har en integrert GPS, som gjør at du kan spore hele ruten din, inkludert hastighet, høydemeter, lengdegrad, breddegrad og retning. Og med kameraets software (som oppdateres kontinuerlig og gratis), vil du alltid vite hva fartsgrensene der du kjører er. Dette er et stort pluss i min bok, og er én av grunnen til at det vinner min dashbord kamera test.

1080p Full-HD og enkel deling av video

Opptakene dine blir tatt med et 1080p full-HD kamera. Videoene dine blir klare og lyse, selv når det er lite lys ute. Den 130 graders linsa fanger alle detaljer du trenger.

I tillegg til gode bilder, er det lagt opp til enkel deling av video. Du kan enkelt dele dine dashbordkamera-videoer på både Facebook og YouTube!

Sammendrag

MiVue C335 er et sylskarpt kamera, som lett fortjener å vinne denne dashbordkamera-testen. Det er lett å installere, har en god bildeoppløsning samt innebygd fartsmåler og masse andre funksjoner.

Kameraet kan enten festes direkte til frontruten med en sugekopp – eller settes stabilt på selve dashbrdet.

Fordeler

 • Nybegynner-vennlig
 • 128 GB minnekort
 • Lett å installere
 • G-Sensor inkludert
 • GPS inkludert
 • 4.7/5 stjerner på Amazon

Ulemper

 • Mangler en parkeringsfunksjon som gjør at det filmer når noen bulker borti bilen din når den er parkert

For de med lavt budsjett: NAVITEL R400

Et fantastisk dashbordkamera på budsjett

I denne testen av dashbordkameraer har jeg også valgt å ta med et billigere kamera.

Navitel R400 koster ikke mer enn rundt en tusenlapp, og er et vanvittig bra kjøp til den prisen.

Ikke bare har det full HD og er mye for pengene, men det kommer også med to bilholdere, lader, USB-kabel og en mikrofiberklut.

Et svært godt dashbordkamera hvis du ikke ønsker å investere mer enn rundt 1000 kroner. Sjekk prisen hos Eurodel ved å klikke her.

Full HD og 2.7 tommers skjerm

Med en oppløsning på 1920×1080 piksler og 30 FPS (frames per second), er du sikret et godt bilde, på tross av den lave prisen. Video lagres i H.264 format, noe som er perfekt dersom du vil dele det på for eksempel Facebook eller YouTube.

G-sensor fanger opp ulykker

Kameraet kan automatisk startes opp når man starter bilen. I tillegg har det en svært mottakelig G-sensor, som automatisk blir aktivert når kameraet oppdager en ulykke eller brå bremsing. Dette betyr at du kan være trygg på at kameraet fanger opp ulykker på video.

Sammendrag

Man får knapt mer for penga enn NAVITELS modell R400, noe som gjør at det fortjener en plass på min topp 3 liste over dashbordkameraer i denne testen.

Kameraet har ikke støtte før minnekort større enn 32 GB, men bortsett fra dette er kameraet svært godt. Stor skjerm og klart bilde. Anbefales om du vil ha noe som er både billig og bra!

Fordeler

 • Lav pris
 • Full HD
 • Skrur seg automatisk på når man kjører
 • G-sensor som automatisk fanger ulykker

Ulemper

 • Kun støtte for opptil 32 GB minnekort
 • Ikke alltid like stødig

Utmerket bildekvalitet: EINPARTS EPDVR01RC

Einparts: høyest kvalitet i min dashbordkamera test

Vi vet at tyskere tar kamerateknologi på alvor. Einparts er intet unntak.

Et fremragende kamera som tar skarpe og ikke minst stødige bilder.

Dessverre har ikke Einparts EPDVR01RC en fungerende GPS, noe som helt klart trekker litt ned. Men hvis du er ute etter et kamera som tar gode og stabile bilder (feks hvis du ønsker å dele videoene dine med noen), så er dette et meget godt alternativ.

Prisen ligger i skrivende stund på 2299 kroner hos Eurodel, men du kan sjekke oppdatert pris ved å trykke her.

Plug and play installasjon

Einparts er et kamera som er veldig enkelt å installere. Bare plugg det i sigarett-tenneren og palsser det i ruta, så er du klar!

G-sensor

En ting som er viktig når man skal teste dashbordkameraer, er at de skrur seg på automatisk når det skjer noe. Det gjør Einparts sitt kamera. Takket være G-sensor-funksjonen vil video bli lagret i forbindelse med en kollisjon eller ulykke. Denne videoen kan heller ikke overskrides, den må manuelt slettes. På den måten er man sikret at viktige opptak ikke går tapt!

Fordeler

 • UTMERKET bildekvalitet
 • Ekstremt stødig
 • 170 graders synsfelt (vanlig er 130 grader)
 • Stort 3″ display

Ulemper

 • Ingen GPS
 • Litt stivt priset

Hvorfor skal du kjøpe et dashbordkamera?

Hvis du allerede er inne i denne artikkelen, så vet jeg at du vurderer et kjøp. Allikevel kan jeg minne deg på hvorfor det kan være lurt å kjøpe et dashbordkamera:

 • Videoene kan brukes som bevis i en straffesak.
 • Du kan se videoene i etterkant hvis du kjører i områder med fin natur.
 • Det hjelper deg med å overvåke trafikken hvis noe ufordelaktig skulle inntreffe.
 • Dashbordkameraet kan hjelpe bekymrede foreldre med å se hvordan 18-åringen i huset EGENTLIG kjører familiebilen. 🙂
 • En god måte å sikre seg mot at noen bulker inn i bilen din på, for så å stikke av.

Pris på dashbordkameraer – hva bør det koste?

 • Under 1000 kroner: i denne priskategorien får du modeller med svært lav ytelsesevne. Det kan være manglende funksjoner (ingen GPS, sensorer, nattlys,etc.) eller bare at bildekvaliteten og lagringsplassen er dårlig.
 • Mellom 1500 og 2500 kroner: her vil du finne de aller fleste dashbordkameraer. Som regel er det små forskjeller på kameraene som koster rundt 2000 kroner. Men de tydeligste forskjellene finner du i 1) bildekvalitet og 2) lagringsplass.
 • Over 3000 kroner: det finnes enkelte kameraprodusenter som har prøvd å utvikle «premium» dashbordkameraer. Selv forstår jeg ikke behovet. I testen min var det et kamera som kostet over 4000 kroner, men det var faktisk ikke bedre enn Mio Mivue C355. Ingen norske nettbutikker selger heller kameraer til denne prisen, og det er det en grunn til.

Vennligst bemerk at prisnivået på dashbordkameraer er, i likhet med nesten all annen elektronikk, helt likt på den internasjonale arenaen. Det er ingen grunn til å prøve å kjøpe kameraer fra utenlandske nettbutikker. Mer om det kan du lese i denne artikkelen.

Anbefalt(e) nettbutikk(er) i Norge

Eurodel.no er den klart beste. Billig frakt, stort utvalg og de har som regel alltid det beste utstyret når nordmenn skal handle noe til bilen sin.

Ellers vet jeg at bildeler.no pleide å ha noen kameraer inne, men i skrivende stund ser det ut til at de er utsolgt.

Funksjoner jeg har lagt vekt på i min dashbordkamera test

Størrelse

Du tenker kanskje ikke at et dashbordkamera først og fremst bør vurderes på størrelsen. Men jeg kan garantere deg at det er stor forskjell på de største og de minste kameraene. Husk på at det, uansett hvor du plasserer kameraet, vil blokkere en del av synsfeltet ditt.

Alle dashbordkameraene jeg anbefalte i denne testen er av moderat størrelse.

Bildekvalitet

Spørsmålet er hva du ønsker å bruke videoen til. Hvis du skal laste de opp på Youtube eller på andre måter vise de frem, så vil jeg anbefale å ha et kamera med god oppløsning.

Som regel holder det med et kamera i mellomsjiktet. De fleste kameraene nå til dags filmer i full HD – selv de billige.

Ekstra tilbehør

Husk på at det finnes veldig mange kameraer, og mange av dem har forskjellige «ekstrafunksjoner. Dette kan blant annet være:

 • Parkeringssensor som gjør at kameraet skrur seg på hvis bilen blir bulket
 • Nattlys
 • GPS
 • Hastighetsmåler
 • «Loop recorder», som gjør at tidligere video spilles over for å unngå å gå tom for data

Ofte stilte spørsmål

✅ Hvordan monterer man et dashbordkamera?

Å montere et dashbordkamera er svært enkelt. Du trenger absolutt ikke være bilmekaniker, og jeg vil påstå at alle klarer å montere det selv. Her kan du se en video som viser hvordan du monterer dashcam selv.

✅ Hvordan får dashbordkameraet strømtilførsel?

Alle dashbordkamera plugges inn i sigarett-tenneren din i bilen. Samtlige moderne biler (laget etter år 2000) har mulighet for å gi strøm via en ledning.

I tillegg kan det nevnes at de fleste dashbordkameraer er installert med et lite batteri, noe som gjør at det ikke vil slå seg av selv om bilen gjør det. Dette kan spesielt være nyttig hvis bilen din havner i en alvorlig ulykke.

✅ Hvordan få mest mulig ut av dashbordkameraet sitt?

Mange kjøper et dashbordkamera uten å være sikker på hvordan man bruker det på en fornuftig måte. Da ender man ofte opp med å ta ufattelig dårlige videoer.

Tidligere har jeg skrevet en guide som heter «7 tips for bedre dashbordkamera-videoer«. Den er svært nyttig for deg som ikke har særlig mye erfaring med verken kameraer eller videoproduksjon.

Har du dashbordkamera selv? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

Trond

50 år gammel bilmekaniker som har et brennende ønske om å lære folk mer om motoriserte kjøretøy. Jobber vanligvis som daglig leder i et bilverksted, men oppdaterer nettsiden min når jeg har nyttig informasjon å dele.

14 kommentarer:

 1. MIO MIVUE er virkelig et sylskarpt dashboard-kamera. Det er TIPP TOPP.

  Gode bilder, fin lagringsplass, man får filmene rett til Pcen hvis man vil ha det,,,alt er bra

 2. Hvilke funksjoner har dyrere dash-kameraer? En billigere modell kan mangle noen av følgende funksjoner, mens en premiummodell skal ha en og alle av dem:

  1. GPS

  2.Wi-fi

  3. Lang strømkabel

  4. Loop-innspilling

  5. Godt designet avspilling

  6. Enkel å justere montering

  7.Klar lydopptak

  Man tenker kanskje ikke så mye over det, men det er faktisk viktig å ha en tydelig video når man bruker dashboard-kamera. Og det gjelder også lyden. Lyden i en bilulykke kan være et viktig bevis i retten.

 3. Har jobbet med å selge dashboardkameraer på Elkjøp i en lengre periode.

  Kan også nevne at det finnes mange over 3000 kroner som er verdt pengene. Da får man VIRKELIG skarpe videoer. Vil også nevne at kanskje 50 % av kundene våre ga fullstendig blaffen i videokvalitet. det var sikkerhet (og kanskje det å få noen kule shots) som var deres hovedfokus

  1. Hei Karl Elias,

   godt innspill. Det er godt mulig at nordmenn ikke bryr seg alt for mye om bildekvalitet når de kjøper dashbordkamera.

   Sikkerhet er definitivt en faktor som er viktig å forstå. Og dette er noe man får med så og si «alle» dashbordkamera.

 4. Å plukke opp en av de beste dashkameraene er ikke bare for å fange opp bilder av en asteroideangrep eller en rømt flokk med kyr som forårsaker ødeleggelse på M4 – bildene fanget av disse reduseringsenhetene kan være avgjørende i den uheldige tilfelle et forsikringskrav og kan til og med bidra til å senke premiene. Du har kanskje sett de russiske dashboardkam-videoene?

  De er rimelig fete. Og selv ønsker jeg egentlig å få noen slike klipp. Men da vet jeg også at jeg må utenfor Norges grenser.

  Det er ikke så mye slikt som foregår i Norge.

  Det er en enorm mengde valg for tiden på markedet, og det kan virke utmattende å finne den beste dashkammen for dine behov, med mange funksjoner og prispoeng som gjør beslutningen om å sprute budsjettet føles meningsløs når det er billigere alternativer som ser ut til å gjøre akkurat det samme ting.

  Men virkeligheten er at jo mer du bruker på en dashkamera av topp kvalitet, jo mer innebygde funksjoner får du. Disse inkluderer automatisk registrering og lagring av funksjonalitet, en CCTV-modus når kjøretøyet er parkert, og til og med muligheten til å kontrollere andre smarte enheter via Amazon Alexa ferdigheter. Det er en klar sammenheng mellom pris og funksjoner. Jo mer du betaler, desto flere funksjoner får du.

  Du får ikke nødvendigvis bedre kvalitet på bildene, men det er heller ikke poenget med et dashcam (i mine øyne)

  Vi har gått gjennom en rekke av de beste resultatene med dashkameraer på markedet for å bestemme hvilke merker som virkelig tilbyr det beste av det beste, og dekker et antall prispoeng og innebygde funksjoner som bør tilfredsstille en rekke budsjetter og krav.

 5. Jeg testet dashboardkameraet til en kompis da jeg skulle kjøre på bilferie til Lofoten. Tenkte det kunne være kult nord i Sverige og Norge (kjørte via Sverige).

  Det viste seg at jeg skulle få rett – jeg sneiet rett og slett to elger som kom løpende ut i veien midt på natten. Heldigvis er det lyst om natten der oppe, og jeg rakk å reagere. Hvis ikke hadde nok utfallet blitt mindre peng.

  Uansett – dashboardkameraet fanget alt på video, og er en påminnelse om at man må respektere dyrelivet langs veien.

 6. Enig i at det å betale rundt 1000 kroner for et dashbordkamera er helt i tråd med hva man bør gjøre. Betaler man mindre, så blir kameraet ødelagt rimelig kjapt (er min erfaring. Har to ødelagte kameraer allerede).

  Og betaler man mer, så vil man nok angre. For det er ikke SÅ stor forskjell på de som koster 1000 og de som koster 3000 – i hvert fall når det kommer til funksjonalitet.

 7. Dette er noe av det som er unødvendig i et dashbordkamera:

  – GPS (du har det på mobilen)
  – Alt for høy bildekvalitet (det koster mer enn det monner)
  – Ryggekamera (alle biler har det nå)
  – Mer enn 24 timers lagringsplass (hvis det skjer noe, så kan du bare ta ut filmen med en gang)

  Allikevel vil jeg ikke kjøpe de billigste kameraene. Det handler litt om sikkerhet, mulighet for å faktisk se hva som skjer på bilde (oppløsning) og at de kan gå i stykker.

  1. Jarle, GPS dokumentere overfor forsikringsselskapet HVOR ulykken skjedde dersom det skulle oppstå tvil.
   Høy bildekvalitet gir normalt bedre detaljer, feks registreringsnummer, ansikter osv
   Alle biler har IKKE ryggekamera, heller ikke alle 2020 modeller
   Disse kameraene bruker IKKE film…det sitter et minnekort der, størrelsen på minnekortet avhenger av oppløsning og størrelse på fil. God kvalitet på kortet kan være viktig for skrivehastighet.

   Det sagt, en mangel ved testen er hvorvidt kameraene fanger opp ting som skjer med bilen eller utenfor bilen når denne er parkert om man ikke har en ekstern løsning for strøm.

 8. Har en billig utgave av dashbord-kamera. Problemet er innstillingen på videosnuttene :1 min -3min -5min. Bideopptak slutter ( fryses )midt i perioden men lyden fortsetter hele perioden. Er det kameras kvalitet eller er det minnekort sin feil ? Jeg går ut fra at opptak på minnekortet går over på nytt etter at det er fullt. ?
  Mvh.
  Geirr

 9. Du skriver over at MIO C540 har innebygget GPS. På siden til Eurodel.no som du har linket til, står det Nei ved GPS på denne modellen. Hva er rett, har denne GPS eller ikke?

  1. Hei John. Du har rett.

   Er merkelig at det står at den har GPS tidligere, men at det nå er endret. MIO C540 har nok neppe innebygget GPS.

   Beklager! Skal rettes opp i snarest!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recent Content