Ryggekamera bil: De beste ryggekameraene

Som bilverkstedeier har jeg sett et ukjent antall biler komme inn med bulk og oppskrapet lakk. Ofte har «rygging med dårlig sikt bakover» blitt gitt som en forklaring på hvorfor bilen er semi-smadret. Derfor tenkte jeg å gå gjennom alt du trenger å vite når du kjøper et ryggekamera.

Jeg gir også noen tips til hvordan du skal få utnyttet kameraet på best mulig måte. 🙂

Ryggekamera er automatisk installert i 95 % av alle nye biler. Allikevel finnes det mange grunner til at du bør installere et slikt kamera på din litt eldre bil.

I mine øyne er et ryggekamera kanskje det aller beste ekstrautstyret du kan få med på en bil. Og jeg får støtte av statistikken. I følge denne artikkelen på Dinside.no er rygging en av de største grunnene til at folk ender opp i forsikringssaker.

Med andre ord: det er «livsfarlig» å rygge. Spesielt hvis du ikke har klar sikt bakover.

Sidespeilene kan kanskje gi deg 50-60 % sikt bakover. Et ryggekamera kan gi deg 100 % sikt. Det er rett og slett en utrolig god oppfinnelse som nær sagt alle biler bør ha.

Topp 3: Ryggekameraer i norske nettbutikker

Jeg har erfaring med nærmest alle bilkamera-produsentene i Norge. Etter å ha eid et verksted i alt for mange år, så prøver disse selgerne å pushe produktene sine på meg. 🙂

Derfor har jeg både eid og fått demonstrert nærmest ALT av ryggekameraer. Og et merke skiller seg positivt ut: EINPARTS. Tysk kvalitet.


1. EPP029

Monitor inkludert.

Ca-pris: 1699,-

2. EPP027

Monitor inkludert.

Ca-pris: 1399,-

3. EPP009

Monitor IKKE inkludert.

Ca-pris: 799,-


PS! Hvis noen av disse ikke er på lager, så kan du sjekke ut Eurodels.no ryggekameraer ved å trykke her. De er, såvidt jeg vet, de eneste som fører Einparts i Norge.

Hvorfor er Einparts det beste ryggekameraet?

Jeg forstår at de som leser denne artikkelen må tro at den er sponset av Einparts. Det er den ikke. 🙂

Konklusjonen min er allikevel krystallklar: de er den beste produsenten på det norske markedet. Der nesten alle produsentene begynte å kun satse på integrerte ryggekameraer i nye biler, så var det kun et fåtall produsenter som fortsatte å satse på dette «utdøende markedet».

Selv er jeg bare glad for at noen også tilbyr slik kameraer til eldre biler. Det gjør trafikksikkerheten bedre for alle! 🙂

Fordeler med Einparts

 • Billige
 • Tyskproduserte (tyskerne KAN bil-elektronikk…tro meg!)
 • Lette å installere
 • Fungerer til alle biler
 • Har store (7″) skjermer som er lette å feste til dashbordet
 • Kan bestilles enkelt på nett

Guide: Hvordan installere et ryggekamera i bilen

Ting som dette er veldig lett å illustrere med å bruke Youtube:

Hvis du synes at dette var litt komplisert, så kan du alltid be en venn om hjelp. Har du ingen bilinteresserte/tekniske venner, så vil nok nærmeste bilverksted klare å hjelpe deg. 🙂

Fordeler med et ryggekamera

Hvis du allerede har funnet veien til denne artikkelen, så er sjansen stor for at du har innsett at det kan være en god idè.

Men la meg oppsummere noen av fordelene med et ryggekamera. Det kan jo være noe du har oversett. 🙂

Bedrer synsvinkelen

Som tidligere nevnt: et slikt kamera hjelper deg med å se alt som skjer bak bilen når du rygger.

En liten hund/katt eller, gud forby, et barn kan enkelt oversees når man kun ser i speilet. Med et ryggekamera har du 180 graders vinkel på alt som skjer bak bilen.

Kan festes rett på bilskiltet

Ikke bare er det lett å installere. Du vil heller ikke måtte «vise» til andre bilister at du har et eksternt ryggekamera.

Alle produktene jeg har linket til i denne artikkelen kan festes direkte på bilskiltet. Det gjør det både trygt og sikkert.

Du sparer penger

«Hæ? Sparer jeg penger når jeg kjøper et ryggekamera til mellom 500 og 1500 kroner? Sikker på det?»

Slapp av.

Det jeg mener er at det å bulke bilen eller skrape opp lakken i en rygge-ulykke kan koste deg opp mot 10,000 kroner. Og et ryggekamera vil holde i minst fem år – og minimere risikoen for ulykker betraktelig.

På den måten vil du spare penger. 🙂

Bør du kjøpe med eller uten monitor?

EINPARTS, og mange andre produsenter, selger ryggekameraer både med og uten monitor.

Hvordan vet man om det følger med monitor i pakken?

Hvis det ikke er avbildet monitor i annonsen, så må man utgå fra at det ikke følger med:

Med monitor

Uten monitor

Hva anbefales?

Selv anbefaler jeg alltid å kjøpe MED monitor. Grunnen er at det gjør installasjonen utrolig mye enklere. Selv den minst tekniske personen i verden klarer å installere et slik kamera når han/hun får hele pakken servert på sølvfat.

Hvis du allerede har en monitor foran i bilen og vet at denne fungerer med kablene som kommer med: ikke noe problem.

Jeg har også et inntrykk av at de monitorene som kommer med ryggekameraene er av rimelig høy kvalitet. I hvert fall de jeg har prøvd personlig.

Når du trykker deg inn på Eurodels ryggekamera-utvalg, så ser du at cirka halvparten selges med – og halvparten selges uten inkludert monitor.

Priser

Det kan være greit å ha et realistisk bilde av hva man skal betale for et ryggekamera. Jeg har sett mange biler med «finurlige» løsninger. Mange nordmenn blit lurt i fella når de er på sydenferie.

Og det kameraet til 300,- kroner som du kjøper på gata i Tenerife kan nok gjøre mer skade enn du aner. Blant annet kan det suge ut all elektronikk av bilen – og plutselig må du ringe Falck/Viking på grunn av et billig kamera.

 • Under 500 kroner: Kameraer under 500 kroner er som regel av veldig dårlig kvalitet. Jeg sier ikke at du ikke KAN finne gull i denne priskategorier, men det er veldig sjeldent. Hvis du skal under 500 kroner, så skal du også mest sannsynligvis sjekke på øst-asiatiske nettsider (Alibaba, DH Gate, m.m.). Da kan du fort ende opp med å betale mye penger i toll og ekstrakostnader. Det har jeg skrevet en artikkel om her. 🙂

 • Mellom 500 og 1200 kroner: Ryggekameraer i denne priskategorien kommer som regel uten monitor. De er små, enkle å feste til baksiden av bilen – og av OK kvalitet. Husk å alltid Google navnet på produsenten før du kjøper forbrukerteknologi av «nye» merkevarer.

 • Over 1200 kroner: Det er dette prissjiktet jeg anbefaler at du ligger i – hvis du har behov for monitor. Ofte er det ryggekameraer som er lette å installere, produseres av firmaer kjent for høy kvalitet og som har overlevd i bransjen i mange år. Allikevel vil jeg ikke anbefale at du bruker mer enn 2000 kroner. Det er det rett og slett ikke verdt.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

 ✅Kan man få trådløst ryggekamera?

Det kan man. Og det har blitt en trend de siste årene.

Allikevel vil jeg ikke anbefale det.

De gir dårligere signaler, har høyere sannsynlighet for å «svikte» og du må hele tiden passe på at det er batteri i kameraet. Du bør i aller høyeste grad gå for et «standard» ryggekamera som festes til bilens elektronikk.

PS! Det finnes mange norske nettbutikker som hevder at trådløse ryggekameraer er en god idè. Ikke hør på dem. Selv har jeg ingen egeninteresse i å selge noe på nett, og min ærlige mening er at de ikke er særlig gode. 🙂

✅ Kan disse ryggekameraene fungere til bobil?

Absolutt!

Det er veldig normalt å feste ryggekameraet til bobilen sin. Og alle de kameraene jeg har anbefalt i denne artikkelen fungerer også til bobil.

✅ Kan de også brukes på campingvogn?

Ja, det kan de.

Disse ryggekameraene kan også brukes for deg som har en campingvogn. Allikevel vil jeg faktisk innrømme at det kanskje er lettere å feste et trådløst ryggekamera på en campingvogn.

✅ Er det også mulig å feste et kamera foran på bilen?

Ja, absolutt. Dette kalles dashbordkamera.

Selv har jeg skrevet et par artikler om viktigheten av å ha et kamera festet foran på bilen:

Hvis du både har en god videomonitor festet foran og bak bilen, så er det mye som skal til for at ting går galt! 🙂

Avsluttende ord

Til tross for at jeg har mye erfaring med denne type produkter, så setter jeg alltid pris på en god diskusjon. Derfor er kommentarfeltet under artikkelen åpent.

Her kan du også stille meg spørsmål som vil hjelpe deg med å velge riktig ryggekamera til ditt behov.

For øvrig kan jeg også nevne at jeg både har sett bildeler.no og skruvat.no selge slike produkter. Jeg har ikke noen stor formening om de merkene de fører, men det kan være verdt å sjekke ut hvis du vil ha flere alternativer.

8 kommentarer om “Ryggekamera bil: De beste ryggekameraene”

 1. Det viktigste er jo at man ser bakover for å ikke treffe andre biler.

  det jeg opplever som mest irriterende i trafikken er folk som rygger uten å se seg bak. Dette gjelder spesielt på parkeringsplasser.

  Leste på TV2.no at den dagen det kræsjes mest i Norge er 20. desember. Fordi da skal alle ned på Sandvika Storsenter med bilene sine, og det er jo ingen som har plass i det hele tatt. Merkelig at folk tror at man ikke ser en kollisjon bare fordi det er under 30 kilometer i timen.

  Svar
 2. Ryggekamera til campingvogn er kanskje litt mer komplisert,tror jeg.

  Der går det også en del på at man bør ha en trådløs variant. Men det skriver du også i artikkelen.

  vi var innom biltema, men de hadde ikke peiling på ryggekameraer. Virket som at pjokken bak kassa trodde at alle 2020-biler hadde ryggekamera installert, men dette er ikke sant

  Svar
 3. Kjøp ALLTID med monitor.

  Jeg prøvde i to måneder å få fikset ryggekameraet mitt til ipaden i bilen. Hadde hørt at det var lett. Var ikke i kontakt med Eurodel selv, men jeg sjekket Youtube-videoer.

  Viste seg å ikke være lett i det hele tatt. Med andre ord: det viste seg å nærmest være helt umulig. Så mitt tips til de som leser dette er at ryggekamera alltid bør kjøpes med monitor inkludert. Det gjør det mye lettere 🙂

  Svar
 4. La også merke til at Eurodel solgte en del andre monitorer med ryggekamera. Men disse kostet flere tusen kroner, så regner med at det ikke bare er parkeringssensor/ryggekamera de kan hjelpe mot.

  Tenker å kjøpe meg en. Har en gammel Volvo som absolutt ikke er godt vedlikeholdt. Men hvis jeg ender opp med å kræsje inn i en annen bil, så ryker hele månedslønnen og litt til

  Svar
 5. Det er mange år siden jeg betraktet ryggekamera som ekstrautstyr 😛

  har sett på det som noe som alltid følger med bilen, men du har jo rett. Gamle biler er jo ikke utstyrt med det. Og hvis man ikke har parkeringssensor, så er det MANGE tusen kroner i ødeleggelser som skjer hvert år.

  Svar
 6. EINPARTS er klasse. Intet annet.

  Hadde litt problemer med å installere det da det ikke kom noen særlig god forklaring i pakken. Men fikk lest meg opp på nett hvordan man gjorde det. Akkurat nå føler jeg at det skal mye til før kona mi kræsjer bilen min for andre gang.

  og ja. jeg er sur. piss-sur.

  Svar
 7. Ryggekamera er noe sønnen min skulle hatt da han kjørte inn i en ventende bil på parkeringsplassen i Oslo. Kan ikke skjønne at man skal klare det. Men det er kanskje fordi vi er den litt eldre generasjonen som har vært vant til å kjøre uten ryggekamera i alle år?

  Er det egentlig sånn at det gjør oss en bjørnetjeneste med all denne teknologien? 😛

  Svar

Legg igjen en kommentar