Billig elbil – Topp 10 elbiler som gir mest valuta for pengene

Etter å ha sett hvor mye trafikk artikkelen om kinesiske elbiler fikk, så forsto vi at nordmenn er prisbevisste når de velger bil.

Og kanskje spesielt prisbevisste når de velger elektriske biler.

I og med at de beste elektriske modellene er dyrere en diesel- og bensinbiler, så er det mange nordmenn som ser etter billige elbiler. Forståelig nok. Jeg har selv vært i samme situasjon som du er nå – og har skaffet meg en billig elbil som jeg er veldig fornøyd med.

Forut for kjøpet mitt gjorde jeg veldig mange og grundige undersøkelser. Og det er resultatet av disse undersøkelsene jeg skal presentere for deg nå.

Her får du topp 10 billige elektriske biler som selges på det norske markedet akkurat nå. Det er verdt å nevne at vurderingene gjøres etter hva vi ekspertene i Bilduden mener gir best valuta for pengene. Derfor er det ikke nødvendigvis slik at den billigste el-bilen ligger på førsteplass.

PS! Listen oppdateres hver måned! 🙂

billig elbil

1. Fiat 500 – med en pris på 215,000 kroner

fiat 500 elbil

Når vi ser lignende artikler hos andre bilmagasiner, så ender Fiat 500 veldig ofte øverst.

Denne bilen har en rekkevidde på 180 kilometer, noe som kan virkel itt lite. Grunnen er at batteripakken ligger på 24 kWt brutto. Med andre ord: bilen har ikke et altfor sterkt batteri.

Men dersom du legger 40,000 kroner ekstra i potten, så får du 42 kWt batteri. Dette vil gi deg nesten dobbel styrke på batteripakken – og utvide rekkevidden til 320 kilometer.

Etter vår mening vil Fiat 500 være den beste billig-elbilen på det norske markedet. Her får du en pakke av komfort, design og med mulighet til å oppgradere batteriet ditt. Det skal også nevnes at Fiat 500 UTELUKKENDE selges som el-bil. Denne søte bilen kan du ikke få i verken diesel/bensin- eller hybrid-variant.

Verdt pengene fordi:

  • God bagasjeplass. Hvis du slår ned baksetene, så får du hele 550 liters bagasjeplass. Så stor bagasjeplass er veldig likt gjennomsnittet til en ordentlig stor personbil.

  • Flotte designdetaljer. Selve bilen er lekker å se på. Bak- og frontlyktene er mørktonet. I tillegg er interiøret veldig rått – og en italiensk bil verdig!

  • OK motorkraft. Motoren til Fiat 500 ligger på 118 hester. Dermed kan bilen komme opp i 50 kilometer i timen på knappe tre sekunder. Dette er en motorkraft du sjelden ser hos en billig elbil til under 250,000 norske kroner.

Youtube-video



2. Nissan Leaf – Kostnad på 210,000 kroner

nissan leaf
Foto: Kārlis Dambrāns from Latvia, WikiMedia Commons, 2.0 copyright.

Nissan Leaf er en veldig familievennlig elbil.

Femseter-modellen har utrolig god bagasjeplass, og egner seg derfor veldig godt som familiebil. De aller fleste andre elbilene vi anbefaler på denne listen er veldig små. Om du har en stor familie, så kan du fint gå for Nissan Leaf.

Leaf sin hovedkonkurrent heter E-Golf og selges av Volkswagen. E-golfen ligger rundt 320,000 kroner. Det vil si at du kan spare 110,000 kroner på å gå for Nissan.

Med 150 hestekrefter og et dreiemoment på 320 Nm, så står det heller ikke på manglende motorkraft. Bilen går fra 0 til 100 kilometer i timen på 7,9 sekunder. Akselerasjonen er absolutt godkjent.

Bagasjerommet ligger på hele 435 liter (uten at du må slå ned setene).

Rekkevidden ligger mellom 270 og 378 killometer, avhengig av hvilket batteri du kjøper.

Verdt pengene fordi:

  • Familievennlig. Vi har helt sikkert allerede skrevet tre ganger at Nissan Leaf passer for større familier. Men dette må gjentas da det er hovedargumentet for å skaffe bilen.
  • Lav pris i forhold til konkurrentene. Du finner neppe en like stor elbil på det norske markedet til en så lav pris.
  • Litt lang ladetid. Nissan oppgir selv at det å lade Leaf vil ta rundt 60 minutter. Om du går for det litt mindre batteriet, så kan du potensielt sett redusere ladetiden med 25-30 %.

Youtube-video



3. Mini Cooper SE

mini cooper SE elbil
Foto: WikMedia Commons, author: Alexander Migl

Hvis dette var en liste over de mest sjarmerende elbilene, så ville Mini Cooper SE vunnet.

Denne bilen har jeg selv hatt gleden av å kjøre ved flere anledninger. Og det er ingen tvil om at Mini Cooper har utviklet en god elbil. Samtidig ligger prisen opp mot 300,000 kroner, noe som trekker ned.

Ser du på de tekniske spesifikasjonene, så er dommen klar:

«Mini Cooper SE er ikke verdt pengene!»

…men ser du på interiør, design og kjøreglede, så vil dommen være:

«Mini Cooper SE er definitivt verdt pengene! Jeg kjøper’n!»

Når du punger ut 286,000 kroner vil du få en del ekstrautstyr på kjøpet. Dette inkluderer et høyfunksjonelt ryggekamera.

Problemet er batteriet. Rekkevidden ligger på 234 kilometer, noe som absolutt er i laveste laget. Selv Fiat 500, som er like liten som Mini Cooper SE, har en betydelig lengre rekkevidde.

Verdt pengene fordi:

  • Elbilen fra Mini Cooper har et flott og moderne design. De gule detaljene, den stilige fronten og de gjenkjenbare lyktene. Alt Mini Cooper gjør med design er 10/10!

  • God kjøreglede. Motor.no omtalte Mini Cooper SE elbil som «en drøm å kjøre». Til å være en forholdsvis billig elbil, så er vi enige. Bilduden har selv ved flere anledninger kjørt Mini Cooper SE!

  • Liten og kompakt. Sliter du med lukeparkeringer? Bor du i Oslo, Bergen eller Trondheim? Denne 3 meter og 85 centimeter lange bilen vil potensielt være redningen for deg.

Youtube-video



4. Smart EQ Fortwo – Pris på 169,000,-

Smart EQ Fortwo elektrisk bil
Foto: WikiMedia Commons 2.0, author: Vauxford

Smart er neppe den bilprodusenten som står øverst på folks ønskeliste.

Men det er fortsatt verdt å nevne Fortwo når vi snakker om billige elbiler. For her får du altså en bil til under 200,000 kroner.

Fortwo har to seter. Smart-modellen er derfor det motsatte av en familiebil. I tillegg vil bilen være utstyrt med et veldig lite batteri. Rekkevidden på 133 kilometer er ikke akkurat noe å skryte av.

Vi anser Smart EQ Fortwo som en grei bil å ha i byen. Om du liker å farte rundt fra Frogner til Grünerløkka i en bitteliten bil, så kan du vurdere Smart-bilen.

Bilduden merker seg også at mange bilmagasiner omtaler Smart WQ som en «city car». Med andre ord: dette er nok en bil som ikke alltid passer seg i Norge.

Verdt pengene fordi:

  • Kjapp lading. Smart WQ kan lades på få minutter. Om du er i batteriknipe, så tar det ikke mange minuttene å gå fra «tom» til «fulladet».

  • Flott bil å ha i byen. Dette er nok den aller letteste bilen å parkere med i byen. Her får du en bil som virkelig passer inn i byer som Oslo, Trondheim og Bergen!

  • Akselererer kjapt. Du skulle kanskje ikke tro det, men Smart EQ Fortwo har en ganske solid motor.

Youtube-video



5. MG ZS EV – Familie-elbil til 239,000 kroner

MG ZS kinesisk elbil
Foto: WikiMedia Commons 2.0, author: Vauxford

MG ZS EV ligner en helt vanlig familiebil. Utseendemessig forteller bilen en historie om at den er robust, solid og tåler norske vinterforhold.

Bilen er utviklet av en kinesisk produsent, noe som umiddelbart trekker ned for oss i Bilduden. I og med at vi kjenner godt til Kinas Kommunistparti og deres herjinger, så prøver vi alltid å unngå å kjøpe elektronikk og biler fra Kina.

Men MG ZS EV er fortsatt en billig elbil som er verdt å ta med på listen. Rekkevidden på 263 kilometer sikrer at du slipper å lade i tide og utide. Prisen på 239,000 kroner er mer enn akseptabel. Og de fem setene er faktisk overraskende gode å sitte i.

PS! Skulle du ønske å prøve ut en annen kinesisk elbil (til betydelig høyere pris), så kan du ta en titt på vår prøvekjøring og test av Hongqi E-HS9.

Verdt pengene fordi:

  • Fin rekkevidde. Rekkevidden på 263 killometer er respektabel. Det er verdt å merke seg at du bør trekke fra 20-25 % i rekkevidde når det kommer til den norske høsten og vinteren. Kaldt vær vil redusere batterikapasiteten betraktelig.

  • Stor plass. MG ZS EV er utviklet ene og alene for at markedet skal få en billig elbil som også er familievennlig. Her får du en bil med fem gode og behagelige seter. Dette er virkelig en elbil som barna kan «vokse opp i».

  • …kinesisk teknologi. Men vi ville fortsatt IKKE investert i MG ZS EV rett og slett fordi produsenten er kinesisk. For all del: hold deg til japanske, amerikanske eller europeiske produsenter når du kjøper elbil.

Youtube-video



6. Mitsubishi i-MiEV – Kostnad på 165,000 kroner

LFoto: Wikimedia commons, free license. Link.

Du har kanskje sett denne lille japanske bilen kjøre rundt på norske veier?

i-MiEV er faktisk en av de første billig-elbilene som kom til Norge. Denne bilen har blitt solgt i Norge helt siden 2011 – og er fortsatt ganske populær. Her får du en fireseter med OK kjøreglede.

Det er lett å tro at «billig betyr dårlig». Men slik er det ikke nødvendigvis. Mitsubishi i-MiEV er ikke dårlig å kjøre. Styringen er lett å håndtere, bremsene er gode og generelt får du en fin kjøreglede med denne modellen.

Dog er dette en av de tregeste elbilene på markedet. Så i-MiEV vil neppe få deg til å konkurrere med Petter Solberg! 🙂

PS! Det var en i Bilduden-teamet som mente at i-Miev ser ut som en, sitat, «overdrevet stor datamus». Vi forstår godt hva han mener, haha.

Verdt pengene fordi:

  • God å kjøre – og enbillig elbil med plass til fire personer. Det er ganske godt gjort å få fire seter inn i den lille bilen. Men til tross for at plassen kan virke litt kompakt for oss som er høyere enn 1,90, så er kjøregleden god. Tommel opp!

  • Et konsept som har vist seg å fungere. Når en elbil har blitt solgt i Norge i mer enn 10 år, så betyr det at noe fungerer. Mitsubishi har klart å få en billig-elbil på markedet som virkelig gjør jobben.

  • Prisen. Finner du andre elbiler i Norge til under 170,000 kroner? Ikke det? Du har rett. Dette er nok den billigste elbilen på det norske markedet for tiden.

Youtube-video



7. Renault Zoe ZE50 110R – Pris på ny bil: 249,900,-

Renault Zoe R110
Foto: Wikimedia Commons, Author:
© M 93

Renault Zoe er en av de klassiske billig-elbilene i Norge.

Veldig mange som tidligere kjørte Renault diesel/bensin-bil har gått over til Zoe. Mye på grunn av rekkevidden.

I Zoe får du en komfortabel elbil som kan gå hele 395 kilometer uten lading. Det er fryktelig sterkt. Så vidt vi vet, så er det ingen elbiler i Norge under 250,000 kroner i nypris som har like lang rekkevidde.

Det viktigste med Zoe er at bilen kan kjøpes med to ulike motorer:

  • R110/110R.
  • R135.

135 er en betydelig sterkere motor. Kjøper du den større batterimodellen, så vil også prisen økes med rundt 40,000 – 50,000 kroner.

Verdt pengene fordi:

  • Veldig mange fornøyde norske brukere. Selv har jeg en bekjent som har kjørt Renault i 20 år. Han ville ALDRI byttet bort sin Zoe elektrisk bil for noe annet. Og det er veldig mange nordmenn som føer det samme.

  • God batterikapasitet. Antall kilowatt-timer ligger på 52, noe som er veldig høyt for en så liten bil.

  • Ladeport i front. Hvor ladeporten skal plasseres på en elbil, er et tema folk aldri helt ser ut til å bli enige om. Men jeg foretrekker personlig når ladeporten er plassert i fronten på bilen. Og Renault Zoe er nettopp en slik «front»-bil.

Youtube-video



8. Mazda MX30 – Nypris på 249,000 kroner

Foto: Wikimedia commons, author: Vauxford

Mazda MX30 er en ganske kontroversiell bil. Noen elsker den – og andre hater den.

La oss begynne med det positive.

For en bil av denne størrelsen, så er 250,000 kroner ganske lite. Kjøper du en lignende diesel- eller bensin-bil, så vil du ofte måtte betale litt over 300,000 kroner.

Videre er topphastigheten på 140 kilometer i timen ganske god.

MX30 har også en god del ekstrautstyr. Bilen leveres nemlig både med ryggekamera og parkeringssensor. Dette er en bil som for alvor gir deg «full pakke».

Deretter kan vi gå over til hvorfor folk IKKE velger Mazda MX30 når de skal kjøpe billig elbil.

Rekkevidden på 200 kilometer er nærmest uakseptabel. Denne rekkevidden ser man primært på typiske små «by-biler». Utseendet til MX30 indikerer jo at dette er en ren familiebil som du kan ta til hytta på fjellet.

Den gang ei. Med mindre du har lyst til å stoppe TO ganger å lade mellom Oslo og Bergen, så kjøper du en annen billig elbil. Mazda MX30 er populær – men ikke på grunn av batterikapasiteten.

Verdt pengene fordi:

  • God plass. I MX30 får du så definitivt plass til hele familien. Bagasjerommet på 341 liter er naturligvis med på å trekke opp.

  • Solid utseende. Vi liker designet – og det vet vi også at mange andre familiefedre gjør.

  • God topphastighet. Denne elbilen kan du få helt opp i 140 kilometer i timen. Nå er det ikke lov å kjøre så fort i Norge – men du kan kanskje ta med deg MX30 for å cruise nedover Autobahn i Tyskland…? 🙂

Youtube-video



9. Smart ForFour – Med en pris på 179,900

smart forfour

Falt du pladask for Smart EQ Fortwo, men ønsker deg større plass?

ForFour («for fire») er naturligvis en større versjon. Denne elbilen har fire seter. Og prisen er heller ikke så verst.

Fortsatt skal du vite at alle Smart-bilene er typiske bybiler. Dette er egentlig en trend-bil som har lav rekkevidde. I tillegg lader den ganske sakte.

Smart ForFour er en outsider på vår liste. Her får du absolutt ikke den beste, men (nesten) den billigste elbilen som selges i Norge per dags dato.

Kanskje….verdt pengene fordi:

  • Lav rekkevidde. Rekkevidden på 155 kilometer er ikke aller verst, men det holder til å kjøre rundt i norske byer. Bør lades jevnlig.

  • Treg lading. Og apropos lading – det går sakteeeeeeeeeee. Jeg har personlig vært i en situasjon hvor vi trengte å lade opp en Smart-bil raskt. Det er nærmest en umulig oppgave.

  • Elbilen er utstyrt med fire seter. Men la oss være litt positive. Det er fint å se at Smart har laget en elbil med fire seter. Vi trodde aldri at det skulle skje – men så introdusert de ForFour på markedet. Tommel opp, Smart! 🙂

Youtube-video



10. Citröen ë-C4 – Pris: 285,000 kroner

Foto: WikiMedia Commons, author:
Alexander Migl

Hadde ikke Citröen kostet opp mot 300,000 kroner, så ville den fått en høyere plassering på listen.

E-C4 er veldig bra. Her får du en rekkevidde på 350 kilometer, noe som må sies å være respektabelt. Det er vel bare Tesla, Hongqi og et par andre produsenter som kan skilte med større rekkevidde.

Ekstrautstyret er allerede på plass når du kjøper bilen. Dette gjelder ryggekamera, kollisjonsputer samt nøkkelløs tilgang.

Vi må også nevne bagasjerommet. 380 liter er mer enn nok til å fylle opp bagasjerommet med bager til hele familien når du skal på sommerferie.

Prisen er dog litt for høy. Hadde Citröen E-C4 ligger på under 250,000 kroner, så ville den fått betegnelsen «billig elbil». Men når prisen kommer i nærheten av 300,000 kroner – nærmere bestemt 285k – så må vi gi litt trekk.

Verdt pengene fordi:

  • God kjøreglede. Alle Citröen-bilene har solide bremser, god akselerasjon samt et behagelig ratt å holde i.

  • Lades kjapt. Hva med en el-bil som lader på 1-2-3? Det får du nemlig i Citröen E-C4.

  • Familiebil. God plass til både passasjerer og last.

Youtube-video



billigste elbil i Norge

Ofte stilte spørsmål om billige elbiler

🔌 Hva er Norges billigste elbil?

I skrivende stund er Mitsubishi I-MiEV den billigste elbilen i Norge.

Prislappen ligger rundt 160,000 kroner på den japanske mikrobilen.

🔌 Hva vil elektriske biler vanligvis koste i Norge?

Du finner elbiler i alle prisklasser. Noen koster opp mot en halv million kroner (og over). Dette er typisk Tesla, Hongqi og andre luksusmerker.

I andre enden av skalaen kan du finner billige elektriske småbiler med to seter. Kjøper du disse bilene rett fra produsent, så koster de rundt 150,000 kroner. Om du skulle kjøpe de brukt, så kan du fint få en velfungerende (og liten) elbil til rundt 50,000 kroner.

🔌 Hva er det som gjør at noen elbiler er dyrere enn andre?

En rekke faktorer spiller inn når det kommer til hvordan produsentene priser bilene sine. Lagringsplass, komfort og ekstrautstyr spiller en stor rolle.

Men når det kommer til elbiler, så er det nok rekkevidden og batterikapasiteten som har mest å si. En kraftig motor kombinert med et kraftig batteri vil nærmest ALLTID gi en høy pris.

Biler som har rekkevidde på oppmot 400 kilometer vil veldig sjelden koste mindre enn 260,000-300,000 norske kroner.

4 kommentarer om “Billig elbil – Topp 10 elbiler som gir mest valuta for pengene”

  1. Veldig bra liste. Kona og jeg har snust på en Smart-bil. Vi er bare redd for at vi skal bli invitert på noe familiegreier i Fredrikstad og ikke kan dra.

    Bilen er jo nærmere en utvidet form for sykkel enn en bil. Men jeg anslår vel egentlig at det er hele poenget?

    Svar
    • En «utvidet form for sykkel» er et begrep jeg aldri har hørt om en bil! 😀

      Ja, Smart er på listen av èn enkelt grunn. Dette er en trend-bil for folk som bare ønsker å bevege seg rundt i egen by. Selv med meg som har bosted i Oslo og familie på Stabekk i Bærum, så er rekkevidden til Smart litt liten.

      Svar
  2. Aldri kjøp kinesiske produkter. Ei heller biler.

    Fetteren min kjøpte Hongqi på grunn av hele «styret». Mange trodde jo at denne bilen kom til å ta over for Tesla. Helt siden samme dag han kjøpte den, så har han hatt feil. Bremser som ikke funker, et dashbord som blinker i hytt og gevær samt en kundeservice som er ikke-eksisterende. Hongqi = søppel.

    Kinesiske elbiler = søppel.

    Svar
    • Her er du inne på noe veldig essensielt.

      Kinesiske produkter, inkludert biler, handler om å «redde ansikt». De ser kanskje flotte ut på utsiden. Men når du først går i gang med å bruke dem, så blir de fort ødelagt. Hongqi E-HS9 er en brukbar bil, men ikke noe mer enn det. Hongqi er definitivt ikke verdt prisen den er satt til.

      Svar

Legg igjen en kommentar