6 ting som effektivt stopper babyen fra å gråte i bilen

Har du en liten baby som hater å reise med bil?

Da er du ikke alene.

Begge mine barn hatet bilreiser mer enn noen ting, og det var et mareritt å «tvinge» dem med på lengre kjøreturer. Det gjorde at jeg var nødt til å tenke litt utenfor boksen. Og disse seks tipsene vil (mest sannsynlig) være til hjelp for deg og din familie.

1. Et komfortabelt barnesete er alfa & omega

Du kan igangsette 1000 forskjellige tiltak mot barnegråt i bilen. Men hvis barnesetet ikke er komfortabelt, så kommer du egentlig ingen vei.

Det er to funksjoner et barnesete i bil skal ha:

 • Sikkerhet.
 • Komfort.

….og det er ikke mulig å gå på kompromiss med noen av delene. 🙂

Bør man kjøpe et barnesete brukt på Finn?

Kun hvis du vet hva du gjør. Til tross for at jeg er en stor fan av gjenbruk og miljø, så er det mange ting du skal passe på når du kjøper et brukt barnesete til bil.

 • Hvis du vet at barnesetet har vært involvert i en bilkræsj, så skal du ikke bruke det. Det kan ha skader som du ikke kan se med det blotte øyet.

 • Ikke bruk et barnesete som mangler visse deler. Heller ikke bruk et sete som ikke er tydelig merket med merkevarenavn og modellnummer. Sjekk også om du får med bruksanvisningen. Denne kan være helt sentral for å installere setet riktig.

 • Hvis du har noen som helst bekymring angående setets kvalitet eller modellen i seg selv, så ville jeg styrt unna. Da er det mye bedre å legge inn litt ekstra penger på å kjøpe nytt.

Hvilke nettbutikker bør man kjøpe barne-bilstoler fra i Norge?

Jeg kjenner markedet for barneutstyr til bil utrolig godt. Og i mine øyne er det mange nettbutikker som utmerker seg negativt.

Og to nettbutikker som utmerker seg særs positivt.

#1: Mimmis

Mimmis er noe de aller fleste kjenner til. Til og med de som ikke har barn! 😉

Og det er en grunn til at de har vokst seg så store. Et godt utvalg (spesielt av barnestoler til bil), fin nettbutikk og kjapp frakt. Her har jeg handlet mye – og har vært fornøyd hver gang!

#2: Jollyroom

Jollyroom er Mimmis lillebror i Norge. Men ikke la deg lure – de har nemlig over 80,000 varer på lager!

En god nettbutikk som har et godt utvalg av babyutstyr, solide priser, kjapp frakt og en ufattelig hyggelig kundeservice.

Tommel opp!

2. Varmt eller kaldt?

Det å justere temperaturen i bilen er viktig. Her er det store forskjeller på babyen. Hvis barnet ditt sliter en del med kulde, så vil jeg anbefale at du kjøper en bilstolpose.

Dette er noe som virkelig var med på å gjøre forskjellen for mitt vedkommende.

Mange barn dør i varme biler

Det er ikke bare kulden du skal passe deg for. Vi bor riktignok i et kaldt land, men det er fortsatt en overhengende fare som truer mange barns eksistens hvert år: å bli gjenglemt i varme biler.

I følge nettsiden verywellfamily, så er det 37 barn som dør i USA hvert år på grunn av at de blir gjenglemt i varme biler. Det er en provoserende høy statistikk.

3. Ta med noen fine leker

Pakk med de lekene og tøydukkene som barnet ditt er vant til å leke med hjemmefra. Dette øker sannsynligheten for at de klarer å sove, og at du klarer å fokusere bedre på trafikken.

Video: forslag til barneunderholdning i bil

Selv er jeg ikke veldig god til å være kreativ når det kommer til sånne type ting. Derfor ender jeg nærmest alltid opp med å gi barna en iPad å leke med.

Men det finnes mange bedre alternativer. Denne Youtube-videoen er både smart, ganske kort og veldig presis. Den viser hvilke leker du kan gi til barn i alle aldre for at de skal holde seg rolige (og unngå gråting) under en biltur:

4. Spill noe rolig musikk

Finn ut hvilken musikk barnet ditt er komfortabel med. Selv hadde jeg dette som en «prøving og feiling»-taktikk helt til jeg satt på en plate med Enya.

Det ga barnet mitt en veldig avslappende følelse, og jeg hørte nesten aldri noe gråting fra baksetet når denne sangen var i gang på anlegget:

Klassisk musikk – en sikker vinner

Det internasjonalt anerkjente nettstedet ClassicFM har laget en liste over 10 sanger som roer ned babyen i bilen.

Det er absolutt en liste verdt å ta en kikk på.

Blant anbefalingene finner vi klassikere som:

 • Air on a g string av Bach
 • Meditation av Massinet
 • American Beauty av Thomas Newmann
 • Og mange, mange flere…

5. Gjør alt for at babyen er komfortabel

Komfort handler ikke bare om sittestilling og temperatur. Det handler også om mye annet.

 • Har du testet om andre barneseter er mer komfortable?
 • Trives babyen best i forsetet eller baksetet?
 • Har du husket å skifte tøybleier før turen?
 • Er det lenge siden han/hun har fått noe mat?
 • Har du husket å ta med nakkeputen?

6. Mat og vann

…og når vi først er inne på temaet: vær 100 % sikker på at babyen har spist ordentlig før dere drar ut. Ikke så mye at det gulpes/kastes opp i bilen, men akkurat nok til at vedkommende er mett.

Jeg vil også anbefale å ha noe «bil-snacks» tilgjengelig.

Sammendrag

Som du kan se, så er det mange tiltak man kan gjøre for å roe ned babyer og små barn i bilen.

Mye handler om en kombinasjon av to ting:

1) Holde barnet rolig. Her kan musikk, riktig sittestilling, et godt barnesete m.m. være med på å hjelpe deg.

2) Holde barnet i aktivitet uten at det kjeder seg. Det er veldig lett å ty til gråting hvis barnet blir tvunget til å sitte lenge uten å ha noe å gjøre. Her kan du kjøpe noen leker, la de spille på iPaden eller sette på noe musikk. 🙂

Et siste bonustips er å kjøpe seg et baksetespeil. Det koster ikke mer enn et par hundre kroner. Og det hjelper deg med å konstant følge med på hva babyen gjør i baksetet til enhver tid.

Legg igjen en kommentar