Ekspertanbefaling: Bytte og kjøpe luftfilter til bil

Det er mange ting bileiere selv kan gjøre for å fikse bilen sin. Skifte av luftfilter er en av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre for å holde bilen din i god stand.

I tillegg er det veldig billig.

I denne artikkelen skal jeg gå gjennom hvorfor du bør skifte luftfilter. Jeg skal også fortelle deg hvordan du gjør det. Til slutt skal jeg anbefale noen luftfiltre som både er gode og billige.

Mer enn det trenger du ikke. 🙂

Fem fordeler med å bytte luftfilter på bilen

Du trodde kanskje bare at man vil puste renere luft inne i bilen? Feil. Det er mange fordeler med å bytte luftfilter.

1. Du bruker mindre bensin

Noen studier har vist at det å bytte luftfilter er med på å redusere drivstofforbruket med hele 14 %.

I tillegg kan man få en økning på mellom 6 % og 11 % når det kommer til akselerering. Så hvis du har en bil du ønsker å kjøre litt fort med, så vet du hva du skal gjøre. 🙂

2. Mindre utslipp

Skitne luftfiltre vil redusere luften som gis til motoren. Man struper altså motorens tilgang til luft, noe som gjør at motoren må bruke mer bensin på å holde seg i gang.

3. Det er en veldig enkel operasjon

Dette er nok en av de aller enkleste reparasjonene du kan gjøre selv. Jeg vil gå så langt som å si at det finnes knapt en bileier i Norge som ikke klarer å bytte eget luftfilter.

Her har Bildeler.no laget en video som viser hvordan du skal gjøre det:

Og før du spør i kommentarfeltet: joda. Det er en prosess som er veldig enkel å gjøre på nær sagt alle biler. Du er nødt til å finne frem til luftfilterhuset, åpne dekselet, ta ut det gamle, sette inn det nye – og vipps. Så er du ferdig.

4. Motoren varer lengre

Det er mange deler av motoren som kan få langvarig skade hvis du ikke har et rent luftfilter.

Man bør alltid gjøre sitt ytterste for å forlenge bilmotorens levetid. Hvis du skal bytte hele motoren, så koster det deg veldig mye penger. 🙂

5. Lett å måle

Hver gang bilen din har kjørt mellom 20,000 og 25,000 kilometer, så vil jeg anbefale å bytte. Det er også lett å se hvilken effekt du har fått av det nye luftfilteret – spesielt hvis du kjører samme vei til jobb hver dag.

Hvor bør man kjøpe luftfilter?

Jeg anbefaler å kjøpe fra nettbutikker som:

 • Har et veldig godt utvalg og
 • Hvor man kan plotte inn bilnummeret og finne ut hvilke produkter som passer til din bil og
 • Har rimelige priser og hurtig frakt.

Derfor er to nettbutikker som er helt overlegne på salg av luftfiltre i Norge:

Dette er de to jeg har mest erfaring med. Men det er klart at du også kan sjekke andre. Jeg har skrevet en oversikt over de nettbutikkene som selger bildeler på nett – som du kan lese ved å klikke her.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Konklusjon og oppsummering

Det er ingen tvil om at luftfilteret ditt kan gi bilen din store problemer. Og når det knapt koster 200 kroner å kjøpe nytt, så er det veldig dumt å ikke gjøre den investeringen.

Jeg vil tro at du kommer til å spare inn disse kronene i løpet av de to første gangene du fyller bensin.

Det er heller ingen vanskelig prosess å skifte filteret. Se på Youtube-videoen jeg la ved i artikkelen. Den skal være veldig veiledende for nær sagt alle typer biler. Alt du trenger å gjøre er å finne riktig sted, åpne boksen, ta ut det gamle og sette inn det nye.

Så enkelt er det.

Hvis du har spørsmål eller kommentarer, så er det alltid mulig å diskutere i kommentarfeltet under artikkelen.

2 kommentarer om “Ekspertanbefaling: Bytte og kjøpe luftfilter til bil”

 1. Det tar kanskje en 15 minutter å bytte luftfilter første gang man gjør det. Kan være litt vanskelig å vite hvor de forskjellige tingene er når man åpner panseret på bilen.

  Men etter det, så er det veldig lett. Bare å komme i gang hvis man ikke har gjort det før 😀

  Svar
 2. Luftfilteret bør byttes i hvert fall èn gang i året. Og som Kristian også nevner i en kommentar her: det er det letteste man kan gjøre når man har bil. Mange får panikk og noia når de bare hører ordet «bilreprasjon», men det er det ingen grunn til 😛

  Bytte luftfilter = ENKELT!

  Svar

Legg igjen en kommentar