Bil snødd inne? Dette gjør du for å løse problemet


I følge nettsiden Earthnworld.com ligger Norge på en trygg 11. plass over verdens kaldeste land.

Alle som eier en bil vet at dette har en direkte innvirkning på oss bileiere.

Vi må blant annet:

  • Passe på å skrape bilrutene for is og snø*
  • Skifte til vinterdekk hver bidige oktober
  • Lære oss å kjøre i kraftig regn-, sludd- og snøvær
  • og…ikke minst…lære oss hvordan vi får løs bilen når den er snødd inne.

Det er det siste punktet denne artikkelen skal handle om. Hvorvidt bilen din er snødd inne nå eller du bare ønsker å forberede deg på vinteren spiller ingen rolle. I denne artikkelen viser jeg deg hva du skal gjøre hvis bilen din er så nedsnødd at du ikke får kjørt den med det første.

*= Hvis du enda ikke har fått tak i en god isskrape, så har jeg også skrevet en artikkel om dette.

Mange tenker at “isskrape er isskrape”.

Det er feil.

Skaffer du deg en ordentlig skrape, så kan du ha den “livet ut”. Kjøper du en billig skrape, så blir den ødelagt i løpet av et par ukers tid.

Hva bør man gjøre når bilen står fast i snøen?

1. Grav snøen rundt dekkene. Dette vil gi bilen din plass til å bevege seg frem og tilbake. Dette gir deg også muligheten til å sjekke undersiden av bilen din for om det er noe snø som kan holde den oppe. Hvis du har masse snø UNDER bilen også (dette forekommer ofte ved ekstreme tilfeller), så må du også grave ut dette.

2. Når du har ryddet nok plass til at kjøretøyet kan bevege seg litt, kan du begynne å kjøre litt sakte frem og tilbake. Bruk første gir hvis du kjører manuell bil. Kjører du automatgir, så bør du være veldig forsiktig med å bruke gassen. Bruker du for mye gass eller revers, så kan du risikere at bilen bare graver seg dypere ned i snøen.

3. Kjør litt fremover og deretter bakover, og flytt deg tilbake i sporene du nettopp har laget. Denne gjentatte frem og tilbake bevegelsen er veldig nyttig for å få bilen til å rulle over snøveggen som ligger foran og bak hjulene dine.


4. Hvis denne type “gynging” ikke fungerer, er det nest beste alternativet å legge til trekkraft. Dette kan gjøres på en rekke måter. Her er de vanligste:

  • Legg sand, salt eller kattesand foran, bak og under hjulene. Det gir dekket noe å “bite” i. Derfor får du bedre feste.

  • Få en annen bil til å trekke deg ut.

5. Hvis ingenting av dette hjelper, så er du nødt til å ringe Falcken eller NAF. Dette er selskaper som har nok å gjøre på vinterstid i Norge. Hvis du er heldig, så er de i nærheten.

Hva bør man IKKE gjøre når bilen står fast i snøen?

Det kan være fristende å være litt kreativ. Allikevel finnes det ganske mange fallgruver man ikke bør falle i hvis man skal ha noe håp om å få løs bilen sin.

1. Ikke trykk gasspedalen i bånn. Dette vil bare grave deg enda lengre ned i snøen – og jobben med å få løs bilen vil bli enda større.

2. Ikke få panikk. Hvis du mister hodet og bli stresset, så blir situasjonen automatisk 10 ganger verre.

3. Det er ikke flaut å få bilen nedsnødd. Det skjer alle. Du skal derfor ha en ganske lav terskel for å tilkalle ekstern hjelp. Ikke bare sparer du kanskje tid – det er også greit å få en annen til å vurdere den situasjonen du er i.

4. Du bør ikke akselerere alt for fort når du først har fått løs bilen.
Du aner ikke hva som kan befinne seg under snøen rett foran bilen.

Ofte stilte spørsmål – FAQ

✅Er det farlig å kjøre med nedsnødd bil?

Absolutt!

En nedsnødd bil er farlig av mange årsaker. For det første kan snøen falle ned foran frontruten og hindre sikt til fører. Det er også en fare for at snøen faller av ved bråbrems og treffer andre trafikanter.

TV2 kunne melde at politiet ikke var særlig imponert da de stoppet en nedsnødd bil på Melhus for et par år siden. Du kan se bildet ved å trykke på denne saken (ekstern lenke, TV2.no).

✅Hvordan kan man unngå å få bilen sin snødd ned?

Det aller beste vil være å parkere innendørs.

En god nummer to er å sjekke værmeldingen hver dag. Hvis du ser at det skal komme 10-15 millimeter med nedbør, så bør du vurdere å se om du kan få parkert bilen din under tak.

✅Hvor lang tid må man regne med å bruke for å få bilen fri?

Det er et spørsmål som avhenger av mange faktorer. Først og fremst hvor mye snø det er snakk om. Deretter hva slags dekk og bil du har. I tillegg handler det også om at du er disiplinert og følger de rådene som er oppgitt i denne artikkelen. 😉

Trond

50 år gammel bilmekaniker som har et brennende ønske om å lære folk mer om motoriserte kjøretøy. Jobber vanligvis som daglig leder i et bilverksted, men oppdaterer nettsiden min når jeg har nyttig informasjon å dele.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recent Content