Brannslukker til bil: Test av brannslukkere

Alle bryr seg om trafikksikkerhet og vet hvor viktig det er. Allikevel er det mange som sliter med å forstå at trafikkulykker og farlige situasjoner ikke kun skjer når det er andre trafikanter involvert. Tekniske og elektroniske feil på kjøretøyet kan lede til farlige branner.

Og de brannene kan fort få et dødelig utfall.

Selv om det ikke er mange som tenker på slike skrekkscenarioer, så kan du spørre deg selv: vil du være beredt om bilen din står i full fyr og flamme?

Hvis svaret på spørsmål er nei, så er det på tide å skaffe seg et godt brannslukkningsapparat i bilen. Dette vil hjelpe deg med å kontrollere flammene og få unna den verste brannen før brannmannskapet har tid til å komme ulykkesstedet.

Husk at dette kan både redde ditt eget, men også dine passasjerers liv.

Anbefalt brannslukkningsapparat til bil:

Jeg gjorde en del research på utenlandske nettsider, hørte med en del kollegaer på jobben og kjøpte også inn dette brannslukkingsapparatet til eget bruk.

Og det er det absolutt beste å få tak i på det norske markedet:

Universal brannslukker

 • 1 kilo
 • Pulverapparat
 • Passer til bil og båt
 • EU-godkjent
 • Lett å feste til bilens interiør
 • Koster rundt 285,-

PS! Jeg har brukt Skruvat.no mange ganger til kjøp av forskjellige bildeler. De er veldig gode, har rask frakt og sender ut varene nesten med en gang man bestiller dem.

Anbefales! 🙂

Sikkerhet og rutiner

Nå som du vet hvilket brannslukkingsapparat du bør kjøpe, la oss gå litt videre i se hvorfor det kan lønne seg å ha et i bilen. Vi skal også se litt på sikkerhet og rutiner.

Hvem bør ha et brannapparat i bilen?

Alle bileiere bør ha et brannslukningsapparat i bilen.

Hvorfor? Fordi en brann kan starte i løpet av et milisekund og spre seg veldig raskt. Det er alltid bra å være på den sikre siden.

Når du har et brannslukningsapparat i bilen vil du ha mulighet til å dempe skadene og/eller slukke brannen helt før brannvesenet er på plass. Det kjøper deg tid – og det vil også potensielt redde liv.

Her gjelder det ikke bare med en egoistisk tankegang. Deg og dine passasjerer vil naturligvis dra nytte av et raskt slukningsarbeid. Men det samme gjelder andre trafikanter/bilister som står i fare for å få sine biler antent. Og hvis du kommer til et trafikkuhell med noen brennende biler, så kan du også bli dagens store helt! 🙂

Er det trygt å ha et brannslukningsapparat i bilen?

Det går mange rykter på internett om at det er farlig å ha et slikt apparat i bilen. Det vanligste rykte går på at et brannslukningsapparat kan sprenge i høye temperaturer.

Dette er rett og slett ikke sant. Et rykte som lett kan tilbakevises.

Brannslukningsapparat har blitt utviklet spesielt for å takle ekstremvarme. Uavhengig av hvor du bor i Norge, så er det 100 % trygt å ha et slikt i bilen uten å tenke på at det kan sprenge.

Video: Brannslukningsapparat sprenger i varmen

Jeg liker egentlig ikke å bruke Mythbusters som sikker kilde. Men her er beviset: det tar opp til 9 minutter i brennende varme for at et brannslukningsapparat skal begynne å brenne:

…og tro meg: så varmt får du det neppe i bilen din. Selv ikke i de verste bilbrannene.

Kan ikke et brannslukningsapparat begynne å lekke?

Jo, det er en mulighet. Det er også den eneste faren ved å ha det i bilen.

Men hvis du sikrer det godt, så er det ingen fare for at det blir kastet rundt fra side til side. Det er derfor veldig viktig at du har ordentlige rutiner på hvor apparatet ligger i bilen slik at det ikke får skader og begynner å lekke.

Sammendrag

Da jeg begynte å skrive denne artikkelen, så hadde jeg to mål for øyet:

 • Å få deg til å skjønne hvor viktig det er med brannslukningsapparat i bil
 • Vise deg hvilket apparat du bør kjøpe

Jeg kan ikke svare på om jeg har overbevist deg om mål nummer #1. Men jeg kan i hvert fall si at jeg gjentatte ganger har vist at Universal Brannslukningsapparat hos Skruvat.no er det aller beste alternativet der ute. Det gjelder både for deg som har bil og båt. 🙂

Relevante artikler

Hvis du er opptatt av bil og sikkerhet, så finnes det andre innlegg på Bilduden.no som kan friste:


11 kommentarer om “Brannslukker til bil: Test av brannslukkere”

 1. Jeg er enig i at et brannslukkningsapparat er lurt å ha i bilen. Spesielt i Norge. Her er det kun kjapp utrykning av politi og brannvesen i de største byene. Det er litt sært.

  Men det er vel ikke sånn at det er PÅBUDT å ha et brannslukkingsapparat i bilen? Men bare anbefalt?

  Svar
  • Hei Kåre, det er ikke påbudt å ha brannslukkingsapparat i bilen i Norge.

   Men det er sterkt anbefalt. 🙂

   Svar
 2. dette er underkommunisert. Jeg har jobbet i brannvesenet i 10 år. Antall bilbranner jeg ser er helt fryktelig.

  Riktignok er det mange av dem som har blitt påtent når de står i ro. Men det er allikevel ikke noen SJANSE for bileier å få slukket brannen med mindre de har et brannslukkingsapparat liggende. Det koster heller ingenting. En knapp investering på 500 kroner er jo syltynt i forhold til hva du får.

  Folk kjøper takboks til 10,000 kroner, men er ikke villig til å kjøpe et brannslukkingsapparat til 500. SKJERP DERE

  Svar
  • Hei Sam (selv om jeg tviler på at det er ditt ekte navn). 😉

   Takk for at du kommer inn og skriver litt om viktigheten av å ha et brannslukkingsapparat i bilen. Jeg er helt enig med deg. Har også vært vitne til en del bilbranner, samt vært i snakk med mange som har fått bilen sin påtent av ulike årsaker. Hvis de bare hadde hatt et brannslukkingsapparat tilgjengelig, så ville sannsynligheten for å slukke brannen vært 100 ganger større.

   Svar
 3. Har vonde minner til brannslukkingsapparat etter å ha fått et over meg da vi var unge og dumme. men han fyren som sprayet det over meg ble heldigvis straffet av rektor 😉

  Skal kjøpe et til bilen. Er enig i argumentene i artikkelen. VIlle vært dumt å stå i en tunnel-brann og ikke ha mulighet til å slukke de brannene som kom som følge av en kjedekollisjon

  Svar
 4. skremmende hvor fort en brann kan starte i bil. vet du om dette brannslukkingsapparatet også kan fungere i båt?

  man er jo ENDA verre ute hvis man er i en båt midt utpå havet som brenner, jamfør scandinavian star

  Svar
  • Hei Jette. Ja, dette brannslukkingsapparatet skal også fint fungere til båt.

   Enkel å montere på nær sagt alle flater.

   Svar
 5. Hæ? Visste ikke engang at det fantes brannslukkere til bil.

  Er dette noe som er normalt å ha i Norge eller er det noe som er «Nytt»?

  Svar
  • Hei Jonas. Det er mange som ikke vet at det finnes. Du er ikke alene.

   Det er kanskje mer normalt å ha brannslukker i bil nå sammenlignet med 10 år siden. Jeg har også registrert at flere bilforhandlere også tilbyr brannslukker som «ekstrautstyr». I tillegg er media ganske ivrige på å melde fra om at det er en del bilbranner rundt omkring i Norge.

   Med andre ord = fokuset på brannslukking i bil er nok større. Men behovet er uendret (om ikke forstørret…).

   Svar
 6. Det finnes mange eksempler på at brannslukkere har reddet liv i bilbranner. Jeg jobber med en tidligere brannmann som nærmest er forferdet over at ikke flere nordmenn har brannslukkingsapparat i bilen sin.

  Ta ordet fra meg!

  Jeg bestilte nettopp et , og kan si med hånden på hjertet at det alltid skal være lett tilgjengelig i bilen min. Så enkelt er det.

  Svar
 7. Jeg hadde nylig EU kontroll på min camper og fikk mangel på at kontrolldato var eldre enn12 måneder. Hvor går man for å få slik kontroll ?

  Svar

Legg igjen en kommentar