Advarsel: 5 ting som skjer med bilen når den står utendørs om vinteren

På noen måter kan du si at biler er ganske like oss mennesker.

For det første er det sånn at biler trenger å bevege på seg for å fungere optimalt. Det samme gjelder for oss mennesker – trening gir oss energi. Inaktivitet over lengre perioder vil være dårlig for både bilen og mennesket.

Derfor har vi skrevet en artikkel som skisserer hva som kan skje hvis bilen din står ubrukt i garasjen, på gaten eller i oppkjørselen når det er mange minusgrader ute. Ikke bare skal jeg, som bilmekaniker på 20ende året, fortelle deg hva som kan skje med bilen din. Jeg vil også gi deg noen råd til hva du kan gjøre for å sikre at bilen kan komme seg gjennom vinteren på en trygg måte.

#1: Batteriets levetid

Batteriet er den komponenten på bilen som sliter mest når det blir kaldt. Kalde temperaturer og lange tider uten kjøring vil tære på batteriets levetid.

Det er kanskje underkommunisert i media, men det å ha en batterilader tilgjengelig er faktisk veldig smart. NRK har satt “Skaff en batterilader” som det viktigste punktet til å få bilen til å klare seg gjennom vinteren i denne artikkelen.

Jeg må si at jeg er helt enig med NRK i den bedømmelsen.

Hvis du ikke har tenkt til å bruke bilen i det hele tatt under vinteren, så ville jeg allikevel satt nøkkelen i tenningen og skrudd på bilen hver eneste uke. Det vil være veldig kjipt å skulle ta seg en lengre kjøretur i mars måned – og finne ut av at bilen er helt død.

#2: Dyr og smågnagere i bilen

Ja, du leste riktig. Norske biler er fulle av deilige ting som gnagere elsker å spise. I den norske faunaen finnes det haugevis med dyr som gjerne ønsker å søke til en forholdsvis varm bil.

Mus, rotter og ekorn tiltrekkes gjerne av matrester som du har hatt liggende i bilen siden i fjor sommer. De er også verdensmestere på å finne små innganger til bilen din.

Den beste måten å unngå dyr i bilen på er åpenbart å sjekke til bilen og kjøre ofte. Men det går også i stor grad på hygiene. Prøv å fjern alt av gamle drikkeflasker, pommes frites-rester og annet snacks som du skulle ha liggende fremme ved dashbordet. Det er fint å ta en ordentlig høst-vask før kulda slår inn i Norge.

Mange vil prøve å motvirke gnagere og andre dyr i bilen rett og slett fordi det er ekkelt. Men du skal også huske på at disse dyrene kan være med på å spre smitte og sykdom hvis de får tilhold i bilen din. Det skal du for alvor unngå.

Eksempel: fuglerede på bilens frontrute

En av de mest kjente eksemplene skjedde i Saudi-Arabia. Da kronprinsen en dag skulle kjøre bilen sin, så fant han ut at det lå et fuglerede i frontruten. Hvordan han taklet situasjonen kan du se i videoen under (clickbait, clickbait…):#3: Bremsene kan miste kraft

Det er flere av komponentene i bilen din som hele tiden blir utsatt for fuktighet. Denne fuktigheten og kulden fører til at enkelte delene begynner å få rust. Bilens bremser inneholder flere bildeler som står i fare for å ruste ved kulde.

Kjøring av bilen vil ha en selvrensende effekt på disse delene. Men når bilen står parkert over lengre perioder, så vil dette begynne å slite på enkelte av delene. Noen ganger fører dette til at du hører rare lyder når du bremser. Andre ganger kan det være mer “usynlige” feil som potensielt kan være farlige.

Moderne bil er riktignok utviklet spesielt for å si fra om eventuelle feil på bremsene. Men jeg vil fortsatt oppfordre deg til å ta med bilen på verksted i månedsskiftet mars/april. Det koster deg svært lite å få sjekket de vitale delene av bilen. 

Det å sørge for at bilens bremser blir betjent og vedlikeholdt på riktig måte kan bidra til å forlenge levetiden, og å kjøre en og annen kjøretur, selv om det bare er for å få litt frisk luft, kan bidra til å holde rustdannelse på bremse-komponentene i sjakk.

#4: Kvaliteten på dekkene + lufttrykket

Dekkene dine mister naturligvis luft over tid, og det er derfor viktig å sjekke og justere dekktrykket regelmessig. Dette er ikke nødvendigvis noe som er viktigere på vinterstid. Men det kan fint gjøres sammen med en vårsjekk av hele bilen.

Hvis bilen din har stått stille i en lengre periode, og spesielt om vinteren, er sjansen stor for at dekktrykket må justeres. Det å kjøre dekk som ikke har ordentlig lufttrykk resulterer i dårlig drivstofføkonomi, at det er vanskelig å styre bilen samt dekkslitasje. Alt dette koster deg både tid og penger å få fikset opp i.
Sørg for å sjekke og justere dekktrykket ofte, og spesielt før du kjører en bil som har stått stille over en lengre periode.

Vennligst merk at du IKKE kan kontrollere trykket i dekket ved å bare se på eller kjenne på dekket. Du må faktisk bruke en ordentlig trykkmåler for å få sjekket trykket.

#5: Fjæringen over dekkene

I likhet med dekkene dine er noen deler av bilens fjæring laget av gummi-komponenter som blir strukket og klemt når du kjører bilen. Dette er helt nødvendig aktivitet for å holde dem smidige og fleksible. Når disse gummi-delene holder seg stille i lengre perioder kan de bli stive og ufleksible.

Konklusjon og relaterte artikler

Hvis du er interessert i vedlikehold av bil, så har jeg også et par andre artikler jeg varmt vil anbefale:

Har du andre tips eller råd til hvordan man skal ta vare på bilen sin på vinterstid? Vi er selvfølgelig veldig interessert i å høre hvilke råd våre lesere kommer med.

Nettopp derfor har vi åpnet opp kommentarfeltet under artikkelen. Her står du fritt til å skrive akkurat det du ønsker.

Legg igjen en kommentar