Bil stopper under kjøring: Dette bør du gjøre

Det er et klassisk mareritt-scenario: du kjører til en lokal restaurant for å hente noe godt å spise…og så stopper bilen midt på veien!

Eventuelt prøver du å akselerere når trafikklyset blir grønt, men finner ut at bilen er helt død. Dette har faktisk skjedd meg, og det var utrolig pinlig.

Dette har forhåpentligvis aldri skjedd deg. Men jeg ønsker i hvert fall å skrive en artikkel om et “hva hvis”-scenario som kan utspille seg midt i trafikken. Da gjelder det å være godt forberedt!

Bil stopper under kjøring: Dette bør du gjøre

Først skal vi se på hvilke tiltak du bør gjøre raskt hvis bilen din er død. Det handler like mye om trafikksikkerhet som at du skal “åpne opp” for trafikken igjen.

Dette er virkelig ikke noe du bør ta lett på!

Videre skal jeg også nevne de mest sannsynlige årsakene til at bilen din stoppet. Det kan være nyttig informasjon når du kontakter et bilverksted for å få hjelp til å få fikset bilen din. Vi mekanikere er ofte veldig glade når en kunde har mye informasjon å dele.

Hvis bilen din har stoppet i trafikken: Tenk sikkerhet først!

Bil stopper under kjøring: Dette bør du gjøre

Når bilen “slukner”, så handler det ikke bare om at motoren ikke kjører. Det betyr også at vitale funksjoner som ratt- og bremsestøttene ikke fungerer lengre.

Det betyr at du fortsatt kan styre og bremse bilen, men med betydelig mindre kraft og presisjon enn du kan gjøre med en “påskrudd” bil. Med andre ord gjelder det å ta virkelig fatt i både rattet, men også trykke bremsen HARDT inn for å sikre at bilen stopper på et trygt sted.

1-2-3-guide til hva du skal gjøre

 • Hvis du har mulighet, så skal du styre bilen rolig ut til siden av veien slik at den ikke blokkerer trafikken.

 • Klarer du ikke å styre unna veien, så har du ikke noe annet valg enn å stoppe i veibanen. Skru på alt av nødlys. Sitt stille i bilen helt til du er 100 % sikker på at det ikke kommer noen biler bak deg. Når du har sjekket at det ikke kan oppstå farlige situasjoner, så bør du ta på deg refleksvesten og plassere varseltrekant rundt 50 meter bak bilen.*

 • Hvis du stopper på motorveien: IKKE FORLAT BILEN! Ring Falken eller annen assistanse for å sikre stedet så kjapt som mulig. Du skal IKKE risikere å få en semi-trailer i 100 km/t i fleisen på E6 mellom Oslo og Sandvika. Da sliter du nemlig.

*= Hvis du, mot formodning, ikke skulle ha både refleksvest og varseltrekant i bilen, så kan du skaffe det ved å trykke her. Det er en liste over all sikkerhetsverktøy du bør ha i bilen din til en hver tid.

Dødsulykker ved uforsiktighet

Det er kanskje litt morbid å dra opp gamle trafikkulykker. Men jeg har inntrykk av at det kan være effektivt som en preventiv metode. I 2013 var det to dødsulykker på under èn uke, kunne VG melde.

Grunnen var enkel: bilene hadde problemer, men sjåføren valgte å gå ut av bilen for å søke hjelp. Det var skjebnesvangert.

Ikke bli en del av statistikken.

Det viktigste tipset jeg kan gi deg er: hold deg inne i bilen til du vet at veibanen er 100 % trygg å ferdes på!!

“Jeg har kommet meg trygt ut av trafikkbildet – hva gjør jeg nå?”

Første steg er å prøve å re-starte bilen igjen. Og igjen. Og igjen.

Hvis de 10-15 første forsøkene ikke funker, så blir du uansett nødt til å ringe noen som kan assistere deg.

Hvis bilen skulle vise seg å starte igjen, så har du to alternativer:

 • 1) Kjør til nærmeste parkeringsplass og la bilen være igjen eller
 • 2) For deg som er litt mer vågal; ta risikoen for at bilen holder hele veien hjem.

Hvilket alternativ du velger avhenger i stor grad av hvor langt du er hjemmefra, hvor godt du kjenner bilen din, hvor mange parkeringsplasser det er i nærheten, m.m.

Tips: Google etter parkeringsplasser

Hvis du får motorstopp i et område du ikke kjenner så godt, så kan du ta Google til hjelp.

Åpne Google Maps eller Google.no i browseren på mobilen. Skriv inn «parkeringsplasser nær meg«.

Da vil et bilde som dette dukke opp – og det viser alle offentlige parkeringsplasser i nærheten hvor du trygt kan parkere bilen:

Bil stopper under kjøring: Dette bør du gjøre
Skjermbilde: Google.no, søk etter parkeringsplasser.

Hvilke grunner kan det være til at bilen min stoppet i trafikken?

Dette temaet kunne jeg skrevet en bok på 2000 sider om.

Men jeg vet at de som leser denne artikkelen ønsker seg å vite litt mer om de store linjene. Du vil derfor ikke måtte lese mer enn det som er strengt tatt nødvendig for å skaffe seg full oversikt over hva som har gått galt.

Helt grunnleggende kan vi si at det er tre ting som kan gå galt når en bil “er død”:

 • Mangel på bensin eller annet drivstoff
 • Mangel på luft
 • Mangel på “tenning”

La oss gå gjennom hver av de tre veldig kjapt.

Mangel på drivstoff

Har du problemer med drivstoffet, så stopper bilen å kjøre nærmest umiddelbart. Her er de vanligste drivstoff-relaterte grunnene til at bilen stopper plutselig:

 • Du har rett og slett ikke mer igjen på tanken. Dette kan skje den beste. Hvis du får motorstopp midt i trafikken, så lærer du helt sikkert til neste gang. 🙂

 • Bensinpumpen er død. I så fall bør det blinke noe fryktelig foran på dashbordet ditt?

 • Bensinfilteret er dårlig og blir tett. Bensinfilteret er helt nødvendig for at det kun er “ren” bensin som flyter til motoren. Hvis filteret ikke har blitt byttet på mange år med intensiv kjøring, så kan det hende at det har blitt tett. Da blokkerer det tilgangen til bensin for motoren – og motoren får rett og slett ikke drivstoffet den trenger for å fungere.

PS! Husk at også el-biler kan ha motortrøbbel som følge av lite “drivstoff”. Men i 99,999 % av tilfellene er det bare at du har glemt å lade i tide. De siste 0,00001 % av tilfellene går på at bilen går tom for strøm som følge av for mange minusgrader. 🙂

Mangel på luft

Hvis du har el-bil: skipp dette avsnittet. Det er ikke for deg.

Bensin- og dieselbiler har en motor som er avhengig av lufttrykk for å fungere. Mangel på luft fører til at motoren kveles – og den vil da ikke kunne fungere normalt.

Dette er de to mest normale grunnene til at mangel på luft forekommer i motoren:

 • Bensinfilteret er tett og slipper ikke luft gjennom til motoren. Eventuelt kan fugler eller andre dyr ha tilhold i luftrøret mellom tank og motor.

 • Noe som heter MAP- of MAF-sensorer er en viktig del av drivstoffsystemet. De kontrollerer hvor mye luft som skal inn og ut av motoren. Ved en feil på disse, så kan enten for mye eller for lite luft slippe inn – og motoren vil kveles.

Mangel på “tenning”

Hvis tenningssystemet ditt er ødelagt, så merker du det veldig kjapt. Da vil du ikke engang få bittelitt reaksjon i motoren når du vrir om nøkkelen.

Her kan det være såpass mye som er feil med både motor og det elektriske systemet at jeg ikke skal begynne å gå i detaljer.

Sammendrag og konklusjon

Det er veldig kjedelig at bilen stopper midt i trafikken. Som tidligere nevnt, så har jeg opplevd det. Og det gir en blandet følelse av skam og irritasjon.

Man er rett og slett i veien for andre trafikanter.

Det betyr allikevel ikke at man skal ofre livet sitt for å komme seg unna situasjonen. Jeg har også lenket til en sak som viser at det kan være livsfarlig å forlate bilen uten å sikre at annen trafikk er bremset eller stoppet.

Derfor er det viktig at du følger retningslinjene som har blitt gitt i denne artikkelen. Varsomhet er det aller viktigste du kan fokusere på hvis bilen din står stille på en trafikkert vei.

3 kommentarer om “Bil stopper under kjøring: Dette bør du gjøre”

 1. Godt du skriver at det å gå ut av bilen kan være fatalt. Dette er det mange som ikke har fått med seg.

  Husk at eventuelle kollisjoner på motorveien ikke er den andre førerens feil. Altså man kan ikke forvente at noen skal begynne å løpe ut på motorveien hvis bilen deres kræsjer. Sånn fungerer det ikke.

  Man må altså stå til ansvar for egne handlinger. Og hvis bilen din stopper, så er det aller tryggeste stedet å være nemlig….inne i bilen 😉

  Svar
 2. hei bilen min dør helt uten vidre har byttet multireima å dynamo men den dør enda ka kan feilen være det er en bmw320d e46 2000mod?

  Svar
  • Hei John Martin,

   det er dessverre veldig vanskelig å diagnostisere uten å ha kjennskap til mer om bilen eller ha mulighet til å se på den.

   Jeg vil anbefale deg å kontakte et lokalt bilverksted.

   Svar

Legg igjen en kommentar