7 tips for bedre Dashboardkamera-videoer

Mange bruker dashboardkameraet sitt først og fremst som et dokumentasjonsverktøy. Hvis man skal være så uheldig å havne i en ulykke, så kan det være fint å ha hendelsen på film.

Det er også mange som bruker dashboardkameraet sitt til å filme kjøreturen sin. Du vil bli overrasket av å finne ut hvor mange som faktisk bruker tid på å se dashboardkamera-filmer på Youtube. De aller mest populære filmene viser folk som banker hverandre opp i trafikken i Russland, men det finnes et stort spekter av andre type «dashboard-filmer» også. 🙂

Uansett hvilke motiv du har, så er det alltid godt å få optimalisert filmen. Etter å ha brukt dashobardkamera i mer enn fem år, så har jeg en del gode tips å dele med deg.

#1. Riktig plassering er alfa & omega.

«Jeg setter den jo bare foran i frontruta også går resten av seg selv!»….tenker nok mange.

Den gang ei.

Husk på dette når du plasserer kameraet i bilen din:

  • Kameraet skal plasseres midt i frontruten
  • Du skal ha det så høyt som mulig
  • Hvis du ønsker å plassere det bak speilet for at andre ikke skal se at du har et kamera, så går det fint. Da skal du bare sikre deg mot at speilet blokkerer noe av linsen.

Hvis du enda er litt usikker på hvordan det skal gjøres, så kan jeg anbefale denne lille videosnutten fra Youtube:

#2. Ikke vend kameraet oppover!

Dette er kanskje den største nybegynnerfeilen folk gjør når de har kjøpt et dashboardkamera.

Med mindre du er ute etter å filme fugler eller sjeldne skyformasjoner, så skal IKKE kameraet peke oppover i luften. Mange filmer på Youtube har 60-70 % mengde himmel på filmene sine, noe som ikke tilfører noe som helst verdi.

Det handler ikke bare om at himmelen er både statisk og uinteressant. Desto mer himmel som vises, desto mer gjenskinn vil du få på videoen. Dette vil gjøre at kameraet vil begynne å kompensere for sterkt lys på linsen, og resten av videoen vil bli utrolig mørk. I de verste tilfellene kan det se ut som en «svart/hvitt»-film, og det kan til og med enkelte ganger være vanskelig å få med seg trafikksituasjonene som oppstår.

Eksempel: FEIL kameravinkel

Alt for mye blå himmel. Foto: Youtube, screenshot.

Eksempel: RIKTIG kameravinkel

Med en slik kameravinkel vil trafikken alltid være i fokus. Tipp topp! Foto: Screenshot, Youtube.

#3. Rengjør frontruten din

Det å holde en ren frontrute er en viktig del av bilens vedlikehold. Smuss og rusk vil redusere kvaliteten på videoopptaket og kan føre til at kameraet fokuserer på deler av videoen som ikke er relevant.

Hvis du trenger noen tips til hvordan du skal kjøpe inn bilpleieprodukter billig på nett (tro meg, det trenger du!), så vil jeg anbefale denne artikkelen.

#4. Skaff deg noen ordentlige vindusviskere

I forlengelse av tips nummer tre om en ren frontrute, så kan jeg også skyte inn at det er viktig med gode vindusviskere.

I Norge er vi såpass privilegerte at vi har skiftende værforhold. Det er positivt, men betyr også at bilvinduene våre får seg ganske hard medfart. Det er viktig at vindusviskerne dine er gode for at du har god sikt (som sjåfør) og at det ikke finnes riper i ruta som kan oppfattes av dashboardkameraet.

Eksempel-video: dashboardkamera gjennom skittent vindu

Det gjør vondt i øynene mine å se videoen under.

#5. Juster videokvalitet og bildefrekvens etter eget behov

Alle dashkameraer gir deg muligheten til å endre oppløsningen på opptakene. Desto høyere oppløsning du har, desto skarpere og mer detaljert vil videoen bli. De fleste dashbordkameraer er installert med et minnekort som har lagringsplass for ganske store filer.

Allikevel er det ikke nødvendig for alle å ha høy kvalitet på bildene.

Spør deg selv følgende spørsmål:

Skal videoen utelukkende brukes til bevis i eventuelle straffesaker?

I så fall trenger du ikke høy kvalitet på videoen.

Skal videoene lastes opp på Youtube?

Da MÅ du ha høy kvalitet.

Har du tilgang til en stor Google Drive eller andre måter å lagre videoene på slik at du kan fjerne dem fra det lokale minnekortet?

Da har du også mulighet til å ha videoer av høy kvalitet uten at det gjør noe.

#6. Fjern unødvendige gjenstander fra dashbordet

Den wunderbaumen som henger i frontruta kan godt fjernes. Det gjelder også de to terningene som du kjøpte på et biltreff i Strømstad.

Dette er elementer som fort kan virke ødeleggende på et godt videoopptak.

#7. Test, test, test!

Forhåpentligvis har du lært ganske mye om hvordan du klarer å få mest mulig ut av kameraet ditt.

Jeg var overhodet ingen ekspert på videoredigering og eller «filmproduksjon» da jeg kjøpte mitt første dashboardkamera. Skal jeg være helt ærlig, så tror jeg nok at jeg var verre enn de fleste.

Dette er bare noen av tingene jeg har testet opp gjennom årene:

  • Å ha kameraet forskjellige steder på frontruten (jeg fant ut at en sentrert plassering alltid er det beste)
  • Jeg har hatt tre ulike kameraer opp gjennom årene. Dyrest er ikke nødvendigvis best.

Hvis du har noen nyttige tips til andre lesere, så vil jeg oppfordre deg til å bruke kommentarfeltet under. Det gjelder også hvis du har trøbbel med å få noen gode videoer, så skal jeg gjøre mitt ytterste for å hjelpe deg. 🙂

PS! Jeg har også skrevet en lengre guide om fordelene og ulempene med å ha et dashboardkamera. Det er en guide som også inneholder informasjon til hvilke regler som gjelder innenfor Europa. Du har nemlig ikke lov til å bruke kameraet ditt fritt i alle europeiske land!

En kommentar om “7 tips for bedre Dashboardkamera-videoer”

  1. Nyttig artikkel for de som vil bruke penger på dashboard-kamera. Skjønner også at mange bruker dem da det kan være et trygghetsaspekt med det. Spøsrmålet er jo om det er verdt det. Og om bilprodusenter snart vil begynne å utstyre alle bilene sine med det – helt gratis. Eventuelt en del av «ekstrautstyr»-pakken…mange av dem er jo ganske sleipe sånn sett.

    På dette tidspunktet er det ingen overveldende argument for å ha eller ikke ha et dashboard-kamera. Forsikringsselskaper krever ikke at eiere skal ha dem, og heller ikke mange som tilbyr rabatter for å bruke dem. Men selve dashbordkameraet er litt av en forsikring i seg selv. Det er nemlig bevis som kan brukes i en norsk rettssal.

    Svar

Legg igjen en kommentar