10 tips for å gjøre bilen din klar til vinteren!

Vinteren kan være hard kost for bilen din. Temperaturfall som påvirker trykket i dekkene dine, is og salt på veiene som kan skade bilens ytre og selvfølgelig selve vinterværet med is og snø.

Derfor er det viktig å gjøre bilen klar til vinteren. Å forberede bilen din sørger først og fremst for din egen sikkerhet, men også bilens levealder.

Når du har gjort bilen din klar vil du ha forbedret stabiliteten, synligheten og bremsekraften til bilen din. Noen ting kan også forbedre både komforten og ytelsen til bilen din gjennom en kald vinter.

Sjekk mønsterdybden på dekkene dine

Slik gjør du det: finn frem en tommestokk eller mønsterdybdemåler, og mål dybden der mønsteret er mest slitt. Du skal måle på tre steder, for eksempel venstre side, midten og høyre side. Du må også huske på å sjekke at dekket har riktig lufttrykk før du måler dybden.

Reglene på mønsterdybde i Norge er følgende:

 • Vinterdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 3 millimeter. NAF anbefaler minimum 4 millimeter.
 • Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. NAF anbefaler minimum 3 millimeter.
 • Det skal være minimum mønsterdybde over 3/4 av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.
 • For tyngre kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo, skal både motorvogn og henger ha dekk med minst 5 millimeter mønsterdybde i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette påbudet fra 16. oktober til 30. april.

Om disse reglene brytes og du blir stoppet i kontroll, vil du bli bøtelagt 750 kroner per dekk.

Service på batteriet

Vinterværet er bilbatteriets verste fiende. Om vinteren kan kald luft drastisk redusere batteriets evne til å generere strøm. Derfor er harde starter mer vanlig i kaldt vær. Når temperaturen synker under frysepunktet, faller energien i et fulladet batteri med halvparten! Samtidig kjører du kanskje varmeapparater og defrostere, noe som gir enda mer belastning på batteriet.

 • Kontroller batteriet: en batteritest vil vise tilgjengelig spenning, intern motstand og ledning. En rask test gir deg en god idé av batteriets situasjon
 • Bytt om nødvendig – det kan hende det er på tide å bytte bilbatteriet dersom det er gammelt, om du merker at du har problemer når du skal starte bilen eller at du ser at lysene har blitt svakere eller andre elektriske problemer

Rens batterikoblingene

Korrosjon på batteripolene skaper mange problemer om vinteren. Startproblemer, for eksempel, kan være forårsaket av dette problemet. I tillegg kan betydelig korrosjon hindre ladesystemets mulighet til å lade batteriet helt.

Du kan rengjøre koblingene ved å koble fra batteriet. En stålbørste fjerner enhver korrosjon, og du vil også fjerne syre og fett fra batteriets foringsrør.

Sjekk bremsene dine

På isete veier er det vitkig at bremsene dine virker. Det er derfor dette er et kritisk punkt på listen over ting du må sjekke før vinteren. Inspiser bremseklossene og rotorene; de bør skiftes hvis du merker slitasje.

Et tydelig tegn på nedslitte bremser er bremsestøy; hvis du merker piping, sliping av lyder eller kvitring når du bremser, er det best å sjekke bremsene dine.

Gjør alt flytende klart for vinteren!

Bilen din inneholder mye flytende – blant annet spylervæske, motorolje og kjølevann. Når kulda setter inn er det greit å tenke på at de fleste væsker enten fryser, utvider seg eller blir «tjukkere» i kulda.

Kjølevann

For å forhindre at kjølevannet ditt fryser, er det viktig å blande 50% vann og 50% konsentrat av frostvæske.

Da tåler kjølevannet temperaturer helt ned til 36 blå før det fryser. Du bør bytte frostvæske hvert 3. – 4. år.

Motorolje

Mange glemmer motorolja. I følge Dinside er det bare 10% av oss som skifter til tynn motorolje når vinteren kommer.

Om vinteren er det viktig å velge en tynnere motorolje, en såkalt lettløpsolje, da dette gjør at motoren starter lettere i kulda og slites mindre.

Sagt på en annen måte: det hjelper lite å ha et fulladet batteri om olja er tjukk som sirup!

Olje som er laget for kulde heter vanligvis W5 – 40. Er du usikker, så er det bare å spørre på bensinstasjonen din.

Spylervæske

Bytt spylervæske før vinteren! Spylervæsken du vanligvis kjøper holder til minus 5 grader. Men spylervæske som er spesiallaget for vinterbruk, tåler temperaturer ned på 15 kuldegrader.

Bytt vindusviskere

Sjekk om vindusviskerne dine er slitt. Hvis de har sprukket eller at de etterlater seg spor med vann når de er i bruk, er det på tide å bytte dem.

En generell tommelfingelregel når det kommer til vindusviskere er at de bør byttes minimum en gang i året. Om du alltid parkerer utendørs, selv om vinteren, bør du sjekke om du får tak i egne vindusviskere som tåler vinteren bedre.

Om du trenger nye deler, sjekk ut disse nettbutikkene.

Sjekk at oppvarming og aircondition fungerer

Om vinteren er man mer avhengig av oppvarming. Du bør derfor sjekke at alt fungerer som det skal før vinteren er i full gang.

En ting du bør gjøre rundt annenhvert år, er å ta en titt på kjølesystemet. Om du har merket at varmeapparatet ditt har blitt dårligere og dårligere, kan grunnen være at kanalene i registeret og deretter radiatoren har blitt tette. Gummirester fra morkne gummislanger kan også feste seg her på eldre biler, og da blir det ikke varmt.

Jeg anbefaler derfor å tappe kjølesystemet, for deretter å skylle og rense det, og bytte kjølevesken. Dette bør gjøres på verksted om du ikke har peiling på bil eller er handy selv.

I tillegg anbefaler jeg å bytte filteret på vifta.

Smør eksteriøret

I kaldt vær, kan vann snike seg inn i sprekker, vinduer, dører osv., for deretter å fryse til. Dette kan gjøre at ting som for eksempel å heve/senke vinduet går saktere. Over tid kan dette føre til skader på bilen, og dyre reperasjoner.

Før vinteren kommer for fult, bør du derfor smøre enkelte problemområder, med tørt smøremiddel eller silikonspray.

Sørg for å smøre følgende områder:

 • Vindusporene
 • Dørkarmer
 • Gummilister
 • Låser
 • Hengsler
 • Reile

Gjør utsiden klar

Vinteren kan gjøre lakken på bilen din blassere. Salt, vind og generelt hardt vær er aldri bra.

Her er mine tre tips:

 • Voks bilen før vinteren – dette beskytter lakken
 • Rens hjulbrønnene regelmessig for å fjerne salt og dritt
 • Vask bilen ukentlig – dette kommer selvfølgelig an på været og hvor mye du kjører, men heller for mye enn for lite!

Sjekk lykter og lys

I snø, sludd og regn er sikten din dårligere enn normalt. I tillegg er det bekmørkt her i Norge om vitneren. Så lyktene dine er noe av det viktigste av alt når det kommer til sikkerhet!

Pass på å tørke av lyktene dine ofte og å vaske dem.

Mitt aller beste tips er å investere i en LED-bar. Da får du umiddelbart bedre sikt i mørket.

Helt til slutt: det er viktig å huske på at vindusviskerne dine ikke skal brukes til å måke av snø av ruta di. Børst og skrap av ruta di, og sørg for at vindusviskerne får fritt leie, slik at motorne ikke blir overbelastet.

Sånn – om du følger alle disse tipsene vil bilen din være klar for vinteren! Har du noen tips? Legg igjen en kommentar under!

3 kommentarer om “10 tips for å gjøre bilen din klar til vinteren!”

 1. Ser veldig bra ut. Jeg visste ikke om gebyret på dekk, men det er greit å vite.

  Har heller ikke sett særlig mye til at politiet kjører kontroller, men det kan jo være at man også bør fikse bilen sin for egen risiko. Handler mye om trafikksikkerhet.

  Svar
 2. Ville ikke bare sjekket lys og lykter. Selv skifter jeg dem før hver eneste vinter.

  Det høres kanskje litt stress ut, men det gir meg i hvert fall økt sikkerhet med tanke på at jeg VET at ting fungerer på mørke vinterveier 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar