Carport test: Topp 4 overbygg for beskyttelse av bil

Mange kjenner til konseptet carport. Spesielt de som har klikket seg inn på denne artikkelen. Men for å definere hva det er, så kan vi si at det er en form for enkel konstruksjon (overbygg) som beskytter bilen. En carport er typisk plassert på utsiden av huset ditt – og i nærheten av inngangsdøren. På den måten er det lett å komme til bilen uten å måtte løpe ut i dårlig vær.

Når vi er inne på vær, så kan vi også nevne carportens viktigste funksjon. Det er å beskytte bilen mot vær og vind. I Norge lever vi i et ganske røft klima. Vi vet at bilens lakk og andre egenskaper vil redusere i kvalitet hvis de blir utsatt for hardt vær. Nettopp derfor kan en carport utenfor huset ditt være et ideelt alternativ.

Det skal også sies at alternativet til en carport ofte er en stor garasje. Ikke bare tar det ufattelig mye mer plass utenfor huset ditt. Det krever også byggetillatelse – og er ufattelig mye dyrere.

I denne testen har vi gått gjennom de forhandlerne som finnes på det norske markedet. Vi har sett på informasjonen hos ulike tredjepartskilder – og gjort egne bedømmelser på hvilke produkter som er de beste. Etter en nøye vurdering, så er det kun én forhandler vi virkelig kan anbefale.

Og vi håper at vi hjelper deg med å finne din favoritt.

Skal du kjøpe deg carport til hjemmet eller hytta? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut denne butikken: Gardenstore. Vi har nøye sondert hele markedet og funnet ut at Gardenstore er den klart beste og mest seriøse nettbutikken i Norge når det kommer til denne type produkt.

Vinnere av vår test av carport

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert enkelt bygg.

#Produkt
1Carport Gardexa 15,34 kvm – Best i test!
2 Arcadia 5000 Carport Palram – En ekte premium-modell
3 Carport Gardexa 15,3 kvadratmeter – Liten versjon av testvinneren
4 Biohort Metallic – En minigarasje til sykler og små kjøretøy

1. Carport Gardexa 15,34 kvm – Best i test!

Gardexa er en carport som har alt du kan tenke deg. Enkel installasjon, en veldig lav pris – og som er bygget for å takle det tøffe været vi får i Norge om høsten og vinteren.

 • Fin og hyggelig pris
 • Definitivt mye verdi for pengene
 • Veldig stilrent utseende som passer de fleste
 • Laget av veldig høy kvalitet
 • Totalt seks bein – som aller er produsert i aluminium

Gardexa er vår testvinner. Dette er en carport som gir helt utmerket beskyttelse til alle kjøretøyene dine. Hele året. Og joda – dette er en modell som er tilpasset norske forhold. Det er en grunn til at det er en av bestselgerne på det norske markedet.

Sterkt og UV-beskyttet tak

Taket er laget av noe som heter polykarbonat. Dette tillater deg å se gjennom taket (gjennomsiktig). Samtidig er det hele 8 millimeter tykt. Du trenger ikke være veldig bekymret for store snøfall om vinteren. Dog er det naturligvis veldig fint om du klarer å fjerne snøen før den blir kram og tung.

Det er enda en fordel med dette taket. Det er nemlig UV-beskyttet. Dette hjelper veldig om sommeren. Taket hindrer farlige (og irriterende) UV-stråler å skinne igjennom. Derfor er Gardexa med på å hjelpe bilen din å holde en lekker farge på lakken over lengre tid.

Fin størrelse

Gardexa blir solgt i to størrelser (den mindre versjonen har vi anbefalt som nummer #3 i denne testen). Men denne versjonen har en total lengde på nesten 6 meter (5,8 m). I tillegg ligger bredden på 3 meter. Totalt gir det en kvadratmeter-størrelse på hele 17,5 centimeter. Du får plass til veldig mye i denne carporten.

Produktet består av totalt seks bein. Disse beinene er stabile – i form av at de er produsert i aluminium. Dog er det viktig at disse aluminiumsbenene står støtt. Du er nødt til å finne et egnet sted å plassere denne carporten. Vi i Bilduden anbefaler at du setter de på asfalt. Men produsenten oppgir at du også kan sette det rett på grunnstein eller betong.

Hvis du ikke har stor nok plass hvor en av disse materialene ligger på bunn, så er du nødt til å lage et fundament.

Enkel montering og nyttige funksjoner

Gardexa er veldig enkel å sette opp. Dette er ikke noe du trenger å ansette håndverkere for å gjøre. Og skulle du finne ut at carporten passer bedre på andre siden av huset ditt, så gjør ikke det noe. Den er nemlig mobil. Det krever litt jobb å «demontere» og «montere på nytt». Men dette er noe man helt fint kan bruke en søndag på å utføre.

Vår dom

Til slutt ønsker vi å snakke om prisen. Denne carporten, som har fine takrenner for å fjerne unna regn, kommer til en hyggelig pris. Det finnes ikke noe bedre produkt på markedet per dags dato.

Spesifikasjoner

ProdusentGardenstore Nordic
Størrelse5,8 m x 3 m x 2,3 m

2. Arcadia 5000 Carport Palram – En ekte premium-modell

Arcadia 5000 Carport har et klingende navn og ufattelig mange gode funksjoner. Men denne modellen kommer også til en dobbelt så høy pris sammenlignet med vår testvinner.

Vi kan vel trygt si at dette er en premium-modell.

 • Veldig enkel montering for to personer
 • Beskytter bilen mot all slags vær, inkludert farlige UV-stråler fra solen
 • Trenger ikke bruke tid på vedlikehold
 • Kommer med hele 10 års garanti
 • Mobil (kan flyttes fra et sted til et annet etter montering)

Arcadia 5000 er en svært god carport for å beskytte bilen din. Dette er kanskje den modellen du bør gå for hvis du er veldig redd for at bilen din skal ta skade av det harde klimaet vi har i Norge. Ikke bare er den robust. Dette er også en carport som ser veldig lekker ut – derav prisen og tittelen «premium-modell».

Vedlikeholdsfri og andre funksjoner

Men Arcadia har mer enn et flott utseende. Denne modellen er nemlig spekket med mange gode funksjoner:

 • Man trenger ikke bruke tid på å vedlikeholde carporten.

 • Den er lett å sette opp. Dog skal det sies at det krever minst to personer for å fullføre jobben.

 • Kan også brukes til å oppbevare andre ting enn kjøretøy.

 • Høyden sikrer at alle biler, også store biler, får plass.

 • Takrennene sikrer at snø, sludd og regn renner ned på siden.

 • Kan flyttes på etter at den er montert.

 • Taket er laget av polykarbonattak, noe som gjør at det nærmest ikke kan knuses av noen ting.

 • Stolpene er både robuste og ser fine ut.

Som du ser, så er det nesten en uendelig lang rekke av fordeler. Dette er et produkt som veldig mange nordmenn har hatt stor glede av. Naturlig nok.

Video – slik installerer du Arcadia 5000 Carport

Denne videoen har blitt produsert og lastet opp av produsenten Arcadia. Veldig nyttig for de som er skeptiske til om de klarer å sette opp overbygget selv:Vår dom

Med en lengde på litt over 5 meter og bredde på 3,25 meter – så passer denne carporten for de aller fleste. Arcadia 5000 kan plasseres nærme et hus – eller frittstående. Om du angrer på plasseringen, så kan du senere flytte carporten til et mer egnet sted. Dette ser vi i Bilduden på som virkelig smart.

Du får også med 10 års garanti på kjøpet. Denne garantien utstedes av produsenten.

Spesifikasjoner

ProdusentArcadia
Størrelse507 cm x 325 cm x 242 cm

3. Carport Gardexa 15,3 kvadratmeter – Liten versjon av testvinneren

Gardexa er representert med enda et produkt i denne testen. Der hvor vår testvinner har over 17 kvadratmeter, så ligger denne modellen litt lavere når det kommer til størrelse.

 • Passer utmerket for deg som ikke har så mye plass
 • God høyde under taket
 • Svært billig
 • Et tak som beskytter mot UV-stråling
 • Taket er også laget i polykarbonat

Gardexa er et kvalitetsprodukt som, etter vår bedømming, innehar egenskaper som gjør det til den beste carporten i Norge. Dette er en modell for deg som ikke har så mye plass utenfor huset ditt. Eventuelt er dette en carport som du kan sette opp på hytta.

Lignende egenskaper som testvinneren

Av egenskaper, så er det ikke så mye å legge til. Vi har allerede skrevet alt om dette produktet i #1.

Og det er nok av lovord å finne frem til hvis du scroller litt opp.

Spesifikasjoner

ProdusentGardenstore Nordic
Størrelse508 cm x 302 cm x 230 cm

4. Biohort Metallic – En minigarasje til sykler og små kjøretøy

Biohort Metallic er en flott garasje som kommer i to forskjellige farger. Passer perfekt til mindre kjøretøy som MC, sykler og el-sparkesykler.

 • Veldig liten størrelse
 • Kan leveres kjapt fra nettbutikken
 • En OK pris
 • Størrelsen er for liten til biler
 • Passer utmerket for små kjøretøy som snøscooter, MC og sykler

Okay da. Du kom selvfølgelig inn på denne artikkelen for å lese om carporter. I så tilfelle forstår vi at du kanskje kan bli litt overrasket over å se oss anbefale en «minigarasje». Men denne lille garasjen er uhyre praktisk og smart.

Ingen søknadskrav for bygging?

På den norske nettsiden til Gardenstore står det at du ikke trenger å søke for å få satt denne minigarasjen utenfor huset ditt. Dog står det på svensk. Så vi i Bilduden har ikke verifisert informasjonen opp mot norske myndigheter.

Vi anbefaler alltid at du sjekker med naboer og lokale myndigheter før du kjøper noe som dette.

Fin størrelse til oppbevaring av kjøretøy og annet

På mange måter vil jo Biohort fungere som en bod. Du har en høyde på totalt 145 centimeter, noe som er veldig kort.

Minigarasjen kommer også med et utrolig moderne design. De fleste husholdninger i Norge har fylt boligen sin med såpass mye rart at det nesten aldri blir nok oppbevaringsplass.


Hva er definisjonen på en carport?

En carport er et overbygg som skal beskytte de mest verdifulle eiendelene; nemlig motoriserte kjøretøy. Det er både vanlig å ha motorsykler og biler stående under carporten. Noen velger også å la båten sin stå under overbygget om vinteren.

Rent praktisk, så fungerer det som en parkeringsplass. Det som skiller en carport fra en garasje, er at garasjen har fire vegger og går derfor under definisjonen «bygning». Et overbygg er helt klart kun mulig å bygge hvis du eier et rekkehus eller en enebolig. Dette er ikke noe som passer for folk i blokk.

Om du er usikker på om du skal ha en carport eller en garasje, så kan vi anbefale denne artikkelen. Det er riktignok en artikkel publisert i en nettside som heter «American Carports Inc». Så hvorvidt de er objektive vet vi ikke. Men det er en god og nyttig artikkel som gir mye god informasjon.

Funksjoner og andre ting du bør tenke over

Størrelse

Som du kanskje har fått med deg, så har alle våre fire anbefalte produkter en forholdsvis normal størrelse. De fleste carportene som selges på det norske markedet i dag ligger på mellom 3*6 meter og 4*8 meter.

Noen familier har to biler. Andre familier har en bil, to motorsykler og en snøscooter. Det er altså slik at du er nødt til å tenke på dine individuelle behov og hvor mange kjøretøy du skal ha. Som du sikkert skjønner, så er det veldig uheldig å kjøpe for liten carport.

Bruksområde

Vi spinner litt videre på forrige avsnitt. Det er viktig å tenke på hvorfor man skal investere i et slikt overbygg. Er det for å holde bilen nærmere huset og derfor minimere sannsynligheten for innbrudd og tyveri? Eller bor du et sted hvor det er mye vind, snø og hardt vær?

Motivasjonen bak byggingen vil naturligvis ha innvirkning på hvilken modell du velger samt hvor du velger å bygge den.

Kostnad og oppsett

Noen carporter er rett og slett laget for at «hvermannsen» skal klare å bygge dem selv. Hvis du kjøper noen av de enkleste modellene, så tar det ikke lange tiden å sette de opp. Disse modellene er som regel laget av et veldig hardt materiale; som aluminium eller stål.

Hvis du kjøper dobbel carport, så koster det naturligvis mer. Husk også at du bør bestille produktet på Internett. Da vi begynte å sammenligne priser, så fant vi ut at du i hvert fall kan spare 20-30 % ved å handle på nett.

Video: Carport bygget på budsjett (video fra USA)Søknadspliktig?

Det er den norske plan– og bygningsloven som regulerer hva privatpersoner kan bygge i Norge. Heldigvis er de fleste carporter unntatt regelen om søknadsplikt til offentlige etater.

Ofte stilte spørsmål

✅Er det risikabelt å kjøpe carport på nett?

Vi har snakket med flere som har kjøpt carport på nett. De fleste har veldig gode erfaringer. Noen føler at det kan være litt tryggere å snakke med nettbutikken på forhånd.

Det er i hvert fall greit å sjekke artikler som dette for å sikre at man gjør et godt kjøp.

✅Må man søke til kommunen før man bygger carport?

De fleste carporter er unntatt søknadsplikten til kommunen. Dog kan dette være greit å dobbeltsjekke.

Om naboen din skulle klage på ditt nye overbygg, så kan det ende opp med å bli en tvist. Vi i Bilduden anbefaler alltid å ha en god samtale med naboene før man bestemmer seg for å bygge garasje eller carport.

✅Hvor store størrelser anbefales?

Størrelsen bør reguleres av hvilke kjøretøy du har – samt størrelsen på disse. Normal størrelse for de modellene som selges i Norge ligger på mellom 3 x 6 meter og 4 x 8 meter.

Har du selv satt opp carport utenfor hus eller hytte? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar